2019. július 21., vasárnap

Gyorskeresés

A mi időnkben

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Email-ben kaptam ma egy kedves ismerősömtől. Egy részét ismertem eddig is , de igy egyben most olvastam először. határeset vagyok , 1980-ban születtem.

Honnan tudod, hogy 2013-ben ÉLSZ ???

1. Véletlenül a micro-n ütöd be a PIN-kódodat.

2. Több éve nem játszottál rendes papírkártyával.

3. 15 különböző telefonszámod van egy háromtagú családhoz.

4. E-mailt küldesz a melletted ülő embernek.

5. Azt mondod, azért nem tartod a kapcsolatot a régi ismerősökkel, mert nincs meg AZ email címük.

5. Négy éve ugyanannál AZ íróasztalnál ülsz, de közben három különböző cégnél dolgoztál.

7. A főnököd nem tudná elvégezni a te munkádat.

8. Felhívod a családot, hogy megtudd otthon vannak-e, miközben hajtasz be a garázsba.

10. Minden tévéreklám végén szerepel egy internetcím.

11. Ha elmész otthonról a mobiltelefonod nélkül (amit életed első 10, 20,30,40 évében nem is ismertél), pánikba esel és máris rohansz vissza érte.

12. Reggel AZ első, hogy bekapcsolod a számítógépet,még mielőtt kimész kávéra a konyhába.

13. Mosolyogsz és bólogatsz, miközben ezt olvasod!!!!

14. Még rosszabb: pontosan tudod, kinek fogod ezt továbbküldeni.

15. Túl elfoglalt vagy, hogy észre vedd, hogy nincs 9-es ezen a listán.

16. Tényleg megnézted, hogy nincs 9-es a listán.

17. Gondolom AZ sem tűnt fel hogy két 5-ös van a listán.

18. Ezt is megnézted, újra......

19. ....és most röhögsz magadon !!!!!

20. Gondold végig, hogy miért!?

És most azokról, akik ´80 előtt születtek....Akik 1980 előtt születtek, azok valódi hősök, olyasféle igazi hollywoodi mindent túlélő fenegyerekek. De tényleg!

Gondolj csak bele, akik 1980 előtt születettek, azaz MI, kész csoda, hogy életben maradtunk!

Nekünk még nem volt gyerekülésünk AZ autóban, sőt még biztonsági öv se nagyon, sokunknak még autó se nagyon.

Viszont ma már bizton tudjuk, hogy a gyerekágyak festékében akadt bőven ólom. A gyógyszeres és vegyszeres üvegek könnyedén nyithatóak voltak, nem volt semmi furfangos védelemmel ellátva, de még a fiókok és ajtók sem voltak felszerelve biztonsági nyitóval, és mikor bicajozni mentünk, nemhogy könyökvédőnk és sisakunk nem volt, de még rendes biciklink sem. Azért AZ nem volt semmi.

Mi még csapból ittuk a vizet, és azt se tudtuk, mit jelent a pet-palackos ásványvíz.

Én speciel sokáig kevertem a szódavízzel. Azt hittem AZ ugyanaz.

Mi nem nagyon unatkoztunk, ha tehettük kimentünk játszani.

Igen, MI, (1980 előtt születettek).

Egész nap kint voltunk, a szüleink, pedig csak sejtették, hogy élünk és megvagyunk, hiszen még Matáv telefon se nagyon volt, nemhogy Mobil.
Pláne nekünk!

Nyáron a derékig érő fűben és közeli kiserdőkben játszottunk, mégsem lettünk kiütésesek és nem tört ránk allergiás roham. Nem tudtuk MI AZ a pollen, és a parlagfűről azt hittük, hogy a sárkányfű egyenes ági rokona. Ha elestünk, megsérültünk, eltört valamelyik végtagunk, vagy csak szimplán betört a fejünk, senkit nem pereltek be ezért. Egyszerűen MI voltunk a hibásak. Sőt! Ha AZ erősebb elgyepálta unalmában a kisebbet és gyengébbet, AZ is rendben volt. Ez így működött, és a szüleink nem nagyon szóltak bele ebbe sem.
(- Kisfiam, bemegyek AZ iskolába, AZ nem lehet, hogy téged mindenki Rambónak csúfol - Hagyd csak anya, ez AZ én háborúm!)

