2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Fa billentyűzet születése. Update! 2013.08.11

Írta: | Kulcsszavak: Modding . Fa billentyűzet . fabill

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv Minden olvasónak!

Ebben a blogbejegyzésben lehet majd nyomon követni a fából készülő billentyűzet születését, hasonlóan a F'egér bloghoz minden lényegesebb munkafolyamat után frissítem majd.

____________________________________________________________

Update

Az elmúlt kb két hétben sok minden történt, megvoltak az első kísérletek a gombok készítésére, melyek sajnos teljes kudarccal végződtek, de hogy pozitív dolgokat is írjak elkészült a billentyűzet burkolata. A feliratok ráégetve, a Storm jel és a visszajelző ledek fényvezető elemét is kiöntöttem műgyantából. A burkolat már csak lakkozásra vár.

A DCMM-re indulásig van még szűk másfél hét, így nem tudom a gombok, hogy alakulnak majd. Sajnos elképzelhető, hogy az eredeti műanyag keycup-al viszem ki Kölnbe, de nem adom fel a fából készítését sem.

Részletes leíráshoz tekerj a bejegyzés végére!

____________________________________________________________

A donor a CoolerMaster jóvoltából egy CmStorm Quick Fire Pro gamer billentyűzet, melyet Rudi és Eszterencs hozott el nekem mikor az interjú miatt nálam jártak.

A bill hasonlóan a fa egérhez teljesen új burkolatot fog kapni melyet akácból tervezek kialakítani, a gombok bükk vagy tölgy anyagból készülnének, esetleg dióból. Megpróbálom a hátérvilágítást is megoldani, bár ugyan úgy ahogy az eredeti bill-en van biztosan nem tudom technikai akadályok miatt. A felületet több réteg selyemfényű bútorlakk fogja védeni. Jó lenne ha a tavaszi Veletech-re elkészülne, a végső cél a 2013-as DCMM.

A dobozt kibontva a billentyűzetet egy vékony szivacs zsákocskában találjuk a bill-t, mellette egy rövid angol nyelvű leírást, a doboz egyik rekeszében az usb kábelt, melyet fekete harisnyával vontak be és egy a gombok kiszedését segítő szerkezetet. A billentyűzethez egy átlátszó műanyag takarót is mellékelt a CM, porosodás ellen.

A szétszedése előtt a biztonság kedvéért kipróbáltam, mivel ez az akció biztosan a garancia elvesztésével jár, szerencsére elsőre működött :D

Az Fn gombbal lehet átkapcsolni a funkció gombokat, hogy a rájuk rajzolt + piktogramok szerint működjenek. Az F1-re került a háttérvilágítás ki/be kapcsolása, az F2/F3-al lehet fényerősséget állítani 5 lépésben, Az F4-re egy mód választó került, mellyel három féle mód közül választható mely billentyűk világítsanak. Az első módban csak a kurzor nyilak és a WASD gombok világítanak, a Storm logó és az Fn gomb ha be van kapcsolva.

Második módban a kurzor és a WASD mellett már a space és a WASD körüli gombok is világítanak.

A harmadik módban ugyan ezek a billentyűk világítanak lüktető fénnyel, ekkor a háttárvilágítást befolyásoló gombok nyomogatása nincs hatással a fényerőre.

A billentyűzet alján egy mélyedés és 3 vájat található, itt lehet elvezetni az usb kábelt három irányba is.

A billentyűzetet 7 csavar fogta össze, melyek kicsavarása után nem jött szét egyszerűen a burkolat. A csavarok mellett kis karmok is összetartották (felül 3, a két oldalt 1-1, alul 2), de kis feszegetés után sikerült roncsolás nélkül eltávolítani a felső részt.

A felső burkolat alatt a billentyűzet merevítéséért felelős acél lemez található, melynek a vastagságán nem spórolt a CM, legalább 1mm-es, érezhetően van súlya is tőle a bill-nek.

A lemezt a széleken meg is hajtották, hogy még jobban merevítsen.

A nyomógombokat a nyákba forrasztás előtt helyezték a lemezre

A gombokat eltávolítva, a világítósak alatt minden gombnál egy led található, de a többi gomb alatt is megvan a helye a ledeknek, a kérdés, hogy az elektronikán is meg van e.

Az összes gomb azonos felépítésű, fehér műanyagból készültek, melyet feketére festettek a feliratokat kimaszkolva.

