2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Egy Targoncás raktáros visszaemlékezése, és most.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Így előszóban szeretném közölni, hogy a cikkemet nem azért írom, mert bírálni szeretnék akármit vagy akárkit is, csak azt szeretném szemléltetni, hogy mi volt, és mi van jelenleg. Azt hogy, hogy éltem meg a 10 éves Raktáros, Targoncás múltamat és így emlékszek vissza:

Régen friss fiatal fejjel amikor abbahagytam a diákmunkát, elhelyezkedtem egy kisebb magyar élelmiszer bolt hálózatban Budaörsön árufeltöltőnek. Szép idők voltak azok. a pénz már akkor sem volt sok de.. nyugodt életem volt. más dolgom sem volt, mint az ásványvizet kipakolni az eladótérbe.. Egyszerű munka, nem az eszemért fizettek . De volt ott egy jungheinrich 2,5 tonnás targonca. Ez még az ezredforduló idején volt. Néztem, hogy a targoncás milyen szépen rutinosan csinálja vele a munkát. a jó öreg Palii bácsi. aki végül is a mentorom volt. Ő tanítgatott a szakma csinjára binjára de mivel igazából azt figyeltem kezdő fejjel, hogy csinálja a dolgát. Megtetszett a dolog. De jogsim az nem volt rá sajnos. Hát én gőzös kis fiatal fejjel elmentem és megcsináltattam a jogsimat. Abban az időben 86.000 Ft-ért. Nem volt kis pénz. De megcsináltattam. amint kézhez kaptam állandóan targoncázhatnékom volt. De mivel az üzlet kicsi volt nem kellett sokat. Kicsinek éreztem a munkakörömet. Targoncázni akartam állandóan. olyan jónak lenni mint a mentorom. Bizonyítani akartam állandóan, hogy megy ez nekem is. Ennek a nagy bizonyítási kényszernek áldozata lett egy raklap sör meg egy raklap tejföl, amit ráadásul még jól szép is tapostam a géppel.

De nagyon megtetszett és rájöttem, hogy nekem targoncásnak kell áljak. Hát ott is hagytam a céget és kerestem egy raktárt ahova felvettek. De mivel kezdő targoncás voltam, nem mertek gépre ültetni csak olyan munkákra hogy: hozzál be egy adag raklapot hátulról, meg ilyen alja munkára. De beláttam ennek a szükségességét, elvégre tapasztalat az nuku. Beállítottak a címkézők közé. Aztán majd meglátjuk. Megláttuk! Meglátták, hogy bár tapasztalatom az szinte nulla, de az érzékem és a józan eszem a helyén van. És szépen lassan elkezdtem targoncázni. Kamiont szedtem. Pakoltam és segítettem a nagyoknak. ÉS lestem, hogy csinálják. De a főnököm tisztában volt vele, hogy nagyon megutáltam a címkézést. Ha véletlenül hősködtem vagy összetörtem valamit akkor 1-2-3 hét címkézés volt a jutalmam. Gyorsan leszoktam róla. Viszont abban az időben megkerestem a 140.000 Ft-ot. Plusz ha hétvégén bementem akkor napi 10.000 volt a pénz még pluszba, mindezt nettóban értendő. Egyedülálló voltam, barátnő sem volt hát dolgoztam látástol mikulásig. volt hogy majdnem 200.000-et vittem haza. Szép idők voltak. De aztán beütött a baj. Méghozzá a tulaj sógora személyében. Ugyanis egy kisebb raktárrészért felelt. Sok munkája nem volt vele, de targoncázni azt nem tudott. meg hát, ugye ha dolgozni is kell, akkor nem tudja otthon a festőket piszkálni. Hát odatettek hozzá, mint melós. Akkor úgy éreztem, hogy ezzel megnyertem a tutit. Kieső kis raktár rész volt ez. És Sógi-val mert úgy hívták azt a bolond jóembert. Nem volt rosszindulatú, de a raktározáshoz egy kis mukkot sem értett. Emlékszem egyszer pakoltam egy kamiont tele jégerrel, majd a kocsi elment, de észrevettük, hogy az emberem 2 raklappal többet pakoltatott fel velem a kocsira. Na, egyből bepattanni a verdába, és utána. Szóval tőle sok mindent a raktározásról nem tudtam meg. Hanem a mellettünk lévő másik számítógépes raktárkezelőktől tanultam el ezt, azt. Utána gyakorlatilag egyedül csináltam mindent. 1 évig voltam ott. Aztán becsődölt a cég nagy sajnálatomra. Ugyanis ott ismertem meg az első igazán normális főnökömet. Már akkor is nagy divat volt, hogy a jó helyek mind megszűntek.

