2020. június 1., hétfő

Gyorskeresés

A Steam, a CS:GO és jómagam

Írta: | Kulcsszavak: Steam . CS:GO . játék

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

/Ez egy teljesen szubjektív vélemény/ /Bocsánat egy kicsit hosszúra sikeredett/

Már elég régóta koptatom a billentyűzetet és nyüstölöm az egeret. Láttam már Usagi Yojimbot; láttam már Doom-ot, de olyan rendszert, mint a steam és olyan játékot, mint a CS:GO még nem.

A Steam és amit adott nekem:
Régen gyerekként nem minden játékért fizettem, sokat csak a multiplayer része miatt vettem meg, ezt elismerem. Igazából ez a dobozos játékkorszak számomra nem is volt szimpatikus(pedig én még akkor nőttem fel mikor egy C64 is kincs volt), nekem nem volt kényelmes ,és nem volt kielégítő.

A Steam-et emlékeim szerint a Mafia 2 demojával ismertem meg(mivel ott ki lehet próbálni egy pályaszakaszt). Regisztráltam is. Elsőre nem tűnt túl érdekesnek, nagyon nem is foglalkoztam vele.
Akkoriban még mindig a nagy kedvenc Call of Duty : United Offensive-el játszottam, azóta is csak egy játék tudta megadni ezen kívül azt ,amit ÉN elvárok egy multis címtől, de ezt majd a későbbiekben. Sajnos akkortájt már nagyon kihalt volt a játék, főleg az eredeti szerveres szekció, fájó szívvel ,de váltani kellett.
Próbálkoztam hát egy új CoD címmel(sajnos ez már nem kötött le), ami már csak a steam rendszerén keresztül volt elérhető. Így előkapartam a regisztrációm és megvettem. Ezzel indult el igazából az egész.
Sokakkal ellentétben nekem nagyon tetszett, hogy egy helyen tudhatom a játékaimat(ha így nem is adhatom el őket). Bárhonnan elérhetem és bármikor törölhetem/telepíthetem, nem kell sem lemez, sem kód ,semmi(kivéve az internet kapcsolatot). Mindig naprakész, a legújabb frissítéseket automatikusan leszedi az összes telepítetett cuccomhoz, van barátlista, csoportok és support. Ezek akkoriban nem nagyon voltak, ha igen ,akkor is körülményes volt az egész.
Egyszóval megfogott. :)
Következő lépcső egy téli vásár volt, ahol olyan árakat láttam ,mint még soha. Persze el is indult a lavina, vettem mindent ,ami érdekel és érdelelt valaha. Még így is alig költöttem valamit játékra és minden megvolt ,amit akartam(SOHA NEM MEGJELENÉS NAPJÁN VESZEK SEMMIT, ÉN OLYAN VAGYOK ,AKI TUD VÁRNI). Ez ment egy-két évig, én elvoltam a rendszerrel.

Aztán megjelent a csere és a piac. Ugye először csak a kártyák voltak ,azok is csak a béta verzióban. Már azzal nagyon sok(kb. 10-20 euró :) ) pénz befolyt, amire én nem számítottam. Kis idő elteltével az árak drasztikusan zuhanni kezdtek és egyre kevesebb arjó jött be belőle. Őszintén megmondom ,hogy akkor nem is gondoltam ,hogy ilyen szintre emelkedik majd ez az egész. Akkoriban volt egy időszakom , amikor steam-ről közvetlenül nem vettem semmit, mert máshol(GMG és stb...) olcsóbb volt.

Egy ingyenes hétvége alkalmával kipróbáltam a CS:GO-t, elsőre magával rántott. Sok-sok év után újra éreztem azt(annyi csalódás után), mint valaha a CoD: UO-ben. Akkor még nem voltak a játékban skinek,ládák,kulcsok és stb... Ami nagyon tetszett , az a tudás alapú játékbesorolás(matchmaking=versengő). Ezzel annyira kiegyenlített lett a játék, amit még más FPS-ben nem láttam (persze a rendszer nem tökéletes ,meg sokan kijátszák ,de ez egy másik történet). Meg is vettem és nem is tudtam letenni. :)