A panelt az alsó burkolatból kiemelve, középen egy kis nyákon megtalálható a mini usb aljzat amibe az USB kábelt csatlakoztathatjuk. A nagy panellal árnyékolt kábellel köti össze.

A nyákja egy oldalas, a vezérlő ic smd tokozású, a lemez alatt látszik pár huzallábas dióda is és rengeteg huzal átkötés

A nyákon sajnos nincs kialakítva a többi gombnál a ledek helye, így a szétszedés előtt kigondolt összes gomb háttérvilágításának megvalósítása elég sok problémát felvet, amiket remélhetőleg sikerül majd kiküszöbölni.

Első körben a burkolatot és a gombokat szeretném majd elkészíteni, miután sikerült megfelelő méretű és szép erezetű fa anyagot beszereznem hozzá. A gyári USB kábelt nem bántom, a fa verzióhoz saját szintén cipőfűzős harisnyázású kábelt készítek.

____________________________________________________________

Update:2013.01.20

Ez is elérkezett, beszereztem a fa alapanyagok nagy részét és nekikezdtem a munkálatoknak, első körben a gyári USB kábel helyett készült egy másik, az eredetit nem volt szívem szétvágni.

A donor egy USB-s billentyűzetből bontott kábel, melynek a végérre egy másik mini USB-s csatlakozóval szerelt USB kábelről mentem át a csatlakozót, mivel az túl rövidnek bizonyult. Harisnyázáshoz a fa egérnél használt szövet cipőfűző párját használom fel. A ferrit gyűrű egy döglött dugasztápról lett bontva.

Miután egy darab bükk fát megfaragtam nagyjából hengeresre, hogy be tudjam fogni az eszterga tokmányába, az átmérőjét méretre esztergáltam kívül belül.

A ferrit gyűrűt betoltam a helyére. A következő lépés a burkolatot lezáró dugó esztergálása volt.

A dugót beragasztóztam, rátoltam a ferritet tartalmazó fa burkolatot és fűrészel levágtam a felesleges anyagot.

Végül leesztergáltam a felesleget, és alaposan megcsiszoltam a felületeket finom csiszolópapírral.

Az USB kábelre ráhúztam a belétől megfosztott cipőfűzőt, melyet az USB csatlakozónál zsugorcsővel rögzítettem, felkerült a kábelre a fával burkolt ferrit gyűrű is.

A fekete donor kábelről levágtam a mini USB csatlakozót.

Leforrasztottam róla a vezetékeket, és felkerült a 'harisnyázott USB kábel még üres végére.

A cipőfűzőt ezen a végén is zsugorcső rögzíti.

A bekötési sorrend ellenőrzése után kipróbáltam a billentyűzettel, szerencsére problémát nem tapasztaltam.

Egy válfa tartó bükk rúd maradékából levágtam darabokat melyből a csatlakozók burkolata lesz kialakítva

Favésők és sniccer segítségével alakítottam ki a csatlakozó fészkét a fa anyagban.

Miután a méret stimmelt, faipari ragasztóval bekentem és gyors-szorítók segítségével összeszorítottam a két fél darabot és hagytam egy ideig száradni.

A száradási idő letelte után az eredeti kábel csatlakozójának körvonalait átrajzolva a fa burkolatra reszelővel méretre reszeltem.

Legvégül a dremelbe fogott csiszolószalag segítségével pontos méretre csiszoltam.

A mini USB csatlakozó burkolata a normál USB-éhez hasonlóan készült. A csatlakozó helyének kialakítását a dremel-be fogott marósszárak segítségével készítettem el.

Szintén faipari ragasztóval ragasztottam össze, száradás után a dremel-be fogott csiszolószalaggal méretre csiszoltam.

A fa egérnél használt sablon segítségével felrajzoltam az USB logót és a birka emblémát a csatlakozókra. A gázos dremel pákával és pirográfiához használatos hegyek segítségével a fába égettem a mintákat.

A házilag készült USB kábelt kipróbáltam még az eredeti állapotú billentyűzeten is, szerencsére rendesen illeszkedik az aljzatban.

Már csak a csatlakozók és a ferrit fa burkolatának lakkozása hiányzik, melyeket a billentyűzet fa vázával együtt fogok lakkozni.

A billentyűzet vázához az akácfa anyagot Nagybátyámtól kaptam, ez úton is köszönöm szépen :R

A nagyobb darab deszkán ráhagyással körberajzoltam a billentyűzetet, és körfűrész segítségével méretre vágtam.

