2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Nem csak a COVID miatt lettünk zárkózottabbak

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Régebben tökre szerettük bevonni az olvasóközönséget a szerkesztőség életébe. Tök sokat írogattunk a szerkesztőségi blogba, offtopic dolgokat Facebookra, vagy éppen a logoutra, sokkal személyesebbek voltunk a saját oldalunkon, meg videóztunk is felvállalva a bakikat és a bizonytalanságokat, de ez - egyébként minden különösebb elhatározás nélkül - elmúlt. És igazából ennek az az oka, amiért magánemberként sem szólunk hozzá közösségi oldalak bejegyzéseihez, meg nem írjuk meg, amikor lemegyünk Tapolca mellé a csapattal és még a Legenddnek is szólunk, aztán pár sör mellett megvitatjuk nem csak az élet, hanem a szakma dolgait is. És amúgy ezekből tök sok dolgot meg lehetne osztani.

De valami megváltozott.

Elromlott.

Mondhatjuk, hogy nincs ma már egy cikkünk se, ahol ne jelenne meg néhány igazi türhő. Aki csak fikkant egyet, beszól, irigykedik, alázni próbál. Csak úgy a semmiből, igazából minden alap nélkül rugdalózik, levezeti a feszkót, frusztrált, vagy csak simán gonosz. Hogy már mintha azt is szégyellni kéne, hogy egy Tapolca melletti kis faluban van egy elég leszottyadt házikónk, ami amúgy a nejem családjáé, ér összesen 4 gurigát (pont fel lett becsültetve nemrég egyéb okok miatt), ebből a nejem szülei birtokolják a felét, amiből a nejem a tesójával majd egyszer (minél később, lehetőleg) örökli a negyedét, na annak a fele meg majd officially is az enyém lesz. De hogy vannak, akiknek ebből is az jön le, hogy "de jól megy". Mert hogy már ciki leírni, hogy oda a csapat nyaranta egyszer le tud menni kettő darab éjszakára, tényleg.

A másik ilyen rohadt egy dolog is ehhez kapcsolódik, mert biztos abból fussa ilyesmire, hogy a Samsung / Huawei / Xiaomi (ez a három a jellemző) iszonyú sok pénzt ad nekünk, hogy kedveseket írjunk róluk. Mondjuk már ez is jól mutatja, hogy ebben van némi logikai bukfenc, mind a három banda fizet azért, hogy a másikról meg rosszat írjunk, az valahogy nem jön ki. Régebben a Nokia is perkált persze, meg Ken Hong is minden évben elvisz minket egy vegasi kupiba, hogy jó legyen az interjú.

De akármennyire is pontosan tudom, hogy közel 20 éve, amikor az első cikkem a világhálóra kitettem az alapszabály semmit nem változott (értsd: mindent megírni egy termékről, hogy segítsünk a döntésben, legyen az jó vagy rossz), ez tökre nem érdekli a monitor mögött tobzódó baromarcút, aki csak úgy befikkantja a fórumra, hogy biztos le volt fizetve a tesztelő. Miközben tényleg egyre több meló van egy random telefonnal is, tele van szórva kamerákkal, meg extra fícsörökkel, elbabrál vele az ember napokig, mire összeáll egy komplett anyag, és nem azt várom, hogy telihálálkodja az olvasó a fórumot, csak azt, hogy ne akarjon beleszállni a stábba páros lábbal, minden alap nélkül.

Igazán lehangoló.

Amúgy meg pont a fentiek miatt fel is dühít, hogy komolyan ilyen degenerált, egysíkú, prosztóknak írok én cikkeket? Tudom, hogy nem, persze, tudom, hogy a sok tízezer kattintás után egy-két ilyen retardált bukkan csak fel, csak pont ők tojnak bele a fórumba.

És az is evidens, hogy ez nem csak itt probléma. Hogy a Tech2 Laci is kap néha elképesztő hangvételű és tartalmú kommenteket a videói alá, de elég csak a Facebookon megnézni néhány kommentfolyamot, hogy az embernek elmenjen a kedve a többi embertől. Hogy lekapcsolják a zsaruk az Audi R8-at 220-szal hajtó vaddisznót egy videón és akkor ott a komment, hogy "nektek erre áll fel?". És azt a csávót pont ismertem is, aki ezt írta.

