2022. október 5., szerda

Gyorskeresés

Elegem van abból, hogy soha semmi nem megy elsőre... Kifakadóposzt...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már azt gondolhatnám, hogy az életem során megszoktam, hogy soha semmi nem megy tökéletesen elsőre. Mégis, amikor a jelen posztban leírtakhoz hasonló dolog történik, sok esetben kedvem lenne az egész cókmókot úgy ahogy van lehajítani a 7. emeletről mérgemben.

A legfrissebb incidens a számítógépemmel történt. Pontosabban annak bizonyos hardvereivel. Néhány hete arra kényszerültem hogy VGA cserét keljek alkalmazni, ugyanis az előző HD4650es felmondta a szolgálatot, a bolt ahol vettem azt korábban, cseredarabot nem tudott biztosítani, így jóval olcsóbban tudtam hozzájutni a kártyához. Istenemre mondom, ennyit én még nem filóztam dolgon. Szinte minden szabadidőmben azon járt az eszem, mi legyen a jó választás. HD6670 vagy HD7750. Végül utóbbi mögött döntöttem az utolsó pillantban.

A szerencsés kiválasztott

Viszonylag hamar meg is érkezett a kártya, beüzemeltem, és kb. 15-20perc használat után valami nem stimmelt. A gép olyan mocsok módon belassult, hogy a 720p-s YouTube videók is akadtak, a programok jóval lassabban indultak el, ergo olyan lett volna, mintha egy régi Pentium4-es procit tettem volna be a gépbe.

Egyből a kártyára gyanakodtam, át is vittem egy haveromhoz hogy megnézzem ott hogy megy, és döbbenve tapasztaltam hogy a kártyának kutya baja nincs. Azaz valami nagyobb gond van a háttérben.

daa-raa hozzáérthetőségének hála, kiderült, korábbi feltételezése bebizonyult, ugyanis az ASRock alaplapom nV chipsete valamiért inkompatibilis a VGA kártyámmal, és ez lassítja le a gépet. A dolog csak azért kellemetlen, mert kicsivel 1 éve vettem zsír újonnan. És amúgy is, ki a fene gondol arra laikusként hogy az alaplap nem kompatibilis egyes videókártyákkal?


A ludas alaplap. Az biztos hogy egy jó időre távol tartom magam az ASRocktól...

Nos ez a dolog egy egész problémalavinát indít el, ugyanis ha új alaplapot veszek, akkor illene új processzort is nézni, mivel pár hónapon belül lejár a garancia, és semmiféle meglepetést nem akarok e végett. Ráadásul Szeptembertől tandíjra kell félretennem a pénzem, és PC alkatrészekre végképp nem lesz onnantól szabad összeg. És ha új proci, akkor illene lecserélnem a DDR2es RAMot valami ütősebb DDR3asra.

Szóval egy be nem tervezett videókártya cseréből, egy komplett gépfelújítás lett, Jelenleg ott tartok fejben hogy áttérek Intel frontra, és benevezek egy kutyaközönséges egyszerű Sandys i3-ra, vagy maradok AMD fronton, és az újabb FX szériás processzor egyik olcsóbb tagját vetem be. Jelenleg ez megy állandóan a fejembe- Kiverni a fejemből meg nem tudom, mert ahányszor szembesülök a gépem jelenlegi teljesítményével, azonnal kapcsolok. Az viszont az biztos hogy az ASRock egy életre elásta magát nálam...

Pfejjj :(((

Hozzászólások

(#1) callmeakos


callmeakos
veterán

oplláhééé

All→M8

(#3) DeFranco


DeFranco
nagyúr

firmware frissítés nem opció? Amúgy használtan kis ráfizetéssel el tudnád intézni.

(#4) D1Rect válasza callmeakos (#1) üzenetére


D1Rect
félisten

Az nv chipsetes alaplapok 1000 éve szarok, nagy ívben el kell kerülni az összeset.
Nem csak VGA, de kb. mindennel random baja lehet amit beledughatsz a lapba.

Feltételezem BIOS-t frissítettél, ha nem akkor ez a legfrissebb:[link]

[ Szerkesztve ]

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#5) callmeakos válasza DeFranco (#3) üzenetére


callmeakos
veterán

A kártyacsere jött fel nekem is először. De daa-raaék azt javasolták, a komplett lapot kukázzam a fenébe, és így utólag van is benne valami. Ugyanis további gondja a lapnak hogy a PCIe csatlakozó úgy szar ahogy van. Beledugni a kártyát kész rémálom, ha beledugom, kivenni meg alig lehet, mivel az eleresztő pöcök full szar, és szinte rángatni kell az egészet. Szóóval akkor inkább a lapcsere....

D1Rect

Teszek ezzel egy próbát... Köszi.

[ Szerkesztve ]

All→M8

(#6) beefjeez


beefjeez
senior tag

Asrocktól mit akarsz?
Hogy csak úgy belerakhatsz büntetlenül egy vga-t, és az menni fog?
Vagy akármit is? :)
FX4 meg nem éri meg.

[ Szerkesztve ]

(#7) callmeakos válasza beefjeez (#6) üzenetére


callmeakos
veterán

Én naív butus fiú. Mit is képzeltem? :D

Am BIOS frissítés nem jött be. Ugyanolyan gané lassú mint azelőtt :(((

[ Szerkesztve ]

All→M8

(#8) beefjeez válasza callmeakos (#7) üzenetére


beefjeez
senior tag

Én is nagyon sokat szívtam nforce chipsetes asrock lapokkal.
Ezután száműztem a márkát az életemből.

(#9) Jim-Y


Jim-Y
veterán

Azt tökre nem értem, hogy miért az ASRockot mint márkát szidod?! A lapban lévő chipset nem kompatibilis a kártyával, nem az asrock márkájú alaplap.

Ennyi erővel ha én egy intel procit akarok betenni egy amd-s alaplapba akkor baszódjon meg az intel, vagy az alaplap gyártója, hogy nem megy:D

Szóval érted...

Egyébként nekem gondom volt Gigabyte alaplappal, asusal is, de eddig egymás után 3 asrock tesz kitűnő szolgálatot nálam. Pont olyan mint a többi, se nem jobb, se nem rosszabb, max olcsóbb.

(#10) callmeakos válasza Jim-Y (#9) üzenetére


callmeakos
veterán

És a vásári PCIe csatlakozó? ;]

Ha csak a chipsettel lenne gond akkor evidens hogy eladnám a bánatba a 7750et, és helyette vennék egy előbb említett GTX650et, de ha a csatlakozó alapból gané, nem akarom kitenni magam, további meglepiknek.

[ Szerkesztve ]

All→M8

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.