2023. február 2., csütörtök

Gyorskeresés

Xbox Series X vs. PlayStation 5: Melyik a jobb választás?

Írta: | Kulcsszavak: Xbox Series X . vs . PlayStation 5 . Melyik a jobb választás . aurasync

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy ideje már meg akartam írni ezt a bejegyzést mivel nekem mind2 konzol van így látom azt, hogy miben jobb az egyik és miben a másik. Vagy inkább miben rosszabb? Hamarosan kiderül a reklám után.

Reklám:
Unatkozol? Nincs mit csinálnod? Gyere és olvasgass a Logout oldalamon. Bicskanyitogató stílusban írt játék véleményeken át hardver tesztekig minden van. Gyere kommentelni is ha rossz napod van én feldobom a kedved remek lenéző stílusú kihaénnem hozzászólásaimmal.

Örök vita lesz a PS vs Xbox téma, de ma én ezt a vitát végleg eltörlöm a föld színéről a saját véleményemmel amely megmásíthatatlan akár mit is mondtok. :DDD

Egy ilyen csatát csak úgy lehet eldönteni és sztem véleményezni is csak úgy lehet, ha az embernek mind2 eszköze van. Nos nekem van: KÉP.
Ne is húzzuk tovább az időt kezdjük is el.

-Dizájn:
Sztem a Series X sokkal jobban illik egy komolyabban kialakított szobába mint a PS5 futurisztikus kinézete.
Sokkal jobban be lehet illeszteni a lesarkított bútorok közé és a fekete színe is jobban beleolvad a környezetébe na meg az sem elhanyagolható, hogy fektetve is jobban néz ki.
A PS5 futurisztikus megjelenése is lehet a szoba dísze, de sztem kevesebb az olyan hely ahová illene ez a dizájn. Fektetve meg inkább hagyjuk kategória sztem kifejezetten ronda. Szóval számomra a dizájn kérdést az Xbox nyerte és nem csak az X, de az S is jobb ebben. Igaz az sajnos csak fehérben van.
A PS5 színére nem is tértem ki mivel cserélhető a burkolat rajta, amint látjátok én is lecseréltem rajta feketére. Továbbá én nem igazán szeretem az aszimmetrikus dolgokat szal a PS5 itt is hátrányban van a kidudorodó Disc hely miatt. A Digital már ugye más kérdés, de nekem nem az van.
Mind2 konzol rendelkezik "világítással" ami az Xbox-on egy zavaró fényű bekapcsológomb míg a PS-en egy gyengéd dupla csíkos fény ami sokkal hangulatosabb mint az Xbox-é. Viszont az Xbox-on ezt a fényt ki lehet kapcsolni szerencsére.

-Anyaghasználat:
Mind2 konzol külseje műanyag szal ezen annyira nincs mit magyarázni. Talán a PS5 sérülékenyebb a kiálló oldallapok miatt, de talán pont ez miatt egy esetleges leesésnél ez tudja csillapítani a becsapódás erejét.

-Hűtés:
Úgy vettem észre, hogy az Xbox jobban szeret melegedni, de ez igazából nem mérvadó maximum akkor ha olyan helyre próbáljuk meg berakni ahol nem tud rendesen szellőzni, akkor lehet megnövekedik a hűtés hangereje.
Fektetett használat során sztem a PS5 jobban tud szellőzni.

-Működési hang:
Erről csináltam egy videót amin jól hallani, hogy az Xbox szinte meg sem nyikkan míg a PS5 már bekapcsolás után kiad egy alapzajt. Nem, nem hibás verziót fogtam ki, volt nekem Digital verzióm is annak is ugyan ilyen hangja volt. Játék közben sem tapasztaltam semmiféle hangot az X dobozból és a PS5 sem lett sokkal hangosabb, de ott azért valami változást észleltem. Anno emlékszem a PS4 Pro-m visított a Tomb Raider alatt. Most azért sokkal jobb a helyzet nagyon jól eltalálta a hűtést mind2 gyártó. Ennek ellenére itt megint csak az Xbox nyert nálam.

