2019. február 22., péntek

Gyorskeresés

Baljós árnyak

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

...Igen, eltűntem, nagyon jól esik, hogy tényleg napi szinten kerestetek privátban, hogy ennek mik az okai... Elég húzós korszakomban vagyok, de talán rendeződnek soraim, s ennek ellenére azért a háttérben próbálom folytatni a retro-zást...
Most csak ennyit tudtam kiizzadni, de ez is több mint az elmúlt hónapokban :B

Szóval... egy nagyon remek kis gép látszólag, olyan körítéssel, hogy amúgy bexarnál... De a xar is xar marad ha arany fóliába csomagoljuk, akkor is...
...Az azért kemény hogy egy combosabb P3 szintjével küzd :DDD

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
(senior tag)
LOGOUT blog

"...Az azért kemény hogy egy combosabb P3 szintjével küzd ..."

Nem annyira, mert valóban P3-as volt az első Atom processzorok kiépítése.
A legenda szerint a katonai felhasználásra szánt P3 processzorok terveit, állami ellenőrzés után, javítva kapták vissza. Ezt ültették át alacsonyabb sávszélességre.

Nekem van Atom 330 - ION alaplapom. A processzor nagyon tuning barát. Az alap 1,6GHz, gond nélkül emelhető 2GHz-re. A memória tuning jó hatással volt az Nvidia GPU-ra. A COD2 egészen jól futott.

Ha értelmetlen hozzászólásommal találkozol, az nem a véletlen műve. A Fantasztikus tag, címre hajtok! Muszáj hozzászólnom.

(#2) lezso6 válasza Hieronymus (#1) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Már legendák is vannak? :D Ez eléggé kamu.

Az (első) Atom legjobban kb a Pentium M-re hasonlít, ami ugye a Pentium Pro-val induló P6 / i686 fő architektúra Pentium 3 utáni következő iterációja. Az Atom viszont ennek egy elég butított változata, pl in-order architektúra, azaz van benne egy kis Pentium (P5 / i586) is. És hogy még jobban megkavarjam: a Netburstnél bemutatott HT technológiát is megkapta. Szóval kb mindenhonnan vettek egy kicsit, hogy a lehető legkevesebbet fogyassza. :D

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#3) llax válasza lezso6 (#2) üzenetére


llax
(senior tag)

Mindig szerettem az ilyen legendákat olvasni. Különösen, ha sok évvel a történések után születtek, amikor már majdnem elfelejtődött az eredeti sztori :)

"Szóval kb mindenhonnan vettek egy kicsit, hogy a lehető legkevesebbet fogyassza."

Ami ugye egész jól sikerült is, nem csak abszolút fogyasztásban, de teljesítmény/fogyasztás arányban is jó lett. Csak a desktopra kiadott teljes platform lett igazi kazán :) 4/8W-os proci mellé 22W-os NB. Viccnek is rossz volt.

(Van működő Atom 230-as gépem, SSD-vel, 2GB RAM-mal, Win7-tel, csak valamiért nem erőltetem a használatát :) )

(#4) lezso6 válasza llax (#3) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

22 wattos 945? :D Én úgy emlékszem 9 wattos volt Atom mellett, gondolom volt sokféle verzió. Bár az a 9 watt is eléggé sok... :D

A 2008-ban indult első gen egyébként szörnyű volt szerintem. Az AMD Bobcat szimpatikusabb volt, az ugye a K8 architektúrárára épült, persze butítva, de legalább volt out-of-order végrehajtás meg életképes IGP. Csak ugye az AMD megoldására kellett várni 3 évet (2011). :D

2013-ban az új Silvermont magokkal már sokkal jobb volt az Atom, visszahozták az out-of-order végrehajtást, s ha jól tudom ezek már Core 2 Duo szintet hoztak, szóval nagy ugrás volt. Persze ugyaenbben az évben az AMD sem maradt tételn: jött a Jaguar, nagyon hasonló CPU teljesítménnyel, jóval erősebb GCN-alapú IGP-vel.

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#5) llax válasza lezso6 (#4) üzenetére


llax
(senior tag)

Ha Te 9W-ot emlegetsz, akkor én sem 22-t, hanem 25-öt mondok :) (945GC+ICH7)
A 945GSE volt 6W-os, mobil ICH7-tel együtt 9W, netbookokba ezt pakolták. A miniITX desktop lapokra szívbaj nélkül rátették a 945GC-t...

Az atomos gépem valami 35W idle fogyasztást produkált. Ez váltotta egy 14W (paneltáp - AC táp között csak 11W) idle fogyasztású rendszer (Athlon 5370+8GB+SSD - azaz Jaguar), ami az adott felhasználásra (főleg tartalomfogyasztás) a mai napig bőven sok.

