2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Két kínai akkumulátor töltő, vagy sárkányok viadala

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Jelen írás keretén belül két töltőt nézünk meg, de mindig jelen lesz az [első], is hiszen összehasonlítási alap. Ez a második töltő fényképről szimpatikus volt, és néhányan úgy reklámozták, hogy idei fejlesztés. Majd bele is fogunk nézni mit is takar a sárkány bőre. :)
Ez is mindenhol kínai feliratos volt. Rákérdeztem van-e english verzió, és ahogy látjátok van. Tesztelés közben gondolkodtam rajta néhányunknak english, vagy kínai felírat teljesen mindegy. Ahogy majd a kijelzőhöz érünk meg fogjátok látni, hogy tényleg nem számít. Sőt a kínai néhol olcsóbb, vagy csak az kapható. Erről a darabról nem sok paraméter volt elérhető. A hozzáadott leírás is olyan egyen szöveg.
Típusa XW-40S
Max töltőáram 17A±10%
Hatásfok 93%±3%
Na, itt álljuk meg egy kicsit. Az [elsőnél] tapasztaltak alapján ez az adat semmitmondó, vagy valamit félrefordítanak a kínaiak. Nem is mértem meg, mert a viselkedéséből láttam, hallottam, hogy semmi köze nincs a leírt adathoz. Csak egy példa. A ventilátor a BLM-CDQ-D2-nél 1A alatt nem működik, Itt is érezni valamilyen áramtól függő sebesség korrekciót, de minek forog 1A alatt? Szóval ezt az adatot itt is bukták.
Az előlap így néz ki.

A szabályozó gomb működik, de az [elsőt] meg se közelíti. Az ott zseniálisan működik. A „charging” indikátor mindegyik kínain mint a karácsonyfa villog. A gombok/kapcsolók állásától függően a következő értékek adódtak:
Automata/Ordinary battery: +13,9V
Automata/AGM battery:+14,9V
Manual/Ordinary battery:+16,2V
Manual/AGM battery:+17,2V
Ebből a felsorolásból a Manual/Ordinary Battery beállítás jól illeszkedik a Ca/Ca akkumulátorok igényeihez. A kételkedők nézzék meg az első [linken] a szöveg végén két ruszki teszt látható, és szépen bizonyítja, hogy az a +16,2V kell a Ca/Ca akkumulátornak.
A belső része pedig bizonyítja ez nem mai technológia.

Ez egy hagyományos technológia. Régi Weller pákával javítható. Sőt a főbb alkarészekből látszik, hogy szinte bárki meg tudja majd javítani. A háttérben jól látható a barna kabátos márkás 100uF/450V-os kondi.
UC3842B+0,27ohm áramfigyelő ha megégne :) – Ez egy öreg darab.
2SK2828
KBL610
MBR20100CT
CMP80N06
A dobozról nem igazán írnék. Avatott szemek látják miért is.
A kijelző közelről.

Ahogy ígértem itt megpróbálom elmagyarázni miért is nem fontos a kijelző szövege, vagy annak olvashatósága. Mint már említettem a kínai szöveges könnyebben elérhető, és sokszor olcsóbb.
A kijelző jobboldali részén a következők olvashatóak:
e.) No-Loaded or full loaded - A weben így is megtalálható No-load or Light-Load.
a.) Charging at suitable current - A weben így is megtalálható AdaptingCurrent for Charging.
b.) Charging at constant voltage - A weben így is megtalálható Charging with Constant-Voltage.
c.) Full soon & reach floating state – A weben így is megtalálható Floating Charging To Be Full soon.
d.) Microcurrent supplement or full - A weben így is megtalálható Microcurrent Complement or Full Charge.
A kijelző bal felső részében látható a feszültség, és az áram. Ez nemzetközi. Itt látható egy elem szimbólum ami animált.
25% – „a” verzió. Szerintem itt áramgenerátoros, és a potencióméterrel itt próbálkozhatsz.
50% – „b” verzió. Itt feszültséggenerátoros. Nálam 5A-nél váltott.
75% – „c” verzió. Itt feszültséggenerátoros. Nálam 2,5A-nél váltott.
100% – „d” verzió. Itt már nincs animáció. Nálam 1A-nél váltott.
100% – „e” verzió. Itt már nincs animáció. Nálam 0,1A-nél váltott. Esetleg nincs rajta akkumulátor.
Tehát a kis elem szimbólum simán mutatja hol tartunk, és így nem is fontos a szöveg, vagy az ékírás. Két fontos tapasztalat látszik ezekből. Az [elsőhöz] képest ezen ott a feszültség mindig.
Tehát nem „spark proof/sparkless”. Mindegyik töltő nem kapcsol kisebb feszültségre.
Hol a vége a töltésnek akkor? Két lehetőség kínálkozik erre. A „d”, és az „e”. Az óvatosabbak kiszállnak a „d” verziónál, a bátrak, vagy kísérletező kedvűek pedig az „e”-nél. Nézzünk egy karakterisztikát ami most nem túl érdekes, mert az [elsőhöz] képest ez egy simított egyenfeszültség. AGM beállítás volt.

