2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Catee CT100 avagy kétmagos cicafon tízezerért

Írta: | Kulcsszavak: catee ct100 . olcsó kínai telefon

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Persze csúsztatok a szalagcímben mert a végösszeg normál esetben a húszezerhez van közelebb, de erről majd később.

Az első kínai telefonom megrendelése (és a felmerülő problémákra való megoldáskeresés) óta valahogy itt ragadtam a lapcsalád fórumain, és a kínai webshopok böngészésével sem hagytam fel.

Ennekokán feltűnt hogy ezek a boltok időnként mindenféle indokkal villámvásárokat rendeznek ahol néha közismert gyártók népszerű modelljeit, máskor pedig teljesen ismeretlen sosem hallott brandek elavult harverrel szerelt készülékeit árulják kisebb nagyobb kedvezménnyel, vagy éppen eszement olcsón.

Persze azt is kitapasztalja az ember hogy általában itt csak 1-2-5-10 darabos készletekkel bűvészkednek a shopok, de ez elegendő arra hogy viszonylag nagy látogatottságot érjenek el.
Más kérdés hogy szemben azzal amit ők feltételezhetően gondolnak az odacsődülő látogatókról, - tudnillik hogy ha nem fognak meg flash dealben valamit, akkor majd vesznek valami mást a 'sima' kínálatból - a kudarcélmény inkább elveszi az ember kedvét a vásárlástól, sőt a vásárlók nagy részénél még a bolttól is.

Egy ilyen vevőcsalogató akció során lettem figyelmes az Antelife.com egyik ilyen ajánlatára;

Sohasem hallottam még ezelőtt a CATEE márkáról, és a választékot elnézve ez nem véletlen, egyértelműen egy OEM gyártó termékeit saját brandre felmatricázó cégről van szó, ahol a tervezés/fejlesztés ismeretlen fogalmak.

Mégis az ajánlat ezért a pénzért kecsegtető volt, mert bár kétmagos telefont kínáltak, de viszonylag új processzorral szerelve, a készülékben ugyanis egy MT6572 dobog, ami már 28 nanométeres csíkszélességű és a tavalyi év közepén dobták piacra tehát őskövületnek csak azok nevezhetik akik valóban rajta tartják a kezüket a processzorgyártás érverésén.

Az ajánlat tehát a következő volt;

[kép]

44.99 dollár, azaz kb 11 ezer forint (nettóban).
Mérlegelni nagyon nem volt időm, hiszen ez egy villámakció volt, legfeljebb a nagylányom végre lecseréli az Alca 955-öt amire egyre több panasza van úgyis.
(A cikk befejezésekor már el is halálozott a francia-kínai, és sajnos az is kiderült hogy nem ez a telefon lesz a megfelelő utód, de ne ugorjunk ennyire előre.)
Licitáltam hát és a korábbi próbálkozásaimmal ellentétben ezúttal sikerült elcsípnem 1 akciós darabot.
Pillanatokon belül jött a shoptól is a visszaigazolás, valamint a paypaltól az egyenlegértesítő.

A telefon 4 színváltozatban létezik, a képeken látható feketében/sötétkékben (van ahol így, van ahol úgy hívják), valamint fehér elő és hátlappal kék, sárga, vagy rózsaszín kerettel:

Az akció tárgya csak a 'fiús' kivitel volt, de gondoltam egy próbát megér úgyhogy septiben írtam az ügyfélszolgálatnak, hogy postázás előtt nem cserélnék e pinkre a motyót hamár lánynak lesz.
Magam is meglepődtem de a válasz határozott és gyors igen volt.

A mostanában szokásosnak mondható forgatókönyv szerint mentek a dolgok, a telefon viszonylag hamar az országba ért, hogy aztán kétszer annyi időt töltsön a NAV fogságában mint amennyit utazott.
(A bolt 20-án adta át a Quantium Solutions futárszolgálatnak a csomagot, 27.-ig Kínában kóválygott, majd 28.-án reggel megérkezett az országba, ez testvérek közt is 8 nap, a NAV ennek pont a dupláját kotlott rajta)
Külön csavar volt a történetben, hogy a fináncok a terméket az eredeti árán, 89 dolláron szerették volna 'áfáztatni', de pár levélváltás, melyben eléjük tártam az összes engem igazoló adatot (paypal és shop visszigazolás, képernyőmentések a villámakcióról a shopon, és a villámakció hírdetése a shop facebook oldalán) szerencsére eltántorította őket ettől.
Tehát június 16.-án, bő egy hónappal a rendelés leadása után a kezemben volt végre a telefon.