Étkezési szokásaink Schobert Norbi mércéjével mérve nap mint nap tartalmazták a halálos dózis többszörösét, de még egy McDonalds-on edződött átlagos, elhízott amerikai kisgyerek is helyből nyomna egy hátra szaltót attól, amit MI leküldtünk kaja címszóval.
Gondoljunk a zsíros kenyérre, a kolbászra, a disznósajtra (ki tudja mit tettek bele), AZ iskolai menzára (ki tudja mit NEM tettek bele) és mégis ITT vagyunk. Mi speciel fogyasztottunk vizes-cukros kenyeret, vagy ami még durvább vizes-sós kenyeret, mai mércével mérve ezek "halálos" mérgek.! Mi mégis megettük, és még mindig ITT vagyunk, egészségesebben mint sok mai fiatal, akik olyannyira figyelnek táplálkozásukra és életmódjukra.
Nekünk még kakaóban nem volt A, B, C, D és E vitamin, viszont "bedeko"-nak hívták és már ez is elég volt a boldogságunkhoz. Szobi szörpöt ittunk, ami hírből sem ismerte AZ édesítőszert, viszont tömény cukorból készült. A limonádét még magunknak kevertük (nem 0,3-0,5 literes pet-palackban vettük tele tartósítószerrel).
Mosatlanul ettük a fáról (a gyakran éretlen) gyümölcsöt, a WC pereme alatt pedig a baktériumok ezreinek a kolóniái telepedhettek meg a még háborítatlan nyugalomban, a pre-Domestos korban.

Volt néhány barát, aki már ismert olyat, akinek videó lejátszója volt, vagy esetleg spectruma (AZ egyfajta számítógép volt), de szó sem volt Playstationról, Nintendóról, XBoxról, Videó játékról, 64 tévécsatornáról, műholdról és kábeltévéről, filmekről, DVD-ről, surround Soundról, Internetről, fitness-Club kártyáról, MP3-4-5 lejátszóról vagy mobiltelefonról.

Viszont voltak barátaink! Olyanok, akikkel találkoztunk kint AZ utcán (élőben, személyesen), a focipályán vagy a ping - pong asztaloknál, vagy ha mégsem, akkor egyszerűen felcsengettünk hozzájuk és beengedtek. Nem kellet megkérdezni a szülőket. Sem a miénket, sem az övéket! Nem vittek és nem hoztak a szülők autóval... Mégis itt vagyunk.

Nyakunkban lógott a lakáskulcs, mikor játszani mentünk, és nem ritkán fadarabokkal, botokkal harcoltunk, labdával dobáltuk egymást, mégis itt vagyunk.
Nem volt 20 ponton zárodó biztonsági záras acélajtónk, sőt sokszor egyáltalán be sem zártuk az ajtót amikor lementünk játszani. Mégsem aggódtunk egyfolytában, nyugodtak voltunk (nyugodtabbak, mint ma). Embertársaink tényleg társak voltak, nem ellenségek.

A szerelmet nem brazil sorozatokból tanultuk, csak egyszerűen megéltük.

Boldogan szaladtunk végig az utcán az első csók után, úgy, mintha már sohasem akarnánk megállni.

Ha egy tanár nyakon vágott, nem szúrtuk le egy késsel és nem pereltük be, és nem sírtunk otthon a szülőknek. Sőt! Ha lehetett, el se mondtuk. Ismertük a törvényt, és ha vétkeztünk, szüleink nem álltak mellénk.

Megtanítottak úgy élni, hogy tudjuk, mit jelent a
kötelesség, a bűntudat, a jóérzés, a felelősség. Ismertük ezeknek a szavaknak a mélységét.

Ezek voltunk MI. Boldog hősei egy letűnt kornak, amelyen a mostani fiatalok értetlenül mosolyognak.

Mi, "öregek?", tartsunk ki.
Nagyon jó egészséget kívánok Nektek !!!!!

