2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

[nu:w520] debian reinstall és más nyalánkságok

Írta: | Kulcsszavak: notebook . debian . install

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Most egy pillanatra hagyjuk figyelmen kívül, hogy miért is kellett újratelepítenem a debiant, erről majd egy másik bejegyzésben írok. Mindegy, hozzáfogtam.

Elöljáróban annyit, hogy közben sikerült egy új fogalmat alkotnom: a koronatanú mintájára lett az oboatanú. szerintem mindenki megérti :P

Az első debian installban is volt egy kis kaland, de azért az nem volt valami egetverő probléma. A telepített cuccról csináltam mobil vinyóra egy jó kis mentést. Kár volt..

Install cd elő, wheezy telepítés. Most már, hogy tudom, mit nem szabad a biosban bekapcsolni, hibátlanul pikk-pakk felugrott a debian wheezy 3-as kernellel. Előkaptam a mentést, szépen kicsomagoltam a futó rendszeren azt az egy-két könyvtárat, amire szükségem volt.

Gondoltam, hogy nem bajlódok én mindenféle ssh kulcsokkal meg ilyenekkel, jó az nekem, amit pár napja generált a rendszer. Nem kopott, nem viseletes, nem koszos, nekem jó. Szóval kitaroltam a /etc-t. Hiba volt.

Az első probléma az volt, hogy fejbevertem az fstabot. az uuid generátoroknak pedig mániája, hogy két külön időpontban generált uuid jó eséllyel különbözni fog. Így különbözött az azóta újratelepített diszken a root fájlrendszer uuid-ja attól, amit a régiről visszamásolt fstabban talált. Jegyezzük tehát fel a jegyzőkönyvbe: fstabot csak ésszel backupolunk, pláne ésszel töltünk vissza, feltéve, hogy nem akarunk gyakran nyelvújítás bűnébe esni...

Ezen az fstab dolgon még elég hamar túlestem volna, de valamit makogott a gdm is, hogy baja van. valamit nem tudott beállítani a /var/lib alatt, de ekkora hibaüzenetet én már nem jegyzek meg. A dd parádésan megoldja a problémákat. úgyis gyalulni akartam, mert kezd a gnome elwindózosodni és ettől sikítófrászt kapok.

Például itt van ez az ipari hulladék, ez a network manager. Hogy ez mennyit kavar, mikor azt hiszi, hogy nem csak ő, én is szeretném, ha automata üzemmódban beleokoskodna a világba, az valami hihetetlen. Kimegyek helyszínre dolgozni, beállítom kézzel az interfészt, van net. Azután kisvártatva nincs. Mert a hülyéje ledúrta, hogy ő azt majd jobban tudja, mert ő az okos. A kedves mama nem csuklik?

úgyhogy végülis jól jött ez a backup kavar, legalább megint lenulláztam a diszket, és most már csak azt rakok fel, amiről tudom, hogy micsoda. Ha valami függőség miatt nem mennek az elektromos csellentyűcskék, legfeljebb majd röhögök egy jót. meg legalább a postgres alá betoltam egy titkosított partíciót. kavar semmi nem volt, megcsinálta a debian telepítő. gőzöm nincs, mit csinált, de ez nekem meg is felel.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.