2019. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Sapphire HD4890oc downclock, avagy hogyan spóroljunk 40 Watt áramot, és hőt.

Írta: | Kulcsszavak: 4890 . downclock . 75/175 . ati tray tools . fogyasztás . csökkentés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mennyit eszik a gép?

Elég sokan kérdezték már, hogyan vettem le az órajelet, és mik a tapasztalataim, így most megosztom veletek ennek a menetét!
Először az eredmények: mikor és mennyit is fogyaszt egy átlagos számítógép?
Vagy legalábbis az én gépem, és hogy mit lehet elérni, pár perc állítgatással!

Specifikációm:
q6600@3200 (1.3V) + Xigmatek S963
Gigabyte P45 DS3P
Corsair Dominator CM2X2048-8500C5D (5-5-5-15, Turbo)
Sapphire HD4890 OC @ 986/1100, DC @ 75/175
WD1001FALS-00J7B1
Corsair hx520
Samsung Syncmaster 2494HS

Tapasztalatok fogyasztás terén

A monitor

- Kikapcsolt állapotban fogyaszt: 0.12 Wattot
- Készenléti állapotban (azaz gép kikapcsolva, de a monitor nem) fogyaszt: 1.00 Wattot
- Használat közben 30 Wattot eszik minden esetben, ha teljesen fekete a képernyő, ha teljesen fehér, ha filmezek, ha játszok, mindig 30 watt (persze ingadozik minimálisan, de az átlag 30 watt maradt).

Prime95 alatt: 250W
FurMark alatt: 310W
Amikor megy egy Prime95 + Furmark egyszerre, akkor 360 Wattra megnő a fogyasztás.
Játékok alatt: 300W

2D-ben, általános felhasználás mellett

1) Ha nem nyúlsz a videokártyához
Ilyenkor magának a gépnek a fogyasztása 170 Watt. Nem tűnik soknak, de hosszútávon azért elég sok, tekintve, hogy a laptopom -Asus a6vm- átlag 30 W-ot eszik.

2) Ati Catalyst Centerben fogod, és leveszed 1000Mhz-ről 500Mhz-re a memória órajelét. (Mert ugye 4890oc-nél 2Dben a GPU órajele 240Mhz, és ezt nem nagyon lehet CCC-ben lejjebb venni. Ebben az esetben 170W-ról leesik a fogyasztás 145W-ra.

3) 100/200Mhzre levesszük CCC-ben az órajelet (erre kitérek majd alább, hogy hogyan).
Itt már nem túl drasztikus az ugrás, de említésre méltó. Az eredeti órajelekhez képest a fogyasztás 130 W-ra csökken.

4) 75/175, ez volt a legalacsonyabb még stabil órajel amit néztem. És ez az, ahol még nincs hátránya a dolognak, és nem csökken 2D-ben a számítógép teljesítménye. Értem ezalatt, hogy Firefox, Total Commander, Windows Live Messenger, filmnézések KMPlayerben (1080p HD filmek). Itt még nem akad semmi, pedig Windows 7 + Aero bekapcsolva. Viszont ha Studio Maxozni akarunk, vagy Photoshop-olni, ahhoz ez már kevés.... ahhoz érdemes egy külön profilt beállítani, mert akadnak az ablakok. Itt sincs drasztikus fogyasztás csökkenés sajnos, ezen az órajelen 127W-ot evett a gép.

Hogy legyen mihez viszonyítani: Nálunk az Észak Dunántúli EON, 1 kWh áramért 45 forint bruttót kér. Ez az abszolút bruttó ár, azaz minden mondvacsinált plusz költség benne van!
A legegyszerűbb módja, hogy kiszámold mennyit jelent 127W fogyasztás, ha az 1 kW-ot (1000Watt) elosztod 127W-al, és megkapod, hogy 1 kWh áráért, hány órán át megy a gép. 127 Wnál ez 7 óra 52 percet jelent, ami 45 forint. Ha nem nyúltam volna hozzá, akkor 5 óra 52 percet használhatnám 45 forintból a gépet!
A vak is látja, hogy ha nem apuci-anyuci fizeti az áramot, vagy simán környezettudatosak vagyunk, azért számít, ha sokat megy a gép, napi átlag 12 óra... ami évente 4380 óra.
127W-nál óránként 5,715 Forint, ami évente 12 órás átlag napi használatnál: 25032 Forint;
170W-nál óránként 7,650 Forint, ami évente 12 órás átlag napi használatnál: 33507 Forint.

1 év alatt 8475 Forintot lehet spórolni, pár perc rászánással!

