2023. december 1., péntek

Gyorskeresés

Star Trek Beyond

Írta: | Kulcsszavak: Star . Trek . Beyond . film . kritika . vélemény

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Írásom kisebb, de inkább nagyobb spoilereket tartalmazhat nem csak a címszereplő filmmel, de az egész Trek világgal kapcsolatban. Olvasása csak saját felelősségre történjen.

Őszinte leszek: másodvonalbeli trekkie-ként (azaz olyan emberként, aki nem jár gyűlésekre klingonnak öltözve, de azért tisztában van a világ történéseivel és sajátosságaival) abszolút nem vártam a Beyondot. Egyrészt a forgatókönyv körüli mizéria, Justin Lin rendezői kinevezése eltántorított, másrészt az év első felében olyan mérhetetlen hype-ot kapó filmek kapták nálam is a főszerepet, mint a Dawn of Justice, Warcraft, X-Men és Civil War. Lehet hogy emiatt a relatív elvárások nélküli hozzáállás miatt, lehet hogy csak a film két órája alatt előtörő trekkie életérzés miatt, de azt kell mondjam, a Beyond az idei év nagyobb látványfilmjei mellett surranó pályán jött, látott és győzött, nálam mindenképp.
A továbbra is J.J. Abrams gyámsága alatt készülő idei Star Trek film előkészületeit kicsit úgy képzelem el, hogy a jó öreg J.J. leült Justinnal egy asztal mellé, kicsit magába szállt és egy papírra (minimum A3-asra) felírta az előző két Trek film minden gondját-baját, majd a tajvani rendező úrra bízta, hogy ezekből miket szeretne javítani és miket hagy benne a művében. Lin rengeteg mindent újradefiniált ebben a filmben, a csapat dinamikájától kezdve a humoron át egészen a retro hangulatig és a Trekekre annyira jellemző technoblabláig, ami Abrams filmjeiből ha nem is fájóan, de azért hiányzott. Valami egész jól elsült (a mások által is kiemelt Spock és Bones párosa a legjobb példa), valami kevésbé (savas takony a helyi cukikarakter orrában?!), de egy valamiben tényleg többet ad, mint az előző rész: nem csak egy baromi jó látványfilm lett, hanem basszus, ezt leírni 2016-ban, de egy jó Star Trek-film!
Kezdjük ott, hogy tömve volt utalásokkal, az olyan nyilvánvaló történetektől kezdve, mint az Enterprise pusztulása és 1701-A kódjellel történő újjászületése (bár a születés fázis elég bazári módon lett megoldva), egészen az olyan sajnálatos események integrálásáig, mint Leonard Nimoy halála, ami sajnos maga után vonta Spock nagykövet halálát is a filmben. Ezek mellett eltörpültek az olyan apró easter eggek, mint Paris admirális neve (hatalmas lett volna a korábban Janeway kapitányt alakító Kate Mulgrew castingolása a szerepre, az admirális szinkronját meghallva meg is dobbant a szívem, hogy ő lesz az, de sajnos csak a magyar hangot kölcsönözték a karakter számára) és az NX típusú Franklin felbukkanása.
Számomra azonban a legszebb az volt a filmben, hogy működött szinte minden szinten és ez ma elég ritka a látványfilmek esetében. A Scottie-t alakító Simon Pegg másodmagával jegyezte a film forgatókönyvét és ügyesen vették észre, hogy egy ekkora legénységet szét kell szedni ahhoz, hogy a karakterek ki tudjanak bontakozni. Itt már nem kell bemutatni senkit, úgyhogy a történéseket ügyesen szétszórták, a párhuzamosan vezetett szálak megfelelő egyensúlyban maradtak a film közepéig, amikor újra egyesült a csapat immáron a Franklin fedélzetén. A színészek mondhatni hozták a kötelezőt, az újonc Jaylah érdekes és szerethető szereplő, ugyanakkor a főellenfél Krall egy baklövés, az előző két filmben megismert megcsömörlött vérszomjas gonosz újabb vérszegény iterációja lett, Idris Elba sem erőltette meg magát túlságosan, mondjuk a tonnás maszk alatt nehéz is lett volna egyediséget vinni a faék egyszerűségűre írt karakterbe.