Onnan eljöttem és felvételiztem egy építőanyaggal foglalkozó raktár áruházba ahova fel is vettek. Pont nyitáskor kerültem oda. A munka érdekes volt, bár nem túlszórakoztató. Aztán megjöttek a kasszás csajok. ÉS első látásra olyan szerelmes lettem, mint az ágyú. Jó sokáig készültem, hogy elmondjam neki. Amikor megtörtént és persze el lettem küldve, magamba zuhantam és az ott dolgozásom alatt sok részlet homályos ugyanis legtöbbször hulla részeg voltam a bánattól. Már bánom, mert baleset is lehetett volna, de hál istennek nem volt. De páros lábbal rúgtak ki miután az alkoholszonda kiakadt tőlem. Bár annyira nem bántam, mert nem igazán volt jó hely. a pénz 110.000 120.000 között volt. bár abban a pár hónapban sok mozgástere nem volt a bérnek, hogy ugráljon. Utána szerencsét próbáltam a Törökbálinti DEPO-ban ahol az egyik raktárcsoportban kaptam munkát. az egyik élelmiszeripari részben teljesítettem szolgálatot. a Főnököm egy nagyon laza mókus volt. És dolgozott is velem. ÉS nekem volt a legjobb adminisztrátorom, akit nagyon megszerettem. Na, az egy igazi csapat volt. A banda nagyon egybe volt. Napi 10 óra volt a kötelező munkaidő, utána sokszor túlóráztunk. De mégis nagyon jó volt. Igazából erre a munkahelyre emlékszem a legszívesebben. Micsoda idők voltak azok. De hát minden jónak vége akad egyszer. Mint ahogy ennek is. sajnos!! De azért azt nagyon jó volt tudni, hogy, jó pár baráttal gazdagabb lettem mindenhol. a pénz ugyanannyi volt mint előtte.

Utána következett a egy nagykereskedelmi raktár áruház. Na, az maga volt a rémálom. a Munkatársak iszonyatosan kötözködőek rémesek voltak. De azért volt egy két jó arc is. De a nagy problémát a vevők jelentették. Konkrétan arra gondolok, hogy egy két gép maga volt egy igazi bontószökevény. Igazából ma sem tudom mi tartotta őket egyben, de egyben voltak. A pénz is kevés volt. jó ha megkaptam a 100.000-et. 3 műszakra!! Huhh de nagyon lépni akartam.

Aztán szerencsére vagy szerencsétlenségemre találkoztam egy depos barátommal, aki magyar ország egyetlen csomagolóanyag gyártó cégénél dolgozott Budaörsön. Arról a helyről mindig is mendemondák voltak, hogy csak kihalásos alapon lehet bejutni, meg hogy milyen király hely meg stb. Na segített bejutni. Érdekes volt. Eleinte azt hittem megfogtam az isten lábát. Meló sem sok volt a fizetés egész jó. kaptunk mindenféle juttatást. de tényleg mindent. kafetéria, kajajegy, céges busz, Munkaruha, amit a cég mosatott, konditerem, ingyen kávé tea. stb. Évente fizuemelés Évente 2 több száz ezres jutalom. És soha nem kaptam semmi retorziót, mert hát igazából törtem zúztam. Szekciós kapuk repkedtek itt, tekercsek gurultak ott. De aztán úgy 2-3 évvel a megérkezésem után történt valami. Méghozzá az hogy, a Német vezér helyett magyart kaptunk. Egy igazi piócát. aki azzal kezdte, hogy a hr-t lecserélte. Elvette a 2 bónuszt is, vagyis csak egyet hagyott meg és azt osztotta 2 felé. És fogjuk be a szánkat. Megérkezése után a helyzet rohamosan gyengült rosszabbodott. Az embereket direkt egymás ellen hangolták őket. Semmi sem számított már csak a termelés le ne áljon. az egyik kollégám az éjszakás műszakban a targoncába halt meg. Egyszerűen meg ált a szíve. Annyit nem érdemelt meg hogy legalább a termelést leállítsák. Azt az utasítást kaptuk hogy vegyük ki tegyük a földre ahol annyira nincs útba és folytassuk a munkát. mindjárt jönnek a mentők. Hullát kivettük, és irány a munka. 3 éve volt nyugdíjig. Igazi jó ember volt. Még most is a fülembe van ahogy műszakátadáskor úgy kérte a céges telót hogy: „ Na adja azt a szart.” De aztán a végére olyan elviselhetetlen hely lett hogy éreztem váltanom kell. Bár ez a munkahely volt az amitől sokat kaptam, de még többet el is vett. ÉS itt egy érdekes fordulat, amivel akkor még nem foglalkoztam. Méghozzá az hogy itt már nem az a cég alkalmazottja voltam, aminél dolgoztam, hanem egy emberkereskedőé vagy rabszolga kereskedőé. Hivatalos nevén munkaerő közvetítő. De utána ennek a résznek fontos momentuma lett, ugyanis kiderült, hogy az ország talán leg emberségesebb rabszolga kereskedőjénél voltam.

