2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Hogyan csináljunk magunkból komplett h...lyét szolgáltatónk előtt?

Írta: | Kulcsszavak: Hvg . cikk . internet . sebesség . átverés . szolgáltató . mérés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Avagy a HGV.hu ma megjelent sületlen cikke.

Így kiderítheti, hogy becsapja-e a netszolgáltatója címmel jelent meg ma a HGV.hu oldán eme tudományos jellegű tech cikk, ami bemutatja, hogyan leplezhetjük le szolgáltatónk ádász csalásait, amit ellenünk folytat! Biztos nagyon szakmai és érdekes lesz. Na mondom kiváncsi vagyok erre a nagyszerű objektív oknyomozó írásra. Rákattintok a linkre, erre mit kapok? Hát ezt! A testmy.net nevű webizét! Használjuk ezt a jól bevált Speedtest.net helyett, mert azt olyan sokan használják, nyilván nem azért mert messze a legpontosabb mérési eredményeket produkálja, mégha nem is egy hiteles mérő. Adjunk esélyt ennek is. Nézzük mit tud. Lefuttatom a kombinált (le és feltöltési sebességemet is lemérő) opciót. Az eredmény?


Siralmas! Átver a szolgáltatóm a 30 megabites csomaggal!

Na jó mérek egy újat.


Ez is siralmas! Megyek és azonnal rá is rúgom az ajtót a szolgáltatómra, habzó szájjal követelve a 30 mbps-emet vagy fordulok az NMHH-hoz!

Pontosabban mennék, ha nem tudnám, hogy a DSL netem sebességéről legpontosabban a szolgáltatóm digitális elosztójának a böngészőben elérhető adminisztrációs oldalán elérhető DSL szinkron sebesség információ nyújt teljesen pontos képet. Be is írom a böngészőbe az eszköz ip címét, majd az eszköz talpán egy matricán található felhasználónév és jelszó párossal be is jutok a felületre. El navigálok a DSL infó részhez, ahol szemem elé tárul az igazság!


A szolgáltatóm nem ver át!

A képen látható, hogy a DSL szinkronom 30/6, azaz a díjcsomagomnak megfelelő sebességet kapom.
Ha ezzel nem vagyok tisztában, akkor a "mélység ismerete nélkül" mérgelődtem volna az ügyfélszolgálaton. Vehemensebb ügyfelek pedig ilyenkor, hangosan kiabálhatnak ügyintézőkkel, akár az asztal is borulhat, és az NMHH-val való fenyegetőzés is szóbakerülhet.

Akkor amit a HVG.hu ajánlott az félrevezető?
Igen, a mérésben kevésbé tájékozott emberek számára, alkalmas lehet a megtévesztésre és egyesekből a fent bemutatott agresszív kirohanást is kiválthatja.

Miért mutat ez az oldal fals információkat?
Mert alapból egy külföldi szerverrel mér, talán nem is a megfelelő adatmennyiséggel. Ezt úgy láttam lehet állítani, de a legközelebbi szerver is Frankfurtban található, ki tudja, mennyire leterhelt, ráadásul egy másik szolgáltató szervere. (Na ez az amit, az egyszeri user nem fog állítgatni. Mér, aztán megy a szolgáltatóhoz panasznapra, mert a HVG.hu tech szakembere megaszonta, hogy e mérés alapján mehetsz verni az asztalt) A speedtest.net-nek vannak Magyarországi szerverei, automatikusan a hozzád legközelebb eső szervert válassza mérésre (nem kell külön állítgatni, mint a HGV által javasolt online programnál), megfelelő adatmennyiséggel dolgozik, van natív alkalmazásverziója is, ezért mér nagyon jó pontossággal, még ha az nem is nevezhető hitelesnek. Nem a véletlen műve a szolgáltatás sikere.

Mit tehetek, hogy a lehető legpontosabb mérési adatot kapjam?
Először is zárd ki a wifi hiba tényezőit, mérj vezetékes eszközzel.
Zárj ki minden hálózatot használó eszközt a belső hálózatodról, a mérő eszközt kivéve persze.
A mérő eszközön is a lehető legkevesebb háttérfolyamat fusson mérés közben.
Ellenőrizd a digitális elosztó általi adatokat is, mint a fentebb bemutatott DSL szinkronsebesség.
Ellenőrizd, hogy a megfelelő mértékegységet látod, nem kevered e a megabájt/szekundumot a megabit/szekundummal.
Mérj telepíthető (nem böngészőben futtatható) alkalmazással. A speedtestnek is van ilyen Windowsra, Androidra, iOS-re is. Mérhetsz ftp-ről fájletöltést is, de népszerű torrent fájl letöltését tesztelheted torrentkliensel is.
Nagy internet sebesség mellett ügyelj arra, hogy a géped megfeleljen a szolgáltató által elvárt minimum követelményeknek (SSD, I5 proci, sok RAM, Gigabites hálókartya, CAT5E kábel, stb)
Egy mérés nem mérés. Mérjünk többször. Vonjunk átlagot, nézzünk középértéket.