A doboz kibontásakor a következő kép fogadott:

Szerencsére az előző rendelésemben megtapasztalt visszásságoknak ezúttal nyoma sem volt, a készülék sérülésmentesen bújt elő a dupla csomagolásból.
[szerk.] Sajnos jó patópálúr módjára addig rakosgattam jobbról balra, majd balról jobbra a telefont, és odáztam a telefon kipróbálást hogy csak ezen írás elkészülte közben vettem észre hogy a kijelzőn elszórva 6 db fehér pixelhiba van, melyek szerencsére csak teljesen sötét kijelző esetén láthatóak.
A szűz rendszer még teljesen laggmentesen teljesít, de fél giga ramtól 'elvárható' hogy a telefon teljesen belakva - főleg a lánytelefonokon kötelező ramzabáló bughalmaz közösségi média appokat is rápakolva- nyugodtabb tempóban dolgozzon. :)

A 'GYÁRTÓ'-RÓL

Tehát ahogy említettem a vásárláskor még lövésem se' volt hogy a készülék ki fia-borja, de míg a megérkezésére vártam volt időm nyomozgatni. Az már a termékpaletta 3. tagját a CT300-at elnézve is nyilvánvaló volt hogy, gyártásról itt szó sincs a CATEE egy 'szita' brand. Ez a készülék ugyanis elérhető a piacon vowney v5s, Elephone P7 Mini és Mlais MX28 néven is.

Az ugye közismert hogy a kínai összeszerelő üzemek megfelelő darabszám esetén bárkinek legyártanak bármilyen hardver összeállítással egy szállítmány felirat nélküli telefont, amit aztán a vásárló arra szitáz fel amire csak akar.
Gyártónk honlapjának kicsit aláásva úgy találtam hogy az üzemeltető a shenzeni Desoon Technology co., Ltd , mely névvel szerintem már mindenki találkozott aki kettőnél többször keresgélt valamilyen telefon után az aliexpressen.
Ez persze nem jelenti autamatikusan azt hogy a DESOON a készülék gyárttatója, de a gyanúsítottak közé mindenesetre beférnek ezzel. :)

A TELEFONRÓL

KÜLSŐ

A készülék designján nem gondolkodhattak túl sokat a mérnökök, előről tucat tepsifon kinézet, hátul fényes 'ujlenyomatgyűjtős' plexidarab, ami egy kis egyediséget ad a telefonnak az egyben a telefon leg igénytelenebb pontja is, körben egy rózsaszínű varrott bőrt utánzó műanyag keret található.
A készülék jobb oldalára került a bekapcsoló gomb, balra a hangerőgombok, alul csak a mikrofon, felül pedig - nem túl szerencsés megoldással- egymás mellett az micro usb aljzat és a fülhallgató csatlakozó, mely ugyan 3,5-ös de vagy a lábkiosztásával nem stimmel valami, vagy túl mélyre szerelték a készülékbe, de semmiképp sem szól úgy ahogy kéne.
Ha headsettel használja az ember szól de sz@*ul, ha fülhallgatóval próbálkozunk akkor meg nem tilt le a hangszóró, zavartalanul szól tovább..

HARDVER, RENDSZER, EGYEBEK

A készülékben kétmagos MediaTek processzor kapott helyet, az MT6572 dolgozik benne 4 GB ROM és 512 MB RAM társaságában, szoftveres téren ahogy sejtehető ami csak lehet gyári, nyoma sincs átrajzolt felületeknek, de mit is várhatnánk egy low-low end készségtől.
A 4,5 collos 854*480 pixel felbontású kijelző IPS technológiájúként van hídteve, és valóban nem tudtam invertálásra bírni a színeket, bármilyen szögben is döntögettem a megjelenítőt. Adatátvitel terén tudja a kötelezőt, 3g, wifi, bluetooth...
Bővebben a technikai adatokról pl. ITT

MULTIMÉDIA, KAMERA, AKKUMULÁTOR

A zene és videlejátszó is gyári, bár az egyik kezdőképernyőn van egy szupercsajos zenelejátszó 'widget' amiről azonban nagyon hamar kiderül hogy semmit nem csinál, bármit is hallgatunk rajta, ugyan annak az előadónak, Carrie Underwoodnak a képét kell bámuljuk.

