2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

well fed batman - zöldség

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

a téma low-carb, a nyelvezet sajátos. a mondandó közérdekű, ezért lám.

boot camp

batman nem eszik ch-t. legfeljebb mikor a szüleire gondol. miaza ch? a ch a szénhidrát. a ch rossz. batman a rossz ellen harcol. minden kenyér, tészta, krumpli, rizs, keményítő, cukor no-go zóna. a keményítő az pödrött cukor, a nyál bontja cukorrá már a szádban. a tészta az cukor, a gyümölcs az cukor, a klumpi az cukor. a rákszirom is cukor, brühühü. a boltokban szinte csak cukor van. nem szabad. megöl. kábítószer. tizenév mezítlábas cigizés után egyik pillanatról másikra lerakni a cigit az - mondom a frankót - semmi ahhoz a függéshez képest, amit a keményítő (ugye most kutatják) okoz. emberben bízhatsz, cukorban sose. ebben él mindenki, ezt látta, ezt hiszi természetesnek. egy katasztrófa.

nyilván nem lehet, de amióta nyomom - és azért 2,5 év távlata már nem olyan hurráoptimista, hogy bemagyarázom magamnak - szóval azóta is meg vagyok győződve, hogy "mindenki", akinek valami baja van, az kezdje lowcarbbal, ketózissal, intermittent fastinggal. aztán ha fél-egy év után se szűnik meg, akkor lehetssen valami másra gyanakszani. minél többet nézem mondjuk úgy megfelelően kalibrálva a dolgokat, annál ijesztőbb ez az egész cukor dolog, de tényleg.

ami mindenképpen kelleni fog, az az, hogy zöldségre épített kaják. amit eddig felvettem, csak ötletek:

gomba

kicsi barna csiperke gomba 250g, amikor nem bepállott: ha hazaérsz berakod szellőzőbe. felét (=serpenyőbe egy réteg) szárazon lekeféled, síkba vágod a kalapja alatt, kicsi vajon 7-es tűzön megpirítod türelmesen, só, bors. ha szánsz rá egy fél deci konyakot a végén, akkor azzal deglézeled a serpit. b terv fél deci alaplé, akár fehérbor vagy vörös.

https://www.youtube.com/watch?v=MG77NcLJA8o
https://www.youtube.com/watch?v=PJ87wJJrFlo

tegyük hozzá, én simán megeszek ebédre 4-5 darabot a szár legalját levágva, lekefélve ahogy van nyersen köretnek.

ha van szép óriás barna csiperke, akkor azt fél centi szeletekre, egyből borsos-sós lisztbe forgat (nedves vágás), disznózsírban kisüt amíg bugyborékolás abbamarad. pirospaprika megéghet. utána lecsöpögtet, papírra rak. egynek elmegy.

https://www.youtube.com/watch?v=6xNglzHUrhU

gombapöri: nagyobb csiperkéből, akciós lukszusgombából (lidlben ördögszekér + shiitake), előtte beáztatott szárítottal bolondítható. emberes darabokra-gerezdekre, összeesik. 25 dekánként egy közepes hagymát nem túl apróra, olajon megfuttat, tűzről levesz, két tk jobb pirospaprika (pl. fűszeres bátya, ritkán kell, érdemes rászánni kis időt)., összekever. közepes lángra visszarak, gombát gyorsan átforgat, ne égjen meg, kis vizet bele. sóbors, amint elpárolgott a víz, következő kis adag bele. 5-6 perc bőven elég. a végén egy adag rendes tejföllel (pl nádudvari) összekever és 2-3 percre megrottyant. centis hasábokra vágott, óvatosan megpirított kolozsvári szalonnát is lehet beletenni, az egyik adag vízzel ennek a pörcét is serpiből felold-belerak.

svédgomba: hasonlóan kezdődik, csak laposabbra szeletelt csiperke only, csak a végén nem vizet rakunk hozzá hanem paripürét, babérlevelet, végén citromlevet és ebben főzzük meg. valamennyi víz kellhet hozzá,ha szottyadt a gomba. hűtve esszük.