Aki tényleg pontos értéket akar kapni a vonala minőségéről és tényleg pontos értékkel akar odamenni a szolgáltatójához azzal, hogy az becsapja, akkor inkább ezt a sokkal hasznosabb
a pontos sebesség leméréséről szóló blogbejegyzésemet
olvassa el. Ha ennek fényében is olyan értékeket kap, ami nem megfelelő, akkor nyugodtan mehet az internet szolgaltatóhoz és még h...lyének sem fogják nézni.

Mérj te is a HGV.hu által javasolt alkalmazással. Írd meg kommentben, hogy milyen értékeket mértél. Milyen szolgáltató, melyik díjcsomagjában vagy!
Ismételd ezt meg speedtest.net-el is, küldj be digitális elosztó által mért adatokat.

Ha esetleg észrevételed, kiegészítésed, ellenvetésed van a témában, azt is szivesen várom a komment részben.

Hozzászólások

(#1) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag
LOGOUT blog

Testmy.net 46 / 79,6
(5,7/10MB/s Legalább ezt kiírja hogy a hülye usernek ne kelljen átszámolnia.)
Speedtest.net Ping: 6ms 90,23 / 93,51

De Xining-i szerveren már nem ilyen rózsás a helyzet.
Ping: 456
DL: 0,69
UL: 0,77

[ Szerkesztve ]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#2) btz válasza Klaus Duran (#1) üzenetére


btz
addikt

Köszönöm.
Ebből is látszik, hogy nekünk Magyaroknak ez abszolút nem megfelelő mérő alkalmazás.

Speedtestel már én is normálisabb (a csomagomnak megfelelőbb )értéket mérek.

ⓑⓣⓩ

(#3) KISDUCK


KISDUCK
őstag

Testmynet: up: 5.1 down: 31.4
Speedtest: up: 5.56 down: 31.04

A csomagomban 30Mbps le és 5Mbps feltöltés van rögzítve, de a szerződésben garantált letöltés az 10Mbps. Szóval nálam jól mért a testmynet is.
Szerk.: Utólag néztem angol szerveren mért nálam a testmynet, erre alapozni Magyarországon tényleg nagyon rossz ötlet. Néhányszor belefutottam már, hogy országon belül megvolt a sávszélességem, de Ausztriánál messzebb már a 0,5Mbps se volt meg.

[ Szerkesztve ]

(#4) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Nekem az 500 mbit le helyett 46-ot mutatott. Nyilván a konkurenseknél mérve egyből meglett a 480.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#5) Feketelaszlo


Feketelaszlo
senior tag

Én is végigszórakoztam a mérést, de speedtest.net-en megnéztem több Nyugat-európai szerverrel is - s a sávszél mindenhol stimmelt, csak a ping változott (belföld 10-16 ms, Szlovákia 18-30 ms, távolabb 40-50 ms).
Végül arra az eredményre jutottam hogy attól, hogy UK szervere van, a testmy.net is jól mér (nekem 50/5-s kábelnetet), csak hülyeséget ír ki. A "result details" alatt látható adatok arra engednek következtetni, hogy simán csak vesznek egy átlagot a letöltés ideje alatti sebességekből.
Pl.: kiírja, hogy 46,4 mbps download, a mögött ez az adat látható: TiP Measurement Summary:: Min 39.44 Mbps | Middle Avg 46.41 Mbps | Max 48.49 Mbps | 14% Variance
Egy másiknál 46,9 mbps, még nagyobb szórással: TiP Measurement Summary:: Min 43.09 Mbps | Middle Avg 47.31 Mbps | Max 52.87 Mbps | 20% Variance
Javítson ki valaki, ha tévedek - de úgy tudom ezt nem éppen így kéne kiértékelni.

(#6) SunyaMacs


SunyaMacs
aktív tag

HVG...

(#7) pit stop


pit stop
addikt

Többszörös elírás direkt van a bejegyzésben? :U
Ilyen hosszú bejegyzés után remélem nekik is jeleztél egy mailben :)

Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.

(#8) mmat3


mmat3
tag

Testmy.net 59.9/4.9

Invitel 60/5 csomagban.Nekem ez is jól mért.

(#9) Adamyno


Adamyno
tag
LOGOUT blog

Az sem baj, ha az ügyfél kikapcsolja a torrentet ilyesmi mérések esetén. Egyébként mindig az a mérvadó, amit a végponti eszköz mutat. 99%-ban az a valóság is.

- Indítsd újra a gépedet! - Az egészet? - Nem, a felét...

(#10) btz válasza Adamyno (#9) üzenetére


btz
addikt

Ez így van. Egyetértek.

ⓑⓣⓩ

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.