2022. december 8., csütörtök

Gyorskeresés

Bevezetés az elektromos - közösségi - autózásba

Írta: | Kulcsszavak: elektromos autó . Green-Go . VW E-Up . emissziómentes . környezetbarát

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már a Mobilaréna is írt tavaly a legújabb trendről, a Green Go szolgáltatásról. Emlékszem, már a cikk elolvasása után valósággal rajongtam az ötletért, de mivel akkor még a lakóhelyemtől a szintén külvárosban lévő munkahelyemig jártam nap-mint-nap, az app letöltésén túl semmit nem kezdtem vele. De nem csak az ötlet fogott meg. Régóta ki akartam próbálni egy elektromos autót, ha már sok-sok nagy vasat próbáltam, ideje volt valami mást is. Nem mellesleg szeretem az innovatív dolgokat (ahogy már írtam is a napelemes powerbankről), a megújuló energia felhasználását, és tudom, hogy egyszer lesz olyan ára ezeknek az autóknak, hogy nekem is megérje majd ilyet venni a jelenleg szolgáló Common-Rail diesel helyett.

Idén májusban aztán munkahelyet váltottam, és immár a belvárosban dolgozom. Egyre inkább körvonalazódott a dolog, hogy csak ki kéne próbálni, amíg aztán az irodában az egyik kollégám be nem számolt pozitív élményéről a Green Go-val. Ez jelentette nálam is az áttörést, most már nekem is ki kell próbálnom ezt a dolgot. Ráadásnak úgy, hogy a kollégám hívott meg, hogy próbáljam ki, még bónuszperceket is kaptam érte.

A regisztráció nagyon egyszerű, mindenkinek elérhető - aki rendelkezik megfelelő okmányokkal (Vez. eng, Szig) - csak annyi a cég kikötése, hogy be kell menni személyesen az irodába szerződést kötni, és már indulhat is a móka. Nagyon értelmesen van felépítve az egész bérleti rendszer, és természetesen az okostelefonos app nélkülözhetetlen a használathoz. De én most nem is erről akartam írni, hanem az autózásról.

Az elmúlt két napban, mindkét alkalommal Green-Goval jöttem be a munkahelyemre.
Elsőre fehér...
Már előző este kinéztem, és reméltem, hogy ott marad majd reggelig. Reggel ott volt, így használtam a foglalási opciót, majd mikor odaértem, rövid okostelefonos appon való azonosítás mellett be is ültem. Beállítottam a tükröket, az ülést, majd beállítottam az energia visszanyerő rendszert (hiszen lehet simán egyenesen előre menni "D" és visszanyerő rendszerrel menni "B"), ami egy kicsit változtat a fékezésen, de meg lehet szokni. Ezután lehet is indulni.

Hallottam már, hogy az elektromos autó megy, mint a gondolat, hiszen nem kell melegíteni és már indítástól a teljes nyomatéktartomány rendelkezésre áll. Nem gondoltam, hogy ilyen gyorsulásra képes. Persze kicsi a kasztni, de nagyjából úgy indultunk el, mint amikor a CRDi motoros autómon beindul a turbó. Egy pár alkalommal még el is kellett vennem a lábam a gázról, nehogy letúrjak sokkal nagyobb és erősebb autókat az útról, merthogy simán alkalmas lenne erre is.

Használtam tehát az energia visszanyerő rendszert, és 97% akkukapacitással vettem fel az autót és a 15 perces úton 2%-ot fogyasztott mindösszesen, mialatt klímával használtam, és ugyebár többször is kihasználtam, hogy elsőnek tudok elindulni a lámpánál.(mialatt teljes csend uralkodik az autóban, ha nem szól a rádió).

Döbbenetes. Azóta sem találok szavakat, csak elkezdtem bújni a hibrid autós cikkeket és fórumokat. Kertes ház hiányában egyelőre nem hiszem, hogy be tudnék vállalni egy tisztán elektromos autót. Gondoltunk egy Opel Amperára, de az meg közel 4 millió még használtan (legolcsóbban) is, szóval egyelőre az sem opció, de egy biztos, engem egy életre megfogott a technika magának. Úgyhogy fel is állítottuk a tervet a következő autónak: plug-in hybridet veszünk kb. 3 év múlva. :DD

Hozzászólások

(#1) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

Ennyi. Egyszer kipróbálod, nem akarsz majd másmilyent. Majd megszokja a lábad, hogy elveszed a "gázt" amíg felvált a 19. századi traktor ami előtted megy kettesbe, vagy szimplán hagysz nagyobb követési távolságot.

[ Szerkesztve ]

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#2) BrianDK válasza Blindmouse (#1) üzenetére


BrianDK
tag

A szavaidból úgy sejtem van tapasztalatod. Az normális, hogy egész hétvégén az Elektromos és Hibrid autók tesztjeit bújtam? :)

iPhone 7, Redmi Note 9

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.