2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Sony Xperia SP CM11 Zárt Bootloaderre

Írta: | Kulcsszavak: sony xperia sp . lbl . sony sp lbl cm11 . sony sp lbl cyanogenmod

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Már egy jó ideje elérhető a cm11 Zárt Bootloaderre, xda-n meg is található (a primitív angol tudásommal egyetemben). Mostanában túl sok időm nem volt, hogy frissítsem, de szerencsére megváltozni látszik ez a helyzet, így egy magyar leírás keretében folytatódik a történet. :)

A telepítés-t, Zárt és Nyitott Bootloaderre egyaránt elvégezhető.

Még az elején leszögezem, hogy a telepítéssel kapcsolatos dolgokról ne priváltban zaklassatok, azért van a fórum, valamint mindenki saját felelősségére "romoljon" !!!!

Ha már rendelkezel recovery-vel, akkor (3) lépéstől kövesd a leírást.

(1): A gyári 4.1 illetve 4.3-s rendszerünket "root"oljuk, hogy a későbbiek során telepíteni tudjuk a recovery-t:

-a: Töltsük le a towelroot apk-t a Lambda ikonra kattintva.

-b: Telefonon, navigáljuk el a Beállítások->Biztonság menüpontba majd pipáljuk ki az Ismeretlen források részt.

-c: Másoljuk rá a telefon sd kártyájára a tr.apk-t majd telepítsük.

-d: Hozzunk létre a telefonon aktív internet kapcsolatot.

-e: Indítsuk el a towelroot applikációt, ezt követően nyomjuk meg a make it ra1n gombot, és most már rootolhatóvá tehető a készülék.

**Azért is tettem idézőjelbe a "root" szót mivel valójában, nem rootolja a telót, hanem lehetővé teszi, hogy valamilyen superuser programot telepítsünk, de nekünk erre nincs szükség mert csak recovery-t akarunk telepíteni.

(2): Recovery (-k) telepítése (forrás: [link])

-a: Telefonon, navigáljuk el a Beállítások->A telefonról menüpont alá majd tapizzunk 4-5ször Build-szám részre, hogy a Beállítások menüben felbukkanjon a Fejlesztői lehetőségek menüpont.

-b: A Beállítások->Fejlesztői lehetőségek menüpont alatt pipáljuk ki az Android hibakeresés részt.

-c: Csatlakoztassuk a telefonunkat a számítógéphez.

-d: Töltsük le a dssmex által készített recovery csomagot

-e: Tömörítsük ki a CWM_SP_4.4.1.zip fájlt majd operációs rendszertől függően kattintsunk az install***** fájlra (install_mac.sh= MAC OSx ; install_linux.sh= Linux ; install.bat= Windows) **(windows rendszeren elő fog bukkanni egy menü pont ahol az 1-t kell választani, a többi rendszeren automatikusan telepítődik)

-f: Ha error mentes sorokat látunk a telepítési folyamatban akkor újraindíthatjuk a készüléket, ellenkező esetben érdemes másodjára lefuttatni a telepítést.

-g: Újraindítást követően fényjelzések és egy lágy rezzenés kíséretében jelzi a program, hogy választhatunk a recovery-k közül (hangerő le gomb=TWRP recovery ; hangerő fel gomb=Philz recovery ; kamera gomb=CWM recovery) Hogy melyiket választod, az mindegy, mindegyik elvégzi ugyan azt feladatot, én CWM recovery-t ajánlom és a leírás is ennek fényében folytatódik. Figyelem: A recovery választásnál a tétlenségi idő 2 másodperc, ezt meghaladva tovább bootol a rendszer.

(3): Telepítsük a Cyanogenmod 11 romot:

-a: Töltsük le a legfrissebb romot innen: [link]

-b: Másoljuk át a telefonunkra a cm-11-201*****-UNOFFICIAL-lbhuashan.zip állományt tetszőleges helyre, lehetőleg a külső sd kártyán belül. (Recovery alatt is át tudjuk másolni, de az sd írási folyamat itt lassabban történik, ennek tudatában olvasd el előtte a (4) részt is)

-c: Recovery választásnál a CWM-t indítsuk(Kamera gomb)

(CWM-belüli navigálási gyorstalpaló: Fizikális gombokkal: Hangerő le gomb=lefelé léptetés ; Hangerő fel gomb=felfelé léptetés ; BE-KI kapcsoló gomb=enter / menübe lépés ; || Érintési gesztusokkal való irányítás: Lefelé történő ujj mozdulat= lefelé léptetés ; Felfelé történő ujj mozdulat=felfelé léptetés ; jobbra történő ujj mozdulat=enter / menübe lépés ; balra történő ujj mozdulat= vissza lépés)

-d: Készítsünk mentést a jelenlegi rendszerünkről: lépjünk be a backup and restore menübe majd válasszuk a backup to /storage/sdcard1 részt. A külső sd kártyán lesz egy clockworkmod mappa abban fogod megtalálni dátumozva a mentésedet.