Aztán jöttek a skinek, ládák, matricák, kulcsok, zeneboxok, kések... És ekkor indult el az ,ami most ennek a leírásra késztett. Eleinte a heti droppból (tárgydobásból) több tíz euró jött össze. Nem is értettem miért van ez, de láttam benne a lehetőséget. Az emberek oda voltak a skinekért, az ötlet jól durrant el. Nekem meg csak annyi jött le, hogy azzal játszom ,amit szeretek és még fial is. Hát nem a harag volt az első,ami eszembe jutott a rendszerrel szemben ,maradjunk annyiban. :) Ennek folyományaképpen, már bármit megvehettem a Steam rendszerén keresztül tök "ingyen". Hiába volt az drágább, mint bárhol máshol ,ha nekem itt "semmibe" nem fájt. "Dőlt" a pénz, pedig csak azzal játszottam ,amit a legjobban szeretek. Nekem nem kell ennél több?! Kell valaki másnak ennél több? (költői kérdés volt)
Persze egy idő elteltével az árak estek és nem sok mindent hozott. De megnyitott a piacon egy olyan szegmenst, ami virágzik. Én ezt meglovagoltam és kijelentem 2 éve nem adtam "rendes" pénzt játékért(kivéve a Humble Bundle). Valahogy nem tudok rájuk haragudni, miért is tenném. Olyat ad nekem ez a rendszer ,amit soha semmilyen másik nem tudott.

Sokan felhozzák ,hogy a Valve/Steam lehúz 15%-ot minden eladás után, és hogy milliárdokat keresnek vele. ÉS? Én keresek vele(az ,hogy más meg csilliárdokért vesz hülyeségeket, az hol érdeklejen engem), ők is keresnek vele. --> Mindenki boldog(kivéve a fent említetteket, bár lehet azoknak is csak a szülei nem :) )
Meg ott van a mobilos hitelesítés, nap szinten megy érte a sírás. Számomra érthetetlen(persze a windows-os telefon téma a gáz), egy-két gombnyomás és kész. Nem hiszem el ,hogy valakinek ez gondot okoz vagy megerőltető. Aki meg ennyire kényelmes az vegyen fel rá valakit ,aki helyette nyomkodja és beírja a kódot!

A CS:GO és én:
Bár már több ízben lett említve eddig, most egybeszedve és kiegészítve is leírom(lesz benne ismétlés is).

A játék ,amit képes volt nálam ugyanazt elérni, amit az UO. Az '"egyszerűségében" rejlik az összetettsége. Hülye szavak ,de ez egy mély játék. Ránézésre persze ,aki nem ismeri azt mondja , hogy nincs benne tartalom,egysíkú és üres.
Számomra olyan ez a játék, mint az amerikai foci(lehet ezért is vagyok oda érte ennyire), végtelen taktikai lehetőséget, megfelelő kivitelezéssel. Hiszen mind számít a taktika, és mind számít az ellenfél likvidálása. pl.:Mikor a 30 évemmel és a szar reflexeimmel túljárok valaki eszén és csak ezért lövöm le a döntő pillanatban. Ez mindig megerősít ,hogy ez az ami nekem való, ahol nem csak a reakcióidő számít.
Továbbá ,ami nincs másik FPS-ben sem , a tudás alapú játékbesorolás(már említettem). Ezzel a meccsek sokkal kiegyenlítettebbek és sokkal több sikerélményt adnak EGY EGYSZERŰ JÁTÉKOSNAK IS, mint akármi más shooterben. A hibáiba most nem mennék bele.
És az elmaradhatatlan skninek, mütyürök, pénisgyűrűk... Sokan sírnak ,hogy megölik a játék lényegét. Pedig csak ad egy pluszt az egészhez, nem kötelező vele foglalkozni, nem leszel sem jobb ,sem rosszabb tőle. Számomra meg ez jelenti a pénz forrását. Mérges is vagyok ,hogy beletették ezt. :)
Folyamatosan frissítik és javítják a kreálmányukat (néha nagy elbaszikkal), nincs a piacon még egy ,amivel ennyit foglalkoznának.
Vannak belépők ,amik plusz tartalmat adnak a játékhoz /pályák,skinek,küldetések,ládák,kihívások/ "ingyen pénzért"(steam wallet) 5.5 euróért, amik amúgy is "pénzt" hoznak...
Teljes modolhatósák, szerverek, dupla csalásvédelem(VAC, overwatch), nincs macro(vagyis szűrik), ligák ,versenyek, faszságok.

Végszó:
Ha nem lenne a Steam ,akkor a PC-s játékipar nem itt tartana.

Hozzászólások

(#1) sonar


sonar
(addikt)
LOGOUT blog

15% haszonon mindig jót röhögök magamban.
Próbáljon meg vki olcsón szerver farmot üzemeltetni meg szolgáltatást nyújtani magas szinten és megfizetni a megfelelő szakembereket, úgy, hogy maradjon is meg a fejlesztésre is jusson.
Aki ezen sopánkodik az sosem fogja megérteni, hogy mi is a kapitalizmus.
Vagy próbáljon meg olcsóbban jobbat nyújtani

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.