2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Linux Btrfs első kísérlet

Írta: | Kulcsszavak: linux . btrfs

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szóval a kedvenc fájlrendszerem a JFS kezd kiesni a kosárból, néhány terjesztés már nem támogatja, néhány igen, de bogarasan (Ubuntu nem tölt JFS gyökérről, kidob a GRUB konzolba), szal lassan ideje volt szétnézni a piacon, és ha már lúd, legyen kövér alapon a Btrfsre esett a választásom.
Nem fárasztanék senkit a Btrfs tudásának a részletezésével, mindenki utána olvashat, én azért választottam, mert sok terjesztés már próbálja felé terelni a felhasználókat, és tényleg akad néhány tetszetős tulajdonsága, ami kíváncsivá tett.

Az alap felállás nálam: 3db SSD, 240GB/480GB/1TB kapacitással. A terv, a Btrfs adottságait kihasználva az adattárolásra használt 480GB és 1TB meghajtókat összevonni, a rendszer a 240GB-os meghajtóra kerül. A kiszemelt terjesztés a holnap megjelenő :DDD openSUSE 15.4 (tehát az rc buildról ment a telepítés), mert a SUSE csapat a Btrfs egyik fő erőltetője.

Bármennyire is rá van cuppanva a SUSE a Btrfsre, a fentebb vázolt koncepció a telepítőből nem megvalósítható, így előre kellet dolgoznom, barátom a jó öreg Gparted Live! terjesztés volt.
A meghajtóknak természetesen sika, GPT mindegyikre. Mivel előre elterveztem hogy használni fogom a tömörítési opcióját a rendszernek, azon belül is az lzo tömörítőt, így a particionálásnál ezt figyelembe kellett vennem, mivel ha a gyökéren használjuk, a GRUB nem tud betölteni róla, így szüksége van egy külön /boot partícióra, erre figyeljünk (a zstd-nél is így kell eljárnunk)!
Tehát a rendszermeghajtón létrehozott partíciók: / (Btrfs, tömörített), /boot (Btrfs), /boot/efi (FAT32), /swap.
Ez eddig a megszokott eljárás, jöjjön a csoda, ami csoda egyszerű, egy fájlrendszer a két adatoknak szánt meghajtóra:

mkfs.btrfs -d single /dev/sda /dev/sdb

Ezzel azt mondjuk a rendszernek, hogy két különböző kapacitású meghajtó révén csak a metaadatokat és a rendszeradatokat írja ki mindkét meghajtóra, a normál fájljainkat ne.

OK, akkor jöhetett a telepítés, a SUSE szépen detektálta az előre elkészített fájlrendszereket, a telepítéskor a csatolási opciókat adtam meg, illetve létrehoztam két alkötetet az adatoknak szánt fájlrendszeren (data, music), a telepítő pedig létrehozta a sajátjait, ezeket nem piszkáltam.
A szép új 1.4TB-ra hízott kötetet az /mnt/btrfs_data pontra csatoltam, az alköteteket pedig a /home könyvtáramba.

Nézzük a végeredményt!

Az alkötetek listája:

Az fstab fájlom:

Mint látható, én a subvolid opcióval csatoltam, ez nekem egyszerűbb mint a SUSE módszere...
Elvileg az ssd csatolási opció nem kell, mert automatikusan detektálja, hogy HDD vagy SSD van használatban, de biztosra mentem... Ne írjon ki időbélyeget, tömörítési mód lzo, és az új, de kevésbé stabil szabadhely kezelő algoritmust használja.

A rendszer szépen bebutult, sebességben is jónak éreztem, de azért lefuttattam a kedvenc kis primitív sebesség tesztemet:

A JFS real értéke a fájlok olvasásánál 0m0,595s volt, tehát gyorsabb, de nem ezen múlik a világ dicsősége...

Az egyetlen kellemetlenség, hogy a KDE (udisk) indulás után mindenképp csatolni akarta az sda meghajtót és ehhez jelszót kért :W , gyorsan le kellett szoktatnom erről!
Az /etc/udev/rules.d/10-local.rules fájlba:

KERNEL=="sda", ENV{UDISKS_IGNORE}="1"
KERNEL=="sdb", ENV{UDISKS_IGNORE}="1"

Ezzel vége a hisztinek...

Eddig elégedett vagyok, vannak szép méretes kapacitású könyvtáraim, vége a szimlinkelgetéseknek, stb., kíváncsian várom a további tapasztalatokat...!

Mivel most vesztettem el a Btrfs szüzességemet, ezért Btrfs GURUK jelentkezését, ötleteit, tanácsait szívesen látom!

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.