-e: Lépjünk be wipe data/factory reset menüpontba majd válasszuk Yes -Wipe all user data részt. Ilyenkor törlődik a /Data /Cache partíciók valamint az sdkártyán törlésre kerül a .android_secure mappa. Figyelem !!: ez a művelet több percet is igénybe vehet.

Tiszta telepítésnél különösen ajánlott:

Néha előszokott fordulni, hogy a systemet nem tudja formázni a telepítő, ezért érdemes manuálisan is formázni a mount and storage menübe a válasszuk ki a format /system részt.

-f: Navigáljuk el a install zip->choose zip from /storage/sdcard1 menüpont alá majd válasszuk ki a felmásolt romot.

-g: CM 11 rom telepítve lett, ha nem szeretnéd installálni a gapps csomagot akkor a reboot system now menüpontban tudod újraindítani a telót, hogy az új rom bootoljon be, ellenkező esetben kövesed tovább a (4) pontot.

(4): Telepítsük a google applikációkat (Gapps):

-a: Cyanogenmod Gapps cm11 listából értelemszerűen a legfrissebbet töltsük le.

-b: Másold át telefon külső sd kártyájára a google applikációs csomagot.

-c: Lépj be a CWM recovery-be(Kamera gomb)

-d: Navigáljuk el a install zip->choose zip from /storage/sdcard1 menüpont alá majd válasszuk ki a felmásolt gapps csomagot.

-e: reboot system now menüpontban indítsuk újra telefont.

Ami működik a romban:

USB Charging : Ok
USB ADB : Ok
USB MTP : Ok
Video : Ok
Audio : Ok
Sensors : Ok
Screen rotation : Ok
WLAN : Ok
WLAN Hotspot : Ok
GPS : Ok
GSM : Ok
GSM Data : Ok
GSM Voice : Ok
GSM SMS : Ok
Bluetooth : Ok
NFC : Ok (Első boot után kapcsoljuk az nfc-t majd indítsuk újra mert különben nem tudjuk használni)
Camera : Ok
FM Radio : Ok (SpiritFM applikációban válasszuk ki ezt a forrást -> Settings->Audio->Method->Digital Qcom OneXL/S/Sony/MoG)
Keyboard : Ok
MHL : Ok
OTG : Ok
ART MOD : Ok

Ami nem működik a romban:

???

Gyakran ismételt kérdések + hasznos információk

Az első indításkor minden lassú lesz mivel a google account megadása után a háttérben elkezdi a frissíteni a google applikációkat valamit a személyes adataid, programjaid letöltésre kerülnek.

A rom nem tartalmazza a sony egyedi felületét és a saját szolgáltatásait.

A rom alapból rootolva van.

Nincs MSC mód csak MTP. (20141022-tő kezdve van, az összevont tárhelynek köszönhetően)

Custom kernelt nem tudsz felrakni mivel zárt bootloaderrel rendelkezel.

(20141022-től kezdve van natív FM app) Alapból nem tartalmaz fm rádió applikációt, de külső programmal megoldható, csak ezzel: SpiritFM(ennek a beszerzéséről te gondoskodj, ne a fórumtag) SpiritFM progin belül az audio forrást átkell állítani Settings->Audio->Method ebben a menüben erre Digital Qcom OneXL/S/Sony/MoG.

Első boot után kapcsold ki az NFC-t (vagy legalább is próbáld kivenni a pipát, de úgy sem fogod :D , ez egy bug) majd indítsd újra, és így "normálisan" tudod ki-be kapcsolni.

A rom tartalmaz a CWM és a Philz recovery-t.(hangerő le=CWM; Hangerő fel=Philz)

A kesztyűs mód alapértelmezettként be van kapcsolva, de ha ki szeretnéd kapcsolni akkor a Beállítások->Nyelv és bevitel menüben a Magas érintési érzékenység résznél vedd ki a pipát.

