2020. december 5., szombat

Gyorskeresés

Pénzkidobás nagyban? ISS

Írta: | Kulcsszavak: nasa . iss

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

2016-ban lezuhan a nemzetközi űrállomás

Az Obama-adminisztráció által felállított bizottság most vizsgálja felül a NASA költségvetését, és az elődjétől kapott űrprogram részleteit. A jelenlegi állás szerint - és a Washington Post beszámolója szerint nem valószínű, hogy ezen változtatni fognak - a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetésére 2015-ig van pénz, 2016 első negyedévében fokozatosan levezetik a Föld körüli pályájáról, és megsemmisítik.

A még mindig nem teljesen kész űrállomás mindössze négy évet fog teljes funkcionalitással működni, aztán úgy jár, mint a Mir 2001-ben: belép a Föld légkörébe, és valahol a Csendes-óceán fölött, a lakott területektől a lehető legtávolabb a súrlódás miatt apró darabokra robban.

A NASA hosszú távú stratégiája, a Bush-kormány által kidolgozott Vision for Space Exploration program az új holdraszállást, a Hold-bázis megépítését, és a Mars-utazást tűzte ki célul. Ezekhez az űrállomás óriási segítséget nyújthatna, és maga a szerkezet Michael T. Suffredini, a NASA magas rangú tisztviselője szerint a 2020-as évek végéig tökéletesen biztonságos és üzemképes lenne. A gond az, hogy senki nem akar költeni az állomás fenntartására. Az 1998-ban kezdődött, és a tervek szerint 2011-ben befejeződő építkezést nagyrészt a NASA finanszírozta, az európai, japán, kanadai és orosz űrügynökségek mellett. Becslések szerint eddig százmilliárd dollárt költöttek az ISS-re. Az elmúlt években egyébként a költségvetést már többször megnyirbálták.

Az amerikaiak visszakozása az ISS támogatásától összefügghet azzal is, hogy a NASA űrsiklóflottáját 2010 végén nyugdíjazzák, és míg a következő generációs űrhajók munkába nem állnak, az oroszok, és a Szojuz űrhajók jelentik az egyetlen utazási lehetőséget az űrállomásra. A NASA igazgatója, Michael Griffith már hónapokkal ezelőtt azt javasolta egy kongresszusi meghallgatáson, hogy adják fel az ISS-t, és koncentráljanak inkább a Hold-bázisra, és az új űrhajók építésére.

Az űrállomás támogatói azzal érvelnek, hogy az ISS a záloga annak, hogy az amerikaiak vezető pozícióban maradjanak a tudomány és az űrkutatás területén, az ellenzői szerint viszont nincs igazán funkciója az egész űrállomásnak, azon felül, hogy büszkén elmondhatjuk, hogy eddig is eljutott az emberiség. David Leckrone, a Hubble űrteleszkóp egyik vezető csillagásza szerint a politika alapvetően rosszul tekint az űrállomásra, és csak azt látja benne, hogy az űrprogram hosszú távú céljaiban mennyit segít, azt viszont alábecsülik, mennyire fontos tudományos kísérleteket végeznek a fedélzeten.

Legfrappánsabban Robert L. Park, a marylandi egyetem fizikusprofesszora fogalmazta meg a tudósok elkeseredettségét az ISS sorsával kapcsolatban: „Adjuk oda az egész rohadt cuccot a kínaiaknak, tartsák fenn ők."

Forrás: Index

Hozzászólások

(#1) Badman 4ever


Badman 4ever
őstag

Kár lenne ezért az állomásért, ha már annyit dolgoztak rajta... :(

(#2) BITBOYS válasza Badman 4ever (#1) üzenetére


BITBOYS
addikt

Igen, ez így van. Milyen érdekes, hogy erre csak most kezdenek rájönni. Még szinte el sem készült, de lassan a Mir pályáját követi...bugy bugy. Ennyi pénzt belepottyantani az óceánba :(

https://hardverapro.hu/apro/xt60_csatlakozok_eladok_akku_ebike_eroller_dron_ve/hsz_1-50.html

(#3) lapa


lapa
veterán

azért kíváncsi lennék mi akadályozná meg őket, hogy ember nélkül pályán tartsák. gondolom van még rajta pár hasznos alkatrész (pl napelemek, ha jól emlékszem 70kw), az meg, hogy nincs levegő stb. nem lényeges.

gondolom még mindig nagyságrenddel olcsóbb lenne egy ruszki toliegységet dokkolni, mint minden, máshol esetleg használható cuccot újra felvinni. a lakóegység is lakóegység marad még 10 évig gondolom, de azt nem tudom annak szüksége van-e valami tmk-ra.

értelme a holdbázisnak sincs, ezen legalább súlytalansági kísérleteket lehet/lehetett csinálni.

(#4) brownus válasza BITBOYS (#2) üzenetére


brownus
veterán

miért nem adják oda magán cégeknek az üzemeltetés jogát? lehet nagyobb, gyorsabb lenne fejlesztés is, nem?

(#5) Eastman


Eastman
őstag
LOGOUT blog

Dobjunk össze rá és vegyük meg! Ott is lehetne pl PH!-s talikat rendezni.

Vagy ne? :U

https://www.youtube.com/watch?v=JFWybzEvkZ8

(#6) Rive válasza lapa (#3) üzenetére


Rive
addikt

Ezek a cuccok folyamatos karbantartás nélkül nem maradnak üzemképesek, biztonságosak. Anno a Columbia utáni járatszünetben a pótalkatrészek fogyása miatt egyszer már olyan állapotba került a cucc, hogy felmerült a kiüritése. Szóval ha egyszer ezt odahagyják, akkor nagyon nehéz és kockázatos lenne ujra beüzemelni.

A főbb alkatrészek leszereléséhez is üzemelő állomás kell. Egy féldög izét berhelni ideiglenes bázisról, majd a cuccot más pályára állitani nem hiszem, hogy olcsóbb lenne, mint felvinni újra.

Szóval ha kell ez az izé fent, akkor üzemben kell tartani. És szerintem kell.

/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!

(#7) Eastman


Eastman
őstag
LOGOUT blog

...monnyuk kicsit olyan, mintha a Colosseumot is felrobbantanák, mert már idejemult. Az ISS az emberiség egy mérföldköve. Simán keringhetne ott fent mint egy múzeum, vagy egy emlék. Akit zavar, majd kikerüli.

[ Szerkesztve ]

https://www.youtube.com/watch?v=JFWybzEvkZ8

(#8) Algieba


Algieba
senior tag
LOGOUT blog

Szerintem is meg kell tartani és nem szabad eltékozolni.
A NASA-nak meg a többi, az űrállomás építésében részt vevő ország űrügynökségének, kéne tartania egy globális szavazást a háló segítségével, hogy kell az emberiségnek vagy sem egy űrállomás.
Én az igent jelölném meg. :))

(Valaki írjon a NASA-nak helyettem. Az angolom csapnivaló.)

[ Szerkesztve ]

Az élet egy favicc. Fájdalmas poénja a halál.

(#10) Badman 4ever válasza Eastman (#5) üzenetére


Badman 4ever
őstag

Jó ötlet, de ahhoz akkor saját űrsikló is kell indítóállomással, szóval még abból is kell építeni egyet a sufniban. :DDD

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.