mi mindig rakunk 3-4 darabot egyben a húslevesbe is, az a legfinomabb. persze az eleve ilyen dupla alaplé púpos húsleves, mindegy.

szárított vargánya: ahogy van, nem túl savasat, pl. pinot noir-t kortyolva hozzá.

hagyma

grillezett hagymakarika - ez hasonlóan bonyi, mint a gomba. serpibe alját fedje oliva (nem vaj), nagyjából 8 milis vastag hagyma szeletek, amennyi felületen kifér. a már kicsit szikkadt külsőt próbáld kihagyni, mert megég. szélesebb felek lefele néznek. tetejére kis olajat elkensz, sóbors rá. serpenyő akár hidegen 7-esen felrak. amikor az alja szép barna (nem kicsit, majdnem fekete), akkor ügyesbe megfordít, szétesés nélkül. sóbors erre az oldalra is. amikor másik fele is szép barna (serpi már elég pörcös), akkor leveszed, és mittom 2 ek balzsamecettel megküldöd. összeforgatod, 3-as fokozaton még kicsit párolod mondjuk 2 percet. kész.

édes hagyma: fogsz mondjuk 8 hagymát, úgy pucolod ezt is, hogy a szikkadt külső ne legyen rajta csak a teljesen húsos. kiszeded a közepét, eldobod. bőséges fele olaj fele vaj keverékben + 2 babérlevél fedeles jénaiban elvileg 1,5 óra (szerintem kevesebb) 180 fokon, utána jó sóz, borsoz, jól átforgatod, fedél nélkül szerintem 1 óra csak. figyelsz, ne égjen meg (nagyon...). ebből is lehet akár köret, akár brutál hagymaleves, ha felöntöd kis alaplével (=húsleves).

https://www.youtube.com/watch?v=hsXlWw6_tps
https://www.youtube.com/watch?v=eJX8uZ7-8N8

lilahagyma mindig van itthon, ha kisebbre vágod és jól besózod-átforgatod akkor szalonna meg sokminden mellé nagyon jó. érdekes lehet, hogy ha érzékeny most a beled, akkor később is az lesz-e.

https://www.youtube.com/watch?v=UBj9H6z6Uxw

tomátó

chopped tomáto: gazpacho - 1 hámozott uborka darabolva, fél szárzeller (akár egész) keskenyre darab (szálakat átvág), közepes hagyma darabol, két-három (egész zellerhez) chopped konz, (jó)pár gerezd fok, 1-2 paprika, én egyik paprikának a zöld nagy csípőset tolom magházastól, mondjuk 3 szelet wasa kenyér megtörve, vagy fél deci alaplében megpuhítva. sóborsoregánó, mini barnacukor, deci oliva, botmikszerrel maxi pépre. utána olajtalanított makrél nem kicsire tördelve, meg egy csomi újhagyma szeletelve. összeforgat, akár állni hagy akár egyből esz. nyilván hagyma kicsit erős, de mindenhol azt mondják az alliom az maxi fontos. lehet akár egy cserép snidling is, az semennyire nem bánt.

