2023. február 3., péntek

Gyorskeresés

PC nosztalgia

Írta: | Kulcsszavak: shuttle . celeron . intel740 . quantum . nosztalgia . hardver

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy kis nosztalgiázás, melyet egy másik Logoutos írás ébresztett.

99ben nekem is nagyon el kellett gondolkodni, hogy super7-es vagy slot1-es rendszert válasszak. Árban hasonló szinten voltak.

Ma már visszatekintve elég egyértelmű a dolog, de akkoriban elég hangos volt a szaksajtó is attól, hogy bár van amiben lassabb az amd k6 sorozata, de a 3DNow az nagyon megdobja játékban/multimédiában.
Másik oldalról meg ugye akkor még L2 nélküli Covington Celeronok is voltak (amit jól megfontoltan messzire elkerültem :D).

AGP kapcsán is komoly kételyek voltak a super7 reszer esetén, mivel nem volt nyilvános az intel féle specifikáció így eléggé bizonytalan kompatibilitású megoldások voltak.

Végül egy ilyen gép lett az eredménye a netes kutakodásomnak, akkoriban elég erős közepes gép volt:

Shuttle HOT637A, intel LX chipset, 4 dimm slot, 2x AGP
Remek lap volt, az utolsó beta bios-szal kezelte az újabb fajta 1 oldalas 128 megás modulokat is. Hivatalosan 512MB SD ramot kezelt, de valószínűleg megfelelő kétoldalas modulokkal 1024-gyel is boldogult volna.(8 oldalt kezelt és az egyoldalasból is ment a 128as).
Megfelelő átalakító kártyával kezelni tudta volna a későbbi 766os celeronomat is. (Mivel akkoriban már elvétve lehetett komolyabb átalakítót találni, így az alaplapot+procit egy Shuttle AV18T-re cserélte a bolt, ez azóta is megvan... 1113MHz-en ment benne, most pedig 1333MHz-en futó CeleronT van benne)

intel Celeron 300A :) Régi szép idők... 374MHzen használtam (83*4.5, alaplap hivatalosan nem támogatta a 100mhz-es fsb-t, nemhivatalosan a chipset nagyon nem szabványos értékekkel elboldogult vele valamelyik Asus lapban) amikor kezdtem érezni, hogy a kor túlhaladt rajta.

innoVision intel740 8MB AGP2x. Az őse a 810-es és utánna fejlesztett integrált VGA-knak. Elég korrekt volt. Annó Riva128 4MB volt a versenytársa, a TNT meg túl drága volt hozzá képest. Jól döntöttem... a jó öreg intelt még akkor is tudtam játékra használni, amikor a Riva128 már kifulladt... az ok egyszerű... míg a Riva csak néhány megát volt képes a rendszeréből használni, ezzel szemben az intel teljes mértékben kiaknázta az AGP nyújtotta lehetőségeket, 128 MB-os 3dmark99 teszt is lefut vele... lassan de biztosan... Néhány szélsőséges esetben jobb volt emiatt még a későbbi Savage4 32MB-nál is (ami 63MBra tudta bővíteni a textúra memóriát AGP-vel). Sajnos Win2000 és WinXP renszerekhez már nem adtak ki külön drivert, így a beépített 3d-t nem kezelő maradt... pedig az évekkel később is gyakori S3 Trio2X AGP kártyáknál nagyságrendekkel többet tudott. Linux alatt lehetséges hogy kihasználható ma is. Videó lejátszásnál sem volt rá panaszom, egyszer kipróbáltam hogy le tudom-e lassítani úgy a gépet, hogy akadjon rajta egy DVD formátumú Múmia filmelőzetes... 225MHz-re lassított CeleronA mellett is lazán lejátszotta a hardveres mpeg gyorsításnak hála. Évekkel később komlyabb monditoron azért kiütközött hogy elég gyenge minőségű videójelet adott ki a kártya (nem a chip hibája), mert 1024es felbontásban 75Hz felett nagyon homályos volt a képe. A kortárs Matrox kártyáktől viszon leesett az állam - van egy G200 8MB AGP és egy Milleneum II 4MB PCI a birtokomban... '99 környékén nagyon komoly kártyák lehettek. A Mill II hajtja a mostani gépemben a második CRT-t. Egyébként az intel kártya is működőképes, úgy 2 éve volt gépben utoljára. (A hűtőbordákkal legóztam kicsit.. a g200 passzív bordája most egy gf2mx400-at hűt, az ő meg lehet megkapta az intelét, de nincs használva... mostanság egyikük sem)

64MB SDRam - hát... ma ddr2ből vagy 4 GBra futná az árából :) De emlékszem a tajvani földrengés után volt hogy 50ezer ft-ra is felszaladt az ára... akkoriban csak megrendelésre mertek a boltok ramot hozni mert nem merték vállalni hogy pár nap alatt visszábbzuhan és bukjanak rajta.

miroMedia / Pinnacle PCTV - korrekt kis tunerkártya, még az a változat ami egy bűvítőmodullal rádiósra és stereo hangúra fejleszthető. Manapság is használatban van néha.

