2021. április 21., szerda

Gyorskeresés

Asrock 880GM-LE + Athlon II X3 -> Asrock H61DE/S3 + i5-2500k váltás tapasztalatai - CM Elite 430 - Hyper 212+ - CTG500 - NEC5260S

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ezt a szösszenetet nem okításként vagy vitaindításként szántam, inkább csak magamnak emlékeztetőül. Illetve a hibáimból ha valaki mégis tud tanulni, annak csak örülök! :)
Ha hasznos tanácsot kapok, azt próbálom megfogadni.
(magyar helyesírás ellenőrzőm nincs, így sok elgépelés bennmaradhatott, ezért elnézést kérek!)

Lehet, a cím becsapós, nem felhasználási tapasztalatokat írtam, egyelőre csak a szerelésnél észlelt gondokat. Talán később lesz bővebben is az alkalmazásokról...
A 2500K-nak most nincs jelentősége, bármilyen i3 vagy i5 lehetett volna. A K azért lett, mert készülök majd később Z68-as alaplapra váltani.

Kiindulási állapot:
CM Elite 430 ház, Hyper 212+ cooler, 2*2GB Kingston 1600 RAM, 2 HDD, Chieftec CTG500-80PB, SCSI és TV tuner kártyák PCI slotokba.
Egy egyelőre nagyon kihasználatlan Giga 4870-es VGA egy Accelero passzív hűtővel, amit egy Swif2-1200-zal tettem aktívvá.

Korábban egy 880GM-LE volt ebben a házban. Elég kényelmesen elfért benne minden, de a Hyper 212+ miatt nem lehetett volna fentre ventiket szerelni.
Most alaplap és CPU csere volt az RC430 házban, a Hyper212+ maradt. Az új alaplap egy H61DE/S3, ATX méretű Ez fontos volt, mert van két PCI kártyám, amit szeretnék használni, s az mATX-en nem fértek el miután bekerült a diszkrét VGA.

RC430 ház, H61DE/S3 és Hyper 212+:
Az új alaplapon a CPU jóval lentebb helyezkedik el, így kényelmes szerelésnek néztem elébe - gondoltam naivan...
Első elképzelés: beszerelem az alaplapot, aztán majd kipróbálom a gyári hűtőt, s jól összevetem később a Hyperrel a teljesítményét. Mivel az alaplap mögött elég nagy szerelő ablak van, feltettem, a cserét gyorsan és könnyedén megtehetem majd.
Alaplap becsavaroz, majd mielőtt a procit és gyári hűtőt feltettem volna, látom, hogy itt esélytelen a Hyper utólagos felszerelése :( . A rögzítő csavarok helyei jóval a szerelő ablak alatt vannak...
Döntés: elmarad a gyári hűtő, megy egyből fel a Hyper. Alaplap ki, hátsó tartó felszerel, alaplap vissza. De nem megy, feszül! A szerelő ablak peremén felfekszik a hyper hátsó tartója, ahogy azt függőlegesen feltettem, mint korábban a 880GM-LE-n is volt.
Alaplap ki, hűtő tartója le, megfordít 90 fokkal, s vissza.
Így épp befért. De rá kellett jöjjek, hogy valószínűleg csak az USB kábel szorulhatott be alá korábban, mert így is épp hozzáér a szerelő nyílás széléhez. Azaz maradhatott volna függőlegesen is, feleslegesen szedtem ki , csak a kábelz kellett volna megmozgatnom. :)

Szóval előny, hogy a CPU lentre került, mert a ház tetején rengeteg szabad hely lett plusz ventiknek - de nem kellenek, hisz nem lehet húzni a CPU-t ebben az alaplapban -, de hátrány a gyáritól eltérő hűtők felszerelhetősége szempontjából.

Kábelek elvezetése:
Habár a 4 pines kábelt korábban el tudtam hátul vezetni, a 8 pines csatlakozó nehezen fért el az alaplap és a ház borítása között. Most előny, hogy van az alaplapon 8 pines csatlakozó, így azt lehet oda dugni, a 4 pines pedig kényelmesen elfér hátul.
Az mATX lapnál szintén hátul mehetet az előlapi USB hangcsatlakozók vezetéke. ATX méretnél az USB még épp elér így a helyére, de a hang kábel sajnos rövid. Ezt csak az alaplap előtt lehet elvezetni.

