2020. július 8., szerda

Gyorskeresés

Migráció II.

Írta: | Kulcsszavak: Migráció . Xp . Windows . redmine . linux

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2. Delikvens

előző rész folytatása

Nagyobb projekt, több probléma hosszabb leiras.

Kicsit problémás helyzetben kerültek hozzánk, nem votl tulsok idonk a projekt megtervezesre és a kivitelezés is „tegnapra”-ra kellet.

Cég logisztikaval,forgalmazással, kiszallitást is házon belül bonyolitjak le így eleg összetett votl.
Felállás bejött a megrendelés bedobozoltak csinaltak rá egy vonalkodot, rátettek dobozra, megirták számlát, és futár szállitota is már.

Logisztikára, vonalkod készitésre és számlázásra, 3 külömbözö SW-t használtak.
Logisztikai (egy kb ticket renszerhez hasonló program volt) és a vonalkod sw jokis lomha eroforrás zaballó csudálatos C# volt a számlázó valami öskorbol megmaradt dosos kis progi votl ami meg futott XP-n.

Itt a keret nagyobb volt nem csak a migráciora hanem HW fejleszteszre is.

Meglévő gépek
-4db régi wyse winterm vékony kliens
-7db PC p3tol intel core2duo ig szitne minden
-4db laposka
-Xp win7 vegyesen

SW-k:
-office: M$ office 2003,2007
-web: firefox
-mail: outlook
+az egyedi SW-k

Futároknál pár darab kézi vonalkod leolvasó.

Cégnél ott borult ki a bili amikor az akkori uzemeltetö előált, hogy androidos telokat lekene cserelni
WP mobilokra mert azok jobban egyuttmukodnek exchange szerverrel (exchange server "elönyeit" kisem hasznaltak egyszeru levelezo szervernek hasznaltak),+ frissiteni kéne vonalkod sw-t és hozza venni a futároknak ujabb vonalkod leolvasokat amiken csudalatos WinCE fut 4” kijelzökkel, azokra meg vonalkod leolvaso sw licenceket venni.

HW fejlesztésben megkötés „olcsó” energiatakarékso legyen, nem kell nekik eromu.
Így:
-4db régi wyse-t lecseréltük AMD E-350 procis kis csodakra,
-7db pc-t FM2 es A8 APU-s ra cserélve
-laptopok maradtak, +1 „szervert” egy erosebb FM2 es Athlon II X4 750K

SW:
Kezdjök az egyedi „logisztikai” és vonalkod generaló és számlázással
Logisztikat redmine +CRM plugin, számlázás redmine invoice plugin, vonalkod egy baromi egyszeru QR code generator.
Müködése: a futár a generalt qr-code androidos telojaval leolvassa. Egy linket kap amit megnyit és a redmineban generalt pdf letölti amin midnen rajta van kinek/hova/mikor stb stb.
Meg rendelés felvételének modja is le egyszerusodott, webshopon megjon a megrendelés az nyit egy ticketet redmineban amikor ticketet lezárják kuld egy vissza igazolást a rendelésröl közben a megrendelo adataival maris general egy „szállitó levelet” kesöbb majd ennek alinkjet nyomtatjak csak ki qr-code kent és ragasztjak a csomagra. Közben ugyan ezzel az adattal a szamla is pik pak kész.

Hálozat átalakitása/kiépitése hw telepités.

Meglévo hálozat 10/100as több darabb switch és router egymásba kötögetve.
Mivel a cég olyen helyen van budán a hegyközelébe ahol a net egyszerüen vállalhatatlan. fejleszteni nem lehet szolgáltató/szolgáltatok szerint, bérelt vonalat is horror áron lehet csak huzatni.

Eddig Upc votl de utobbi idoben meg novekedett a tobb percre több 10percre rendszeresen elmegy a net csucsidőben. Most telekom van adsl ez csak délutan 3utan szakad hébe-hoba de ittis percekre.

A sebbeseg elfogadjato csomag szerinte 25/5 de joha van 20/3, valami csoda modemmel kiegeszitve routerrel 2:1 ben nagyon nem hasznalhato semmire (openwrt nem igazan lehet rá rakni)de legalabb router funciot kilehetet kapcsolni hogy ne egy natolt cimet adjon, csak igyis nat mogotti a "publikus ip".

Így mivel ugyis kellet 1 szerver az lett a router is egyben backup linknek meg kapott egy 60/10 telenor mobil netet ami szuperul muzsikál(52-58/7-9mbits kozott tartja magát), elmegy telekom 30sec utan vált át, backupok ejjel másznak át a távoli szerverre ha netán elhasalna este adsl akkor éjszakai 100gb elférjen.

Szerverbol második ethernet porton egy 12portos gigas switchbe log a kanoc onnan midnen gép cat6 os kábelen kapnak netet.

Szerver gép routol/natol, iptables, vpn csatlakozik hozzank, pxe boot-ot ad a 4db uj vékony klienseknek.
Vékony kliensek crunchbang et huznak fel, a többi gépre elementary OS került.

SW-k:
-office: LibreOffice
-web: firefox,midori,chromium
-mail: elementary-n Thunderbird, crunchbang-en Claws-mail
+ vnc support miatt
+az egyedi SW-k redmine-al kivátlva

Migrálás és hálozat kiépités hetvégén és éjjel történt.

Itt még szinte magyarázni sem kellet, böngészön, levelezö kliensen és office kivételével nem sok midnent hasznalnak még.

Konklúzió: itt minden koru, nemü elofordul, azt vettük észre ha szep csili-vili átlátható letisztult a SW akkor olyan mind1 neki, hogy min dolgozik, nézi youtube-ot vagy olvas hireket, esetlek fb-t nézz.

Hozzászólások

(#1) petipetya


petipetya
(nagyúr)

Ez jó kis munka lehetett. :C Habár csak laikusként olvasom, de ez a QR rendszer az Androidos telók használatával eléggé leegyszerűsítette a dolgokat ennél a cégnél. Látszik, hogy nem multik, mert akkor mindennek pont az ellenkezője történt volna. :)

Ez az Elementary OS nekem nagyon szimpatikus a YouTube-os videók alapján. Az átlagembernek tényleg mindegy, hogy milyen rendszert használ, amíg be tudja állítani a saját kis hátterét, és mappákba tudja rendezni a dolgait.

Nekem például egy egyszerű Linux Mint (Cinnamon felülettel) a fő rendszerem a mindennapi tartalomfogyasztásra - net, torrent, filmnézés stb., de ez már másik történet.

Kíváncsian várom a 3. migráció történetét is. :R

"nincs rá lezsóidő"

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.