Fejlesztői lehetősége és a Teljesítmény menüpontok eléréséhez navigáljuk el a Beállítások->A telefonról menüpont alá majd tapizzunk 4-5ször Build-szám részre.

A hijack az egy olyan script ami lehető teszi, hogy ne csak a gyári rendszer modifikációjú romok bootoljanak be Zárt BL-re hanem más custom romok is mint pl.: cyanogenmod,aokp,pa,pac,slimkat,omni.stb...

OTA-ként nem lehet frissíteni romot, csak recovery alól. A rom frissítés menete a (3) telepítés menetétől eltérően a -d: wipe data/factory reset részt kikel hagyni.

Ha játszani akarsz akkor érdemes a teljesítmény menüben Prfil résznél a teljesítmánycentrkus-ra állítani a telót arra az időre.

A google kereső sávot a kezdőképernyőről úgy tudjuk eltüntetni, hogy a kezdőlapon hosszú érintéssel előhozzuk a Trebuchet launcher beállítás menüjét. A háttérképek modulok témák szürke sávot egy ujj mozdulattal húzzuk fel, így elénk tárul a kibővített beállítások, ahol a Keresési sáv keressük még és kapcsoljuk ki.

Igen a sört a hűtőben tartom.

ROM: cm-11-20160501-UNOFFICIAL-lbhuashan_FINALv2L]

Gapps: Android 4.4.4 Gapps

Változások:

Changelog cm-11-20160501-UNOFFICIAL-lbhuashan_Finalv2:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés:
-Alapértelmezett ART futtatási környezet átállítva Dalvik-ra
-Újraindítás utáni csengőhang elvesztés fixálva.

Changelog cm-11-20160410-UNOFFICIAL-lbhuashan_Final:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés:
-ART módban történő bootloop javítva
-Alapértelmezett ART futtatási környezet

Changelog cm-11-20160405-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés:
-Biztonsági frissítések
-Selinux alapértelmezetten kikapcsolva

Changelog cm-11-20160121-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés:
-zRam mérete a fizikai ram méretének negyedére állítva
-eMMC tweak
-VM tweak
-CPU governor tweak

Changelog cm-11-20160113-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés:
-zRam fix

Changelog cm-11-20160112-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés:
-Újabb biztonsági rések befoltozva
-Frissített GCC 4.8-l fordítva
-Véglegesen megszüntetve a kesztyűs mód beállítás "elfelejtése"
-zRam 1 cpu-s használatra állítva

BUG: Minden egyes cm-ben (kivéve a cm-11-20151122 feltöltés mert ez stabil forrásból van ) jelen van cm téma törléskor fellépő soft reboot. Ebben az esetben "Biztonságos módban" kell törölni. Azt úgy lehet elérni, hogy ha a bekapcsoló gombot folyamatosan nyomod. Ekkor előjön az újraindítás lehetőség. Hosszan rajta tartod az ujjad az "újraindítás" résznél, ekkor felajánlja, hogy "újraindítás biztonságos módban?" Válaszd az igen. Ebben módban meg kitudod törölni.

Changelog cm-11-20151122-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM stabil forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés:
-téma törléskor történő soft reboot hiba javítva

Changelog cm-11-20151117-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés: [link])
-KK biztonsági rések befoltozva
-5Ghz wifi accespoint szeparációs lehetőségek.

Changelog cm-11-20150826-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM frissítve (changelog)(Nyomon követés: [link])
-extra hangerő ikon hívás alatt eltüntve, helyett alapértelmezetten magasabb hangerő hívás alatt
-selinux jogosultsági hibák javítva
-KK kernel hiánya miatt a wifi kapcsolódási késleltetés formulák megszüntetve
-Kesztyűs mód beállítás fix

Changelog cm-11-20150822-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés: [link])
-Font engine frissítve
-GCC 4.8-l és -O3 optimalizációval fordított, köszönet érte nosedive-nek
-Hangerő növelés hívás alatt
-Automatikus háttérvilágítás korrekció
-Headset keresztüli hangfelismerés funkció hozzádva

-Alapértelmezettként kikerült a recovery indítás ! Ha újra szeretnéd használni akkor a következő parancsokra van szükség a Terminal appon belül:

su
./system/bin/recovery.sh

Ha a későbbiekben mégsem tartanál igényt a recovery-re, akkor újból megszüntetheted a használatát ezzel a paranccsal:

su
./system/bin/safe.sh

Changelog cm-11-20150816-UNOFFICIAL-lbhuashan_FM_TX_hack:
-FM Transmitter csak és kizárólag külső antennával működik, tehát a jack aljzatba valamilyen headsetet vagy más egyéb átalakító kábelt kell behelyezni. Külső antenna használatával 10-50 méteres hatótávra tehetünk szert, ellenben a beépített antennával ami csak néhány centiméteres távon működik. Hátránya, hogy a be/ki jövő hívásokat nem küldi ki.