Hogy van egy általánosan emelkedő feszkó a társadalomban, az tisztán látszik. Már a vírus előtt is volt, és sikeresen játszik rá erre minden politikai kommunikáció, azok a csoportosulások és ideológiák mentén szerveződő virtuális bandák igazán népszerűek, ahol közösen lehet valakit gyűlölni, lehetőleg zsigerből és egyre jobban. Liberálisokat, migránsokat, sorosgyörgyöket, népcsoportokat, techvállalatokat, elnököket, cégvezetőket, vagy éppen szenvedélybetegeket, politikusokat, döntéshozókat, városvezetőket, közlekedőket, rendőröket, orvosokat, tanárokat, igazából teljesen mindegy, csak utáljuk őket együtt. Meg utálhatunk youtubereket, bloggereket és újságírókat is, ha már. Most még grátisz be is zártak minket némiképp, suli off, egy csomó munkahely off, hát persze, hogy ez a félig mesterségesen szított ősgyűlölet kisugárzik mindenfelé.

Ja, ha azt vártad, hogy most itt jól megírom a megoldást, akkor nem, nem fogom. A rendszer valahol magát is szabályozza, sorra zárnak be mindenféle oldalakon a kommentálási lehetőségek, tökre nem zárom ki, hogy egyszer nálunk is így lesz, ha ez a dolog eszkalálódik. És akkor majd lehet otthon a fotelben puffogni újra, egyedül.

Miközben olyan frankó dolgokról lehetne írni, meg mi amúgy is arra tettük fel az életünket, hogy írunk, olyan jó volt megírni 8 éve ide az esküvőm történetet és olvasni a kommenteket, annyira szeretjük, amikor velünk utaztok virtuálisan (noha ez most egy ideig nem lesz így), néha szívesen átadjuk, hogy egy nagy cég milyen módon igyekszik a sajtó kedvében járni (mert mondjuk voltunk mi már Michelin csillagos étteremben is (Huawei), meg vezettünk Bobcatet (CAT), meg helikopterre ültünk Manhattan felett (Samsung), meg vitorláztunk a Balatonon (ASUS), meg mentünk elektromos gokartozásra (Honor), meg voltunk a Barcelona stadionban (Rakuten), meg küldtek nekünk tortát az oldal szülinapján (LG), meg néztünk VIP helyről koncertet a Szigeten (jóég, nem is tudom, hogy erre ki hívott meg), szóval egy csomó tök jó és érdekes élményünk adódik, de ezeket jobbára megtartjuk magunknak. Mert különben jön megint, hogy "ezzel vesznek meg", meg hogy "erre bezzeg van pénz", meg hogy "ja, így könnyű dolgozni", és akkor direkt a finomított verziót adtam elő. Tökre emlékszem, amikor az egységsugarú júzer publikusan rácsodálkozott, hogy le lett írva, hogy pár éve az Alcatel barcelonai sajtóeseménye mekkora szörnyen ciki szervezés volt, noha abban az évben pont az Alcatel támogatta az utazásunkat az MWC-re. Ez bennem tényleg mély nyomot hagyott, hogy ez ennyire nem egyértelmű? Hogy ez tényleg különleges? Hogy az a default, hogy ha X cég visz valahova, akkor X cégről nem írunk semmi rosszat?

