2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Terminálos Gemini kliensek Linuxon

Írta: | Kulcsszavak: linux . gemini

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már volt szó a Gemini protokolról az oldalon (köszi urandom0) , most ehhez kapcsolódóan két Linuxos terminál klienst szeretnék röviden bemutatni, ezek az Amfora és a Bombadillo.

Amfora:

Először is ha nincs belőle csomag az általunk használt terjesztésben töltsük le a binárist a https://github.com/makeworld-the-better-one/amfora/releases oldalról, csomagoljuk ki az /usr/local/bin alá, tegyük futtathatóvá (chmod +x) és készen vagyunk.

Indulás után a SPACE megnyomásával tudunk a címmezőbe lépni, itt tudjuk megadni a Gemini oldal elérhetőségét. Az én oldalam a gemlog.blue/users/berus címen található, pőtyőgjük be…

Linket megnyitni a számával tudunk, illetve a TAB billentyűvel lépkedve majd ENTER. A szövegben a megszokott módon navigálhatunk (nyilak, HOME, END, stb.), illetve a Vim billentyűkombinációi is működnek (hjkl, g, G, stb.). Az oldalelőzményekben a b (vissza) és f (előre) gombokkal tudunk navigálni.

Könyvjelzőt a CTRL-D kombinációval tudunk létrehozni, ill. a meglévőket kezelni, CTRL-B kombinációval pedig lekérdezhetjük a már létrehozottakat. Könyvjelzőt linkeket tartalmazó oldalról és adott (már megnyitott) oldalról is tudunk készíteni.

Füleket is tudunk használni, CTRL-T kombinációval tudunk újat nyitni, ill. ha TAB billentyűvel egy linkre navigálunk és ott nyomunk CTRL-T gombot, akkor új fülön nyílik meg az oldal. Fület a CTRL-W kombinációval tudunk bezárni (mindig jobbról indulva).
A fülek közti navigáció alapértelmezett kiosztása rendkívül szerencsétlen (F1, F2, ill. az angol billentyűzetek ! ) közötti gombjai), ha nem akarunk megőrülni, akkor ezt változtassuk meg a konfigurációban (.config/amfora/config.toml).
Nálam bind_next_tab = "ú" és bind_prev_tab = "ő", ezzel az ú előre a ő vissza lépked a fülek között (az F1, F2 helyett).

Hasznos kombinációk még a CTRL-R, ezzel újrarajzoltatjuk az oldalt, ill. a CTRL-S, amivel pedig elmenthetjük, eredményként egy .gmi kiterjesztésű szövegfájlt kapunk. Kilépni a q gombbal tudunk, az összes kombinációt a ? megnyomásával kérdezhetjük le.

Bombadillo:

Itt is elérhető bináris, ha nincs belőle csomag: https://bombadillo.colorfield.space/releases/binaries.html. Az eljárás mint fentebb.

A bombadillo egy többféle protokolt támogató kliens, így az oldalt a parancssorban a gemini://gemlog.blue/users/berus formátumban tudjuk megnyitni. A program a Vim billentyűkombinációit használja, így a parancssorba a : beírásával juthatunk.

Linket megnyitni a számával lehet. A szövegben a Vim kombinációival navigálhatunk hjkl, g, G, stb., a nyíl és egyéb billentyűk nem működnek. Az oldalelőzményekben a b (vissza) és f (előre) gombokkal tudunk navigálni (ill. a Vim metódusból adódóan a h és l is működik).

Könyvjelzőt létrehozni az a paranccsal tudunk. Ha linkeket tartalmazó oldalt akarunk könyvjelzőzni, akkor az a . könyvjelző_neve formulát használjuk, ha adott linkre mutatót, akkor az a link_száma könyvjelző_neve formulát. Shift+b (B) billentyűvel kérdezhetjük le a könyvjelzőinket, b könyvjelző_száma paranccsal tudjuk az adott könyvjelzőt megnyitni, ill. a d könyvjelző_száma paranccsal pedig törölni.

Az éppen megnyitott oldalt w . paranccsal tudjuk menteni, eredményként egy .gmi kiterjesztésű szövegfájlt kapunk. Kilépni a q gombbal tudunk.

Megjegyzés: közben elköltöztem, a új oldalam gemini://berus.flounder.online/

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.