2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

Miért ebbe az irányba "fejlődtek" a laptopok?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

...Úgy látszik most ilyen laptopos témák forognak a fejecskémben...
NEm rég ugye jól kibeszéltük, hogy nincs értelmes laptop a piacon
Na de beszélgessünk arról, hogy vajon miért alakult így?
Induljunk ki a Dell Inspiron 8100-as laptopomból.
Ez egy igazi konzumer gép.. volt...
oszt mégis találunk rajta: pöcökegeret, a billentyűzete gyerekek olyan, hogy máig nem találkoztam laptopban ilyen jó billentyűzettel... Rakható a gépbe akár 2 akksi is... Pedig ez egy konzumer gép!
Oké, nem dokkolható... elvégre konzumer gép... nem elvárás... Ellenben kapott dedikált gombokat multimédia kezelésére... elvégre konzumer gép...
Tehát az ezredfordulón a konzumer piacra szánt gépek is meg voltak csinálva tisztességesen...
Oké, elhagyták a pöcökegeret, sőt most már az üzleti kategóriás gépeknél is... Picit spóroltak vele, cserébe olcsóbb lehetett a gép. Ezt még megértem... Valahol az is érthető, hogy ahogy csökkent a gépek fizikai mérete, úgy el kellett hagyni a másodlagos akku opcióját is... főleg konzumer gépeknél...
De amit nem értek! Miért van a mai laptopok 100%-ánál szar fos billentyűzet? Miért kell össze nyomorgatni a kurzor gombokat? Miért kell összenyomorgatni brutál módon a funkció gombokat(F1-F12)?
Miért kell annyira összenyomorgatni a gépházat? Értem én hogy divat a vékony gép (divat egyáltalán?) de a fizikát nem lehet megba... átvágni... aminap volt nálam egy 8. gen i5 procis dell Vostro... az még nem is annyira az alja... ha nem a levegőbe tartva teszteltem, 2 perc után hopp 100 fok a proci és túlmelegedés és a proci szépen vissza vette magát egy i7 920 szintjére :DDD :U :W
Miért kellett elhagyni a vissza jelző ledeket? HDD töltő led,\ akku töltő led\Wifi ki/be kapcs vissza jelző LED\Caps lock\num lock vissza jelző LED ilyesmik... Miért kellett elhagyni a maradék fizikai gombot, mint pl hangerő szabályzó, Wifi ki bekapcsoló gomb?
De most komolyan! Semmi irónia nincs a gondolatmenetemben.. értem én, hogy spórolni kellett, hogy olcsóbb legyen a gép... De azért mert valaminél spórolni kell, még nem jelenti azt hogy xart kell csinálni... NA meg nehogy már egy 200ezres gépnél nem fér bele a normális billentyű, a normális hűtés kialakítás, pár hasznos hardveres gomb...

Hozzászólások

(#1) bacsis


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog

UP, és nyomassátok a ti véleményeiteket is :)

(#2) Phülöp válasza bacsis (#1) üzenetére


Phülöp
őstag

Gondolkodtam karácsony előtt egy (a mostanihoz képest) újabb üzleti laptop beszerzésén (szigorúan használtan), de kicsit megtúrva a netet, a mostani vas tuningja sokkal kifizetődőbb egyelőre.

5 éve szolgál egy Lenovo T520 - és már akkor is használtan vettem.
Az idei terv: 120GB SSD -> 512GB SSD (+ a régi költözik a DVD meghajtó helyére), 4 GB -> 2x8GB RAM bővítés, processzor csere i5-ről I7-re (valószínűleg i7-2760QM), esetleg egy dokkoló - a kijelző viszont marad az eredeti (1600x900), mert displayporton hajtom külső monitorral.
Mindemellett megmarad a pöcökegér meg a hangerő gombok, meg az elnyűhetetlen gépház. Ha majd grafikailag már nem lesz elég ez a konfig, újra elgondolkodom, mi legyen helyette.
Nem hiszem, hogy a jelenlegi piac fel tudna mutatni hasonló szintű bővítési lehetőségeket.

[ Szerkesztve ]

Irodai Túlélőkészlet: https://logout.hu/blog/amea/index.html

(#3) Tzoltan21


Tzoltan21
tag

Szerintem pontosan azért, hogy a minőségi gépek minél drágábbak legyenek. Vannak azért új gépek, amik elég jól vannak összerakva, (pl.: Lenovo P50-P51 széria). De tény, hogy 100 ezer forint környékén nem igazán lehet minőségi gépet vásárolni.

Nekem mondjuk most egy Clevo W650KK1 laptop van, nem a legjobb minőségű, de számomra teljesen jó. :) Főleg az asztali proci miatt...

(#4) Alex91 válasza bacsis (#1) üzenetére


Alex91
félisten

Majd 10 ev mulva megtudod, amikor majd megveszed hasznaltan az elso Apple Silicon procis Apple gepedet, hogy mi az a Notebook! :DD

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#5) Syl


Syl
nagyúr

"Várom" már azt az időt, amikor majd a laptopoknál is lehagyják a töltőt... :U

The past tempts us, the present confuses us and the future frightens us. And our lives slip away moment by moment… lost in that vast, terrible in-between.

