2019. június 27., csütörtök

Gyorskeresés

A Facebook használata irigységet válthat ki

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Irigységet és elégedetlenséget válthat ki a Facebook közösségi portál használata egy hétfőn bemutatott német kutatás szerint.

A berlini Humboldt Egyetem és a darmstadti műszaki egyetem kutatásában csaknem 600 Facebook-felhasználót kérdezték meg a közösségi portál használata alatt és után tapasztalt érzelmekről. Több mint egyharmaduk túlnyomórészt negatív érzelmekről, szomorúságról, fáradtságról, kudarcérzetről, magányosságról számolt be.

Jellemzően azok a felhasználók tapasztaltak negatív érzelmeket, akik inkább fogyasztották az információt, mintsem termelték, vagyis nemigen kommunikáltak barátaikkal, ismerőseikkel, hanem áttekintették a megosztott bejegyzéseket, fényképeket, egyéb tartalmakat.

A kutatók szerint a negatív érzelmeket a Facebookon túlsúlyban lévő pozitív üzenetek kibocsátói iránt támadó irigység, és az ebből fakadó elégedetlenség váltja ki. A Facebook és más közösségi portálok minden korábbinál nagyobb mennyiségben szolgáltatnak információt a hasonló helyzetben lévő emberekről. A kép azonban torzít, mert a felhasználók elsősorban kellemes élményeket osztanak meg és sokszor túloznak, az életük negatív fejleményeit pedig nem nagyon részletezik. A saját helyzet és a látszólag sikert sikerre halmozó barátok helyzetének összevetése - a társas összehasonlítás folyamata - pedig irigységet és elégedetlenséget szül.

A közösségi oldalak használata akár "az irigység spiráljába" is lökhet, mert az irigység miatt a felhasználó még inkább a saját életének pozitív, örömteli vonásainak bemutatására koncentrálhat, ami éppen ugyanezt a hatást válthatja ki a barátainál, ismerőseinél - vélik a német kutatók.

http://www.szatmar.ro

Hozzászólások

(#1) Bluerainbow


Bluerainbow
(Közösségépítő)

Én is tapasztalok a fent emlitett érzésekhez hasonlókat , ezért lassan egy hónapja nem is léptem be a személyes FB fiókomba.

Nektek mi a véleményetek ?

[ Szerkesztve ]

Tájak fotók emlékek - https://www.facebook.com/2barangolo

(#2) Samus


Samus
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Sajnos teljesen egyetértek, hogy miért, azt nem részletezném, de egyetértek.

'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!

(#3) westcoastog


westcoastog
(PH! kedvence)

Ez nem is hülyeség, van benne valami.

(#4) Vladi válasza westcoastog (#3) üzenetére


Vladi
(PH! nagyúr)

Persze, mert mindenki a szépet meg a jót mutatja meg magáról rajta. Érdemes azért így nézni a dolgot.

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#5) Bluerainbow válasza Vladi (#4) üzenetére


Bluerainbow
(Közösségépítő)

Ez természetesen igaz. Én soha nem osztok meg semmit , mindig csak olvasgattam. Kb hetente egyszer mentem fel pár percre. Tudom milyen mederben folyik az életem , ismerek a sikereimet és a sikertelenségeimet. Aztán láttam amit látni engednek a kontaktjaim , vagyis a fényűzést a gazdagságot sikert , nyaralási fotókat. Köszönöm igy is szarul érzem magam , ez csak tett rá a lapáttal.

Tájak fotók emlékek - https://www.facebook.com/2barangolo

(#6) Viszlát


Viszlát
(PH! addikt)

Most tényleg rá kéne arra csodálkozni, hogy az emberek igyekszenek az életük jó oldalát kidomborítani és mások ennek láttán irigykednek, mert nincs annyi eszük, hogy átgondolják kicsit a dolgokat?