https://www.youtube.com/watch?v=idOKFJN9wtQ

chopped megin: minestrone - ebben is aza szép, hogy brutál sok zölcsivel lehet kaját csinálni. legnagyobb lábosban kocka bacon oliván pirít, rá brutál sok fél centis darabokra vágott hagyma (8-10 közepes simán), egy zeller fél centis, zellernyi répa 3 milis falatokba (2-1-1 arány, nem mintha nem lenne tök mindegy mirepoix), fél fej fokhagyi 3-4 darabokra vágott gerezdek - beleönt a pörcös lábosba, mellé sok vaj. először kever, hogy pörc feljöjjön, utána csak fél percenként. mikor már 2/3-ig megfőtt a répa, akkor bele 3 chopped, beleforgat, megin fél percenként kever, hogy valami pörc mindig képződjön az alján. nyilván lapos fakanállal mindig teljes felületet felszed, ne égjen le. bele pár kanál oregán, ha nincs friss bazsal, akkor egy kanál szárított, só figyel bacon + mingyá miatt, bors. mi akciósba' vesszük a parmezánt, aztán elvan 1+ évig a fagyiban. annak a kemény fél centis külső széle meg van tartva erre, itt beledob. vmennyi parmezánt még lereszel, megy bele. 1 vagy ehhez a mennyiséghez 2 csicseri borsó konzerv leönt, beleborít. felforral, belemegy 1 liter körüli alaplé, mellé majd ha kell víz. felforral, 5 percig főz (itt van csak levéve 5-re maxról), közben vagy a legalább negyed fej kelkápot, vagy egy fél római salit - igen, kurva jó bele kochsalat - hagyományosan mondjuk 2 marék mesetészta (mostanában űrtészta van) bele, addig főz amít al dente. 1 deci szűz oliva, nagyra darabolt friss bazsalik, kész. ez olyan töménységre, hogy másnapra kupacokban áll a lábosban a kevéske maradék.

https://www.youtube.com/watch?v=Fr8St87Wf-k

még chopped: zölcséges sugos virsli - 1 csom 20 deka jófogás kolozsvári szalonna =only bacon nekünk, lásd lejjebb, régen 2100 vót. mindegy, 2/3-ad tepsinyi tál alját olajjal kiken, egy rétegben szalonna, 200 fok be, kicsit megpirul ki, még 1 deci olaj, 2 babér + 2-3 szár friss rozmaring + 2-3 szár friss oregán (sorry ezek kellenek). olajban átforgat, vissza, amennyire lehet aromázzuk az olajat a zölcséggel, süljön benne. ha más nem kicsit egyik sarkot felemeljük. mikor szalonna már jól kisült, akkor bele a 3 chopped, jól átkever szalonnával zölddel, vissza 15 perc. addig 1 vagy 2 csomi https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004010244056 wiesbauer 95% hús, vagy ha osánba' mész, akkor ott van ilyen vékony nyers marhakolbász fehér tálcán (https://online.auchan.hu/shop/hus-felvagott-hal/grilltermek-szezonalis/griller-grillkolbasz/merguez-grillkolbasz-vekony.p29911/783621.v29914), olajjal beken, sugoba belenyomkod, 15-20 perc múlva 120 fokkal átforgat, 15-20 perc múlva 120 fokkal átforgat, 10 perc múlva egy zsemlényi méretű valami jobb pékárut (ropi héj, belül nem mosogatószivacs textúra) darabokra tép, belenyomkod. még 7 percig pirít, grillez, amíg kenyérke megpirul.

https://www.youtube.com/watch?v=Mlos6kuwRUQ

görög sali: fél kiló ehetőbb ízű (teszkóban szilva) pari kockáz, uborka hámoz, felez, magház kikapar, még felez (4 negyed), fél centisekre, egy rendes lilahagyma vékony darabokra, legalább kis zacsi oxidációval feketített oliva leöntve, namost vagy fetát rakol bele ami nyilván drágább (teszkós jó árérték kiskecske https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/products/2004120246707), de van ilyesmi https://bevasarlas.tesco.hu/groceries/hu-HU/search?query=bryndza (ez inkább valami "sopszka" vagy milyen balkán sali felé viszi el), de szerintem sima magyar tömlős juhtúró is ok. legalább egy kanál oregánó, és legalább 1 deci szűz oliva. de csak akkor, ha nincs egy ilyen fura kesernyés-karcod utóíze. sajnos az olcsóbbaknak van, akkor inkább nem szűz. pici só meg bors még mehet bele.

nyilván minden nap viszek meg vitetek lyánnyal is 1-2 parit ebédre.