És amiről még nem beszéltem, a videokártya, teljesen referencia hűtéssel, órajelekhez való hozzányúlás nélkül, átlag 69 fokon volt, míg alacsony órajelen 48 fokos... és természetesen 20%-os venti fordulaton. Ami elég hangtalan!

Ati Tray Tools használata, avagy mit is tettem az ügy érdekében

ATI Tray Tools 1.6.9.1391 Beta LETÖLTÉSE, ez az első verzió ami tuti működik 4890-es kártyákhoz.

ATI TRAY TOOLS beállításánál én katt777 írásából indultam ki, és Nektek is javaslom, hogy az alapbeállításokat a 3D beállításokig végezzétek el egy-az-egyben. Annyi, hogy a "Fejlett" részben, NE kapcsoljátok ki a túlhajtási korlátok használatát, hanem rakjátok mondjuk 50-50%-ra mindkettőt, mert ha kikapcsoljátok, akkor például nem lehet 1000Mhz fölé vinni, ha netán emelni is akarjátok 3Dben a kártya teljesítményét!

Aztán jobb gomb az ikonra a tálcán, és Hardver\Túlhajtás beállításai...

Elsőnek állítsatok be egy 200/300-as órajelet. A Voltage-t pedig a lehető legalacsonyabbra, ha minden igaz, a BIOS-ból olvassa ki, de azért legyünk észnél. Nekem spec a legalacsonyabb érték, ahogy a képen is látható, az 0,923V, úgyhogy ha ehhez képest lényegesen alacsonyabb, akkor érdemes 0.9 körülire emelni.
Alkalmaz

Ha még nem fagyott ki a kép, vagy nem teljesen abnormálisan össze-vissza a kép, akkor mehet lejjebb megint 100/200-ra.
Alkalmaz

Ha még mindig nem fagyott ki, akkor szépen menjetek lejjebb apránként, ezzel tönkre nem tudjátok tenni a videokártyát. Mire megtaláltam a 75/175-t addig legalább 5-10x fagyott ki a gép. A teendő ilyenkor, hogy Resetelsz. Mivel MÉG nem állítottuk be, hogy alapból mit indítson a Windows indulásakor... ezért a Reset mindent megold! Ha nem, akkor F8 és csökkentett mód, majd uninstall Ati Tray Tools. A lényeg, hogy a Windowsnak, és a gépnek baja nem eshet!

Ha megtaláltátok, azt az órajel kombót, ahol nem fagy ki azonnal, akkor középen "3D Renderer be" és előbb "GPU hibakeresés", majd "MEM hibakeresés". Ha itt sem fagy ki, hanem szépen emelkedik az órajel, akkor stabil az alacsony órajel, és használhatjuk is a továbbiakban. Itt én még egy ideig (pár órán át) használtam a gépet ezen az alacsony órajelen, hogy kiderítsem akad-e általános felhasználás alatt: hátulütője az alacsony órajelnek (nem tűnt fel)!

Amint megvan a tesztelés, akkor beállítod az órajeleket (ha netán újraindítottad a gépet, vagy kikapcsoltad az Ati Tray Tools-t).
Alkalmaz

Bepipálod, hogy "Órajelek felvétele a profilba", alul a kis floppy jellel mented pl. 2D néven. Bepipálod, hogy "Indításkor ezt a profilt használja", és "Készenléti mód után helyreállítás". (Ezek az alábbi képen jól láthatóak). Majd Alkalmaz/Rendben.

Ha esetleg hangos a referencia hűtő, akkor érdemes hasonlóképpen beállítani:

Ilyen beállítások mellett meglehetősen halk a HD4890OC. Itt is be kell pipálni a "felvétel a profilba", alkalmaz gomb, majd menteni a profilt.

Következik a 3D profil:

Ha nincs kedvünk a kártyát felfelé húzni (overclock), akkor csak rakjuk az eredeti 900/1000Mhz-es órajelekre. A lehető legnagyobb Voltage-el, amit alapból ír (Nálam ez 1.313V).
Majd "Alkalmaz", "Felvétel a profilba", és mentsétek pl. 3D néven.
Amennyiben viszont emelni is szeretnénk rajta egy ici-picit, akkor érdemes leszedni a GPUTool nevezetű kis programocskát, melynek használata igencsak egyszerű: FIND MAX, és kikeresi a stabil órajelet... Természetesen ezt akkor kell futtatni, amikor a 3D profil aktív, azaz 900/1000Mhz, és kb. 1.3V a feszültség (ahogy írtam már), a végeredményt érdemes használni 3D profilban a 900/1000 helyett!

