2020. augusztus 12., szerda

Gyorskeresés

Hosszú aksiidő vagy komoly játékteljesítmény? Mindkettő!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az élet úgy hozta, hogy laptopra kellett váltanom az asztali gépet. Itt szögezném le, még az elején, semmit sem értek a notikhoz. Emiatt volt is szájhúzás rendesen, az a teljesítmény amit én elvárok egy géptől, notiban csillió forint, számomra lagalább is megfizethetetlen.
Egyetlen komoly alternatíva jött szóba, a Lenovo Y580-as, i7QM procival szeret változata. Ám az élet (és a hírhedt sárgacsekkterror) itt is közbeszólt, 150.000 forintom maradt erre a célra. Vakartam is a fejemet rendesen, mi tévő legyek? Ennyiből aligha kapok rendes noteszt, még használtan sem nagyon.
Elkezdtem kutatni a PH! adatbázisaiban,napokig olvasgattam a teszteket és a topikokat. Megakadt a szemem egy érdekes alternatíván,az AMD hibrid crossfire rendszerén. Jelen esetben arról van szó, hogy a dedikált vga-t megtámogatják a processzorba integrált grafikus mag teljesítményével. Ennek a technikai részleteit nem írom le, nem is igazán merültem ebbe a részbe még bele. Akit érdekel talál róla kismillió cikket.
Szóval, az általam választott gépsárkány az ASUS N53TA modellje. Fizikai négymagos processzor, négy gigabájt ram, 750GB-os HDD, és a HCFX, az AMD Radeon ® HD 6720G2 2GB DDR3. Bónuszként mellédobtak egy Bang & Olufsen hangrendszert.

Az általam olvasott vélemények egy része rendesen lehúzta az N53TA processzorát, mondván, az AMD Quad-Core 3400M alapórajelének megadott 1400mhz az Intel mobilprocesszorai fényében szánalmasnak hat. Nos, ettől nagyobbat nem is tévedhettek volna. Ennek miértjére késöbb ki is térünk.
Az apróban találtam is ilyen notit, mégpedig 0 kilométereset. west fórumtárs árulta, tokkal-vonóval. Le is kommunikáltuk az átvételt, itt köszönném meg neki hogy rugalmas az üzletben mint egy balerina.
Hazaérve kibontottam a dobozt, és tetszett amit láttam. A notebook szép,fóliázott, szürke fahatású touchpad és a környezete. Kimondottan elegáns darab,szálhúzott aluminium hatású fedlapja is e tényt erősíti.
Felröppent rá a windows 7 64bites verziója és a megfelelő driverek. Kezdődhet a móka,gondoltam én, persze mint oly sokszor, most is tévedtem.
Mivel fogalmam sem volt akkor még a beállitási lehetőségekről, a K10 statról meg főleg, elhülve nézegettem a játékteljesítményt. Nem túl szép, nem túl gyors,mi a fenéről áradoztak erről annyira?
Nem vagyok egy türelmes ember, fel is ment a vérnyomásom az atmoszférába körülnézni. Miútán lenyugodtam, körülnéztem a neten,plusz szóltam a gépben lakozó szellemnek. (L:http://hardverapro.hu/tag/bacsis.html)Bacsis(/L)
mester mint mindig, most is segített. ( A jó Isten áldjon meg,mind a két kezével. Évek óta elviseli az idétlen kérdéseimet.) Ő ajánlotta aK10 statot, amely a processzor tuningját hivatott kontrollálni.

Az AMD Vision Controll Centerben egyébként nagyon kellemes meglepetés ért, a CFX-et hozzá lehet rendelni az alkalmazásokhoz, így nem fordulhat elő hogy az APU áll neki a játékok futtatásának.
Így már lényegesen kellemesebb a teljesítmény, ott is ahol eddig ez nem volt alapértelmezett.
Ám nem véletlenül választottam ezt a gépet, és Intel helyett AMD-t.Kevés laptop alkalmas a komolyabb tuningra, azonban a AMD erősen túlfeszelt procija miatt ez nagyon is az.

A K10 stat segítségével konfiguráltam négy profilt, ezek a következőek.

Profile1: Az összes mag 1.0Ghz - 1.0v-on. Ez a feszültség érték még szerintem csökkenthető. Netezésre, filmnézéshez bőven elég.Ráadásul az aksiidőt is kitolja cirka 5-6 tényleges használati órára.

Profile2: 1.4ghz. - 1.1v Itt már a Full HD tv meghajtása sem okoz gondot, régebbi játékok simán elmennek ezzel az órajelel, még mindig igen kellemes az aksiidő.

Profile3: Ez már egyértelműen játékra van, minden mag 2300MHZ-en duruzsol,1.15v. Ez a beállítás igen szép többletteljesítményt eredményez a játékok terén. Nem ritka a 40-50% plusz sem. Itt kitérnék arra hogy nálam a cpu maximális hőfoka ebben a beállításban sem haladta meg a 64 fokot,extra hűtés nélkül.
Így bizony már bátran állítgathatjuk a grafikus beállításokat feljebb bármilyen játékban.

Profile4: 2.7Ghz-1.250v Hardcore. A CPU játékok alatt nálam felment 72 fok környékére.

( UPDATE: a 2,53Ghz még meg extra hűtés nélkül, 1.2V-on. A 2,7 is megy hűtőpad nélkül. simán csak meg kell emelni a noit hátulját. :) )

Sajnos nincs itt egy Y580, szívesen összevetném a teljesítményadatokat a két gép közt. Nyilván a GTX660M-el szerelt Lenovo kerülne ki győztesen, ám abban már nem vagyok olyan biztos, hogy a különbség indokolná-e a több mint 100 ezer forintos árkülönbözetet.És azt is illik megemlíteni, hogy a Lenovo egyedüliként árul ilyen hardverkiépítéssel,ennyire kellemes áron notit.

Összegzés.
Pro:
- Hosszú akkumulátoridő
- Komolyan alulfeszelhető CPU
- Könnyű teljesítménynövelés ( +20-50% FPS ) !!!
- Korrekt hangtechnika
- Szép és igényes megjelenés

Kontra:
- A kijelző kerete lakk fekete,minden meglátszik rajta
- A játékok installálásánál az APU a felismert VGA ( Bár ezt könnyű késöbb módosítani.)
- A touchpad a vezérlőprogramját installálva,túl érzékeny lesz.

Nem állítom hogy megtaláltam a szent Grált, ám az vitathatatlan hogy ez a gép megérte az árát.
( A cikkbe a tudatlanságom miatt esetlegesen bekerült orbitális baromságok miatt elnézést kérek. :) )

Hozzászólások

(#1) mexicanraven


mexicanraven
(aktív tag)

Utazo lettel?:)
Mellesleg kellemes kis gepezetnek tunik, bar en maximalisan asztali gep parti vagyok, de nagy almom egy Macbook Pro!:)
Jo egeszseget kivanok a hasznalatahoz! :R

szia <3, just szia <3. take it easy, bro!

(#2) capulet75 válasza mexicanraven (#1) üzenetére


capulet75
(addikt)

Kénytelen voltam notit venni, pedig én is asztali párti vagyok. Ha stabil lesz az életem, építek is megint vmi atomerőművet. :)

Intelligencia kell ahhoz hogy egy ember belássa a tévedését. És gerinc, hogy be is ismerje.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.