Ismerős a szomszéd kertje mindig zöldebb mondás? Nem tudom mikorra datálható a keletkezése, de tuti van már pár ezer éves. Míg a sajátod látványát megfakítja a sok kínkeserves munkával töltött óra, addig a szomszédéba bepillantva csak a végeredményt látod. De azt nem látod, hogy közben veri az asszonyt, a gyerek már megint karót hozott az iskolából, rezeg a léc a munkahelyen és az a rohadék vakond már megint feltúrt mindent. Te csak a pillanatnyi állapotot érzékeled, mert a felszínes vizsgálódás során csak bömöst látod a garázs előtt, meg, hogy milyen szépek a tuják, pedig a végrehajtó épp akkor járt náluk, amikor a WC-n ültél, és még nem látszik, hogy a vakond az éjjel jól megrágta a tuja gyökereit.

Emiatt a facebook-ot okolni elég nagy butaság, hiába divatos szidni az eszközt, ami nem tehet róla, hogy idióták az emberek és úgy használják, ahogy.

"How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

(#7) 7 válasza Bluerainbow (#5) üzenetére


7
(PH! addikt)

En altalaban erdeklodom a tobbiek irant, es ha ok valaminek orulnek, annak tobbnyire en is. Nem is remlik, hogy barmikor rosszabb lett volna a kedvem Facebookozastol, sot, volt hogy motivaciot kaptam valamire masoktol. :)

[ Szerkesztve ]

(#8) Vladi válasza Bluerainbow (#5) üzenetére


Vladi
(PH! nagyúr)

Nah akkor ilyenkor jusson eszedbe a sztorim:

Egyik kollégám - távoli - a rendőrségnél dolgozik, most a profilozó részlegen. (Izgi lehet.) Na ő mesélte, hogyha valaki után nyomoznak, az az első, hogy facebook, iwiw stb. aztán ha xy vállalkozó be van jelentve minimálbérre és a képeken ott virít az Adrián egy jachton, akkor máris kopogtat a nav. Na ennyit az onlány rongyrázásról. :DD

Jani másszál fel! Maradj a kompon!

(#9) Bluerainbow válasza Viszlát (#6) üzenetére


Bluerainbow
(Közösségépítő)

Ez is igaz , de van akinek tényleg jól megy sora , nem adósodik el , nem veszik el a házát , nem veri az asszonyt. Van ilyen kollegám , nem is egy. Mindig is jól élt , szerencsés volt (meg élelmes és pimasz is) és sokra vitte. Szeret is vele dicsekedni. És több ilyen van , nem egy. Ami az adóellenőröket illeni , nalunk Romániában , minden meg lehet oldani-pénzzel , kapcsolattal. Tényleg nem vagyok egy irigy természetü , nem kivánom el senki vagyonát , nem erre neveltek. Csak mikor látom a több oldalbók jövő sikerélményeket , viszonyitom a salyát sorsommal...nos rám ez negativan hat. Konkrétan elkeserit , depreszivvé válok tőle.
Nem az ő sikere szomorit el , félre ne értsetek , hanem az én sikertelenségem. (bizonyos területein az életnek)

Tájak fotók emlékek - https://www.facebook.com/2barangolo

(#10) bullseye


bullseye
(PH! addikt)

Fura, én örülök mások sikerének vagy szerencséjének. Na jó, amikor pl. Hancu poénból azért nyafogott, hogy Amerikába kell mennie és ott hideg van, akkor kapott, de csak barátilag... Inkább a félszavas rinyák (jajj, lécci mond meg mitől vagy szomorú!), meg a Coelho szintű idézetek (bocs, rajongók) zavarnak, főleg ha valaki egyszerre 4-5 ilyen bölcseletet felrak. Amúgy kb. azt kapom, amiért odamegyek, különben nem is mennék. Nem vagyok én vadász.

@Vladi
Na a távolidat viszont irigylem! Csak nehogy kimutassák ezért, hogy a PH! is irigységet válthat ki...

'Micsoda nyűg" by Rest (FA Brotherhood) │ Szarkazmus valószínűsége: 70%

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.