mustáros sali: olajos szardella (nem krém) 3 törzs pépesre vagdal (mozsár eredetileg, de nem szopok), utána még kés lapjával elkeneget-nyomogat a deszkán, bele kis keverőpohárba (késsel alaposan felszed). 3 rendes gerezd fok, szintén péppé ahogy előbb. csak azért nem préssel, mert abban ott marad csomó. mondjuk 3 púpos tk mustár, 2-3 tk vörösborecet, deci oliva, picinke só kell, bors, fél csomag lehetőleg friss petrezselyem apróra vágva. ezt kis sütis villával (mint a vajas kvt - micsoda megaláztatás neki, vagyhát ugye dicső második élet) összeturmikszolom, hogy valamicske emulgeálat legyen. egy teljes római sali (csak ezzel) hosszában félbe vág, kimos, utána még félbe, és keresztben 2+ jó nagy centis szeletekre vág. amennyi parid van otthon, de legalább 2-3, inkább 4-5 ha rendes köret, vékony gerezdekre, többnek láccék, hasonló méretű a salihoz. lilahagyma vékony két centis szeletekre. a zöldeket már összekever, vinaigrettet csak tálaláskor kever bele (só megrogyasztja). ez a világ egyik legfinomabb dolga.

https://www.youtube.com/watch?v=eZ0V3zDX0R0
https://www.youtube.com/watch?v=1l5iqiNfo4A

rukkola

mustáros sali: ez a fenti vinaigrettre épül, pl. lazachoz kicsit delikátabb kivitelben. csomag 250g rukkola, 4-8 mini pari keresztben 3-4 szeletre vágva, fél lilahagyma apróra, 4 dió bele borsnyira. 1,5-2 kisebb csík szardella, csíráját kivett gerezd fok apróra, majd kis són kés lapjával péppé. tk mustár - akár egész magos, picit édesebb fajta. tk vörösborecet, nagyobb tk citromlé (halhoz). fél deci olivaolaj, ek körüli erős alaplé (kivések a fagyiban tartottból), bors. összekever, míg összeáll. csak tálaláskor öntöm rá.

bokoll

hollandaise-zel: gőzpárolom mikróban, vagy megpárol, csak amennyire feltétlen szükséges. legyen harapása. kis só, bors, mellé meg egy hollandaise. ez egy konkrét ebéd 2 személynek, 1 fej 500g bokoll meg legalább 15dkg vaj. vajat mikróban szétválóra megolvaszt, 1 toji sárgája forró lobogó vizes tálban (a gőzbe, nem a vízbe) még nem forró keverőtálba rak, 2 kupak almaecet, habverővel mint állat sárga krémesre (forrósodik is), ekkor vaj óvatosan csurgatni kezd. kever mint állat tovább, ha sikerül, akkor a vaj uccsó ötöde már egybe mehet. gyakorolni kell és konkrét ugyanolyan eszközökkel kell mindig. végül sok bors és némi só bele, a bokollt tunkoljuk bele.

https://www.youtube.com/watch?v=-Hq18uWPFVM

nyers bokoll: ez nyilván felfújja az embereket meg az emésztés blabla. a cukor fújja fel, nem a bokoll. én a napi kiló zölcsitől két ilyen kis fingocskát tolok össz. ha nincs bokoll van karfiol, de drágább is és nem is annyira kívánatos. a bokollnak nincs ízmemóriája vagy mije, nem unja meg az ember.