Mert most egy nagy magyar telekommunikációs cégnek dolgozom a Magyaroszág legnagyobb szállítmányozási vállalat telephelyén. De a vicces az hogy a szállítmányozási cég alvállalkozójának az alvállakozojának az alvállalkozója fizet és neki is vagyok állítólag az alkalmazásába. Tehát full feketén dolgozok ott. Még jó pár társammal egyetemben. A munkakörülmények siralmasak. az udvar úgy néz ki mint amit végigbombáztak. De ha valamit leejtek, a targoncával az udvar miatt azt egyből ki kell fizetni. hozzáteszem, hogy némelyik gépünk egy igazi bontószökevény. ’89-es gépek is vannak. A motorolaj is csak hálni jár bele. Papírforma szerint 4 tonnát kellene emelnie, de 1,5 alatt úgy nyöszörög, hogy, majd szétesik. A nagygépekkel nem nagyon járhatunk, mert sokat fogyasztanak. De azt nagyon csípem, amikor az egoista nyaligátor főnököm közli velem, hogy vissza kell, fogjuk magunkat mert a múlt hónapban 500 liter gázolaj helyett 600-at fogyasztottunk. Azt bezzeg nem teszi hozzá, hogy az ő főnöke meg hozzánk jár tankolni és közel 120 litert tankolt el tőlünk. Ergo én lassan békával húzzam a raklapot, mert a nagygórénak furikázhatnékja van. De ez csak egy dolog. Semmiféle juttatást nem kapunk. Már azért hogy egyáltalán a szabink meglegyen azért harcolni kell velük. Munkaruha nincs. kafetéria nincs. igazából a munkán és a sovány 120.000 es fizun kívül semmi sincs. De a nagy sztory:
A raktárt, és a teljes telephelyet felszámolják és ma jutott a fülembe hogy, a magyar telekom meg a napocskás logisztika megállapodtak róla, hogy átköltöztetik a cuccokat a nagybázisra, és amikor mindent megcsináltunk akkor szépen kirúgnak nagyjából mindenkit. De most nem szolnak nekünk, mert otthagynánk az egészet. hanem majd akkor, amikor megcsináltuk az egészet és a másik helyen kellene kezdeni akkor azonnali hatállyal mindenkit, aki nem feltétlenül szükséges (pár ember kivételével) kirúgnak. ÉS most keresek másik állást de ugyanilyen embertelen emberkereskedőket találok csak. Szerintem itt ér véget a karrierem. Ezt nem azért írtam le hogy vádaskodjak. Ez a szörnyű valóság. Nem hiszem hogy , ebben a szakmában már van jövő ugyanis egyszerüen nincs munka már

Kiegészités:

Hát pont ma történt, hogy, reggel, amikor bementem közölte velem a munkatársam, hogy: Kapott az Apeh-töl egy idézést hogy, az előző cégnél ami gyakorlatilag ugyanaz mint a mostani csak nagy divat lett pár havonta cégnevet változtatni, elszámolási problémák voltak. ÉS ebben lesz a kihallgatás. Igazából telefonon érdeklődtük, meg hogy mégis mi miatt kell bemenni. Na, a góré egyből be volt sózva hogy most mi lesz. Szolt a most már nem is tudom milyen cégnek. Ahol most dolgozunk, hogy baj van. Érdekes módon egyből kiküldték a jogtanácsosukat, hogy mondja el, hogy mit mondjuk az APEH-nak hogy senkinek (ez alatt magukat értették) ne legyen baja. Ergo azt kérték hazudjunk nekik. Mert valószínűleg mindenki kap behívót. Én kerek perec kijelentettem, hogy nem fogok hazudni. Ugyanis átíratták a céged egy csöves nevére. Nem voltak elájulva tőle és közölték, hogy ha tovább is ilyen önfejű vagyok akkor hamar elválnak útjaink. Kiröhögtem őket és mentem a dolgomra. De érdekes módon ma járt le az orvosi alkalmasságom. Mit ad az ég a jogtanácsos hozta ki az alkalmasságit úgy, hogy doki nem látott. Érdekes! Arról bezzeg egy szó sem volt, hogy kellene munkavédelmi bakancs. Amit törvényileg nekik kell állni. De azt mondták vegyük, meg magunknak ők nem szarakodnak ilyennel. És a nap végén a főnők mindenkit nyugtatgatott, hogy mindenkit átvesznek a fő bázisra, és amit megtudtunk az alaptalan rágalmazás. De jövő héten jönnek páran a bázisról hogy megnézzék hogy mi micsoda és hogy tanulják a dolgokat, de nem azért hogy átvegyék a helyünket hanem a bázison pont hasonló áruval fognak foglalkozni és mivel nekünk van benne tapasztalatunk tanítsuk be őket. Mi meg hülyék vagyunk persze.

