2022. június 27., hétfő

Gyorskeresés

Az első bejegyzés, az első PC-m

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Írnák némi bemutatkozást, mielőtt komolyabban belekezdenék a blog írásba, és rögtön a régmúlttal, még az első PC-mel kezdeném. Számítógépekkel 1995-óta rendszeresen dolgozom. Abban az időben még mint adatrögzítő voltam az akkori cégemnél. Arra mindenképpen jó volt ez az első állás, hogy a gépelésem átment a villámból (időnként le-lecsap egy kicsit) a gyorsírás felé :D Akkor még DOS, Win 3.11/95 volt a gépeken, UNIX meg a szervereken volt. Igazán 1997 végén fogott meg a dolog amikor kezembe került a PC World vagy a CHIP magazin (már nem is tudom, melyik) egyik száma. Az 576 kbyte mellett más normális számtech újságra nem is emlékszem akkoriban. Megfertőződtem a PC vírussal, onnantól havi rendszerességgel vettem a lapot, az első betűtől az utolsó betűig mindegyiket elolvastam és ez vezetett oda, hogy 1998 novemberében megvettem az első PC-met.

Ez a feladat már azért sem volt egyszerű mert akkoriban nem volt ennyi számtech bolt. Hiába lakom megyeszékhelyen talán ha 2 ilyen boltra emlékszem akkoriban, a multik még nem igazán jelentek meg, szóval nem volt sok lehetőség. Hogy mennyit is kértek el ezért a gépért, hát majdnem pontosan 200 ezrest. Ez elég komoly összeg volt anno, hiszen most ennyiért egy egész jó 4 magos gépet lehet már venni, és ehhez még hozzá kellene tenni a 11 év alatti forint romlást, inflációt, tehát ez kb. olyan mintha most valaki kiadna 400 ezret egy gépért.

Mit kaptam ezért a pénzért?
- egy szépnek nem mondható torony házat, ezt cseréltem később egy pofásabb darabra ami jobban volt szerelhető, majd azt egy már évek óta meglévő Codegen szerver szerű házra, amit nem igazán akaródzik kicserélni mert annyira meg vagyok vele elégedve

- Maxxtro SPKA1A egy de egész jól kinéző sztereó hangfal, ez évekig megvolt, aztán elszállt az agyam mert amikor kijött a Genius nagyon népszerű 3600W-os matricával ellátott 5 fadobozos szetje megvettem, de olyan volt mintha egy Ferrarim lenne, jó jó a bika teljesítmény, de annyira nem volt rá szükségem, az öcsémnek adtam, jelenleg egy 2.1-es Logitech Z3-am van.

- valami egyszerű műanyag billentyűzetet ami annyira könnyű volt, hogy ha kicsit oldalról ütöttem meg akkor elcsúszott az asztalon. Meg is szívatott, mert amikor egy ismerős srác kicserélte az alaplapomat AH6-ról BH6-ra, bekapcsoltuk nála ment, hazavittem, el sem indult a gép, lehúztam a billentyűzetet, na akkor elindult, összeakadt az alaplappal, dobtam is ki a kukába. Volt a fél asztalt beborító natural (ezzel is megszívtam mert nem néztem meg és AT-s volt, kellett vennem egy átalakítót PS/2-re), volt egy nagyon vékony ACER évekig, de végül is a Logitech és az A4tech ami bevált, ezekre esküszöm a mai napig.

- Az egérre nem is emlékszem de görgő nem volt rajta az biztos. Ezt egyébként nagyon sokszor cseréltem, volt hogy 1 éven belül kétszer is. A Logitech MX 410 volt nagyon sokáig, ezt szó szerint csutkára elkoptattam. A4tech volt több is, pedig rosszul indult a kapcsolatunk mivel az első pont a gari időn túl tönkrement (dupla görgős WOP35), jelenleg egy X750 van tőlük, de Razer-m is volt több mint ahogy Logitech is. A DeathAddert a világ egyik legjobb egere, de az MS is gyárt nagyon jó rágcsálókat. Van tőlük az X5 gamer egeremen kívül 2 egyszerűbb is már nem tudom hány éve.

