2022. szeptember 27., kedd

Gyorskeresés

Knopflerrel álmodtam...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Álmodtam egyet, amiért úgy éreztem, érdemes tollat - billentyűt ragadnom. Mai álmomban nem más volt mellettem, mint az élő legenda: Mark Knopfler. Egyszerűen valahogy úgy hozta a sors, hogy eltöltött nálunk pár napot, volt alkalmam megismerkedni vele, beszélgetni, és természetesen egyedülálló hangzásvilágáról faggatni.
A kérdéseimre kapott válasz persze nem ténylegesen a Mestertől jött, de történetének így reggel kicsit jobban utánaolvasva ezeket találtam:

"Mark 15 évesen kapta első gitárját, egy Hofner V-2-t. Tanárhoz nem járt, viszont rengeteg zenét hallgatott, kedvence az amerikai blues volt. Középiskolás korában több különféle együttesben is zenélt, többféle stílusban.
Bár alapjában balkezes, de gitárosként jobbkezesként játszik, elmondása szerint a nyújtásban sokat segített, hogy a bal kezének ujjai erősebbek, mivel akár két húrt is egy egész hanggal el tud nyújtani egyszerre. Egyedi ujjpengetéses stílusa állítólag egy véletlennek köszönhető, mikor 1973-ban Londonban egy éjjel barátaival zenélgetett, az egyetlen használható hangszer egy rozzant, görbe nyakú akusztikus volt, amit nagyon vékony húrokkal húrozott fel, hogy használható legyen, de még így se nagyon sikerült megszólalásra bírni, csak akkor, ha ujjal pengette - állítása szerint ekkor fedezte fel magának a saját későbbi stílusát. "

Nagyjából ezek voltak az első gondolataim a cikk elolvasása után:
Tanárral könnyebb elkezdeni (lett volna...), és haladni, viszont akikkel eddig találkoztam, mind megpróbálták "kiölni" az egyediséget a játékomból, és egy - technikailag tökéletest közelítő - de semmi újat mutatni nem tudó "formagitárost" faragni belőlem. Köszönöm, én abból nem kérek. Nem leszek Knopfler, nem találok magamnak valami újat, és üdítőt, hogy aztán a lábam előtt heverjen a világ - viszont az egyéni játékmódomat nem adom. Egyszerűen öröm magam úgy kifejezni - egyelőre a magam sete-suta módján - ahogyan akarom.

Hozzászólások

(#1) moonlight115


moonlight115
tag

Knopfler az egyik kedvencem. :)

"Holdfényszonátának összedőlt a könyvespolca, mert bétóven sors szimfóniát rakott rá..." /by old rocker/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.