2023. február 1., szerda

Gyorskeresés

A kereskedés nehézségei a PH!-n...

Írta: | Kulcsszavak: apró eladás használt konfig

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sokáig azt hittem, hogy a Vaterán látható színvonalnál nincs lejjebb. Régi motoros vagyok, de az utóbbi 1-2 évben amilyen hígulás végbe ment itt a PH!-n is az nem egyszerű.
Újoncokkal van tele az apróhirdetés szekció akik kizárólag az ingyenes hirdetési lehetőségek miatt jönnek ide, és egyre gyakoribbak a csalók is. Én eddig még megúsztam, ezt le is kopogom gyorsan.

Kicsit pang a hw piac itt nyáron, de amivel a legutóbbi használt konfigom eladásánál találkoztam na ott az fórumtagok részéről is megmutatkozott a "korrektség".

A bejegyzésemben privát üzenetekből fogok idézni, természetesen név nélkül.

Szóval volt egy komplett P4 konfigom. Egy alap kis netezős cucc, a benne lévő hardverek értéke saccra 20 ezer Ft körül volt, én kitettem 10-ért, mert gyorsan akartam szabadulni tőle, meg nem is néztem annyira utána.

A konfig:
Abit IC7 alaplap
Celeron 2,6GHz
512MB ram
160GB vinyó
Geforce FX 5500
LG DVD rom

+táp+ház

Miután kitettem, pár perc múlva már jött is az első privát, hogy neki kellene a konfig. Majd jött egy másik segítő szándékú, hogy nyugodtan írjam át az árat 15 ezerre, mert annyit simán megér.

Az árat átírtam 15re, de mivel korrekt embernek tartom magam aki rám írt annak megígértem, hogy odaadom neki 10+postáért, ami értékbiztosított, törékeny küldeményként +2 ezer lett volna. Sajnos dobozom nem volt hozzá, de mivel a "vevőm" postán kérte ezért telefonálgatni kezdtem, majd elautóztam pár liter benzint amíg szereztem egy dobozt amiben el tudom küldeni.

1. érdeklődő

Íme az üzenet amit arra kaptam, hogy 10+2 postáért övé a konfig:
"Szia! Akkor 12-ből megállna a gép postával együtt? Értékbiztosított, törékeny? Ha igen, küldd a számlaszámot és utalom a pénzt! A vga amúgy hány mb-os?"
Mindezt egy régebbi motoros kvázi-tag rangú, több, mint 6 éve regisztrált tagtól.

Megírtam neki, hogy mennyi memória van a kártyában amire a válasz egy "ok" volt. Majd megvolt a doboz is amiben tudom küldeni, írtam neki, megadtam a számlaszámomat, de nem válaszolt. Írtam neki újra, elolvasta, de nem válaszolt.
Eltelefonáltam és elautóztam saccra 1000Ft-ot mire találtam neki egy dobozt amiben el tudom küldeni a gépet, ráadásul az eredeti áron és arra nem méltatott, hogy benyögje "bocs, mégsem kell".

2. érdeklődő

Tőle pontosan nem tudok idézni, mert a hirdetés topicjába írt, hogy mennyire hangos a venti és pontosan melyik a hangos, mert őt érdekelné a gép, csak tudni szeretné melyik ventit kell majd kicserélnie ha zavarja a zaj.
Mit csinálok én? Lemegyek a gépért, felhozom, bekapcsolom, újra meghallgatom, megállapítom, hogy a VGA kis ventije a hangos, lefényképezem, feltöltöm netre, egy teljesen korrekt üzenetben leírom neki a kérdésére a választ, linkelem a feltöltött képet. Természetesen bármilyen választ hiába várok.
Igaz, hogy egy újonc-ról van szó aki biztos csak a hirdetések miatt jár ide (adatlapjáról látszott) de a nicknevéből kiderül az életkora, ami 28 év. Talán azért mégis illett volna valamit válaszolni, ha már vettem a fáradtságot és megválaszoltam a kérését és még képet is csináltam.

3. érdeklődő

Felajánlott cserébe egy elektromos gitárt, amitől kicsit Vaterás érzésem volt, mert ott szoktak mindennel bepróbálkozni. :) Miután visszakérdeztem, hogy melyik hirdetésemre gondolt pontosan, miért adná cserébe, mert több is van fent. Na arra már nem kaptam választ.

Megjegyzem, az árat folyamatosan csökkentettem, mert hiába vittem fel 15re miután én is úgy gondoltam, hogy ér annyit, érdeklődő nagyon nem volt rá.
Az árral 10990-nél megálltam, ennél lejjebb már nem akartam vinni. Ekkor jött ez az üzenet, miután linkeltem neki képeket:

4. érdeklődő

"Köszi a képeket! :)
Látom nem kapkodnak érte... szóval mennyi lenne a legalja? :B"

Ki volt írva a hirdetésbe is, hogy az ár fix, alku nincs. De megmondtam, ha eljön érte személyesen Szombathelyre akkor 10ért megkapja, egyébként marad a kinti ár. Választ nem kaptam. :B

5. érdeklődő

"Hello!
Engem érdekelne a komplett gép szombathelyen személyesen átvenném,az érdekelne egyedül hogy az alaplapon van sata?
Üdv!"