- A monitor egy LG studio works volt, 14”, gömbölyű, ráadásul ezt erősítendő a kávája is íves volt, sík monitorok akkoriban még tervező asztalon sem voltak. Után jött ez egész asztalt beborító 17” Hyundai egy komoly moncsi, hiszen ha jól emlékszem tudta a 1600*1200 -at, és majdnem sík volt a képcső. Csak később derült ki, hogy típushibás sorozat, az egyenirányító tranyó nem bírja sokáig, de 3 év garis, kit érdekel. 1 év után elromlott, persze felment pestre mert helyben nem volt szerviz, majd javítva visszajött. Amikor második alkalommal is elromlott akkor már rutinosabban álltam a dologhoz, rögtön vittem a helyi képviselőhöz, aki átvette majd rögtön vissza is dobta a monitort, mondván a gyáriszám nem stimmel. Na ekkor leesett az állam, ugyanis kiderült, hogy a hátsó burkolat amin a gyári szám is figyel az nem az enyém, elcserélték a szervizben (ne legyünk rosszindulatúak, és feltételezzük hogy véletlenül történt), én meg 3 hét után annyira örültem neki (na meg zárás előtt 1 perccel érkeztem), hogy átvételkor nem néztem meg. LEGYEN EZ INTŐ DOLOG MÁSOK SZÁMÁRA! Szóval gari ugrott, szerencsére a fater TV szerelő, úgyhogy szétszedte, megnézte mit cseréltek benne legutóbb, kimérte, tényleg rossz, venni pont azt nem lehetet, katalógusba megnézte mire lehet cserélni, másikat megrendelte, és egy héten belül kész is volt, szemben a szerviz 3 hetével, az 500Ft meg nem volt pénz érte. Utána jött a német de csehben gyártott imádni való 17” Neovo F17 LCD kb. 2 évig, majd egy nálunk a kiugró ára miatt nem igazán forgalmazott Samsung 194T (ha jól rémlik a száma), aminek sajna bántó volt a lassúsága (20ms), erőteljesen fárasztotta a szemem, cserélnem kellet, pedig ezt is vaci újan vettem és olyan baráti áron, hogy csak lestem. Aztán Tesco leértékelés NEC 19” moncsi 45 ezresért, új ára 70-75 volt akkor. Nagyon jó vétel volt ez is, csak volt rajta egy világos pixel hiba, elpasszoltam és akkor vettem egy 19” Samsung 913N ami megint több mint 2 évig használtam, és még garisan eladtam. Most egy 22” Samsung 226BW-n nyomorgok, sajna nem teljesen homogén a képe, de ez igazán csak a fekete egyes árnyalatainál látszik, illetve a tápegysége nagyon magas frekvencián zug amíg be nem melegszik.

- Abit AH6 alaplap (LX chip), az Abit akkoriban tört fel mint a talajvíz, a BH6/BX6, ST6 és az NF7 volt azok a sorozatok amikkel igazán sikeresek lettek. 1998-ban ami nagy szám volt náluk az a soft menu, amivel ha nem vesszük a CMOS reset-et akkor jumper mentessé tették az alaplapot, a BIOS-ból minden állítható volt. Az Asus például csak évek múlva a P2BF utódjával a P3BF-el tudta ezt elérni. Az élet furcsa fintora, hogy az innovatív fejlesztések terén élen járó Abit mégis csődbe ment. Annyira bevált az első lapom, hogy évekig csak ettől a gyártótól vásároltam, szóba sem került más AH6, BH6, BX6 rev2, KG7 (vagy KT7), NF7 és az utolsó az NF7-S. Után egy MSI K9N, ez volt az egyetlen ami valami túlfesz miatt tönkrement de ez se nálam, most meg egy Gigabyte P35-DS4, azt hiszem maradok ennél a márkánál, az utóbbi 2 VGA is tőlük van. Gigabyte érdekes fejlesztése volt régen a P3 korszaktól a dupla BIOS, amivel a mai napig talán az egyetlenek.

- Proci egy akkor kihozott Intel Celleron 300A volt slot1 tokban, amit a tuningosok annyira szerettek, hisz a 450MHz-en is ment ha kellett. Utána jött 466, 700, majd váltás AMD-re 900-as tuning duron amik az automatát is képesek voltak leverni induláskor, Atlonok, Bartonok, és most megint Intel E6700 illetve most E8400, amit majd egy 4 magosra szeretnék cserélni de leghamarabb jövőre.

- RAM? Ha jól rémlik akkor 1db 64MB SD RAM ami még 66MHz-es rendszerbusszal üzemelt. Ez mindig alaplap függő, de sokféle és sok gyártótól származó RAM-jaim voltak, most például az ismeretlen Exceleram-om van 2*2GB 1066MHz. Visszagondolva röhej de csak a VGA-on az akkori 64-nek 15szöröse csücsül :R

