2023. február 3., péntek

Gyorskeresés

Fejhallgató erősítő építése - DIY BCL mod.

Írta: | Kulcsszavak: DIY . fejhallgató . erősít

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Annak, aki építene... :))

Nem véletlenül tartják magukat DIY-körökben (vannak még ilyenek?) a Lehmann Black Cube Linear (BCL) fejhallgató erősítőjének különböző klónjai (Lovely Cube pl.): decens iparos munka, ráadásul mindenhol elérhető alkatrészekből könnyen utánépíthető, mivel furatszerelt. NYÁK-ot is mindenfelé kapni hozzá a neten (eBay, Aliexpress, pl. "Lehmann PCB"-re rákeresve).

Minimális módosítással egy egészen kiváló erősítő építhető a BCL NYÁK-paneljére, ami gyakorlatilag úgy szól, ahogyan a foglalatába helyezett OPA. Pár SMD alkatrészt azért felhasználltam hozzá a be- és kimeneten... :B Ha mindenképp el akarjuk kerülni őket, akkor a bemeneti kondenzátor elhagyható (rövidzárral), a kimeneti ferrit bead helyett pedig 2,2..4,7ohm /0,6W ellenállást tegyünk be.

Ami változott:
- primerköri feszültségejtés (10V) és DC-blokkolás, hogy biztosan ne zúgjon a készülék az asztalon
- NP0 bemenőkondik
- globális visszacsatolás
- LM317/337 Zener-mod.
- az OPA A-osztályba került
- és természetesen egy jobb OPÁ-t érdemes választani bele

(A fotón még egy áramgenerátoros módosítás is látható a végfokon, de azt nem kötelező megejteni, mert a hangja leginkább a nyugalmi áramától függ - ami itt 80..100mA)

DiyAudio BCL topik

Head-Fi BCL topik

Hozzászólások

(#1) ozzy711


ozzy711
őstag

Nézegetem a tápoldalt, nagyon tetszenek a megoldásaid. Viszont nem értem, hogy a diódahíd után a "+" ágban 2 db. 3,3 ohm-os ellenállás van a "-" ágban meg 4,7-ek. Ez szándékosan tervezted így vagy már így volt az eredeti is?

(#2) bkercso válasza ozzy711 (#1) üzenetére


bkercso
nagyúr

Javítottam. Ez egy netről letöltött kép; észre se vettem, hogy így volt rajta.
Egyébként mindegy, hogy 3,3 vagy 4,7ohmot teszünk-e oda. Elég toleráns a kapcsolás a különböző értékekre; nem kritikusak.
Ill. ennek az erősítőnek nagy irodalma van a neten; sokan utánépítették. Itt most csak azt a pár modifikációt mutattam be, amitől igazán jó lesz.

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#3) UnA


UnA
Korrektor

De mi az a "fejhallgató erősítő"? Nem elég hangos enélkül? :)

(#4) bkercso válasza UnA (#3) üzenetére


bkercso
nagyúr

Úúú, ne, nem akartam a kályhától kezdeni! Direkt nem írtam az építésről, alkatrészbeszerzésről stb., csak "linkelhetőre" lerajzoltam, ha kérdeznék... :DDD

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#5) ozzy711 válasza bkercso (#2) üzenetére


ozzy711
őstag

:R

(#6) UnA válasza bkercso (#4) üzenetére


UnA
Korrektor

A kérdésem nem részletekre vonatkozik, csak egyszerűen arra, hogy ennek mi az értelme. Tényleg nem tudom.

(#7) bkercso válasza UnA (#6) üzenetére


bkercso
nagyúr

Úgy! :R
Szóval a fejhallgató is egy hangszóró, így azt is meg kell hajtani. A beépített fejhallgatókimenetek mögött is van egy kis erősítő, de a kis teljesítmény és kis méret miatt rendszerint elég nagy a torzításuk, vagyis mosott, rosszabb esetben sivítós hangjuk van.

Egy jó fejhallgatőerősítővel dimenziókat nyithatsz. ;)

[ Szerkesztve ]

HiFi készülékek: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/bkercso/keres.php?search_exac=0&search_title=0&usrid=341946&buying=0

(#8) UnA válasza bkercso (#7) üzenetére


UnA
Korrektor

Köszönöm :)

(#9) nLali


nLali
senior tag

Nálam a hálózati feszültség jellemzően 245-247 volt. Hogyan érdemes a trafó előtti részt módosítani, ha ~ 15-20 voltot szeretnék csökkenteni?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.