A gép háza egy átlagos miditorony, melyben eredetileg egy 235W-os R&M jelzésű táp volt. A táp ma is működőképes (ventillátor csere azért kellett egyszer), egyik P1es gépben dolgozik időnként. Elvileg szabályozza a fordulatszámot, de ma már ezt nem úgy tapasztalom (99re meg nem emlékszem :D)

Merevlemez gyanánt Quantum EX 6.4 GB került a gépbe. Ismerősök akkor hüledeztek, hogy minek akkora lemez, úgysem lehet megtölteni. A sors fintora hogy ugyanezek az emberek pár hónap mulva szintén ugyanilyen lemezt vettek :)

Oh igen, CD-rom: Shuttle 32x... évekig ment... aztán a gyengélkedő mechanikát egy hasonló elektornikai hibás meghajtóéval kereszteztem.. még pár évet ment... még megvan, de csak levélnehezék. Bár borítás nélkül ha kézzel segítek neki felpörögni, akkor audió cd hallgatására jó :D Mikor végképp elhalálozott 2001 körül, akkor egy LG 32X-es CDRW került a helyére (4MB cache és fw cserével PCAV módú 40x-es testvérévé változtatva a kétes minőséget adó ZCLV helyett), ez máig tökéletes állapotban van.

Genius soros golyós egér és genius ps2 billenytűzet ma is megvan és szintén a p1esnél dolgozik. (Ha már ennyit emlegetem a p1-es, az a második legfiatalabb gépem :D tartalékos/otthoni gépnek raktam össze fillérekből, ahhoz képest elég jól teljesít: P1 233MMX, 128MB SDRam, SB16 Vibra, 800MB hdd :D, de a 6 gigással Xp is elment vele, a 2000 kifejezetten kellemesen. Bios pach-csel elvileg a 120 Gigás lemezt is kezeli, 80assal a gyakorlatban is bizonyított)

A hangról Creative Sound Blaster 16 Vibra ISA gondoskodott :D Ez is megvan, benne van az AV18T-ben az integrált mellé téve. Sőt, vagy 3 testvérét is megszerezten a közelmúltban fillérekért és régebbi gépekben felhasználtam őket. Elég korrekt... akkoriban megfelelő hangminőségű volt.

A képről egy LG 440Si CRT gondoskodott. 99ben elég jó volt. Bár nem olyan szép képű, mint az eredetileg kinézett Daewoo, de máig működőképes. Később mikor pár ezresért hozzájutottam egy Compaq V500hoz, azért láttam a hatamlas különbséget. A Most használt Philips 107B pedig még jobb.

Összességében az akkor igencsak komoly beruházás úgy érzem megérte, mert minimális bővítéssel/cserével (+Ram, használt olcsó s3 Savage4) majdnem 3 évig használtam. Ezután pedig gyakorlatilag az új 766os CPU árába került csak az újabb lap a becserélés miatt (300A + Hot637A).
A monitor, ház, táp, ram, merevlemez, tv tuner, hangkártya, fdd máig működőképes és időnként használatban is van. Részben ez egyik p1es rendszerben, részben az utód Celeron rendszerben. A VGA a polcon pihen. Nehéz szívvel váltam meg a Hot637-es laptól és a procitól is, de győzött a csábítás melyet a csere lehetősége nyújtott.

Sokmindent tanultam a gép használata során. Azt, hogy minden gépnek lelke van: mindig van valami amit nem szeret az adott rendszer. (99ben nem volt még olyan elterjedt a tunerkártya, sok hónappal később forrt ki annyira a vga és a tuner drivere. Megtanultam hogy mit nem szabad csinálni ha Tv-t nézek :D ) Kialakult bennem egy fajta tisztelet a hardver iránt.

Az albumomban találhatók képek részben ezekről, részben másoknak összerakott / fejleszteni segített gépekről:
- hogyan mossuk ki a billentyűzetet, ha műzli helyett az kapta az áldást :DDD
- 486 laptop újratelepítése egy ismerős részére
- X2-es rendszerem darabjai összerakás előtt
- egy Amd64 -> Core2-es rendszerre váltás segítése (gf 8800gtx társaságában :R )
- monitorok és celeronok rakásban ;)
- többféle P1-es rendszer, fiókban, házban...
- egy szinte hangtalan FSC P3as rendberakása
...

Hozzászólások

(#1) edipqe


edipqe
senior tag

aranyos kis nosztalgia cikk! :C

I aint fightin! I would not give a f. if I would see a russian tank drivin flat bush on avenue. I aint shootin nobody, so call me a fagget! When the wars over Im gona be the fagget with two legs!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.