A történet amúgy megint egy tömegpusztító fegyverrel rendelkező őrült megállításáról szól, de a korábbiakkal ellentétben a rendező egy valamivel pörgősebb, humorosabb világot álmodott meg. Nagy baj igazából nincs a sztorival, nem vet fel nagy kérdéseket, viszont amiket felvet, azokat nem igazán sikerül megválaszolnia, gondolok itt Krall/Edison életének kihagyott röpke 100 évére, ami talán kicsit emelte volna az egybites gonosz karakterét. Az effektekről érdemes beszélni egy kicsit, néhol annyira kilógott a lóláb, vagy inkább mondhatnám, hogy a két kerék, hogy az önmagában poénforrás volt a moziközönség számára. Szerencsére csak két-három jelenet lett tényleg vérgagyi, mindenhol máshol sikerült az animátoroknak tisztességes effekteket a vászonra kódolni. Nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy J.J. természetesen csak a teljes lens-flare gyűjteményével együtt volt hajlandó átadni a stafétát tajvani kollégájának, aki nem volt rest a teljes pakkot felhasználni, így a percenként szemünkbe villanó fénytörések száma magasabb, mint valaha. A kézitusák koreográfiájáról sok szót nem tudok szólni, mivel az operatőr a manapság divatos epilepsziás rángatózást alkalmazta a Beyond esetében is, úgyhogy sokat nem lehetett látni a bunyókból.
A film zenéje továbbra is Michael Giacchino munkája korrekt iparosmunka, ami továbbviszi az előző filmek főbb motívumait, viszont volt egy rész a filmben... igen, mindenki tudja, aki látta, hogy mire gondolok. 10 éve nem hittem volna, hogy az akkor még töménytelen mennyiségű technoblablával, űrpolitikával körített Star Trek lehet valaha annyira cool, mint az itteni Enterprise legénység, akik a 100 éves, lopott csotrogány hajójukkal a Beastie Boys Sabotage-ára zúzták le a teljes gonosz flottát. Végigvigyorogtam azt a pár percet, annyira... nincs jobb szó, badass volt az egész. De ez igaz az egész filmre: Lin biztos kézzel vezette végig a pörgős történetet, ügyesen váltott a szálak között és egy tényleg vagány filmet tett le az asztalra. Azért pedig külön köszönet, amit Spock-kal tett a film végén, nem mondom, hogy nem könnyeztem meg azt a jól ismert, ezeréves fényképet az ismerősen mosolygó, fiatal arcokkal.
És hogy mit hoz a jövő? Nos, a Beyond egy nagyon jó alapot teremtett a negyedik rész számára, remélem a Paris parancsnok által megemlített, az Enterprise-nál modernebb hajó az Excelsior lesz és láthatunk valamiféle rivalizálást a két ikon között. Az is jó lenne, ha végre elszakadnának a világfájdalommal teli félőrült gonoszoktól és valami újat mutatnának Kirk-ék ellen, mert negyedszer ugyanazt bedobni nem lenne szerencsés. Nem szabad sajnos elfelejteni Anton Yelchin halálát sem, kérdés, hogy miként tudják őt pótolni a jövőben, ha egyáltalán akarják. Csekov ebben a részben sokkal inkább szerves része volt a történéseknek, mint korábban, így még fájóbb lesz a tehetséges fiatalember hiánya. Abrams minap kiadott nyilatkozata alapján még nincs eldöntve a karakter sorsa, de nem szeretné másra bízni. Mindezekkel együtt én bizakodom és remélem, hogy sikerül még egy szinttel feljebb lépni a következő résszel.