____________________________________________________________

Update:2013.07.15

Sok idő eltelt az utolsó frissítés óta :O. Sok minden közbejött, többek között a MonitorPC építése is. A DCMM nevezési határideje eléggé közeleg így rászántam végre magam, hogy újból a fa billentyűzettel foglalkozzak.

A képek egy része még februárban készült, mielőtt nekikezdtem volna a mpc-nek.

A levágott akác deszkát kézi fűrész segítségéve vágtam ketté, nem volt egyszerű művelet, még egyszer nem vágnék ilyenbe bele, de más szerszám híján maradt a kézi fűrész.

Elég tekintélyes mennyiségű fűrészport sikerült gyártanom fűrészelés közben.

Sajnos egy helyen sikerült a felső rész anyagába is belevágni, de szerencsére olyan helyen, ahol ez nem jelent különösen problémát.

Miután az eredeti felső részről átrajzoltam a kivágások helyeit a levágott és megcsiszolt falapra, a sarkoknál az oszlopos fúróval lyukakat fúrtam és dekopír fűrész segítségével kivágtam a felesleges részeket.

Sajnos a külső méretre vágásnál az egyik szélén sikerül eltörnöm az anyagot, amit ugyan megragasztottam, de mint később kiderül nem volt elég masszív a ragasztás :O

Az eredeti billentyűzet burkolatból kibontottam a visszajelző ledek fényterelő műanyag elemét, és felső-maró, tűreszelők, és szike segítségével kialakítottam neki a helyet az eredeti burkolaton látható módon.

Pakolás közben sikerült leverni az asztalról a darabot ami teljesen kettétört, a darabokat ismét összeragasztottam, és a mpc munkálatai miatt félre is tettem. Idő közben sikerült újra összetörni, többek között ezért is halogattam, hogy ismét elővegyem és folytassam az építését.

Mikor végre rászántam magam újra a billel való foglalkozásra, kiötlöttem egy javítási módot, ami remélhetőleg megakadályozza a burkolat ismételt eltörését. Az eltört darabokat egy mdf hulladék darabra felragasztottam, úgy hogy egymáshoz is lettek ragasztva. A ragasztás idejére gyors-szorítókkal voltak leszorítva a darabok.

A felső-maróvá alakított deremellel, 3mm-es marószárral a hátlsó oldalra mélyedéseket martam.

Melybe tölgyfából készült merevítéseket ragasztottam be. A ragasztó száradása után snicerrel levágtam az mdf-ről, véső segítségével a fán ragadt mdf maradványok nagy részét eltávolítottam. A kevés maradékot már csiszolás segítségével tüntettem el.

Az eredeti burkolaton található egy világító CMStorm embléma, melyet pauszpapír és indigó segítségével átrajzoltam a fa burkolatra, majd lombfűrész segítségével kivágtam, műgyantával kiöntése elött még kicsit meg kell majd csiszolni a vágási felületeket.

A burkolat alsó felében belülről a felesleges anyagot felső-maró segítségével távolítottam el.

A külső éleket kézi fűrésszel vágtam méretre.

A belső részen az eredeti burkolatban vékony műanyag támasztó élek vannak, amik alátámasztják a nyákot és egyben merevítést adnak a burkolatnak. A fa burkolatban merevítési szerepük nincs ezeknek a szigeteknek, csak a nyákot támasztják alá.

Az alsó és a felső élre felkerültek felső-maró segítégével a díszítő bemarások az eredeti mintájára.

Az aljáról a felesleges anyagot szalagcsiszoló segítségével távolítottam el, majd az asztallapra rögzített csiszolóvászon segítségével csiszoltam síkba. Ennél a modnál is sikerült a véremet adnom :) . Csiszolás közben megcsúszott a kezem az anyagon és belül az egyik kiálló rész felszakította a hüvelyk ujjamon a bőrt. Szerencsére nem komoly sérülés, de jópár napig fájni fog.

Belül felső-maró segítségével kialakítottam az usb kábel csatlakozó paneljának és a nagy panelal összekötö kábelnak a helyét.

Az alján az eredetiről vett méretekkel kimartam a vezeték elvezetésére szolgáló mélyedést.

Az mini usb csatlakozó helyének kimarása nem volt egyszerű, nehezen fértem hozzá, de azért sikerült, és ahhoz képest egész jó is lett.