Hozzászólások

(#1) Bluerainbow


Bluerainbow
(Közösségépítő)

Bezzeg a mi időnkben :P

Tájak fotók emlékek - https://www.facebook.com/2barangolo

(#2) BomiBoogie


BomiBoogie
(MODERÁTOR)

Ez az írás (régebbről ismerem a körlevelet) rendben is lenne, ha azt ecsetelné, milyen frankó gyerekek, akik '80 előtt születtek. Az viszont, hogy gyakorlatilag életképtelennek tekinti az összes embert, aki később született, primitívségre vall.

Mintha bárki is tehetne arról, hogy
1. a technika fejlődik
2. melyik évben látja meg a napvilágot.

Miért kell úgy feltüntetni, hogy ma mindenki egy elhízott, kényes kocka, aki csak a gép előtt ül és ott éli le az életét? Eleve, egy ez emailes körlevél. Akkor miért nem postán küldik körbe, hogy a puhány fiatalok felfigyeljenek rá, ha már annyira tökös mindenki, pusztán a születési dátumából kifolyólag?

(#3) zoo8800


zoo8800
(PH! kedvence)

*2013

"nagyon best buy vétel"

(#4) Bluerainbow válasza BomiBoogie (#2) üzenetére


Bluerainbow
(Közösségépítő)

Én poénként fogtam fel , annak is szántam. Mint az elején irtam , határeset vagyok , 1980-ban születtem , elkaptam azt a korszakot , amikor még nem voltak ismertek a mai kor csodái , és labdáztunk , cicáztunk , bujócskáztunk , bunyóztunk. Elkaptam azt a kort is ugye amiben épp élünk , és szinte elképzelni sem tudnám az életetmet net meg mobil nélkül.

Apám , nagyapám 80 előtt születtek mindkettem , mindkettő részeges csalfa disznó volt. Nem egy ismerősöm volt 100+ kilós , és tüdőrákban halt meg ismerőseim . Szóval nem értelmezem ezt a szöveget ugy mint a nagy igazság , egyszerűen a poén kedvéért osztottam meg.
Hisz tudod , egy újszülöttnek minden vicc új. :DD

Tájak fotók emlékek - https://www.facebook.com/2barangolo

(#5) BomiBoogie válasza Bluerainbow (#4) üzenetére


BomiBoogie
(MODERÁTOR)

Elhiszem, csak épp azért írtam, hogy mikor ezt körbeküldték anno, volt is még valami megjegyzés hozzá, hogy "ha mi nem lennénk" stb., tehát abban a körítésben nem poénnak hatott, hanem pont olyannak, hogy aki küldte, el is hitte és csak annyit vont le belőle, hogy "bezzeg az én időmben".

Vitaindító írásnak viszont kétségtelenül jó, meglásd, elszabadulnak majd az indulatok. :D

(#6) Loveless
Arról meg senki nem "tehet", hogy hová születik. Ennyi erővel én is elkezdhetném, hogy milyen boldog gyerekkorom volt, mennyit játszottunk nagyapámmal stb., és én '87-es vagyok. Ezt a végtelenségig lehet játszani. Ettől még tény, hogy én is úgy látom, ma a felszínesség túlságosan begyűrűzött az értékrendbe, de ezzel együtt örülök is, hogy rám ez nem vonatkozik.

[ Szerkesztve ]

(#6) #51736960 válasza BomiBoogie (#2) üzenetére


#51736960
(törölt tag)

ez inkább arról szól, hogy az akkori időknek olyan varázsa volt, ami manapság már nincs meg.
ma jóval egysíkúbb egy gyerek/tini élete. persze erről nem ők tehetnek igazából, ők csak beleszülettek és belebutultak ebbe a posványba ami most van.

(#7) Crystalheart


Crystalheart
(őstag)

Én '88-ban születtem, de néha úgy érzem magam, mintha azt legalább 30-40 évvel korábban tettem volna. Ebből az életérzésből csupán a számítógép megléte szokott kirángatni. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#8) Dany007


Dany007
(PH! kedvence)

Ja már én is olvastam egy ilyet valahol. És tényleg, érdekes elgondolkodtató. Valóban kicsit átadja a feelinget. Őszintén szólva én kipróbálnám milyen lehetett az élet 40-50 évvel ezelőtt itthon.
De hosszútávon biztosan nem.

