2022. december 3., szombat

Gyorskeresés

Audió kábel burn in - test setup

Írta: | Kulcsszavak: Audiophile kábel burn-in

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy kedves fórumtársunk írt az általa tesztelt audiókábelről, amiben megjegyezte hogy mennyit változott a hangja burn-in után. A bejegyzés rengeteg hozzászólást generált, mint minden audiofil téma, ahol már nem mindig a valóságról beszélnek az emberek, hanem a hitről, és ezotériáról. Nem lesz témám ezek elemzése, egy dologra fogok koncentrálni, a kábel burn-in-re, és hogy ez eredményez-e mérhető változást egy kábelnél. A cikksorozatot három részesre tervezem. A mérési összeállítás, a mérések közlése, következtetés. Az alábbi cikk a mérési összeállításról szól.

De tegyünk egy kis kitérőt. Mi a burn-in?
A burn-in vagy bejáratódás egy olyan folyamat, amikor a kérdéses eszközt használjuk, és az első időben az eszköz paraméterei változnak. Mivel a változást nem szeretnénk, ezért – úgymond feleselgessen járatjuk az eszközt hogy ezek a változások végbemenjenek, és mi már a nem változó eszközt használjuk.

Létezik-e a burn-in?
Ez egy lényeges kérdés, mivel szkeptikusok ennek létezését is megkérdőjelezhetnék. Valójában egy létező, jól dokumentált jelenségről van szó. Lássuk az alábbiakban egy Texas instruments feszültség referencia datasheet kiragadott részletét. [link]

96 preciziós feszültség referencia kimenetét mérték, az első 1000 órát, és rajzolták egymásra. Látható, hogy 1000 óra elején nagyobb volt a változás, és a végére volt amelyik 100 PPM (0,01%) változást produkált. Azért szögezzük le hogy ez nem sok, de egy precíziós műszernek már nem minden esetben megfelelő. Ezután nullázták a mérést és megismételték.

Látható hogy a változás sokkal kisebb. Tehát nem egy folyamatosan fennálló jelenségről van szó. Ha a műszerünk 20ppm pontossággal kell hogy üzemeljen, 1000 óra után már ezt tudjuk garantálni több ideig. A drift (parameter lassú változása) általában ppm/sqrt(1000 óra)-ban van megadva, ami annyit tesz, hogy az első 1000 órában ugyanannyi a változás (maximum értéke) mint a második 3000 órában. Kijelenthető, hogy a burn-in létező jelenség. Kérdés van-e értelme egy kábel esetében.

Test setup
Sajnos nincsen sem időm, sem kedvem 1000 órát egy hangfalpár előtt tölteni. A mérést ezért inkább egy műszerre bízom, ami elfogulatlanul megmondja nekem hogy volt-e változás a kábelben. Íme a kábel:

[link]

Kérdezhetnénk, miért nem egy “rendes” hangfalkábellel mérek. A válasz nem egyszerű:

A mérőszinórt egyszerűen, problémamentesen tudom csatlakoztatni a mérőrendszerhez. Minden esetben kiszűrik a csatlakozások miatti fals mérési eredményeket.
Azért, mert 600 forintba kerülnek. Ha ezek nem produkálnak driftet, akkor egy 200.000 Ft/meter-es kábel sem fog. Amennyiben az utóbbi mégis tenné, akkor nyugodtan meg lehet kérdőjelezni a kábel milyenségét.
Akármelyik kábelt tesztelném, nem lenne elég senkinek, mert a Überkill sound system snake oil kábelnek sokkal jobb hangja van.
Mert nincs jelenleg normális, új, drága hangfalkábel a közelemben.
Ez volt raktáron több darab. Valószínű évekig. Kicsit poros is volt már. Nem volt kibontva a csomagolása, nem volt használva. Ellenben így biztos a burn-in valóban az áramtól törték, nem pedig egy spontán jelenség.

Két kábellel rendelkezem, az első fogja a burn-int elszenvedni, a második csak a méréseken vesz részt.

A mérőműszerek:
Egy Agilent 3458A-t gondoltam erre. Talán elég jó lesz. Az új ára mintegy kétmillió forint,

[link]
Csak ellenállást fogok mérni ezzel a műszerrel, más merés elvégzésére nem alkalmas.

Mérési beállítások: DCR, két vezetékes mérés (erről később) 10 Ohm range, 1000 NPLC, 8,5 digit felbontás, 0,1V teszt feszültség, auto-zero on, automatikus kalibráció minden mérés előtt.
Felhördülve mondhatja mindenki (aki ért a témához): két vezetékes mérés? Igen. Az egyik előnye a mérőkábel mérésének, hogy közvetlen csatlakoztathatom a multiméter bemenetére. Mivel a belső vezetékezés hibálya kompenzálva van az autómatikus kailibrációval, külső vezetékezés meg nincs, illetve nem abszolút értékre vagyunk kíváncsiak, hanem a változásra ezért ez az eljárás optimális. Megjegyzem, hogy az 1000 NPLC egy brutálisan nagy értéket jelez, a műszer 20 másodpercig méri a kábelt. Bármilyen zavaró jel kiesik a mérésből, de én is megvárom amíg kettő azonos eredményt nem látok.
Ezzel az ellenállás mérést megejtettük, ami véleményem szerint legfontosabb. De hé, nem csak egy paraméterrel lehet jellemezni egy kábelt.