Hátnehogymár. Nehogy már mi legyünk itt a különleges helikopterek, hogy így gondoljuk, amikor ez kéne legyen az alap. Persze, hogy elmegyek Párizsba hajókázni a Huawei P20 bemutatója előtt, ha már kivittek, ha már fizetik, ha már megszervezték, de ettől még nem lesz a P20 a világ legjobb telefonja az oldalunkon. Nem fogok visszautasítani egy fancy vacsorát (mert tök szeretem a fancy vacsorákat amúgy is) New York legrégebbi éttermében a Note 10 bejelentése után, ettől még ugyanúgy kritizálom, hogy nincs rajta jack. Nem keressük itt mi véresre az arcunkat, de pont ezek az élmények és események azok, amik olyan sokat tesznek hozzá a mi általános hangulatunkhoz is, ráadásul a techsajtó azért most már hosszú évek óta fix arcokból áll, és ezekkel az arcokkal igazából egyébként is kéne néha bandázni és eszmét cserélni, erre pedig az ilyen szituációk tökéletesek. És mondjuk félidőtől már amúgy is csak a nagy megmondások és az ostoba hülyéskedések végletei között zajlik az eszmecsere.

Mostanság persze az ilyesmiből kevesebb jut, leginkább nulla. Így is megvagyunk, köszönjük, ha nincs ilyen-olyan rendezvény, akkor is minden anyag megszületik és minden infó eljut hozzánk, a cégek meg költsék bannerre, amit megspórolnak (vagy ártámogatásra), igazából ez így egészségesebb is talán, csak kicsit uncsi.

De elkanyarodtunk.

Azt akartam csak írni, hogy gáz hely lett az online tér, mert bármit írsz, csinálsz, mondasz, kinyilatkoztatsz, biztos, hogy lesz valaki, aki gyűlölködik. Vagy konspirál. Vagy irigykedik. Vagy megutál. Régebben a FB ismerőseim tényszerűen hoax megosztásai alá odaírtam, hogy tudtommal ez hoax, itt és itt lehet utánaolvasni (linkekkel). Aztán az egyik letiltott. Mennyafrancba, de tényleg, ha én tévedek és valaki szól, akkor nem letiltom, hanem hálás vagyok érte. Úgyhogy erről is leszoktam. Belpol jellegű posztok alá sosem írtam (ja, de, egyszer, amikor a kerületi lomtalanítás lebonyolításának amatőrségét kértem számon, oszt az alpolgármester előbb azt írta, hogy hazudok, aztán letiltott), szakmai alá szoktam, de ott is gyűlnek az ostobák rendre, én már ezt elengedtem.

Valahogy pár éve ez az egész dolog arról szólt, hogy élményeket, tapasztalatokat osztunk meg. Azt is tök jónak gondoltam, hogy az olvasó kicsit belelát a munkánkba, tud arcot kötni a cikkhez, kicsit megismer bennünket és azt talán túlzás mondani, hogy baráti viszonyba kerülünk, de amikor valami nem tetszik neki, akkor pont a virtuális ismeretségünk okán kulturáltan kritizál. És ez szerintem működött is, egészen remek volt ilyen szempontból (is) ez a közösség.

Most meg már nem olyan bensőséges és baráti, még az is lehet, hogy mi is elrontottuk. De nem tudom, hogyan kéne megjavítani.

Bocs, ha hosszú lett és kösz, ha végigolvastad.

Hozzászólások

(#1) D1Rect


D1Rect
félisten

Nem egészen értem, hogy mi a baj.
Az, hogy minden hülyének van internet?
Vagy az, hogy meguntad a melót?

01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101

(#2) Apollyon


Apollyon
Korrektor

Eternal September

Nagyra nőttetek ti is, és bejöttek a tömegek.

Már nem igazán olvasok mobilarénát, talán két kezemen meg tudom számolni hányszor egy évben. De anno miattatok regisztráltam ide, meg sokáig elolvastam az összes cikket meg híreket.

Volt mobilarena találkozó is, én csak az elsőn voltam 2009-ben, valami budai pubban voltunk a margithídtól nem messze, és a HTC Hero volt a sztár aznap este.)
Csocsóztunk is, te Bocha-val voltál én meg Bolondemberrel aki aznap este lett moderátornak kinevezve, és épp, hogy elvertünk titeket csocsóban, és kaptunk ajándékba egy gravírozott Mobilarena kulcstartót, a mai napig megvan.) Meg beszéltünk az élet nagy dolgairól stb., ez elég frankó volt, meg személyes és klassz.