illatos lizs: pohár lizs olajon üvegesre megpirít, aztán kicsit kevesebb, mint 2 pohár vízzel felönt. keverget míg főzelékes, akkor fedő és balra elrak. 20 percet beállít. egy tálba 5 toji felver, másik tálba csomag újhagy rézsútosan felszel, harmadik tálba olajkevesített makrél, 2-3 ek halszósz, sok bors beleőröl, púpos tk só, fél lime leve. nagy darabokra óvatosan tör, átkever. egy bokoll 500g megmos, szár külsejét leszed vagy levagdos, minden mást hosszúkás, szájba beférő darabokra darabol, szárat inkl. római sali 300g hosszában negyedel, keresztben 3 centis szép nagy darabokra. kicsi torzsa kidob. bokollal együtt nagy szűrőben lemos, nem kell lerázogatni. kicsi botmikszer turmixtálba 1 zöld paprika magházzal 2 centis darabokban, 3 szép gerezd fok 2-3 darabra, 4 centi gyömbér megpucol, rostokra keresztbe 3 milisekre. pár mp-ig turmiksz, közben ráz. nem pép, kicsire darált. jó nagy tál (nem serpi) felforrósít, bele füstponton oliva, és rá a turmiksz. köhög a kapsziacin miatt mindenki a lakásban. kicsit átpirítom gyorsan toszva ideoda, közben gyorsan még egyszer vizet enged a sali bokoll kombóra, mikor már feketedne a pörc, beleborít, deglézel (felvakar a vizes zölcsivel). 3-4 percig párol, átforgat. középen lukat kotor, megy a tojás, újhagyi fele beledob. keverget, mert toji fő, felszed, összekever. 3 perc után már toji elég jó, bele makrélos tál. ezzel is teljesen összeforgat. 3 perc múlva a már kész rizsát beleteker, jól elkever. tálaláskor mardék újhagymából és lime másik feléből megy rá. világ talán legegészségesebb és legfinomabb - igen chs - étele.

https://www.youtube.com/watch?v=NPBlhPiUe1o

bokoll krémleves: 3 fej hagyma kisebb kockákra, 3 gerezd fok szeletekre, kis-közepesen megdinsztel szín nélkül. közben másfél bokoll (750g) 2-3 centisre rombol, szárról héj lefejt vagy megpucol, szárat is ekkorára vagdos, bele a hagymához, deci fehérborral felönt, bor kicsit elforrt, megy helyére 1,5 deci víz, nagyobb lángon pároljuk, kevergetjük 1-2 percig. itt bele saccra 5-8 deci alaplé (erősségtől függően), és hasonló víz. ne lepje el. felforral, 5 további percig főz, turmix, 2 3 decis tejszín, azzal még 8 percig rotyog. sűrűséget vízzel beállít, jó sok só, bors, 2-3 tk worchestershire, 1 tk halszósz, szűk fél citrom vagy lime leve. levesbetét lehet valami erősebb sajt nagylukún ésvagy kíméletesen, épphogy színt kapósra pirított sonka csíkok. a sonka után serpenyőben maradt zsiradékot is beleöblítettem.

lómai sali

ez nagyon-nagyon finom, nem keserű mint a fejes, nem vízízű mint a jég. tápanyagtartalomban - elméleti síkon - is a legjobb, ennél csak a fodros kel jobb, aminek a folyamatos beszerzéséhez sok sikert. receptnek 4 sorral feljebb lett vége.

https://youtu.be/t7SMdphXxp8?t=415
https://www.ichkoche.at/kochsalat-mit-erbsen-rezept-86018 - ezt még nem csináltam, meg különbenis borsó cukortól mindmeghalunk. majd nekifutok.
https://www.youtube.com/watch?v=UzFoThs2Qpw

karaláb

ebből nem kell semmit csinálni, desszert megpucolva nyersen. a kis fogaid - amik amúgy se fognak savban rohadni - a beleidhez hasonlóan - meghálálják majd. amúgy sem szabad semmitse darálva enni, a darált hús, a darált - porrá őrölt ezres utsza - liszt, a vékonyra szelt felvágott, a gazpachio (oh wait) mind mind terheli az emésztésed, mert a hatóanyag túl gyorsan áll rendelkezésre. lásd inzulincsúcs, de nem ch függő.

cékla

rozmaringos: cékla teteje alja levág, meghámoz. 15-30 percig ecetes sós vízben megfőz, nagylukún lereszel. 2 szál rozmaringot serpenyő szélében fele vaj fele olivaolajban kicsit megízesítem, megy hozzá még egy kanál arany fácán amíg lepirul, aztán a cékla, átpárolom kis lángon. mehet bele kis balzsamecet pari helyett, esetleg fehérrépa kicsit egyensúlyozni.