Ami már korábban sem tetszett: a SATA tápkábel csatlakozói felső tápos házhoz vannak szerelve. Így előbb fel kell vezetni a kábelt s onnan lefelé felfűzni az eszközöket, vagy ha közel kerülhetnek, akkor megcsavarni a csatlakozókat. Az első nem szép, de a második megoldás sem tesz jót a kábeleknek.
Miért is nem csinálják a hosszú kábeles tápokat fordított csatlakozókkal? Vagy az egyik kábelen egyik irányba, a másikon meg a másikba forgatva a csatlakozókat? Ez lenne a legjobb megoldás, 3-4 eszközig mindenkinek megfelelne.
Ráadásul egy DVD és két HDD a távolságok miatt sehogy nem volt felfűzhető egy láncba, max, ha a legalsó helyre tettem volna be a DVD-t.
Korábban IDE DVD volt, így ez utóbbit problémát csak most tapasztaltam.

NEC5260S:
Jól teszi a dolgát, DE
- ilyen hangos optikai egységgel még talán soha nem találkoztam :(
- filmnézésre ez teljesen használhatatlan, kizárólag oprendszer insallhoz és sürgős DVD íráshoz használható. Ritkán!
radásul az RC430-ban még rezonál is, úgy tűnik, az egy oldalas befogatás miatt nem szorul eléggé. Ezen próbálok egy kis biciklibelső darabbal segíteni.

Rendszer:
A gépen 3 oprendszer van. XP, Win7 és Ubuntu 10.10, Grubbal indítva.
Kellemes meglepetés volt, hogy a teljes platform váltása után mindhárom oprendszer elindult.
Természetesen kicsit gyököltek az elején - különösen az XP, eleinte még egér sem volt pár percig -, de utána használhatóvá váltak. Az alaplaphoz adott driverek installálása is csak pár percet igényelt.
Legrosszabb helyzet az ubuntuval adódott: minden flottul ment csak pont a hálózatot nem érte el, így a driverfrissítés helyett inkább upgradeltem is az egészet 11.04-re egy install CD-ről :) Ezt úgyis szerettem volna meglépni, nem lett volna lényegesen gyorsabb - ha egyáltalán - hálózatról sem.

További átalakítások:
Eszembe jutott, hogy van egy tapétabolt tőlünk 100m-re. Szombat reggel bementem, s volt matt fekete öntapadós tapétájuk. Vettem 60 centit (30 is elég lett volna bőven).
Vasárnap este kivettem a tápot - egyúttal lentebb szereltem a DVD-t is, így elég egy tápkábel a 3 eszközhöz.
Először kipróbáltam: úgy tűnik, a tapéta nagyon könnyen lehúzható, eltábolítható a táp matricáiról is. Remélem, ez hosszú idő után is így marad. Kicsit gondolkoztam, nem veszélyes-e ez, de gyárilag is tele van matricázva, ahhoz képest nem rontok a helyzeten, úgy hiszem.
Vágtam egy négyzetet, kivágtam az egyik sarkát és ráhajtogattam a táp 3 oldalára:

(kb. 1mm-rel elmértem - vagy elhajtogatam sajnos, de talán nem zavaró, hogy alul picit kilátszik egy ezüst sáv. Legközelebb kicsit nagyobbra mérném és az alján utólag vágnám le a venti mellől a felesleget.

Így egy fokkal rendezettebb benyomást kelt a ház. Persze, egy gyárilag matt fekete táp sokkal szebb lenne, de ha az oldalát felteszem, ez sem néz ki rosszul:

Egy kép hátulról is házról Sandrew kérésére (a VGA kártya épp nincs betéve):

Jó nagy kábelrengeteg. :(
Sajnos semmi előre tervezett rögzítés nincs a nekik, de legalább a 3.5"-os keretek mellett a használaton kívüliek kényelmesen elférnek.

Futási idők összehasonlítása a gépcsere után:

PTGui programmal

5 képes panorámakép illesztése (mentéssel együtt, ami pár sec.) :
3000*11000 pixel, 100% jpg beállítással
AMD X3 450 @X4 3200MHz: 87 sec
AMD X3 450 @X4 3600MHz: 82 sec
i5-2500k @3300MHz (H61-es alaplapon): 31 sec

3 képes panoráma illesztése, mentése, 3100*8000 pixel, 100% jpg
AMD X3 450 @X4 3200MHz: 53 sec
i5-2500k @3300MHz (H61-es alaplapon): 15 sec

A Sempron 3100+ után az AMD is kb. negyedelte az időket, elfogadható szintre került minden. Most azt mondom, így kényelmes :)
Kíváncsi vagyok, kicsit húzottan Z68-as lapon mit produkál majd.

