2019. június 27., csütörtök

Gyorskeresés

Sorakozó!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hogy mennyire begyepedesett, posztkommunista, maradi és segghülye a társadalom, arra a legjobb példa a sorban állás. Hogy belénkégett évtizedeken át, hogy ha sor van, akkor elöl biztos valami atomfasza cuccot osztogatnak, és egyetlen cél lebeg a szemünk előtt, hogy furakodjunk, tolakodjunk, lökdössük egymást, de ha azt nem lehet, akkor minimum olyan sűrűn álljunk, hogy egymás szájvizét (ha van egyáltalán) molekulárisan tudjuk elemezni.

Mondok egy példát.

Kora délután, hétköznap, Újbuda center, posta. Belépek, két pultnál dolgozik ügyintéző. Már az ajtóban ott a tábla, hogy "kérjük, hogy a választott ablaknál álljon sorba." Ezen én élből felcseszem az agyam, de kellemes meglepetéssel veszem észre, hogy a várakozók a józan eszükre hallgatva, saját idegrendszerük megkímélése okán automatikusan leszarták a táblát, és egy sorban álltak, aki elöl volt, az pedig a felszabaduló pulthoz lépett.

Így igazságos, így kiszámítható, így kulturált és így normális, ugyanis. Mindenhol így van, tőlünk nyugatra.

Megnyílt egy harmadik pult is, a múlt századból itt ragadt postás nyanya el is rikkantotta magát, hogy "ide is lehet jönni", s miután most már mindhárom ablaknál intéztek mindent, ezért még gyorsabban fogyott a sor. (Intermezzo1: még szerencse, hogy így álltunk sorba, mert az egyik pultnál egy nő szerintem 500 csekket adott fel. Ha valaki odaállt volna, követve a tábla utasításait, akkor az jól megszívta volna. Intermezzo2: az újonnan érkezők egy halk kérdéssel érdeklődtek, hogy akkor most egy sor van? és igen válasz hallatán szépen beálltak a végére.)

Telt múlt az idő, s egyszer megjött a posztkommunista, csaknekemvanigazam, faszérálltoksorba 50-es némber, aki le se szarta az álldogálókat, lila sapkában előrecsörtetett az első ablakhoz és beállt.

Minimális pusmogás hallatszott a sorból, de mindenki nyuszi volt szólni, úgyhogy magamra vállaltam a feladatot, és szóltam full udvariasan, hogy lesz szíves kivárni a sort. Egyből ordított, hogy "de a tábla", és már ment is csekket feladni. Basszus, hogy senki sem mer visszapofázni, komolyan, de addigra én kerültem sorra egy másik ablaknál, a némber pedig - ez milyen oviba járt? - bepanaszolta az egész bandát, hogy miért állnak egy sorban a pultos nőnél.

És most jön a full csúcs.

Postásnő felnéz, ez jön ki a száján: maguk szeretnek egy sorban állni? S miután a népek bólogattak, ezt bírta mondani: akkor álljanak a Tescoban is egy sorban!

Miután már úgyis én szóltam be a lila sapkás tehetségnek, meg amúgy is totál felhúztam magam, közöltem vele, hogy a kommunizmusból ittragadt csökött szervezet tagja, normális kultúrákban ez nem így van, Tescoba értelmes ember nem jár vásárolni, és egyébként dugja fel magának a táblát. Éljen a demokrácia, a logika és a józan ész. Mindemellett gratulálok, az előttem ücsörgő postásnőnek megköszöntem a csekk feladásában tanúsított segítségét (ami a munkája), majd távoztam.

Felkúrtam az agyam, de mire kiértem a parkolóba, már röhögtem.

Kínomban. Mert én is itt élek.

Hozzászólások

(#1) puttputt


puttputt
(őstag)

Ezen már én is sokat gondolkodtam.
Sokszor úgy érzem, hogy a dolgozók (értsd. postai alkalmazott, "banktisztviselő", eladó...) úgy érzik, szívességet tesznek a kiszolgáltnak azzal, hogy "ki-szolgálják" őket.
Furcsa az etimológiája, ugye?
Még ha nem kapnának érte fizetést, érthető. Hogyha csak hobbiból...
(Most ne menjünk bele, tudjuk, mennyire keveset keresnek, de akkor sem kéne...)
Időnként nekem is "kisebbségi" érzésem lesz, mikor egy markos asszonyság a pultnál leordít, hogy hova álljak, meg úgy egyáltalán. :DDD Lesajnálóan szolgálnak ki a pénztárnál, átkutatják 3x a cuccaimat, stb.
Meg tudlak érteni.