Changelog cm-11-20150816-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés: [link])
-MMS-ből való kártékony kód futtatási lehetőség megszüntetve. -> (Bővebb információ)
-Flash alapú háttértárakra tervezett FIOPS I/O ütemező hozzáadva.
-Alapértelmezett FIOPS I/O ütemező.
-MSC mód újra hozzáadva.
-Alapértelmezettként kikerült a recovery indítás ! Ha újra szeretnéd használni akkor a következő parancsokra van szükség a Terminal appon belül:

su
./system/bin/recovery.sh

Ha a későbbiekben mégsem tartanál igényt a recovery-re, akkor újból megszüntetheted a használatát ezzel a paranccsal:

su
./system/bin/safe.sh

(Gyakorlatban ez ennyit tesz, hogyha elhagyod a telefonod és a jelszavas vagy mintás védelmed mellett nem lesz esélye recovery alól megszerezni a személyes adataidat a "szerencsés" megtalálónak. )

Changelog cm-11-20150524-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés: [link])
-CWM frissítve
-belső tárhely visszaállítva, MSC mód megszüntetve
-FM Transmitter külső antennának a használata megszüntetve, helyette a belsőt használja, így a ki-be jövő hívásokat is ki küldi a rádió felé.

Changelog cm-11-20150116-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés: [link])
-Media codec listából a "VP8" dekódolás kiszedve mivel az MSM8960 SoC család nem támogatja
-BT jogosultsági probléma orvosolva
- Lagg fix:
# felesleges I/O műveletek megszüntetve
# navigációs gombok több száz milliszekundumos válaszideje megszüntetve

Changelog cm-11-20141127-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés: [link])
-hrd támogatás
-zram fix

Changelog cm-11-20141102-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM forrás frissítve (changelog)(Nyomon követés: [link])
-Kesztyűs mód képes volt elfelejteni a beállításait, az fixálva lett, (reboot után is megtartja)

Changelog cm-11-20141101-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM frissítve (changelog)(Nyomon követés: [link])
-FM radio rossz vételi érzékenység javítva
-FM Transmitter támogatás
-FM Transmitter módosítva: alapértelmezettként a headset antennát használja(Hatótáv 15-50 méter)
-hijack jogosultsági szint javitva
-glove mod jogosultsági hiba javítva
-zRam tamogatás (mérete:256MB) (tesztelve)
-conservative governor hozzáadva

Changelog cm-11-20141022-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM frissítve (changelog)(Nyomon követés: [link])
-belső sd tárhely likvidálva(data partíción fix 5.4GB marad ezáltal)
-UMS mód csatolási lehetőség
-nativ fm rádió hozzáadva
-több hangerő a headseten
-eMMC tweak
-a philz és cwm recovery-k lecserélve frissebbekre
- új yuga kk adreno driver köszönet érte MrSteve555 -nek.

Changelog cm-11-20141002-UNOFFICIAL-lbhuashan:
-CM frissítve (changelog)(Nyomon követés: [link])
-Teljesen elszeparált device tree-ből fordítva (Magyarán, így véletlenül sem tudod telepíteni az official cm ota frissítéseket)
-cwm és philz recovery-k frissítve (cwm már érintés képes)
-újra gondolt hijack metódus (Hogy mi ez? A gyik-ben megtalálod)
-újra hozzáadva a kesztyűs mód
-4.3 adreno driver lecserélve 4.4-re, köszönet érte MrSteve555 / neXusPRIME -nak
-aktiválva a hátsó mikrofon kamera felvételkor, köszönet érte MrSteve555 -nek.