A frekvenciafüggésre egy Hameg HM8118 áll rendelkezésemre. 20Hz-200Khz-ig mér ami lefedi az audió sprektumát. Lehetne azzal vitatkozni, hogy a magasabb frekvenciák mennyire fontosak, az biztos, hogy hallani az ilyen frekvenciás szinuszt nem halljuk.
Mit mér a műszer? L, C, R, Z, X, T, G, B, D, Q, fázis, Delta, M, N , de jó lenne ha most kapásból tudnám mindről mit jelentenek :D A méréseket különböző frekvenciákon fogom elvégezni, az 1 2 5 10-es ugrásokkal, a mérési tartományon bellül.
Pontosságokat bogarásszátok ki az adatlapból ti.

Fül: NEM. Nem fogom meghallgatni a kábelt, egyszer sem, ezt ne is kérje tőlem senki. A fülem nem alkalmas arra hogy precíziós méréseket lehessen végrehajtani több hét eltéréssel, illetve ki akarom szűrni teljesen a fiziológiai, pszichológiai tényezőket.

Burn-in végrahajtása:
Nem garantálom, hogy 1000 órát futni hagyom a burn-int. Inkább három vagy négy fázisra bontom szét a mérést, és lerövidítem az egyes szakaszokat. Mindegyik után ellenőrző méréseket helytok végre, lehet gyakrabban is.

DCI terhelés. Ezzel kezdek, mert ez a legegyszerűbben összeállítható mérés. Ebben egy DC áramot fogok áthalytani egy labortáp segítségével a kábelen egy hétig. A DC áram valóban nem zene, de a hővé alakuló teljesítmény nem válogat az áram fajtájától, illetve nem félek attól hogy „elrontom” a kábelt a DC árammal.

ACV/ACI terhelés. Amennyiben frekvenciafüggő lenne a változás, úgy a kedvetekbe járok, és AC feszültséget vagy áramot is rákapcsolok. A frekvenciát majd változtatom naponta, meg multiszinuszt rakok rá, hogy többfajta terhelést kapjon a kábel.

Rózsaszín zaj terhelés: Ezt még nem tudom pontosan hogyan fogom kivitelezni, valószínű PC-vel fogok generálni rózsaszínzajt, azt kapcsolom a kábelre.

Mozart Symphony No. 3 in E-flat major, K. 18 terhelés. Akinek semmi sem elég. Őszintén nem szeretnék idáig eljutni, de leeht szükség lesz rá.

A kábelre egyszer sem lesz hangfal rácsatlakoztatva, mivel az nem változtatna az áram „ milyenségén”, arról nem beszélve hogy ilyet nem csinál az ember az irodában. Ráadásul így nagyobb terhelésnek is lehet a kábelt alávetni, mivel a teljesítményt nem a hangfal, hanem a kábel fogja eldisszipálni, így potenciálisan többet változik.

Mikor jut konklúzióra a mérés?
Négy fajta kimenetele lehet a mérésnek. Az első szerint a kábelen nem történt változás.
A második szerint a burn-in hallható változást okoz a kábel hangjában.
A harmadik-negyedik szerint a bár volt változás, ez a fülünkkel nem érzékelhető.

Ez egy kicsivel több magyarázatot érdemel. Mi a nem hallható változás? Vegyük segítségül a Red Book CD szabványt. 16 bit felbontással 96dB jeltartományt lehet lefedni. Következtetésképp ha változás -96dBFS-nél kisebb az emberek nagy része nem hallja a változást. Amennyiben valaki Audiófül, és bármit meghall, akkor a fül karakterisztikáját hívjuk segítségül. Eszerint 125dBA hang halláskárosodást okoz, illetve 20dBA zaj van egy süketszobában. Az értékekkel lehet minimálisan vitatkozni. A lényeg, hogy Audiófül emberünk -105dBFS torzítást is meghall, tehát sugárhajtómű mellett egy szúnyog cicergését. De mi számít 1dB változásnak?

A kábel ellenállása 0,01Ohm. Egy standard hangfalé pedig 8 Ohm. Vegyük az erősítő kimenetét 0 Ohm-nak. Eszerint ha az ellenállás 1%-ot változik, a rendszerben 1%*0,01 Ohm/8Ohm= 0,00125% változást okoz, vagyis -98dBFS-t. Mi is ez a változás? Egy kábel sorban van a hangfallal, és a kimenő jel mérhető része rajta „esik”, disszidálódik. Más megfontolásból a hangfal „dampening”-je függ az őt meghajtó impedanciától. Hasonlóképp ha bármely más paraméterben történik mérhető változás, kiszámolható hogy a rendszerre mekkora változást fog gyakorolni, amit most nem teszek meg minden esetben.

