2019. június 19., szerda

Gyorskeresés

Svéd turisztikai film Magyarországról 1936-ból

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Most kaptam egy levelet, ami a következő sorokat illetve videókat tartalmazta:

Érdekes!

Egy több mint hetvenéves, a magyar székesfővárost bemutató turisztikai filmre bukkantak a svéd közszolgálati tévé archívumában. A *Bada i Buda*, azaz Fürdőzz Budán című, tíz és fél perces alkotás 1936-ban készült, és van benne minden:légifelvételek, Halászbástya, díszőrség, Lánchíd, néptánc (kötelékben végrehajtott borospalack-szlalom, már ezért érdemes megnézni!), Hősök tere, Nagy-Magyarország virágokból,Vajdahunyad vára a Városligetben és persze fő attrakcióként Budapest fürdői, melyeket a riporter a világ legszebb fürdőinek nevez Európa legszebb városában.A minősége nagyon jó, a képek hihetetlen frissességükkel azt a benyomást keltik, mintha ott, vagy inkább AKKOR itt lennénk! Valóságos időutazás! Régi Böske-híd, régi autók, régi fürdőruhák, régi hullámfürdő(!), régi falombok régi szélben, stb. OH!

Megjegyzendő még, hogy tök üresek a dombok! Ahhoz képest ma már, hogy teleépült.
Nézd a légifelvételeken az autóforgalmat!

Bada i Buda, azaz Fürdőzz Budán

Hozzászólások

(#1) BITBOYS


BITBOYS
(PH! addikt)

...amire büszkék lehetünk.

Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek. Ugyanitt Crucial Ballistix Sport 2X8GB DDR4 2400MHz (16GB) eladó

(#2) Dany007


Dany007
(PH! kedvence)

Nagyon komoly! :R

Hihetetlen. Gyönyörű képek. Képváltási effekt :)
Imádom nézni az ilyen régi képeket. Főleg ha magyar.
Néha lazulás képpen szoktam nézni a Filmmúzeumon a privát film archívumot. Mindig furcsa érzésem támad ilyeneket nézve. Szívesen kipróbálnám milyen lehetett akkoriban élni Magyarországon.

A legnagyobb 'flash' az volt, amikor saját városom egy lepusztult mocsaras fás területét mutatták be egy privát filmen, mint valami vidámparkot, mintha valami hatalmas fesztivál közepén lennék. Mire rájöttem, hogy ez a régi csónakázó tó. Ami már évtizedek óta lepusztult. A privát felvétel kb a 70-es évek elejéről származhatott. És teljes pompájában láthattam azt, ami ma már sajnos csak pusztulat.

(#3) Dany007


Dany007
(PH! kedvence)

Hihetetlen mégegyszer :)
Komolyan mondom, az ilyen képsorok szerettetik meg velem az országot.
Simán ki lehet jelenteni, hogy akkoriban az Országunk világszínvonalú ország volt.
(gondoljunk csak a repülőre, a reptérre ahova leszállt, a fürdők, hullámfürdő, a kocsik, villamos stb... sőt ha jól tudom Magyarországon már a 1800-as évek végén volt menetrend szerinti elektromos vonatközlekedés is!)
Csak azt sajnálom, hogy mostanra mi lett belőle :(
Na meg azt, hogy az ott boldog emberek még nem is tudták mi vár rájuk 3-4-en belül... :s

(#4) kételkedem


kételkedem
(PH! addikt)

Az utak, a hidak erre a forgalomra lettek építve, nem a maira. Az ugrálós üveges tánc megmaradt, csak most a kutyaszar miatt ugrál az ember. A városban voltak zöld területek, amik jótékony hatással voltak a levegő minőségére. Ma zöldterület helyett szmogriadó van. Sehol semmi sincs össze graffitizve, pedig a festéket már abban az időben is ismerték :U
Jobb, élhetőbb volt Budapest 70 évvel ezelőtt.

Ha igazad van, megengedheted magadnak, hogy megőrizd a nyugalmadat! °°XLIII°° "Isten, áldd meg a magyart" Kölcsey 1823

(#5) Dany007 válasza kételkedem (#4) üzenetére


Dany007
(PH! kedvence)

Ez sajnos így igaz. És szerintem az egész országra igaz volt, nem csak Pestre.

Nemtom leírni az érzést. Amikor megláttam, hogy mekkora élet volt 70-es években abban a csónakázó tóban, majdnem hanyatt estem a széken. Most meg lepusztult dzsungel az egész. Nagy élmény volt látni, hogy ma már romosodó épületek anno milyen fényben pompáztak. Igazi élet volt, kihasználták a lehetőségeket.
Ma már nincsenek ilyesfajta szórakozási lehetőségek. Pedig engem sokkal jobban érdekelne, mint mondjuk a disco.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.