Legutóbb csak 30 percet álltam a Tesco-"gyors"pénztár előtt... :))
(Direkt kivártuk a kollégákkal, jól elszórakoztattuk egymást...)

[ Szerkesztve ]

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#2) jorden06 válasza puttputt (#1) üzenetére


jorden06
(őstag)

Egyetértek.. Felháborító, mikor így viselkedik egy olyan személy, akinek az a dolga, hogy kiszolgáljon. Legszívesebben be sem mennék egy ilyen boltba..
Mikor pénztárnál vagy és pl. 4030Ft.-ot kell fizetned. oda adod az ötezresed (mert csak azod van), megkérdezi, hogy van-e 30 ft, majd udvariasan válaszolsz, hogy nem. erre olyan szemekkel, mintha meg akarna ölni, rávág a pénztárgépre, kinyitja, és kiaprózza a visszajárót..

Kicsit alpári, de így gondolom az éttermi kiszolgálóknál, pizzafutároknál is .. Nem tudom, miért kéne nagy mennyiséget eljattolnom.. Az a dolga, hogy kihozza nekem a kaját, hogy kiszolgáljon, majd ő ezért fizetést kap.

(#3) puttputt válasza jorden06 (#2) üzenetére


puttputt
(őstag)

Bizony. És ha tudná, hogy vannak ennél megterhelőbb, idegőrlőbb feladatkörök is, akkor... :DDD :N (Lásd. rögtön: Újság főszerkesztője, rendszergazda, recepciós...)

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#4) Vakegérke válasza puttputt (#1) üzenetére


Vakegérke
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Szolgáltató, tehát ha komolyan vesszük, akkor szolgál. Szolga, a mi pénzünkből él. Akkor pedig ne kukorékoljon, hanem szolgáljon.
Az persze egyértelmű, hogy mosolygósan udvarias vagyok, de ha velem kekeckednek, azt bizony kikérem magamnak.

Talán más, talán nem.
Posta, csekkel a kezemben belépek. Biztonsági nőci számot nyújt. Köszönés után kérdem minek, mire közli, hogy felmérés, méghozzá az én érdekemben. Hadd tudják, hogy miként szervezzék ritmusukat, hogy nekem jó legyen.
Na persze. Több, mint 32 éve lakom itt, a posta is viszonylag hamar beköltözött a telepre. Nem volt idejük felmérni az igényeket? Négy ablak van, ebből egyet soha nem láttam nyitva, fogalmam sincs, hogy mi célt szolgál. Kettő a csekkes, egy pedig a csomagos, küldeményes ügyfeleket fogadja. Hoppá, csak fogadná! Következetesen egy csekkes ablak várja a sorban állókat. Nagynéha a másikat is kinyitják.
Nem kérem, köszönöm. Olyan nincs, és már gyűri is a kezembe a cetlit. Ha gyűri, hát gyűrje, mosolyogva néztem erőlködését, és nyitott tenyeremből lágyan hullott földre a cetli. Nőci duzzog, felkapja, szemetesbe dobja.
Elfogytak előlem, köszönök, és nyújtom a csekket, meg a lóvét a nőnek. Sorszám? Kérdése pattogó, utasító. Óvatos vagyok, így megkérem, hogy intézze a csekkemet, addig kitalálom, hogy hol is van. Lerendeztük a pénzügyet, a nő kígyószemmel lesett rám. Sorszám? A szemetesben, - mondom, - a biztonsági hölgy kidobta. Kidobta? Kidobta. Miért? Mert nekem nem kellett. Miért? Mert nem kívánok részt venni a felmérésben. Olyan nincs!
Na, itt kezdtem hangoskodni.
Érdeklődtem, hogy milyen jogon köteleznek bármire, amihez nincs kedvem, és miért kell a felmérés, amikor három évtizednyi tapasztalattal rendelkeznek, és egyébként sincs nyitva mindkét csekkes ablak. Hablatyolt valamit a szervezésről, de lepisszegtem. Mutattam a várakozók sorát, és immár csöndesen kérdeztem, hogy ugyan miért nincs nyitva a másik ablak. Hááát... a létszám... Akkor minek a felmérés? Szolgáltassanak, a fene egye meg, és ne próbáljanak meg semmire se kötelezni. Szolgálják ki az embereket tisztességgel!
Elköszöntem, kifelé mosolygós csókolommal köszöntem a cetliket osztogató biztonsági nőcinek, aki rákészült, hogy megfékezi azt a 168 centis, 63 kilós hosszú hajú vadbarmot, aki fel meri emelni a hangját egy nem normális intézkedés okán.
Nem próbálom ki, hogy mire képes. Gumibot dudorodik a kosztűmkabát alatt, de mire azt előhalássza... Arról nem is beszélve, hogy anno tanultam egyet, s mást önvédelemből, és judo országos harmadik voltam. Gyorsaságom megkopott ugyan, de tudom hol vannak az életpontok, és ha csak egy ujját elkapom, neki vége. Párás szemekkel könyörögne, hogy tegyem magamévá... Ja, nem, hanem kegyelemért.
Szent a béke.
Megnyugtató a biztonsági nőci mosolya, amikor meglát.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#5) puttputt válasza Vakegérke (#4) üzenetére


