2020. június 5., péntek

Gyorskeresés

Xubuntu 16.06 első benyomások

Írta: | Kulcsszavak: Linux . Xfce . Xubuntu

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Fekete öves Xfce userként mindig nagy elvárásaim vannak a kedvenc DE-m kvázi hivatalos kiadásával kapcsolatban. Pár nap használat után erre jutottam:

Negatívum:
A szokásos tálca felül, ami ízlés dolga, de talán nem a legszerencsésebb. Az xfce lejátszója, vagyis a Parole tökéletesen használhatatlan (core dumped). Ennek természetesen lehet köze a rossz alapnak, vagyis a gstreamer-nek... A grafikus csomagkezelő teljesen használhatatlan (kellett mert az apt search nem volt túl együttműködő). Az ismert hibák közül a network manager listájának összecsúszása ("intelligens" és rejtett tálca esetén) és a lezárás után visszatérés "kurzor eltüntető varázslata" nem túl ízléses. Néhány téma az új gtk-t nem támogatja (css) ezért ki lett dobva. A sudoers még eddig fel nem derített hibát dob, ettől függetlenül működik. A Gtk3 az evince-vel gyomorforgató kis felbontáson. Xpdf, amig nem találok valami jobbat. Okular nuku.

Pozzzitívum: Érzésre gyorsabb apt, Xfce 4.12.2, stabil systemd és úgy általában a rendszer stabil érzést (lts feeling), de ami leginkább meglepett, az a compton telepítése után történő automata konfigolás. Persze lehet mondani, hogy a backend lehetőségek nem mindenkinek jönnek be, meg kicsit túl lett spilázva az eyecandy, de ha a bachrc nem is ez nagyon kellemes volt. Legalább ezt nem kellett beállítani, elég a finomhangolás. Az ubuntu tárolók maradtak, szóval erről a részről hawaii dj. Aki a fejlesztést segítve, tesztelni akar annak van lehetősége a teszt tárolót bekapcsolni a frissítés kezelőben, ami nagyon szép, felhasználó barát, persze én maradok a cli-nél. A tumbler gyors, bár nem mindig hajlandó működésre, de úgy néz ki, hogy nem ragad be sehol, mint mondjuk a 14.04 alatt. A háttérképek kivételesen mutatósak.

A thunar glibc-s hibája úgy néz ki javítva lett (levlistán lévő script-el tesztelve kb. fél óráig és nem volt segfault). Arch alatt is nagyon ritka volt. Ha nem is a legkifinomultabb Xfce alapbeállítást kapjuk a disztrók között, de összességében jó kiadás lett.

Letöltés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.