2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Szlovén-Horvát túra 2010

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Idén úgy döntöttünk, nyaralásra e két országba megyünk nyaralni. Nehéz döntés volt, tekintettel a korábbi derékproblémáimra, de a tankolós szállodautalványok meghozták a kedvet rá.
Tervezéskor fő szempont volt a napi max 4órás út éppen emiatt. Ez majdnem sikerült is, kivéve utolsó nap.
Tervezéshez a google maps szolgált segítséggel. Ha más is így tenne, vigyázzon, mert sokszor félrevezet, vagy olyan útra visz, hogy hajjaj...

Az összes kép itt található: picasaweb

És akkor lássuk az utat!

Hétfő reggel indultunk Szlovéniába, első állomásunkra, Zrece melletti Rogla térségbe. A hotel Pod Rogloba. A hotel egy hegy lábánál fekszik, közelben sípályákkal. A szálló közvetlen egy hegyi patak mellett épült.
Csak ajánlani tudom. Igényes, sok fa szerkezettel, antik tárgyakkal, kiváló minden.
Itt csak egy éjjel maradtunk, mintegy pihenésképpen. Így egy rövid esti séta után másnap továbbáltunk.
Ami itt különösen tetszett, az a kerítések teljes hiánya mellett is tisztelt magánterület, tisztaság, rend. Példás és csodálatos. No meg, nálunk meddig maradna ép egy ilyen házfal: link?

Reggel indultunk tovább Perojba. Itt már újraterveztem az utat, mert a google a hegyeken át akart vinni, amit én kevésbé favorizáltam. Így maradtunk autópályán Koperig, majd onnan egy véletlen olaszba áttévedés után irány a horvát A9 út Perojig.
Ez egy kis falu pula mellett, itt a Villa Letanban szálltunk meg 3 éjjelre.
A hotel alapvetően kellemes, a kaja jó, szoba jó, ágy szokás szerint brutál süppedős szar. És itt sikerült először szállodán belül költözni :) A légkondi ugyanis elromlott a folyosó egészén, így sokszor kint jobb idő volt, mint bent.
Beszéltem a portással, aki próbált keresni másik szobát, bár közben csóválta a fejét, hogy "we are pretty full", de erre csak ránéztem, hogy "and our room is pretty hot" :) És végül azzal se sikerült meggyőzzön, az nem franciaágyas, hanem kétágyas. Na itt olyan légkondi volt, hogy eco módban minimumon elég volt :)
A part a "szokásos" horvát féle, sziklás. Erre előre készülve vittünk matracokat is. Nem polifoam, hanem decathlonos 15mm vastag habosított gumi tornamatrac. Így ki lehetett bírni a kövön fekvést.
A faluban kb semmi nincs. 2 bolt, 1 pékség, kávézó, pizzéria, kb ennyi.
A parton végre kipróbálhattam a kamerám teleobjektívjét.
normál
tele
tele
Meg a naplemente se volt kutya:
naplemente
És olyan virágot is láttam, mint soha:
virág

3 nap pihenés után elindultunk a plitvicei tavak felé. Utolsó állomásunk ez a gyönyörű vidék volt.
Utólag is igaz, amit előre olvastam róla, kihagyhatatlan...
A hotel, na az nem... A Bellevue legalábbis nem. 2csillagos hotelnek csúfolt, de kb panzió színvonal. 80-as évek berendezései, túl kicsi szoba, a tönkrement ágyra rátettek egy rossz matracot, amitől egy 30cmre süppedő horrort kaptunk. Rémes...
De lépjünk túl ezen, és lássuk a többi buktatót. Az árak. Remélem a balatoni vendéglátósok nem mennek továbbképzésre ide, mert akkor... Bolt nincs, csak a souvenir shop, meg az árusok. 27kuna 1,5l víz, 15kuna egy rétes, és hasonlók. 40ft=1kuna kb.
Mindenkinek javaslom felkutatni Mukinje-ben az eldugott boltot, ahol 5,6kuna a 27kunás víz :)
Ami szinte kikerülhetetlen, a drága friss főtt étel. Erre nincs jobb tippem, mint az, ne számold át mennyibe került az ételed, a lepukkant, gyár-étkező színvonalú önkiszolgálóban, csak vedd meg és edd meg.
Mindezeknél fontosabb, hogy nézz a lábad elé! A parkban a "járda" 80%-a fagerendával kirakott.
lépcső vagy sem?
Amit azonban 100000x hiányoltam, hogy észrevehetetlen lépcsők vannak elrejtve, pl a kép egy hosszú lépcsőt mutat. kb 6-8 gerendánként egy gerendával lépsz le, vagy botlasz át rajta. Én úgy 20x estem át, mert ugye nézelődik az ember.
A parkban a sok közül a H túrát választottuk, ami 4-6 órásnak volt írva. Óriási hiba, hogy a hossza nincs kiírva, de saccra 12km lehetett.
A látvány feledteti az összes megpróbáltatást.
Előbb felmentünk a legmagasabb pontra, majd onnan ereszkedtünk le. Az út sokszor a víz felett vezet, korlát nuku. A vízesések mellettünk csobogtak.
http://www.youtube.com/watch?v=CDVZVo2OBms
http://www.youtube.com/watch?v=BLScdCY5Ao8
http://www.youtube.com/watch?v=jIRvWyRRjEU
Ezek 120 és 240kép/mp felvételek.
A túra felénél a legnagyobb tavat áthajóztuk, majd itt meg is pihentünk, lehet enni, inni. itt egy ebéd árából ketten bőven jól laktunk, hála a Mukinjei marketnek :)
Innen már ismét felfelé vezetett az út, át a nagy vízesés mellett fel a parkolóba, ahonnan visszavitt a busz a kiindulási pontba.
Aznapra már csak a fáradalmak kipihenése volt hátra :)

Másnap reggelre jött meg a hidegfront, esővel, ami itthon is tarolt, így kellemes hűvösben jöttünk haza.
Így telt el 7nap a nyárból.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.