- VGA mivel a 3D még csak ekkor 1998-ban indult, és a glide illetve az OpenGL versenyzett egymással olyan sok alternatíva nem volt. Az AGP már megjelent az én deszkámon is, így egy akkor újnak számító Intel 740i került a gépembe 8MB, AGP 4x. Utána néhány hétig volt egy Creative TNT, de olyan textúra hibákat produkált, hogy cseréltem egy VooDoo 2000 16MB-re, több évig ezzel nyomultam. Majd megint évekig egy Sapphire ATI 9800 64MB amiből először egy tuneres AIW (Ebay-en vettem :K ), majd a tuner nélküli pro-m volt. Azt nem tudom mire cseréltem, de a 7600GT, majd Galaxy 8800GT. Ezt cseréltem egy tuningos BFG GTS 250-re, ami vaci új mivolta ellenére 15 perc után feldobta a talpát, és becseréltem 1 emelt órajelű Gigabyte GTS 250-re. Sajna csak néhány hónapja volt nálam, amikor az öcsém lenyúlta, helyette most egy GTX 260 van, ez is giga, azt hiszem maradok ennél a márkánál VGA terén is.

- A tápra meg a hangkarira nem emlékszem, de volt egy SB live! 5.1-em, ami eszméletlen jól szólt, aztán jöttek az integrált deszkák, így eladtam. A NF7-est az S verzióra pont a hangkari na meg a SATA miatt cseréltem, hiszem a Nvidia SoundStorm-ja nagyságrenddel jobban szólt mint az akkori AC 97, és a proci terhelése is tört része volt. Tudom, hogy ez furcsán hangzik, de akkoriban volt például ha jól emlékszem a Diamond MX 300 ami eszméletlen jól szólt, de egy sima mp3 lejátszásakor is 15-20% kiterhelte az akkori P3-as procikat, szóval ez is számított.

- Optikai meghajtók terén többnyire jól választottam. Az első gépben egy akkor kijött Asus CD-S340 vettem, ami az akkori 32x meghajtók között a maga 34x -el csúcstartó volt, ráadásul nagyon tartós és gyors szerkezet is volt egyben, függetlenül attól, hogy ez volt az Asus első optikai meghajtója, jó néhány tesztet meg is nyertek vele. Után rémlik egy TEAC CD író, már abból az időből amikor nem kértek el 90 ezres egy íróért. A TEAC is talán megszűnt, pedig íróban vitathatatlanul a 4/8-as korszakban ők voltak a legjobbak. Halottam olyat, hogy valaki 1200 lemezt írt egy ilyen íróval, az pedig teljesítmény. Után Plextor 52/24-es fekete CD író, aminek a prémium változatát a 52/32-es (32x DVD RW írási képesség, nem is láttam még ilyen lemezt) a mai napig forgalmazzák, a világ legjobb CD írója, új ára most 2009-ben ~30.000Ft, nem írtam el harmincezer! Aztán LG 8081 DVD-RW de ez elromlott, sőt amire cserélték a 8082-is elszált az égi bitmezőkre, pedig alig használtam. Utána PIO 107D, NEC 3540 (PIO 109), PIO 110D, most NEC 7200 + Asus BLT 1814, a Plextor még mindig megvan, :) örök darab.

- Vinyonál 5.1GB Quantum, 10,2 GB Seagate, 20GB Quantum, és talán 40-es vagy 80-as is, de az már Maxtor. Aztán a Samsung elkezdte a vinyok gyártását és rögtön 3 év garral, így 120, 160, 250, 320 GB egymás után, illetve most egy dupla chippes WD 500.

- floppy mindig is volt a gépemben, használni szinte csak BIOS frissítéshez és ghostoláshoz használtam, jelenleg például be sincs kötve :D de benne van a házban. Egyébként ha valaki akkor Én igazán utálom a mágneslemezeket, de az egy másik story.

Így 10 év távlatából feltettem magamnak a kérdést miért is vettem 98-ban PC-t, és megérte-e az akkori komoly befektetést? Azt, hogy miért vettem erre nem tudok egyértelműen válaszolni, azt hogy megérte-e arra viszont igen a válasz. Azóta szereztem egy informatikai oklevelet (olcsón adták a kínain:)))), és jelenleg informatikusként dolgozom, több mint 200 gép van a felügyeletem alatt, így nekem mindenképpen megérte, hisz a hobbinak indult dolog a megélhetésemmé vált.

Hozzászólások

(#1) danih


danih
addikt

Jó kis nosztalgiázás, bár arra kérnélek, tagold egy kicsit, úgy szebb lesz a szemnek is ;)

(#2) caprine válasza danih (#1) üzenetére


caprine
aktív tag

Hi!

Egyetértek, de az, hogy a PH motorja nem kezeli a felsorolást az azt hiszem nem az én hibám:))))

Ha saját szívedben nem találsz békét, nem fogod azt megtalálni a világon sehol. (SCKG)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.