Sajnos többet nem mértem az AMD-vel mielőtt eladtam :(

Hozzászólások

(#1) Sandrew


Sandrew
őstag

Jó kis gép :)

Szemeztem én is sokáig ezzel a házzal de sajnos kábelcsatornák miatt ki kell hagynom :(

(#2) darál0w


darál0w
Jómunkásember

minek a Ks proci, ha ilyen lapod van?

Aki viszkető seggel fekszik, az büdös ujjal ébred... :]

(#3) Sandrew válasza darál0w (#2) üzenetére


Sandrew
őstag

Leírta hogy lapot fog cserélni!
Z68-ra!

"A 2500K-nak most nincs jelentősége, bármilyen i3 vagy i5 lehetett volna. A K azért lett, mert készülök majd később Z68-as alaplapra váltani"

[ Szerkesztve ]

(#4) darál0w válasza Sandrew (#3) üzenetére


darál0w
Jómunkásember

dehát már vannak...

jahogy lehet kess nincs rá :D

[ Szerkesztve ]

Aki viszkető seggel fekszik, az büdös ujjal ébred... :]

(#5) Thunderzolee válasza darál0w (#4) üzenetére


Thunderzolee
addikt

Jajj de gonosz vagy, teeeeeeeeeeeeee... troll! ;]

A cikkírónak meg respect, jó kis gép az! :R

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#6) balpis válasza darál0w (#4) üzenetére


balpis
őstag

Azt nem írtam, hogy ezt már egy jó hete rakosgattam össze...
Mikor rendeltem a H61-es lapot, akkor jöttek ki az első Z68-ak. És már egy hete eladtam az AMD-t, nem akaram várni tovább.
Minimális választékban volt még Z68, és közelről nem látta még senki őket. Az első hét után még emlékszem, a H-sok is estek, meg jöttek olcsóbbak. Abban bíztam, hogy a Z68-cal is így lesz.
Egyelőre nem esnek az árak, de most még ez is sokkal erősebb a régi gépnél, várok egy hónapot. Most még ez is elég. Bukok 2-3k-t a H61 lapon, ha ennzit esik a Z68 ára, már megérte, mert kipróbáltam ezt is :)

[ Szerkesztve ]

notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

(#7) darál0w válasza balpis (#6) üzenetére


darál0w
Jómunkásember

jogos.

szvsz tartani fogják magukat a z68as lapok árai, ameddig ki nem jön egy uj széria.

(#5) Thunderzolee trolololol :D

[ Szerkesztve ]

Aki viszkető seggel fekszik, az büdös ujjal ébred... :]

(#8) pr1mzejEE


pr1mzejEE
addikt

Ez a tápos megoldás tetszik.
Ugyanilyen tápom van, lehet kipróbálom :)

Football More Than Just a Game .. Calisthenic is way for life..

(#9) balpis válasza darál0w (#7) üzenetére


balpis
őstag

Lehet, de most kb. egy ezressel olcsóbbak, mint induláskor. Legalábbis akkor még nagyon 30k közelében voltak az asrock z68 pro-k. Most 28-29k. Sokat már valóban nem fog esni, én is attól tartok, hisz erősen közelítik a P67 árakat. De meglátom majd június elején.

(#1) Sandrew: igaz, a kábelek elvezetését nem segíti igazán a ház, szinte csak a 4 pólusú hátul vitelét. Ma lehet, én se ezt venném már, hirtelen felindulás volt. Sajnos így szoktam. Hónapokig gyökölök, aztán reggel kitalálom, hogy estére, vagy legkésőbb holnapra kell valami. Ennek ritkán van jó vége :)
Mondjuk nem szidom, sokkal jobb, mint bármely korábbi házam, de ma valószínűleg egy Sharkoon T9 lenne inkább helyette.
Egyébként gyorskötözőkkel elég jól rögzíthetők a kábelek, s egy marékkal adnak is a házhoz.

[ Szerkesztve ]

notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

(#10) Sandrew


Sandrew
őstag

Esetleg a ház másik oldalárol tudsz dobni egy képet? Ilyet vennék és kíváncsi vagyok mennyire lehet elügyeskedni a kábeleket... :R

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.