https://www.youtube.com/watch?v=MgVwWA3HUdE
(ha az ásványianyag-tartalom a prio, akkor elején sóz az ember, és nem cserél vizet)
https://www.youtube.com/watch?v=7obedUwIK68
https://www.youtube.com/watch?v=ThNKjcyco24

nyilván megpucolod és megeszed nyersen a legjobb.

padlizsán

grillezett zöldség balzsamecettel: 2 nagy padlizsán csutka nélkül, héján negyedbe, aztán 2 centis emberes darabok. 2 nagy hagyma negyedben, centi vastag darabok. 2 répa, 2 hasonló petrezselyem félben, fél centisre. 2-3 nagy barna csiperke hatodolva, vagy kicsi akár egészben. egy kalif paprika csutka-magház-erek nélkül, keresztben felezve, centis csíkokra. kisebb zeller pucolva, centis kockákra. egy jó nagy póré 2 centis szeletekre. karfiolt bokollt én nem rakok bele mert csak tönkremegy. nagyméretű tepsi beolajoz, zöldség beleönt, rengeteg, 4-5 centi magasan áll benne. ember életében egyszer vesz monini sprickolós olivaolajat, aztán mindig újratölti. ezzel még jól pespricceli a tetejét, só, bors, előmelegített sütőben nem grillezőn nem legfelül 160-170 fokon 15 percenként jól átforgat. amikor már minden szép barna és jól összeesett, egy alaposabb sózás (minden édes lett), bors, meg legalább 1ek balzsamecet, de inkább 2 szétlocsol. itt még át van forgatva, és további 10 perc alatt kész. akkor jó, amikor minden szép barna és aszott. a meleg sütőben a helyét a sós bajor csülök veszi át, amit jól kiegészít. majd lesz. a gomba ilyen intenzíven fenomenális.

https://www.youtube.com/watch?v=3tSfgIa_hG0

kumpli

kumplit batman nem eszik, mert keményítőcukor. amikor mégis... kínai kumplisalát: öklömnyi szép kemény kumplit megpucol, és hosszában sacc gyufányi csíkokra vág. b terv ikeás nagylukú reszelő, figyelve végighúzva lenyomva. első vízben megmosogat, víz leönt. második vízben megmosogat, állni hagy. 2 ek napraforgóolaj, tk szezámolaj. szárított csípős paprika érzés szerint jó sok bele. pár gerezd fok kicsire darabolva, csípős zöldpaprika magház nélkül (2 kumplihoz magházzal) kumpihoz hasonló szeletekre. nagy láng, szárított paprika mozgolódásakor fok + zöld belerak, figyel ne égjen meg. gyorsba 2 újhagyma hosszú csíkra. kumpli leszűr, hagymával olajba bele. sóz, átforgat, összeforgat. 2-3 perc többszöri (kézzel) átforgatás után 2-2,5 ek fehérborecet bele, továbbforgat 1-2 percig. kihűlni hagy, x%-kal több rezisztens kemínyítő. közben erős lelkifurdalást érez, csak 666 km napi futás után eszik. következő nap savasodik tőle mint állat, pedig kimosta.

https://www.youtube.com/watch?v=A7KY5N3rVaw

káposzta

a fenti kínai klumpisalátot el lehet készíteni szép vékonyra vágott káposztából is. ilyenkor nem kell mosogatni előtte. igény szerint a leveleket meg lehet szabadítani a középső ereiktől, így látványra konzisztensebb. persze ekkor a leveleket egymásra pakolva kell szeletelni. 7 centinél ne legyenek hosszabbak, hogy enni lehessen. mehet hozzá nagyon kereszben (hosszúra) milisre szelt zellerszár, lilahagyma, akármi. az ecet mellett egy deci alaplevet is tolok alá a párolás második részében. meg elfér kis kacsazsír meg halszósz is bele. a halszósz ellenére kell még só, mert amúgy elég édes.

spenót

halas spenótsali: 250g friss spenótot centis kockákra aprít, fél fej nagy lilahagyma apróra, összeönt. 3 gerezd fok apróra, bele egy 330ml tejfölbe (prefer nádudvari), egy szárított csípős paprika apróra szeletel, az is bele a tejfölbe, elkever, némi bors, spenóthoz önt. konzerv paris hering vagy makrél a dobozában összetördel, beleönt. egy kanál citromlé vagy limelé, még ~2,5-3 deci majo (itt hellmans real) bele, összekever, állni hagy.

