2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Linux a Btrfs kaland folytatódik

Írta: | Kulcsszavak: linux . btrfs

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előzmények...

Szóval a SUSE nem volt a barátom soha és már nem is lesz, és a KDE-ből is kezdek erősen kiábrándulni...
Közben magával a Btrfssel kapcsolatban is változott a koncepció, a nagyobb kompatibilitás (pl. nem lesz szükség külön /boot partícióra) és jobb tömörítési arány miatt zlib lett a választott algoritmus, és hasonló kompatibilitási okokból a space_cache is a v1 lett. A két SSD-ből összefűzött köteten a változásokat még SUSE alatt megcsináltam, tehát ez onnan öröklődött.
Kellett egy terjesztés, ami nem KDE asztalt szállít, stabil, hosszan támogatott, a választásom végül a Linux Mint 20.3 lett.

Ha a Btrfs képességeit kihasználva, normálisan felkonfigurálva szeretnél egy telepítést megcsinálni, az egyetlen telepítőből sem fog menni (még a SUSE a legjobb ebből a szempontból), az Ubuntu-féle lemezkép másolós cuccból meg főleg nem. Barkácsolás, önszopatás indul...

Ahogy az előzőekben tárgyaltuk, két lemezből egy fájlrendszert a mkfs.btrfs -d single /dev/sda /dev/sdb paranccsal tudunk fabrikálni, ez már nálam készen volt, a telepítés során ezzel nem foglalkozunk, márt csak azért sem, mert az ilyen köteteket a már működő rendszer alól egyszerűbb megcsinálni.

Szóval indítsuk a Mint telepítőt, majd ha betöltött nyissunk egy terminált és indítsuk rendszergazdaként a kedvenc szerkesztőnket. Két fájlt kell bizergálnunk, ezek szerkesztésével tudjuk a korrekt csatolási opciókat megadni!

/lib/partman/mount.d/70btrfs: 70btrfs

Ebben a fájlban a 24. és 31. options kezdetű sorokat kell átírnunk, a végére biggyesztve a csatolási opciókat valahogy így:

options="${options:+$options,}subvol=@,ssd,noatime,space_cache,compress=zlib"

Mentsük, jöhet a következő:

/lib/partman/fstab.d/btrfs: btrfs

Itt előszőr is a pass kezdetű sorokban módosítsuk az értéket 0-ra (30., 36., 40. sor), és tegyük meg ezt az echo kezdetű sor végén lévő értékkel is (55. sor).
Jöhet a csatolási opciók megadása a fentebb látott módon, home_options, options kezdetű sorok (31., 32., 37. sor). Mentsük!

Az én kész fájljaim: 70btrfs, btrfs.

Indíthatjuk a telepítőt az ubiquity paranccsal, "valami más", /boot/efi (FAT32), / (Btrfs) és swap partíciókat hozzuk létre és szokott módon telepítsünk!

Rebutulás után egyetlen dolgom az fstab szerkesztése volt, hogy a korábban elkészített össze fűzött kötet is használatba kerüljön. Az alköteteket természetesen külön tudjuk csatolni, a szülő csatolása egyedi preferencia kérdése.

Minden a helyén, és rendben működik!

Ennyi, nem egy teljesíthetetlen küldetés, de ahhoz képest, hogy mindenki a jövő fájlrendszeréről beszél vicces, amolyan Linugzos megoldás... :C
Egyébként bármelyik Ubuntu variáns esetén kéne működnie a dolognak, de persze mindenki saját felelősségre kísérletezzen!

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.