Úgy gondolom, hogy az egész azért lett ilyen, mert megengedték, hogy az embereket ugyanúgy bérelgessék, mint egy tárgyat. Nincs nekünk már nevünk. hanem csak számunk. Amíg minket le tudnak írni adóba addig változás nem lesz. És ezek a rabszolga kereskedők kartellbe rendezkedtek a béreket és a juttatásokat illetően. Megtudtam, hogy utánam 3000 Ft-ot keresnek óránként. Én abbol megkapok 650-et. És igazából az a gyanúm, hogy feketén, mert holnap hozzák ki megint a jelentkezési lapot, mert mint kiderült a nevemen kívül semmit sem tudnak rólam. Akkor hogy lehetek bejelentve???

Hozzászólások

(#1) bruti01


bruti01
őstag

Ha van kérdés akkor várom.

[ Szerkesztve ]

<< Bunkó vagyok így hóditok >> Galaxy s20 ultra 5g , Galaxy note 20 ultra 5g. Mi 10 t pro

(#2) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Felmész a magyarorszag.hu-ra és lekérdezed a TB biztosítás állapotodat. Ott megtalálod a munkáltatódat, vagy nem, szóval meglátod bejelentettek-e.

Amúgy mit zavar mennyit kap más a munkádért? Gondolj csak bele, egy kicsit felelősségteljesebb munkát végző ember mennyi hasznot tud termelni a munkaadójának...

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#3) bruti01 válasza Blindmouse (#2) üzenetére


bruti01
őstag

pont az ilyen gondolkozásmód miatt tartunk ahol tartunk. ha én is meg lennék fizetve és lenne egy többé kevésbé biztos munkahelyem akkor nem panaszkodnék...

[ Szerkesztve ]

<< Bunkó vagyok így hóditok >> Galaxy s20 ultra 5g , Galaxy note 20 ultra 5g. Mi 10 t pro

(#4) balu72


balu72
tag

"egoista nyaligátor főnököm" Ezt szépen megfogalmaztad! :D :C

"balu72 felhasználónak 263 pozitív és 0 negativ értékelése van a régi "ph megbízhatóság" fórumon!"

(#5) VásRló


VásRló
tag

A raktáros-targoncás ilyen keveset keres? Én is akartam jelentkezni ilyen targoncás képzésre, mert sok helyen keresnek targoncást, de lehet, hogy talán mégse kéne?

[ Szerkesztve ]

(#6) Samus


Samus
addikt

A helyesírást légy szíves nézd ár, mert egy darabig átugrottam a hibák felett, de a "magyar ország" résznél kicsit kiakadtam. Tudom, személyes blog, de 2013 van, és az összes asztali böngészőben van beépített szótár...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#7) Slade92


Slade92
aktív tag

"Mert most egy nagy magyar telekommunikációs cégnek dolgozom"
Ettől a bekezdéstől amik le vannak írva a munkáltatóról ugyan ezt tudják a biztonsági cégek alválakozójának 99%-a...
Tudnék mesélni!

[ Szerkesztve ]

(#8) lisza81 válasza bruti01 (#1) üzenetére


lisza81
újonc

Szia Bruti!

És tudsz valamit, hogy annál a budaörsi csomagolóanyag gyártó cégnél azóta történt változás a vezető személyét illetően?

(#9) eladohardver válasza bruti01 (#1) üzenetére


eladohardver
őstag

Hali brruti! Hol érdemes okj képzést und targonca vizsgát? Köszönöm válaszod!

¯¯̿̿¯̿̿'̿̿̿̿̿̿̿'̿̿'̿̿̿̿̿'̿̿̿)͇̿̿)̿̿̿̿ '̿̿̿̿̿̿\̵͇̿̿\=(•̪̀●́)=o/̵͇̿̿/'̿̿ ̿ ̿̿ Battlelog: Rohambili ¤ Tessék jönni ET-zni! \connect et.sytes.net COD szerverek: https://cod.g-shoots.hu

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.