Miért is írtam le ezeket nektek? Azért mert én sem tudok gondolni mindenre. Bárkinek akinek értékelhető TUDOMÁNYOS hozzászólása van a témához, megfontolom, hogy bevegyem a mérésbe, bárkinek akinek mitikus hozzászólása van, megpróbálok választ adni arra, hogy mely paraméter írhatja le azt amit hall, esetleg a fórumtársak is segíthetnének. Remélem sikerül mindenki számára értékelhető eredményt elérni, ha tévednék valamiben akkor nyugodtan szóljatok. Két dologban viszont nem engedek: A kábel paraméterei mérhetőek, és a fül nem alkalmas megállapítani mi változott, és mennyit.

ui.: A helyesírás ellenőrzést a Microsoft biztosította. A képeket majd szépen lassan feltöltögetem, addig is itt a szöveg.
ui2.: vigyázok hogy ugyanolyan "irányban" mérjem a kábelt, bár ez urban legend.

Hozzászólások

(#1) Blindmouse


Blindmouse
senior tag

hozzászólás figyelő hozzászólás

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#2) philoxenia válasza Blindmouse (#1) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR
LOGOUT blog

Egy hangfalkábelnél fontos, hogy minél kevesebb elektromos zajt szedjen össze a környezetből, ennek a változása mérhető lenne valamilyen módon?

"Árpád hazájában jaj annak, Aki nem úr és nem bitang."

(#3) bambano válasza Blindmouse (#1) üzenetére


bambano
titán

ezt az autómatikus kalibrációt vedd ki, mert sikítok. az sem baj, ha nem lesz semmi hibálya a cuccnak. (sic!)
persze minél többféle áramot halytassz át rajta, annál jobb (sic!).

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4) Rive


Rive
veterán

Fixáld fel valamire a kábelt különben a Hameg hülyét fog kapni a geometriai változásoktól.

Ui.: illetve az se baj, ha az egész szobát műgyantába öntöd, hogy semmi se mozduljon - akkor legalább azt lehet majd látni, ahogy a műgyanta köt ;]

[ Szerkesztve ]

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#5) Blindmouse válasza bambano (#3) üzenetére


Blindmouse
senior tag

A multiméteren van kalibráció. Ha a külső hőmérséklet változik 1-2fokot, vagy eltellik pár nap, akkor végre kell hajtani.
Rive: Valóban, ez egy kifejezetten fontos momentuma a mérésnek.
philoxenia: Ha a multiméter bemenetét rövidre zárom a kábellel, és ACV (AC feszültség) mérést hajtok végre, akkor 107,60 uV RMS zajt mérek 10 Megaohm bemeneti impedanciánál, ha jól emlékszem 2Mhz sávszélességgel méri. Ez véleményem szerint reprezentálja a zaj összeszedést, talán 20 másodperc alatt a random zajok is kiátlagolódnak (telefonhívás, hálózati zajok). A zaj összeszedés amúgy az interkonektekre veszélyes, mert az 10Kohm-al van lezárva, nem 8 Ohm-al.

[ Szerkesztve ]

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#6) bambano válasza Blindmouse (#5) üzenetére


bambano
titán

teljesen mindegy, mit mond a kotta, autómaták csak scifi novellában léteztek, a magától elvégzett kalibrációt automatikus kalibrációnak írják helyesen magyarul.
ugyanígy a túlburjánzó ly-okkal is kezdhetnél valamit.

az más kérdés, hogyha leveszem a grammatikanáci sapkát, akkor se érdemes ezt a tesztet elkezdeni se, mivel az eredmény, amit megszerezhetsz, már van rendesen dokumentált mérés, linkeltem is a másik topicban. másrészt meg ha nem azt méred, amin a vita folyt, akkor meg nem mindegy, mi az eredmény?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#7) Vakegérke válasza Blindmouse (#1) üzenetére


Vakegérke
veterán

Én is. :K

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#8) Dany007


Dany007
veterán

Az szép, hát kíváncsi leszek az eredményre! :) :R

(#9) Blindmouse válasza bambano (#6) üzenetére


Blindmouse
senior tag

Ok, azt elfogadom, hogy nem tudok magyarul. Viszont 3x átnézve a hozzászólásaidat, sincs meg a link...

3440x1400@120Hz #ultrawidemasterrace #gloriouspcgamingrace

(#10) Mr X válasza Blindmouse (#9) üzenetére


Mr X
addikt

Feltételezem erre gondolt, legalábbis ez volt az egyetlen linkje, amit találtam.

PS4 Pro és Xbox Series S cserélhető Xbox Series X-re

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.