2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Feltaláltam: chili-s kávé :)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A találmány, mint a legnagyobb találmányok általában, véletlen eredménye.
Van egy kézi örlőm, amivel szoktam fűszereket is, sót, bármit őrölni. kúpos, állítható, fa..a.

Nos, egyszer daráltam vele chili és "macskapöcse" paprikát, olyan kis pehelyre, amit lehet levesbe utólag szórni.
Hát, kicsit erős fajta volt, gyakorlatilag 6-8db 2-3mm-es pelyhet kell beletenni egy 1-1,5l levesbe, és akkor éppen csípős, ez az adag egy tányér levesbe már több, mint erős kategória.

Nos, mint kiderült, a chili olaja úgy beleivódott a darálóba (alu), hogy azóta 2x kimostam, ebből egyszer 2 órán ázott forró vízben (már kezdett elektrolízis beindulni a vas alu határon), de még mindig csípős íze van a lefőzött kávénak :)

Konklúzió: senki ne daráljon paprikát olyan darálóval, amivel mást is akar.

Ugyanitt megoldást keresek chili eltávolítására :)

Hozzászólások

(#1) Jofi81


Jofi81
őstag

Hát szerintem a mostani darálódat kinevezheted csilidarálóvá, a többi darálnivalóhoz meg be kell szerezni egy másikat. :D Én amúgy mozsárban szoktam összetörni, de abba nem kerül kávé.

(#2) Zsom!


Zsom!
tag

Számomra nem derült ki, hogy finom-e a csilis kávé. :D

(#3) Mr.Csizmás válasza Zsom! (#2) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

chilis csoki az fincsa

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#4) #27483136 válasza Zsom! (#2) üzenetére


#27483136
törölt tag

A csilis csokinál, vagy a csilis sörnél csak jobb lehet.
"Akarsz egy jó erős kávét?" :)

(#5) mephi666


mephi666
nagyúr

kellene valami, ami rendesen oldja a "paprikát"... az a baj, hogy a víz nem semlegesíti: erőspaprikát fogdosol, utána 20szor is megmoshatod a kezed vízzel, nem jön le az ereje... utána kellene guglizni :)

ui: legalább, ha valaki egy "jó erős feketét" kér nálad, akkor büszkén meg tudod kínálni ;]

#4: megelőztél... eszembe jutott még egy leslie nielsen film is: "kérek valami erőset" :)

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#6) barnam_


barnam_
nagyúr

Áztasd be ecetes vízbe, hátha.

(#7) #27483136


#27483136
törölt tag

Lehet tejjel kellene megpróbálni, mert az oldja az olajokat is, meg a vizes dolgokat is.

(#8) morhange


morhange
tag

Ha vajjal bekened, hagyod egy ideig, majd kimosod akkor elvileg semlegesíti, ha eszel valami rohadt erőset és utána egy kanál vajat akkor nem is érzed többet a csípős ízt.

(#9) mephi666 válasza morhange (#8) üzenetére


mephi666
nagyúr

vagy pálinkával átfőzni :)

ui: ismerősömék csináltak olyat, hogy víz helyett rumot főztek át a kávén... gyilkos volt :)

#10: mondom én, hogy az alkohol a megoldás :K ;]

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#10) barnam_


barnam_
nagyúr

Ezt találtam:
Kapszaicin:
Ez az a fenolból származtatható alkaloid, amitől a paprikát csípősnek érezzük.
Színtelen, szagtalan, kristályos vagy viaszos anyag. Olvadáspontja 62–65 °C. Nagyon stabil vegyület: sem melegítésre, sem fagyasztásra nem sérül, nem bomlik. Lúgokban, alkoholban, éterben oldódik, de hideg vízben oldhatatlan – ezért nem segít, ha a paprika csípését vízivással próbáljuk enyhíteni.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.