A zenelejátszó próbája során is fény derült egy hibára, mégpedig hogy lejátszás közben zavaró kattogó-pattogó hangok keverednek a zenébe, mely zaj a kijelző kikapcsolása után kisvártatva megszűnik.
Mivel csak ezt az 1 darabot próbáltam nem tudom hogy szériahiba vagy egyedi, de rendeltetésszerű működésnek ez semmiképpen nem nevezhető.

A fixfókuszos 2 megapixeles kamera amit a telefonba építettek szóra sem érdemes, még a kínai mezőnyben is gyengének számító képeket lehet lőni vele;

http://kepfeltoltes.hu/thumb/140713/IMG_20130101_002831_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Alapbeálítások, távolra, borús időben...

Még mindíg nem süt a nap, közelre célzok...

A képek fele ilyen életlen, egyszerűen képtelenség használhatót összehozni.

Egy kis zoommal tovább lehet rontani a hatást :)

Végre kisütött a nap, de ez sem segít.
A 0.3 megapixeles előlapi kamera képét már nem mertem feltölteni, de biztos mindenki el tudja képzelni, csapnivaló!

a video sem teljesít sokkal jobban:

Sajnos (vagy szerencsére? :) ) mélyebben már nem volt időm tesztelni a készüléket, mert valaki pusztán a csajos kinézete miatt megvette, így GPS késpességről, akkuidőről sajnos nem tudok beszámolni.

Ám ezek nélkül is leszögezhető hogy ez a készülék is csak egy újabb bizonyíték arra hogy bizony még a kínai telefonok esetén is rá kell áldozni azt a többletpénzt ami ahhoz szükségeltetik hogy az ember egy brand kínálatából mazsolázhasson.
Ez a telefon csak azoknak ajánlható aki akar egy olcsó készüléket hogy megismerkedhessen az androidos telefonok házi romcserélgetésének, magyarításának lehetőségeivel (részben én is erre használtam hála Cappa72-nek, Hungobungonak, Vicu21-nek és mrfrakk-nak), vagy aki telefonáláson és egy kis böngészésen kívül másra nem szeretné használni, ezeken a területeken ugyanis nem találtam fogást rajta.

Hozzászólások

(#2) petipetya


petipetya
nagyúr

Ez a telefonok szőke nője, buta mint a fene. :D Jó kis írás. :C

"nincs rá lezsóidő"

(#3) Szatyor95 válasza petipetya (#2) üzenetére


Szatyor95
aktív tag

Szegény Kati... :D

A cikkhez: Ilyen árért nem rossz ketyere, bár akkor már a kamerát nyugodtan kihagyhatták volna. Mondjuk ilyen f*stalicska kameránál mindig az merül fel bennem, hogy nem-e fizettek a gyártónak azért, hogy söpörje ki más raktárát. :U

Nyugodj békében Integra!

(#4) gyurkikrisz válasza Szatyor95 (#3) üzenetére


gyurkikrisz
őstag

svsz minden telefonba kell kamera, mindegy milyen minőségű. Lehet nem tájképeket fogsz vele csinálni, hanem lefotózol egy táblát

A tuning a kisfiúk alap órajele. | i5 6500

(#5) Szatyor95 válasza gyurkikrisz (#4) üzenetére


Szatyor95
aktív tag

Ezzel? Lefotózni végül is le lehet, csak épp semmi nem fog belőle látszódni. :DDD Főleg rossz fényviszonyoknál. Ilyesmiket is bele szoktam számolni, mikor ezt mondom.

Nyugodj békében Integra!

(#6) aytukabozs válasza gyurkikrisz (#4) üzenetére


aytukabozs
addikt

Azért a fixfókuszt már elfelejthetnék, én is azt mondom hogy van az az ár amiért az ember megbocsájtja ha kaksi a fényképező, de ez még arra a hirtelen dokumentálásra sem feltétlenül jó amit te írsz. :)

Ha megnézed az ásványos képet egyszerűen nincsenek rajta részletek, ugyanígy elkenné mondjuk egy nyitvatartási táblán is az apróbb betűs részt.

(#2) petipetya
Köszi :R

[ Szerkesztve ]

Hsz TÖRLÉS ITT >>> http://goo.gl/uBK2Xa

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.