Changelog cm-11_LBL-20140622-UNOFFICIAL-huashan:
-CM frissítve (android 4.4.4 alapokon)
-12.1.A.1.205 fw zárt forrású fájlok frissítve
-kesztyűs mód ideiglenesen kiszedve

Forráskódok:

CyanogenMod

Device tree:

android_device_sony_lbhuashan

android_device_sony_lbqcom-common

android_device_sony_lbcommon

android_vendor_lbsony

hijack-ramdisk-huashan

Kernel forrás:

android_kernel_sony_lbmsm8960t

------------------------------------------------------------------------------------------------

Képek a romról:

------------------------------------------------------------------------------------------------

Fejlesztésben részt vettek:
-MrSteve555
-neXusPRIME
-dh.harald
-KeiranFTW
-cray_Doze
-adfad666
-davidmarco
-dssmex
-DooMLoRD
-Cyanogenmod team

------------------------------------------------------------------------------------------------

Aki esetleg megszeretne hívni egy pofa sörre. :)

__USD_____HUF__

Hozzászólások

(#1) air


air
nagyúr

:R
Nagyon köszi.

Tintatartó, aligátor, búzavirág, csók, gyalupad, fogpiszkáló

(#2) Pocokk


Pocokk
tag

Nekem mindig meghal a telepítés egy hibával: set_metadata_recursive: some changes failed (status 7)

Visszaflasheltem már stock romot is kétszer mert reboot után bootloopba ment, pontosan követtem az utasításokat. CWM-mel és PhilZ-el is ugyanaz a hiba.

Mi lehet a baj?

[ Szerkesztve ]

(#3) bagyusz válasza Pocokk (#2) üzenetére


bagyusz
őstag

Ha ugyan azt recovery csomagot töltötted le mint amit linkeltem azzel fel kellene szaladni a telóra.

set_metadata_recursive: some changes failed (status 7)

Hiba a régi recovery jelenlétére utal ami még nem kezeli a metadata parancsokat.

Másik tipp, hogy megsérült letöltésközben a rom.

(#1) air: Nincs mit. :)

[ Szerkesztve ]

(#4) Pocokk válasza bagyusz (#3) üzenetére


Pocokk
tag

2x tölöttem le a rom-ot 2 külön helyről amit linkeltél, a recovery-t is a te linkedről szedtem. Próbáltam a rom-ot SD kártyáról meg belső memóriáról is telepíteni, mind a 3 recovery-vel, ugyanazt az error-t dobták. Szóval nem nagyon vágom mi lehet a gond.

4.1.2-ről próbáltam meg felrakni a CM11-et, nemtom egy 4.3 stock telepítése és utána a CM11 változtatna-e valamin.

[ Szerkesztve ]

(#5) bagyusz válasza Pocokk (#4) üzenetére


bagyusz
őstag

Akkor valoszinu, hogy a gyari 4.3 t kellene eloszor feltenni, 4.1 alatt be bootolt recoveryn akkor nem mukodik.

(#6) Molnartib29


Molnartib29
csendes tag

Kedves Bagyusz!

A leírás kiváló, a rom nagyon jól hasít, de egy dolog van amivel nem tudok megbékélni. Az pedig az ikonok nagysága és azok felbontása. A nagyság talán a legkisebb gond annál sokkal jobban zavaró a lenti képen látható jelenség:

Vagyis az, hogy az ikonok alapértelmezettként olyan alacsony PPI-re vannak állítva mint ahogyan a bal oldalon látható. Elképesztő a különbség. Ez rögtön feltűnt már az első indításkor.

Tudom van kismillió "launcher program" ami azonnal megoldja ezt a problémát de cserébe lelassítja a telefonom. A sima témaváltáskor (launcher nélkül) pedig ugyanúgy nem módosul az ikonok felbontása, csak a kinézetük.

Van arra lehetőség, hogy ezt valamelyik apk file-ben módosíthassam? Mivel a launcher programok élből tűéles ikonokat töltenek be, így biztos vagyok benne, hogy ezt valahogy meg lehet oldani. Nem akarom az egészet átírni, kizárólag az ikonok felbontása érdekelne.

Segítséged előre köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#7) bagyusz válasza Molnartib29 (#6) üzenetére


bagyusz
őstag

Szia

Most, hogy mondod, tényleg van ilyen, de fogalmam sincs, hogy mit lehetne kezdeni vele.

(#8) matewhite


matewhite
újonc

hello rootolva van a 4.3as telom és a recoverynél leragadok..be irom az egyest és semmit nem csinál(10 percig várok,és semmi ) moi a teendő ?

(#9) bagyusz válasza matewhite (#8) üzenetére


bagyusz
őstag

driverek fent vannak?

(#10) matewhite


matewhite
újonc

Igen.. És nem értem mert mindent úgy csinálok mint előtte.. Nyár elején felraktam gond nélkül ugyan ezt a romot :-/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.