Ma már azóta gondolom megtöbbszöröződött az olvasótáborotok, tesztelőtök is több van azóta (?), meg most már nem csak telók vannak hanem pár más dolog is = mégtöbb tömeg. Így kevésbé is lehet személyesnek lenni.

Másrészt az egész világra rá lett eresztve az internet – vagy inkább az egész világ az internetre (fenti link), és szinte mindenki kényszerűen használja, a vallások helyét átvették a márkák, ez ellen felesleges szembeszállni, de túl lehet rajta nézni.

Mindenesetre köszi a régmúlt időszakot, klassz volt.)

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#3) aprokaroka87


aprokaroka87
nagyúr

Sajnos sokan az interneten vezetik le a napi stresszt, de úgy hogy azzal másoknak is ártanak.

+ sokan azt hiszik hogy az internet = Szólásszabadság hatalma.

(#4) Apollyon válasza aprokaroka87 (#3) üzenetére


Apollyon
Korrektor

A szólásszabadsággal nincs baj, ennek fényében a rég feledésbe merült "netikett" nem betartásával inkább.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#5) Bog válasza D1Rect (#1) üzenetére


Bog
HÁZIGAZDA

Ugyan. Sosem fogom megunni, imádom. Csak hát változik, én is változom, nem mindig jobbá. Igazából csak hirtelen belegondoltam, hogy régen mennyi mindenbe bevontuk az olvasókat, most meg nem.

Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

(#6) Bog válasza Apollyon (#2) üzenetére


Bog
HÁZIGAZDA

Hát, azon a very első olvasói találkozón a Kingbond volt a sztár, a HTC csak utána jöhetett. Az a pub is bezárt már... de igen, az tök klassz volt.

Bog utazik a YouTube-on: https://goo.gl/J9p96u

(#7) aprokaroka87 válasza Apollyon (#4) üzenetére


aprokaroka87
nagyúr

Igaz

Meg ugye vannak a kényszeres hozzászólók, amivel talán még nem is lenne gond, csak a kényszer nem vitte rá arra hogy probáljon meg viselkedni valamelyest.

(#8) Narxis válasza aprokaroka87 (#3) üzenetére


Narxis
nagyúr

Ez így igaz, rengetegen itt vezetik le a stresszt illetve "visszaadják" azt ami őket a való életben éri, ez különösen igaz Magyarországra ahol az uszítás, cinizmus, gyülőlködés hagyománnyá vált.

I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.

(#9) Samus


Samus
addikt
LOGOUT blog (1)

Anno a Mobilarena miatt regeltem, imádtam a cikkeiteket, anno az első okostelefonom is hosszas vivódás és cikkeitek átnyálazása alapján választottam ki (sajnos nem volt lehetőségem több típust végignyomkodni).

Azóta inkább a Logout a fő oldalam, de a Mobilarénás cikkeket máig olvasom, és meghatározónak tartom.

És Bog, én szeretem az írásaid, mindet. A kedvenceim a régiek ugyan (a dugulásos EPIC), de mindegyik, a képes utazási beszámolók, és a Bog utazik sorozat is.

Mindig mindenhol lesznek ilyen emberek, a net mostmár eljutott mindenhova. Én most már csak azt remélem, hogy aki beszól, annak tényleg erre áll fel, és azért csinálja. Az R8 ügynél valaki azt nyögte be, hogy reméli egyszer mindenkinek lesz lehetősége beülni egy ilyenbe, és kilencvennel menni... A szokásos. Mikor motorost lőnek 180 felett, akkor is benyögi mindenki, hogy motorral nem lehet lassan menni. Tudod, az R8-ban sincs fék, és a gázpedál is bináris...

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#10) batyuska100


batyuska100
senior tag

Sajnos én is néha belefutok ilyen emberekbe, pl. volt hogy kiraktam egy képet facera és jöttek az irigy emberek, meg a név nélküli anyázók, hogy ők dolgoznak és nincs idejük kikapcsolódni.
Hülyeségnek tartom a választ ilyen kommentekre, inkább kapnak egy röhögős smilet.
De azért magamban jól elküldöm őket a 3,14csába

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.