Ugyanis az írás - gondolom a hangulat minél jobb átadása érdekében - erősen csúsztat. Csúnya nagy hülyeségek vannak benne, ami miatt az ember azt hiheti mennyivel jobb volt akkor... Ami csak részben, sőt nagyon kis részben igaz. Ráadásul a 15-16-17-18-19-es kérdéseknek nincs semmi értelmes szerepe, csupán annyi, hogy igazolja benned azt a hitet miszerint az írás igaz és az írásnak lehet hinni. Mintha az író tényleg ismerne téged vagy a típusodat stb...
Mert nyilvánvaló, hogy ha az ember egy ilyen listát olvas egy idő után nem nézi a számozást. Ha meg ilyesmire felhívják a figyelmet akkor adja magát, hogy megnézi az ember. Ez teljesen logikus. Ez a 20-as években is így működött volna. Viszont az írás ezzel is olyan irányba akarja manipulálni az olvasót, hogy azt higgye az író "ismeri" őt. Hiszen ha fejbe dobnak hógolyóval akkor is visszanézel, hogy ki volt az. És ez így volt 100 éve is, nem kell hozzá ismerni az adott korosztályt.

Na mindegy. Ezen kívül az állítások jó részébe is bele lehet kötni. Csapvíz pl... A régi időkben - mesélték apámék - még simán lehetett inni a folyókból. De a kisebb patakokból is. Na aki ezt ma megpróbálja nagy valószínűséggel kap valami szép kis gyomorfertőzést. Ma meg már az iható csapvizet is maximum agyonklórozva tudják megoldani. Tehát nem az egyén tehet erről.
Viszont van egy másik oldal is. Például a születéskor várható élettartam évtizedeket nőtt az elmúlt 50-60 évben is még Magyarországon is. Ez tény. Ennek pedig nyilván oka van.
Plusz az író nem beszél például arról, hogy akkoriban - tehát a 80-as évek előtt - még javában mindenhez azbesztet használtak aminek következtében emberek százezrei haltak "kínhalált" jóval idő előtt. Ahogy arról sem beszél, hogy akkoriban még használtak ólmozott benznit. Aminek köszönhetően szinten sokan lettek betegek vagy közvetve emiatt haltak meg, butultak el stb...
Nem beszélve az orvostudományról, a kommunikációról. Amit lehet, hogy pozitívan állít be és van is pozitív oldala, de összességében sokkal több a negatív. Úgyhogy a ferdítés összességében igen erős.

(#9) Cooper911 válasza Dany007 (#8) üzenetére


Cooper911
(senior tag)

"Például a születéskor várható élettartam évtizedeket nőtt az elmúlt 50-60 évben is még Magyarországon is. Ez tény. "
Nagymamám 88évet élt. Akkor édesanyám legalább 100 évig fog élni? Ez jó hir.
De szoktak ilyen 101 éves néniket mutatni a tévében akkor az leszármazottaik 120 évet fognak élni? De jóó...

Igen régen olmozott benzin volt, meg olom volt a vizcsövekben is aztán nagymamám mégis 88 évig élt.
Ma már ólommentes benzin van, de kb 50x annyi kipufogó gáz terjeng a levegőben mint régen.

A modern technika meg úgy köt össze minket, hogy közben elválaszt. Erre próbál rávilágitani a cikk (kártya játék, mobil, facebook, stb.) Hamarosan olyan lesz mint a Wall-e ban a dagadt emberek az űrhajón akiket szék vitt és csak az elöttük lévő monitoron keresztül beszélgettek egymással :D

Szal csak azt akarom irni, hogy minden kornak megvan a saját hülyesége, a réginek és a mostaninak is. De az ember az gyermekkora miatt mindig egy édes nosztalgiával tekint vissza a "régi időkre"

Láttam egy filmet, már nem tudom mi volt a neve, de arról szólt hogy egy fickó annyira szerette a 20as éveket és egyszercsak visszakerült oda, látta hogy az ott élők miként gondolkodnak és tökre meglepődött, hogy az ottaniaknak nem tetszik ez a kor, sokkal szivesebben éltek volna az 1900as években.

Elite Dangerous Distant Worlds 2 Hajónapló: https://inara.cz/cmdr-logbook/9185/

(#10) BomiBoogie válasza Cooper911 (#9) üzenetére


BomiBoogie
(MODERÁTOR)

A film: Woody Allen - Midnight in Paris. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.