Na mondom bingo! Végre elviszik. Bár kicsit furcsálltam a sata-s kérdést mivel aki picit ért hozzá rákeres és fél perc alatt kideríti de természetesen leírtam, hogy van rajt sata, sőt még azt is felajánlottam, hogy elviszem neki ahova kell Szhelyen belül, csak dobjon egy számot. Nos a számot meg a további választ is hiába vártam. Még írtam még egy üzenetet, hogy akkor most mi a helyzet? Válasz arra sem jött.
Ismét egy újonc rangúról volt szó aki megint csak hirdetni jár a PH!-ra.

A legnagyobb vicc, hogy aláírásában a következő kiírás szerepel: "Ha irtam privit akkor írj vissza!" :O
Mástól elvárja de még az ő képességeit is meghaladja. Bravó!

6. érdeklődő

Válasza miután linkeltem neki a vaterás hirdetést képekkel.

"Köszönöm a képeket!:)
Bocs hogy később irok csak most épp gondolkodom a Te géped és egy másik közt. Többek közt ezért is akartam látni h. milyen. Kicsit leharcolt háza van de nem az esztétika végett vennék.
Biztosat holnapra tudok mondani, csak 1 kérdésem lenne... hogy a hardveraprón 11k , a vaterán meg 14k ; mennyi most akkor az ára :) ?"

Miután leírtam neki, hogy természetesen a 11k-s ár él a konfigra, választ már hiába vártam. De biztos azért, mert a másikat választotta, ezzel nincs is gond, leírta előre.

7. érdeklődő

"heló!érdekelne a gép megvan még?látom többen is írtak.milyen alaplap?képet küldenél?körmendi vagyok.köszi"

Végül is az alaplap típusa ott van a hirdetésbe de sebaj, én vagyok az eladó, küldtem a korrekt választ képekkel. Válasz semmi.
Szintén újonc tag pár hozzászólással, az is az apróhirdetés részben.

8. érdeklődő

"Szia! 12.000-et tudnék utalni a gépedért postával együtt.[link]
Ha érdekel a dolog írj .
Köszi.
Szia!"

Vasárnap dél körül jött az üzi, nem otthon töltöttem a napomat nyár közepén, este elolvastam, mondom magamban rendben legyen, mert sosem adom el. Válaszolok neki, mire a válasz az, hogy már vett gépet. :W
De legalább válaszolt!

Majd jött a meglepetés, fix áron 12 ezerért valaki leütötte a Vaterán, másnap eljött érte és nagy megelégedéssel távozott és vitte a gépet. Happy End.

Amiért leírtam ezt a bejegyzést elsősorban az, hogy nézzünk már magunkba és tiszteljük meg annyival a másikat, ha már dolgoztatjuk és korrektül válaszol nekünk akkor legalább arra vegyük a fáradtságot, hogy mi is visszaírjunk neki.
Mert lehet, hogy szerencsétlen a mi üzenetünk miatt csúszik le más vevőkről, mert a mi üzenetünk miatt mond vissza más vevőjelöltet. Nem egyszer jártam már így én is.

Amit végképp nem értek, ha valaki rám ír, hogy őt érdekli a cucc, alkudni nem akar, semmi negatív választ nem kap, mehetne az üzlet, majd mégsem válaszol. Az ilyen minek szórakozik feleslegesen a másik idejével? :F

Hozzászólások

(#1) beefjeez


beefjeez
senior tag

hát ez szomorú, nekem is tele van a hócipőm, azokkal akik nem válaszolnak. :(

(#2) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Szerény véleményem szerint ha bejön az új hardverapró, akkor az ilyen problémák megoldódnak. :K

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#3) Gery15


Gery15
addikt

ismerős pont minap írtam erről én is bejegyzést :(

HyperX

(#4) Ice!?


Ice!?
őstag

hmm .. a vga -m hirdetésébe is vagy 100 hsz jött, érdeklődő is volt vagy 30, de még mindig nálam van.. :U

(#5) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Szóhoz se jutok.. :Y

Nem semmi amit leírtál.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#6) Lenry


Lenry
félisten

egyszerű válaszom van erre:

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#7) föccer


föccer
nagyúr

Én kb az ilyenek miatt is hagytam abba az aprózást. Vagy 3 évvel ezelőtt. Azóta csak az éppen aktuális gépcseréket intézem. Az meg kb 3-4 évente van.

üdv, föccer

(#8) Kassadin


Kassadin
addikt

"Amit végképp nem értek, ha valaki rám ír, hogy őt érdekli a cucc, alkudni nem akar, semmi negatív választ nem kap, mehetne az üzlet, majd mégsem válaszol. Az ilyen minek szórakozik feleslegesen a másik idejével?"

Ezt én se értettem soha.

(#9) Thome


Thome
addikt

Az utolsó előtti bekezdéshez: Aki előbb viszi a cuccot, az viszi. Leszarom ha harag lesz a vége, ki kell írni, hogy félretenni nem fogod, aki előbb utal/találkozik-fizet személyesen, azé a cucc. Ez használ, nem lesz olyan, hogy egy kamu vevő számára a félrerakott cuccod nem kel el, amiatt csúszol le a biztos vevőről. :K

(#10) Zolaash válasza Kassadin (#8) üzenetére


Zolaash
aktív tag

Pedig egyszerű: mert ráér, unatkozik, böngészi az aprókat.

Rip and tear

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.