2022. szeptember 29., csütörtök

Gyorskeresés

Fúziót, most!

Írta: | Kulcsszavak: nukleáris energia . fúzió

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Most még nem lehet. Nem a fejlesztésre szánt pénz a kevés, nem a kőolajcégek ássák alá a kutatásokat, hanem egyszerűen sok még a megoldatlan probléma. Dr. Michael Dittmar a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársa, és a CERN-ben dolgozó fizikus szerint az eurómilliárdok elköltésével is várni kellene, amíg gyakorlatias válaszokkal nem rendelkezünk legalább a fenntartható láncreakció kivitelezéséhez.

Kísérleti reaktorok és rövid idejű kontrollált fúziós folyamatok persze már a világ több pontján is léteznek. A két legnagyobb jelentőségű kezdeményezés az America's National Ignition Facility és az Egyesült Királyságban található Joint European Tokamak. Az ITER építésének előrehaladtával ez utóbbi intézmény az 1999-es leállás után ismét előtérbe került. Az eddig legalább 10 milliárd eurót kóstáló franciaországi erőmű beindítása előtt ugyanis jó volna minél több kísérletet elvégezni, a technológia ugyanis még közel sem áll készen.

Az egyik problémát magának a fúziós folyamatnak a kézbentartása jelenti. Ugyan a tórusz testre építő tokamak koncepciója az eddigi legkiforrottabb megoldás a plazma mágneses mezőkkel történő lebegtetésére, az áramló töltések által létrehozott mágneses tér könnyedén kaotikus áramlásokhoz vezet, és idő előtt véget vet az egyébként sem önfenntartó folyamatnak. A plazma kordában tartása tehát még további matematikai és mérnöki problémákkal szembesíti a kutatókat.

Jelenleg a másik szűk keresztmetszet meglepő módon az alapanyag. A fúziós reaktorok első generációja deutérium – trícium egyvelegének átalakulását fogja hasznosítani. A trícium azonban egy instabil izotóp, melyből a világon jelenleg kb. 20 kg áll rendelkezésre. A trícium előállítására két út kínálkozik. Jelenleg főként lítium neutron bombázásával állítják elő az erre alkalmas nukleáris reaktorokban. A lítium szintén egy szűkös és drága alapanyag ezért a nehézvizes reaktorok kerülhetnek előtérbe, ahol a neutronokat befogó deutérium a trícium forrása. Egy kilogramm trícium előállításának költségét ma 10 millió dolláros nagyságrendűre becsülik.

Hosszú távon a cél az, hogy a fúziós reaktorok, melyek egyébként is főleg neutronsugárzással közvetítik energiájukat a környezet felé, maguk állítsák elő tríciumszükségletüket. A megoldás elmélete tisztázott, gyakorlatilag viszont komoly fejtörést jelent a szakemberek számára, akik most azon fáradoznak, hogy legalább annyi energiát szolgáltasson a folyamat, amennyit felvesz. A méret növelésével ez biztosan teljesülni fog, így az ITER már minden várakozás szerint nyereséges energiamérleggel fog rendelkezni. Önfenntartásról azonban még szó sincs, így nem számíthatunk arra, hogy a COD 8-at már az ITER energiájával fogjuk hajtani. A fúziós energia csábító jövőkép, de reálisan még csak évtizedekben gondolkozhatunk.

------------------------------------------------------------
Kapcsolódó írás
Nukleáris reneszánsz közeleg?

Hozzászólások

(#1) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

Uhhmmm... bírom az írásaid, lassan megérsz egy RSS-t is. :K
Összeszehetnél még bővebb anyagot is, volt már itt a Logouton atomenergiával foglalkozó írás, írások, nagy sikerük volt azoknak is.

Akkor ez így most vacsi közben a BK előtt egy rejtett, uppolós első hsz.. ;]

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#2) Csepe


Csepe
aktív tag

Én azért még mindig remélem, hogy a 20-as, 30-as években megtörténik az áttörés. Vagyis ha tényleg lehetséges, akkor a század végéig ennek működnie kellene, én ebben a lehetőségben látom a legnagyobb jövőbeli potenciált (ne is győzködjön senki a napenergiával). :K

Nihil Novi Sub Sole /::\ https://bit.ly/2R7gwB2

(#3) Bada Bing válasza Thunderzolee (#1) üzenetére


Bada Bing
tag

Ez a cél, köszönöm :)) Jelenleg apró lépésekben haladva egy konkrét kérdésre térek ki emészthető terjedelemben. Idővel, ha terebélyesedik a kínálat, lehet hogy összeszerkesztek egy címlapos cikket is, bár nem ez a témakör nem illik a LOGOUT.hu profiljába.

@Csepe: Valóban a fúzió kínálja a legnagyobb volumenű kiaknázatlan energiaforrást a környezetünkben. Áttörésre nem, csupán a problémák fokozatos leküzdésére számítok, a 2020-as években pedig sajnos nem számíthatunk nettó áramtermelő reaktorra. A napenergia felhasználásának ötlete - főként a decentralizáció lehetősége miatt - alapvetően nem rossz, de való igaz, hogy itt sincsenek még versenyképes gyakorlati megoldások. A legújabb technológiai vívmányról ebben a bejegyzésben írtam, marketinges szemüveggel 70% körüli hatásfokával komolyan veendő fejlesztés. Ha úgy érzem, van értelme, talán még írok energetikai szemszögből is a napenergiáról.

(#4) Thunderzolee


Thunderzolee
addikt

JET Fusion Reactor

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#5) eziskamu


eziskamu
addikt

..de reálisan még csak évtizedekben gondolkozhatunk , és sajnos már évtizedek óta (sokáig mondták, hogy még 50 év).
Bár most már elég régóta mondják a 2050 környékét, hátha :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.