Hozzászólások

(#1) #56573440


#56573440
törölt tag

Robin nem ír faszsagokat, mert tudja mi a difi cukor és szénhidrát között. Legyél te is inkább Robin. ;]

(#2) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

"illatos lizs: pohár lizs olajon üvegesre megpirít, aztán kicsit kevesebb, mint 2 pohár vízzel felönt. keverget míg főzelékes, akkor fedő és balra elrak."

Na ez a leggyengébb pont az írásban.
Az még hagyján, hogy a lizsát nem kevergetjük. A pirítás után forró vízzel löttyintjük fel, oszt mehet a takaréklángra párolódni. Szép kövérre hízik, csak ne égesd le. Ha mégis, öntsd fel vízzel oszt kész a grillezte rizs.
Az a baj, hogy lizsa CH bajnok. Puhára párolva azonnal cukorrá alakul a testben, ami a-bomba vérbe és a Langerhans-szigetek meg beleszakadnak a munkába.
Helyette a félig puhított potato kívánatosabb a test számára.

A füstpontot meg kerülni kell mint a leprást. Akkor indul be a méreg készítés, gőzerővel.
Használj magasabb füstpontú olajat, ha érdekes a magas sütési hőm. Pölö avokádó öl. Vagy wok olaj.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#3) D1Rect


D1Rect
félisten

A lizs az rizs lenne?
No offense, biztos van akinek ez a stílus bejön, de nekem csak a türelmemet tette plóbála.

[ Szerkesztve ]

(#4) DeFranco


DeFranco
nagyúr

merguezed itt a zembereket...

[ Szerkesztve ]

(#5) #33253120 válasza Hieronymus (#2) üzenetére


#33253120
törölt tag

Van a főtt rizs, meg van a párolt rizs. A végeredmény ugyanúgy fehér, csak az egyikből pálcikázós/darabos a másikból meg pergős rizs lesz.

(#6) Hieronymus válasza #33253120 (#5) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Nem szeretem azt a kevergetett főtt rizst. Mondjuk azt a pároltat sem amit a kínaiak szoktak adni az ételhez. Egyet gigantikus monolittá főnek össze a rizsszemek és csak törni lehet belőle egy darabot.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#7) 8th válasza D1Rect (#3) üzenetére


8th
addikt

(#8) #33253120 válasza Hieronymus (#6) üzenetére


#33253120
törölt tag

A kínai az a főtt. Azt lehet pálcikával enni. Amit te írtál visszább az a párolt.

Szerk.: Az a baj, hogy kinézet miatt is könnyű összekeverni, illetve sokan nem tudják mit is csinálnak, mert rosszul van berögződve... "Főztem hozzá rizset" de közben meg párolta...

[ Szerkesztve ]

(#9) Hieronymus válasza #33253120 (#8) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Az ázsiai kifőzdéknek van rizsfőző gépük. Az párol és össze állítja a kész rizst egy hatalmas egységgé.
Íztelen. A keletiak nem is az ize miatt eszik, a kalória mennyiséget biztosítja ez a rizs.
Nekem viszont nincs szükségem a rizsből származó kalóriákra. Keveset eszek, de az legyen zamatos.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#10) batmanéhes válasza Hieronymus (#2) üzenetére


batmanéhes
tag

amiket írsz alapvetően jogosak, de kivételeket lehet tenni. al dentére főzöd a rizst és valamivel jobb-lassabb, mellette meg ott a többi cucc, kisebb a sokk. összességében ez nem olyan vészes, hogy néha ne lehetne.

a füstpont az füstpont, onnan hűl. ne szervezd túl ezt a dolgot, ennyire nem kell.

keményítlenített klumplival amúgy kiegészítem, de nyilván egyiket se kéne sokat.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.