(#6) brd


brd
nagyúr

Mert az igénytelen tömegnek hányják őket.

The only real valuable thing is intuition.

(#7) Petika_ válasza bacsis (#1) üzenetére


Petika_
csendes tag

Nyereségnövelés.
Egyrészt terelnek a "high end-ebb" felé, másrészt cél a minél "óccsóbb" előállítás (éljen a minél nagyobb hasznonkulcs).
Volt (ill. még van) egy Dell Latitude E6540-esem (már a második, mert az elsőben meghalt az alaplap), és haldoklik a videókártya, így kénytelen voltam utódot keresni. Alapvetően elégedett vagyok vele, mert viszonylag stabil és szerelhető, alkatrész is van hozzá (WWAN kártya helyére mehet mSATA SSD, persze az alapkivitelek kritikán aluliak - kijelző, HDD), családban van egy E6440 is, bőven bírja a gyűrődést.
Sajna ez volt az utolsó modell a 6000 szériából, lehet választani a színes-szagos 7000 meg az "egyszerűsített" 5000 széria között.
Mivel már van mindenféle csingilingi hozzá (dokkolók, töltők) inkább Dellben gondolkodtam. A Dell az E-Portot is beszántotta, így olyan laptopot kerestem, ami még kompatibilis, de már van rajta Thunderbolt is (éljen a jövő), így csak később kell majd új dokkolóba beruházni, viszont elég kevés választási lehetőség volt:
-Latitude E5570/Precision 3510
-Precision 7510/7520 (bőven túl van a keretemen)
-Precision 7710/7720 (de ez már nekem túl nagy és brutál drága)

Az 5570/3510-ből meg fehér holló, ami tud TB3-at (extraként volt rendelhető az i7HQ + AMD R7-es gépekhez).
Végül találtam egy 3510-est, de nem estem hasra a minőségétől, a billentyűzetét rosszabbnak tartom (szigetes és kurzorgombok :((( ), nagy akksi ill. M.2 SSD és SATA HDD/SSD nem megy egyszerre bele ( :(( ), az alsó takaró csavarjaiból kettő már nem használható, mert a gépházban már nincs menet (ötletem sincs miért), szerelhetősége sem olyan fényes (nem vagyok híve a beépített akksinak, vagy pl. hűtés szereléséhez vedd ki a dock frame-et, csak 25 csavar).
Ami még érdekes, hogy a (jelenleg kapható) Dell dockok közül egy sem támogatja (legalábbis a Dell weboldala szerint).

Van egy céges Lenovo T540p "fapad edition" (i3, HD, 500 GB HDD), egyszerűen förtelmes.
Az egy dolog, hogy gyenge, de szerintem a ház, a billentyűzet és a gombok nélküli touchpad mindegyiken ugyanaz. A ház szétugrik az illesztéseknél, ha nem két kézzel emelem fel, az egész touchpad benyomható és emiatt lötyög, a billentyűzeten gépelni olyan érzés, mint egy olcsó, vékonyított membránoson, a kijelző lényegében csak egy szögből látható (beépített privacy filter, LOL :P ), az eredeti töltő egy évet bírt. Emiatt se nagyon néztem Lenovot (ha jól olvastam, a későbbi szériákon javítottak azért ezeken).

[ Szerkesztve ]

(#8) Petika_ válasza Petika_ (#7) üzenetére


Petika_
csendes tag

Egyet elfelejtettem:
amíg a most kapható termékeket veszik, nincs nyomás a gyártókon, hogy változtassanak...

(#9) PSti


PSti
tag
LOGOUT blog

Nem bántás a laptoposok felé, de én nem értem otthonra minek vesznek az emberek laptopot úgy, hogy sose viszik sehova. Amit bacsis is leírt, szar a billentyű, nem nagyon lehet fejleszteni, a képernyő vacak, stb-stb. Kb. kevesebb kábel van és ennyi a valódi előny. Nem akarok itt laptop a pc ellen vitát indítani, csak nem látom az értelmét a laptopnak egyáltalán otthonra.

(#10) bacsis válasza PSti (#9) üzenetére


bacsis
Közösségépítő
LOGOUT blog

Mióta vannak mostani okos telefonok, tényleg hátrébb szorult a laptopok felhasználási köre... De azért van...
Pl most tespedünk a nappaliban megy a TV-n a NEtflix... közbe 1-2-3 óránként ránézek a PH-ra... nem akarok mobilról, mert nehéz gépelni.. most is a lapitopit kapcsoltam be ;) de van hogy a hálószobába szeretek filmezni a lapitopit ágyba véve.. esetleg egyában dögölve akarok játszani.. szintén laptopon... Szal nem rossz azért otthonra :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.