Ebből az is látszik, hogy felesleges az áram karakterisztikáját felvenni, mert egy egyenes rész után egy csökkenőt fogunk látni. Akkor miért is kell ez nekünk? Egyszerű: Manual/Ordinary Battery beállítás miatt.
Itt fog következni a második versenyző.

A második típusa: ANJING AJ-618F
Max töltőáram: 20A – A teszt alatt 10A körül volt a határ. Ez olyan 110-120W-nak felel meg nem pedig 260W-nak.
A 20A a schottky max árama, és ezt tették ki reklám célból. Valószínűleg a trafó korlátoz. Természetesen a FET kisebb, és nagyobb a figyelő ellenállása mint az XW-40S-nél. A lényeg annyi, hogy ez az XW-40S kisebb teljesítményű öregebb kiadása. Sajnos nem teljesen azonos, és itt nem a kijelző nyelvére célzok hanem tervezési, vagy konstrukciós hibára gondoltam. Teljesen azonos hibát észleltem én is mint az orosz tesztelő. A kijelzett áramnak köze nincs a valósághoz. Csak egy példa: kijelzett érték 15,8A, míg a valóság 9A. Az intelligencia teljesen azonos az XW-40S-sel csak valamit elszúrtak. Kár érte.
Itt a végén még kitérnék a „Repair Charger” funkcióra. Sajnos néhányan eléteszik a „Pulse” szót is ami erősen megtévesztő. A „Repair Charger”-t úgy értik, hogy van egy Manual/Repair/Recond/Fast üzemmód ami 16V-16,7V emelt feszültséggel tölt. Ez nemcsak javít hanem szükséges a Ca/Ca akkumulátornak. A teljesen automaták olyan 1-2 óráig engedélyezik. Van gyártó aki nem választhatóan teszi a termékébe bele. Az itt teszteltek mindegyikénél választható, és a felhasználónak kell követni a folyamatot, mert nem áll le.
A „Pulse” szó az AJ-618F-nél megtévesztő, mert nem impuzussal tölt. Azt csak a BLM-CDQ-D2 tudja. Kíváncsi lennék egy olcsóbb darabra ettől a gyártótól (BO LAI MEI), mert határozottan állítja, hogy mindegyik darabja tudja ezt. Talán a kijelzőhőz kötödik a dolog, mert a kijelző meghajtó lapján található az inteligencia. Ezt biznyította a XW-40S, és az AJ-618F is. Röviden összegezve a BLM-CDQ-D2, és XW-40S tetszett, jó darabok. Nekem mégis [ez] tetszett. Az AJ-618F, és az AJ-618D nem. Az AJ-618F tesztje azért rövid, mert teljesen hasonlót produkál mint az XW-40S csak az pontos, és nagyobb teljesítményű. Nem akartam sokat ismételni.

Hozzászólások

(#1) csiga8


csiga8
senior tag

Jó írás! Köszönjük! :R

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.