A jelenlegi állapot:

Hiányzik még a gumi talpak helyének kimarása, a kihajtható támaszték, és a burkolatot öszefogó csavarok helyeinek kialakítása. Ha ezekkel megvagyok még átkell csiszolni a burkolatot és lehet lakkozni.

____________________________________________________________

Update:2013.07.22

Az elmúlt héten nem haladtam sajnos úgy ahogy szerettem volna, de azért sikerült elkészíteni az eredeti burkolatról lebontott gumi talpak helyét, és elkészültek a tölgyfából készült kihajtható támasztó lábak is.

Az eredeti burkolatról lefejtettem a gumi talpakat, a ragasztó levakarása után, átjelöltem a méreteket a fa burkolatra és felső-maró segítségével kimartam a gumi talpaknak egy kb 0,5mm-es mélyedést, ide lesznek majd a burkolat lakkozása után két oldalas ragasztóval beragasztva.

Szintén az eredeti burkolatról vett méretek alapján kimartam felső-maróval a kitámasztó talpak fészkét is.

A fészek kimarása utűán ekészítettem az első lábacskát tölgy fából, a képen még eléggé kezdetleges álapotban látható.

A fészkében dremel és gömb maró segítségével kimartam a forgási pontok helyét, lombfűrésszek pedig az eredeti mintájára a talpak rögzítésééert felelős kis nyelvet is kialakítottam.

Belőlről merőleges száliránnyal szintén tölgy anyagból egy vékony réteget ragasztottam, mert az első láb behelyezésekor a vékony akác réteg elpattant, amit nem is csodálok, mert kevesebb mint 1mm vastagra sikerült kimarni.

A lábak a helyükön:

Nekikezdtem a fából készült gomb sapkák készítésébe is, bár még eléggé az elején járok, inkább a technológiai lépések kikísérletezése van folyamatban, remélhetőleg a hétvégére már képeket is tudok majd mutatni a teszt gombokról.

____________________________________________________________

Update:2013.08.11

Az elmúlt két hétben sok minden történt, megvoltak az első kísérletek a gombok készítésée, sajnos teljes kudarccal végződtek.

Az összeragasztott gomb szoknya és a gravírozott tető elkezdte beinni a még kötésben lévő gyantát és elég csúnyán kijött a fa erezete között :W

Arról nem is beszélve, hogy a tetejéről a felesleges réteget lecsiszolva, ott ahol a gravírozott piktogramnak kellett volna lennie egy gödör keletkezett, erről nem is készítettem képet úgy felidegesített.

De, hogy jó dolgokat is írjak, a fa burkolat teljesen elkészült, már csak lakkozásra vár.

Az eredeti burkolatról pausz papír segítségével lemásoltam a feliratokat.

Indigóval átrajzoltam a fára.

Végül a gázos pákával és pirograph hegyek segítségével ráégettem a feliratokat a burkolatra.

A capslock és a többi visszajelző led felirata megközelítőleg 2,2-2,5mm magas

Az aljára felkerült az elmaradhatatlan birka logóm is :D

A Storm jelet műgyantával terveztem kiönteni, tanulva a gomb teszteknél tapasztaltakból, egy hulladék darabon, amit a billentyűzet felső részéből vágtam ki korábban, elkészítettem a Storm jel másolatát. Kevertem be színtelen műgyantát, viszonylag sok edzővel, hogy minél hamarabb megkössön, és kiöntöttem a lombfűrésszel kivágott emblémát.

A maradék gyantából egy másik hulladék lapra szintén tettem egy kisebb mennyiséget, hogy meg tudjam nézni mikor kötött meg teljesen a gyanta, úgy hogy az eredeti öntés ne sérüljön. A többi gyantába piros üvegfestéket kevertem, és szintén a fa darabra öntöttem.

A gyanta kikeményedése után a felső oldalt sikba csiszoltam, alul kimartam kb 2mm mélyen egy részt a rajzolat alatt, majd kiöntöttem egy adag pirosra színezett gyantával.

A kikeményedés után a felesleges piros gyantát is lecsiszoltam, végül a billentyűzeten kipróbáltam, hogy fog kinézni. Az a látvány fogadott amit elképzeltem. A gyanta háttérvilágítás nélkül szinte feketének hat, jól elkülönül a fa színétől és erezetétől.

A billentyűzeten a háttérvilágítást bekapcsolva a Storm jel jobb lett mint vártam. Sajnos a fénykép nem teljesen adja vissza a valóságot, sokat kellett játszani a beállításokkal, hogy nagyjából a valósághoz közeli képet kapjak.