És akkor jöjjön, hogyan legyen automatikus a 2D/3D közti váltás:

Ha ez megvan, akkor készen is van. Ha esetleg van egy program aminél felemeli az órajelet, pedig fölösleges, akkor ugyanitt, csak a "Kivételek" menüben, berakod a programot.

Végezetül, "Eszközök és Beállítások \ Általános beállításoknál Profil mentése", és ha újrarakjuk a gépet már telepíteni se kell az Ati Tray Tools-t, bár ilyenkor egy parancsikont kell rakni az exe-hez vezetve, majd azt be az Indítópultba (Start menü)! De legalább nem kell telepíteni, meg újra beállítani. Ja és Catalyst Control Center-t fölösleges ilyenkor telepíteni, állítólag összeakadhatnak, bár én még nem tapasztaltam!

Hosszúra sikeredett, de ha valaki először csinálja, érdemes a szájbarágós hangvétel, különben csak kérdések hada dördülne el. Aki meg ért hozzá, az úgyis megcsinálja magától, és nem kell ez a kis írás.

Ezzel évente akár 8500 Forintot is lehet spórolni, 20 fokot a videokártyából, és sok-sok hőt a gépházból, ha épp nincs szükség a szörnyeteg teljes erejére!

Még annyit hozzáfűznék így utólag, hogy az én processzorom (q6600) meglehetősen sokat fogyaszt, így van, aki nem csak 30%-ot, hanem könnyedén 40-50%-ot is spórolhat, abból kiindulva, hogy Everestben nekem 38-40W-ot ír, barátnőm procijára (q9400) pedig csak 5-7 W-ot, mindkettő azonos, 3200Mhzes órajelen!

Jó spórolást, vagy ha jobban tetszik, legyünk zöldek és környezettudatosak!

BullZeye

Hozzászólások

(#1) mexicanraven


mexicanraven
(fanatikus tag)

Egy kicsit jobban tördeled, pici finomítás és egy címlapos írás?? Hmm? :) Lehet sokaknak jól jönne! :K

szia <3, just szia <3. take it easy, bro!

(#2) kennystyle


kennystyle
(tag)

Vajon Sapphire 4830-nál is lehet állítani a magfeszültséget a progival :F
Este kipróbálom mindenesetre.

(#3) Kendek


Kendek
(PH! nagyúr)

Őszintén szólva én is sokat játszottam ezzel a kérdéssel. Megannyi BIOS-t írtam 4850-emhez. A végén összejött a legtutibb órajel meg fesz a GPU-hoz. A mem nem bírta stabilan 500 MHz-nél alacsonyabb órajelen. A lényeg az egészben, hogy egy bizonyos órajel alatt, meg egy bizonyos fesz alatt hibásan jeleníti meg a képet videónál, HD videóknál főleg, wmv vidóknál, stb.. Nekem is ment 110/500 MHz-en a cucc, de így nem volt jó tehát. Kénytelen voltam 220/500-ra állítani 2D-ben valami 0,9XX fesz mellett. Viszont így már tökéletes minden helyzetben a képmegjelenítés.
A tanulság tehát az, hogy hiába megy olyan alacsony órajelen, ha egyes helyzetekben hibásan jeleníti meg a képet.

<-ƘƘ->

(#4) syC


syC
(PH! addikt)

Köszönjük a cikket :R Hasznos. :D

www.pcstyle.hu - Újra!

(#5) t.imi


t.imi
(őstag)

Örök hála, köszönet :R Jól jön ez egy sok torrent/kevés games embernek :K Ennek függvényében itt az idő karit cserélni, ahogy nézem.

(#6) BullZeye válasza mexicanraven (#1) üzenetére


BullZeye
(PH! kedvence)

Köszi a tippet, délután nem nagyon volt rá időm, de most picit formáztuk barátnőmmel! Cikknek is megírtuk, majd elválik elfogadják-e ;)

http://logout.hu/cikk/sporoljunk_40w-ot_a_vgaval_downclock/mennyit_eszik_a_gep.html

És nagyon szívesen mindenkinek, remélem tudok vele segíteni, és zöldebbé tenni a mindennapokat! :R

[ Szerkesztve ]

(#7) mexicanraven válasza BullZeye (#6) üzenetére


mexicanraven
(fanatikus tag)

Remélem minden OK lesz! :R

szia <3, just szia <3. take it easy, bro!

(#8) Henker2


Henker2
(PH! addikt)

Nagyon preciz LOGOUT!
Grata hozzá! :C

Xiaomi Redmi Note 5 Pro Global 4/64 - MIUI Global 10.3.1 Stabil V10.3.1.0 (PEIMIXM) Android 9 ROM

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.