Mellékesen írom csak ide, mert nem kapcsolódik szervesen a filmhez, de nem értettem az internet felbolydulását Sulu körül. Egyrészt nem számít, hogy meleg-e, csak egy kis plusz volt a filmben az a pár képkocka a párjával és a kislányukkal, másrészt nyilván az eredeti Sulu-t alakító, amúgy meleg George Takei előtt akartak ezzel tisztelegni kicsit. Semmi baj nem volt ezzel az én meglátásom szerint.

Hozzászólások

(#1) petipetya


petipetya
nagyúr

Mint Star Trek rajongó (de nem fanatikus), elég kritikus szemmel várom a filmet. Az előző annyira szar volt, hogy a mostani csak jobb lehet. Örömmel olvasom itt is, hogy a karakterek végre hitelesek lettek, legalábbis hitelesebbek annál, mint amennyire Abrams alatt voltak.

Sokat nem várok tőle, de könnyed kikapcsolódásnak megfelelő lesz egy hétvégi ebéd mellett.

"nincs rá lezsóidő"

(#2) wetomi válasza petipetya (#1) üzenetére


wetomi
aktív tag

Jó lett, nézd meg! Nem hibátlan, de bőven van ami ellensúlyozza azokat.

Engem az elejével megvettek. Amikor gyakorlatilag elmondja Kirk, hogy k..va unalmas a mélyűri küldetés. Ilyen filmekben, sorozatokban nem volt korábban. Talán 8-as filmben volt valami elszólás a porszem számolásra, de úgy igazából nem merte senki kimondani, hogy a mindennapos működés egyhangú.

[ Szerkesztve ]

(#3) madgie


madgie
titán

A Sabotage-zsal csak az a gond, hogy már ellőtték a 2009-es reboot elején, a kölyök Kirk-nél. OK, talán ráfoghatjuk, hogy direkt lett így, meg Kirk is valami olyat mond, hogy ez jó választás lesz, hovatovább bemagyarázhatjuk azt is, hogy a film elején befásulni látszó Kirk ezzel a zenével "kapja vissza" végre a gyerekkorára visszautaló nemtörődöm vagányságot... nemtom. Ezzel szemben van millió és egy hasonló stílusú zene, ami önismétlés nélkül is badass lett volna itt.

(#4) Bad Pritt válasza madgie (#3) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Lehet újravágom majd itthon mondjuk a Fortunate Sonra vagy valami hasonlóra, kíváncsi leszek úgy milyen lesz. :D

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#5) Bad Pritt válasza petipetya (#1) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Nem váltja meg a világot ez a film sem, de szerintem van olyan jó, mint az első Abrams film, csak még trekesebb és nosztalgikusabb.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#6) ncc1701 válasza petipetya (#1) üzenetére


ncc1701
veterán

Dettó. De nem csak az előző volt vacak, hanem az előző kettő. Sőt, tovább megyek, számomra minden szar, amihez eddig ez a JJ gyerek hozzányúlt (starwars ugyebár).
Mindenesetre nagyon várós már egy igazi star trek film, ami nem csak a látványra épít, hanem a hagyományokra is bőséggel. Az elsőt még megnéztem moziban, a másodikat már nem mertem, és h őszinte legyek, erre sem merem elvinni a családot.

(#7) Bad Pritt válasza ncc1701 (#6) üzenetére


Bad Pritt
nagyúr

Olyat már nem fogsz kapni. Nincs rá igény. A jövőre érkező sorozat épít majd talán az eredeti trek feelingre. El kell fogadni, hogy a régi trek filmek megoldásai ma már moziban nem működnek.

Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

(#8) greenity


greenity
aktív tag

Bevallom én kicsit kétkedve mentem el, nekem túl nagy volt a felhajtás a végén körülötte. De hát Star Trek, elmegyünk megnézzük, végül csak ketten mentünk a párommal a szokásos bagázs helyett... de szerintem megérte, az elején nekem nagyon össze-vissza volt, voltak benne klisék, de igen, ez inkább volt Trek mint az előző.

Az, hogy hogy lett a főgonosz valóban megnéztem volna, érdekelt volna a dolog, viszont talán van benne valami "filozófia" is, hogy az egységet állították szembe a háborúval.

Mindenesetre érdemes megnézni.

"Egy mosolynál jobb a több"

(#9) madgie


madgie
titán

Ja, miért bazári szerinted az Enterprise újraépítése? A hyperlapse-effekt miatt?

(#10) wetomi válasza greenity (#8) üzenetére


wetomi
aktív tag

Én nem éreztem, hogy nagy lenne a felhajtás a film körül. Sőt, szerintem a marketing része, legalábbis itt az országban elég csendes a "nagy versenytárs" Star Wars mellett, amiről napi szinten fröccsentenek valamit uborkaszezonban is...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.