A sikeres gyanta teszt után nekiláttam egy régóta halogatott műveletnek, a burkolatokat összefogó csavarok helyeinek kialakításának. Szerencsére nem tettem tönkre az eddig elkészült burkolatot. Az alsó felén elkészültek a csavarokat fogadó furatok.

A felső részre is felkerültek a kis akácfából készült darabok, melyek a csavarokat fogadják.

A billentyűzet összerakva még fényvezető elemek nélkül:

A Storm jelnél és a ledeknél papír ragasztóval leragasztottam a kivágott részeket.

Majd kiöntöttem színtelen műgyantűval. A kikeményedés után a Storm emblémánál síkba csiszoltam, a visszajelző ledeknél felsőmaróval hoztam síkba a gyanta felületét.

Miután alulról leszedtem a ragasztót kötés után, szintén felsőmaróval véknyítottam el az anyagot a Storm jelnél, a ledeknél már megvolt a kimarás, mert korábban még az eredeti műanyag elem felhasználását terveztem.

Bekevertem a piros gyantát, a ledeknél, hogy ne legyen fényszennyezés, fekete fotókartonnal választottam el.

A gyanta kikeményedése után összeszereltem a billentyűzetet. A próba-mintának megfelelő eredmény fogadott.

Bekapcsolva a háttérvilágítást, és a visszajelző ledeket, az erednény vártnál is jobb lett :D

Sajnos a fénykép nem teljesen adja vissza a valóságot, de azért látható, hogy sikeres volt a műgyantás ténykedésem.

Sajnos a hátralévő idő nem túl sok, alig másfél hét, azon leszek, hogy a gombok is elkészüljenek fából, de tartok attól, hogy a jelenlegi állapotban fog a dcmm-re utazni, többrétegű lakkozás után. A gombok készítéséről nem teszek le, a hátralévő időt igyekszem kihasználni az elkészítésükre.

Folytatás remélhetőleg hamarosan.

Hozzászólások

(#1) speeedyyy


speeedyyy
tag

Kíváncsian várom a folytatást ! :K

(#2) fkenny


fkenny
senior tag

Téged ismerve tuti olyan jó lesz ,hogy a szájsebészeknek lesz dolga a végén :)

"Minden sikeres férfi mögött van egy nő aki jól járt. "

(#3) Lenry


Lenry
nagyúr
LOGOUT blog

hajrá. a faegér is nagyon igényes volt, erre is kíváncsi leszek :C

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#4) Engineer086


Engineer086
Modder

Sok sikert az átalakításhoz barátom! :)

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#5) Bari


Bari
Modder

Köszönöm Mindenkinek az eddigi több mint 1200 megtekintést :R :R

Frissítve a bejegyzés !!

Üdv: Bari

(#6) Ringman


Ringman
nagyúr

jól néz ki.

a fa henger egyébként mi célt szolgál az usb-kábelen?

pallódeszka - vagy palló, vagy deszka :) (szerintem)

eladó biciklis cuccok: aliexpress matt full karbon nyereg: 6,3k; PRO Turnix Perf. anatomic 275x132mm – 25k; Shimano 105 FC-5800 ezüst 52 és 36 fogas új lánctányér 12k/3k; time atac hybrid pedál+stopli: 12k; time xc2 pedál+stopli: 8k; garmin speed sensor2: 9k

(#7) Bari válasza Ringman (#6) üzenetére


Bari
Modder

Köszönöm :R de még nagyon az elején járok a munkáknak.

A fa hengerben egy zavarszűrő ferrit gyűrű van elrejtve, a jobb minőségű USB kábeleken mindig megtalálható műanyag burkolatban.

Üdv: Bari

(#8) OutsideR


OutsideR
aktív tag

Deja-Vu :)
Ezt a kábelt (na jó nem ezt) mintha már láttam volna valahol. :C
Azért ez nem semmi munka lesz. Már az egér is hajmeresztő, de itt aztán szó szerint kemény fába vágtad a fejszédet. Sok sikert a tobábbiakhoz, a neheze még csak most jön. :R

(#9) jones965


jones965
Modder

Sok sikert kolléga, a végeredmény számomra nem kérdéses. :)

(#10) szab.tam


szab.tam
nagyúr

hajrá! :R :))

***

(#9) jones965
"a végeredmény számomra nem kérdéses"

nextgen:
szájber könnyűfafelni. (gyk: ic vezérelt szekér kerék...)

[ Szerkesztve ]

fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.