Valamit tudhat az a Jaguar, mert az aprón majdnem annyiért kínálják, mint amennyiért és újként vettem. Mondjuk a gépben lévő RAM most drágább is használtan...

[ Szerkesztve ]

(#6) lezso6 válasza llax (#5) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

Ja, így már értem. Pfff, ez így vicc.

Gondolom azért drága, mert azóta nem nagyon van semmi. Az utód, a Puma (Plus) már BGA-s, s ennyi, vége. Pedig Ryzen-ből biztos lehetne valami 5 wattos, hisz a mobil Raven Ridge is 15 wattból igen nagyot domborít. De most nem ez a fókusz az AMD-nél, hanem a szerverpiac, ott lehet nagyot szakítani. :) Bár lehet a RR-nél le lehetséges konfigurálni igazán alacsonyra a TDP-t. Vagy undervolt. :D

Intel van, Gemini Lake platform (Goldmont Plus magokkal) a legújabb. Pl Pentium J5005 (10 watt) procival van gagyibájt tégla 60k-ért, csak DDR4 meg M.2 / 2.5" adattároló kell bele és kész... :DDD Nem olcsó. :U

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#7) ivana válasza lezso6 (#4) üzenetére


ivana
(PH! addikt)

Az atom vonal mindig is egy rossz vicc volt. 2013-ban már eléggé sikerült túllépni a c2d-n az i* vonalon. Az ilyen Nxxxx procik még mindig a szemét kategóriába tartoznak noti vonalon.

Ezeknél az új cuccoknál már van konfigurálható TDP nem? Vagy csak néhány lapban? Ha meg otthonra kell akkor úgyis lehet undervoltolni.

Régen volt egy 60W-os gulftown xeonom azt brutálisan lehetett húzni meg undervoltolni is (a legjobb magokat válogatták, hogy kijöjjön a 60W).

(#8) Kisgépkezelő válasza ivana (#7) üzenetére


Kisgépkezelő
(fanatikus tag)

A beágyazott rendszerek piacán szerintem egész szépet mehetett. Fateroméknál akkoriban nagy volt az öröm, mert egy egész sor méregdrága Kontron, Supermicro, meg egyéb exotikus gyártó méregdrága spéci szabvány ipari alaplapjára épülő terméket tudtak kiváltani, valami 25-30 000 forintos integrált procis Intel alaplappal.

(#9) bacsis válasza Hieronymus (#1) üzenetére


bacsis
(Közösségépítő)
LOGOUT blog (1)

Ez is egy ION-os cumó... csak egy monitorba van beépítve, amolyan All In One.. sajna így az OC kimarad :(

(#10) llax válasza ivana (#7) üzenetére


llax
(senior tag)

"Az atom vonal mindig is egy rossz vicc volt."

Messze nem volt az. Rengeteg olyan alkalmazás volt és van (és lesz), ahová nem kell az Core xy teljesítménye.
A baj kicsit a gyártókkal (pl. a 945GC esete vagy az aránytalanul drága Ion), jobban a kereskedőkkel és legjobban a vásárlókkal volt, nem az Atom sorozattal.
A saját korában az aktuális Atom sorozat teljes mértékben alkalmas volt netbook/nettop/tablet felhasználásra. Full feature laptopot vagy asztali gépet kiváltani soha nem volt alkalmas. Nem is erre a célra készült.

Szinte minden szuper/hipermarketben ott volt microATX házba tett miniITX lapon az Atom, mint legolcsóbb pc és laptop/notebook néven árulták azt, amire nagy és vastag betűkkel rá kellett volna írni: NETBOOK, hozzá némi magyarázatot is társítani. Egyikre se írták rá, hogy "ne ezt vedd a gyereknek játszani és fullhádépornót nézni b+". Márpedig megvették és amint többre akarták használni tipikus "nettop" feladatoknál, akkor jött a szívás.

Említettem azt az Atom 230-as gépemet. Böngészésre teljesen jó volt mindaddig, amíg el nem kezdték a HTML5-öt használó oldalakat tolni, a YouTube videók is mentek 480p-ben, amíg Flash alapú volt a lejátszás és persze addig, amíg a böngészők memória és teljesítmény igénye mérsékeltebb volt.
Az aktuális Atom-ok ugyanezeket az igényeket magas szinten kielégítik (videóból már a FullHD sem gond), nagyon alapszintű irodai célokra is kényelmesen használhatók.

Ha tudni akarod mi az igazán vicc: van 1GHz-es VIA C3 cuccom is :)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.