puttputt
(őstag)

A múltkor a Mediaban megkérdezte a pénztáros nőci, hogy mi az irányítószámom. :U
Mondom (direktbe): Székesfehérvár-külváros. ;]
Az jött, amit vártam. Hihetetlen módon lesajnáló tekintet. :DDD

[ Szerkesztve ]

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#6) rudi


rudi
(PH! félisten)

Igen, ezt a komcsi sorakozást el kellene már felejteni a fenébe minden szinten, boltban, postán, busznál stb. Nem lenne a sok bunkó tülekedés. Süket teszkóban és társaiban mindig dugulást okoz a pénztárak környékén a sor. Ha csinálnának olyan váró sor csigát, mint a nyugati országokban (vagy a reptereken), akkor ez a probléma is egyből meg lenne oldva.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#7) puttputt válasza rudi (#6) üzenetére


puttputt
(őstag)

Pontosan. Már tudom, mit hagytam ki.
El voltam hűlve, mikor "nyugaton" sorban állás ment a vonat- és autóbusz pályaudvarokon.
Pozitív értelemben. Nem evolúció meg természetes kiválasztódás.
De nem is pattogott senki velünk, hogy hogyan kéne viselkednünk, stb.
Szépen ki volt téve a lánc/"csiga" és ment minden a maga kulturált módján.
Talán még Veszprémben láttam/látok hasonlót. A buszvégállomáson.

[ Szerkesztve ]

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#8) rudi válasza puttputt (#7) üzenetére


rudi
(PH! félisten)

Wow, Veszprémben van olyan? Hú, én mennyit könyököltem ott a sorstársakkal :)

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#9) puttputt válasza rudi (#8) üzenetére


puttputt
(őstag)

Egyszer biztosan tapasztaltam. :D Magam is meglepődtem rajta, de nem "sci-fi". :)

:LKBK-Inventor / * Mindig más nő mellett ébredek ... a buszon. ///////////////////////

(#10) Csemike válasza rudi (#6) üzenetére


Csemike
(lelkes újonc)

Nagy forgalmú postákon megoldás még az ügyfélhívó rendszer. Már gyógyszertárban is találkoztam vele, nincs harc, nincs vita, mindenki szépen üldögélhet, nézelődhet, amíg meg nem látja a számát a kijelzőn.
Természetesen az egyik legnagyobb forgalmú postán, a Fehérvári úton még nem sikerült rendszeresíteni...

„A dolgok jó oldalát érdemes nézni, Cora kisasszony, igaz, nem mindig lehet tudni, hogy melyik a jó oldal. Nem nagyon feltűnő.”

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.