-Kontrollerek:
Általában az ember egy kontrollernél legelőször azt vizsgálja, hogy mennyire illik a kezébe. Nos mivel én nem alacsony Japán ember vagyok hanem 195cm magas európai és a kezeim is ehhez a mérethez nőttek meg ami azt eredményezi, hogy nekem a PS kontrollerei nem igazán kényelmesek. A legrosszabb az egymás mellett lévő mozgató kar mivel nem egyszer van olyan szitu amikor a két nagyujjam összeér és nem tudom rendesen eltolni a joy-t az ütközési pontig. Az Xbox kontrollernél ilyen gondom nincsen mert a két joy nem egymás mellett van és valahogy a fogása is jobb számomra.
Ami a kontroller "élményt" illeti abban a PS5-é mérföldekkel veri az Xbox-ét ez egyértelmű főleg az új erre optimalizált játékokban mint a Forbidden West vagy az Astro.
Az akkumulátor időtartamnál viszont fordul a kocka mivel a PS5 kontrollere hajlamos akár 3-4 óra játék után is koppra merülni amit csak vezetékes töltéssel lehet megoldani.
Viszont az Xbox-nál sincs minden a toppon mert ugye nem akkus a kontroller hanem elemes. De itt legalább lehet cserélgetni menet közben nem kell töltőre dugni. Sőt az Xbox kontrollerhez hivatalosan is lehet venni akkut ami elég sok játék órát ígér és rengeteg olcsóbb megoldás is van amit én is használok.
Mind2 kontrolleren van világítás és sztem az Xbox-é még a legalacsonyabb fokozaton is zavaró éjszaka sötét szobában. Persze ki lehet kapcsolni a fényt, de akkor meg nem látom, hogy megy-e a kontroller vagy nem.
A PS5 kontrollerén még mikrofon és hangszóró is kapott helyet ami növel a játék élményen bár én ezeket nem használom továbbá tud játék függően világítani is a dísz LED rajta.

-Kezelőfelület:
Mai napig nem értem meg miért nem lehet szerkeszteni a PS kezelőfelületét. Mit értek ez alatt?
Nem állíthatom sorba a feltelepített játékokat, csak limitált mennyiségű telepített játék jelenik meg a fő képernyőn, nem lehet hátteret állítani, nem lehet színeket állítani szó szerint nem lehet rajta semmit csinálni csak az van amit a Sony világrasz@rt. De bocsánat az alsó PS gomb menüben lehet ki be kapcsolni gyors eléréseket.
Ezzel ellentétben az Xbox kezelőfelületének színvilágát és hátterét úgy állítom be ahogy nekem tetszik és azzal bővítem a csempéket amivel csak akarom. Nálam pl ennyi játék van felrakva egyszerre és ezt szépen be tudtam pakolni egy "mappába". Szal nekem az Xbox kezelőfelülete nyerte ezt a kört, sztem mérföldekkel jobb.

-Teljesítmény:
Na igen az örök csata, hogy melyik az erősebb. Elvileg pár paraméterrel jobb az Xbox Series X ennek ellenére szomorúan kell tapasztalnom, hogy sokszor se teljesítményben sem pedig grafikailag nem jobb a Box sőt még néhol rosszabb is láthatóan. Persze ez betudható az optimalizálatlan játékoknak is attól függ kinek mit visel el a kis lelki világa. Ha valami rosszul megy mind2 konzol fan azt mondja, hogy persze mert optimalizálatlan lett a game. Ami a PS nagy előnye, hogy az arra exkluzív játékok tökéletesen futnak rajta ahogy az el lett képzelve. Jó példa erre a Miles Morales vagy a Forbidden West.
Több betöltési sebesség tesztet is néztem és néhol ez néhol pedig az a konzol nyert szal ez nem meghatározó dolog annyira.
A teljesítmény probléma leginkább a multiplatform játékoknál szokott előfordulni amire jó példa most az Elden Ring is mivel mind3 platformon elég rosszul megy.

-Tárhely:
Hát sztem a tárhely kérdést egyértelműen az Xbox Series X nyerte mivel ott 1TB-ot kapunk amiből 802GB-ot lehet felhasználni, a PS5-nél meg csak 825GB-ot amiből csak 667GB-ot lehet használni. Ezek a számok mind2 konzolnál kiábrándítóak a 100GB-os játékok korában, de a PS5-é sztem nevetségesen kevés.
Kajak az volt a kevés tárhely indoklása, hogy ennyivel is csökken az ára a konzolnak. Hát ez nevetséges... akinek van ennyi pénze csúcs konzolra majd pont azon a +10k-n spórolt volna ha 1TB-al adják.
Nyilván arról szól az egész, hogy bővítsed a tárhelyet jó pénzért.
Remélem a következő konzol generációban már tárhely sem lesz és nekünk kell külön megvennünk bele. -.-'

-Bővíthetőség:
Mind2 konzolt lehet bővíteni szerencsére kívül is belül is. Kívülre csatlakoztatható SSD vagy akár HDD is játék és adat tárolásra. Továbbá mind2 konzolnál a régebbi játékok futtathatóak külső hordozóról.
Mi újság a belső bővíthetőséggel? Ebben sztem szintén az Xbox nyert mivel nem kell ahhoz szétszedni a konzolt, hogy bővíteni tudjam a tárhelyet. Elég hozzá egy külső kártya és mehet is a gép.
A PS5-öt viszont szét kell szerelni. Na nem kell sokat szenvedni vele mert a külső burkolat könnyen eltávolítható miután levettük a konzol talpát. Belül az SSD helyén kell csavarozni egy kicsit és már kész is.
Ami viszont a PS5 előnye, hogy megannyiféle SSD-t lehet belepakolni amin futnak a PS5-ös játékok.
Az Series X-nél sajnos csak az arra kialakított kártyákat lehet beledugdosni. De természetesen már erre is érkezett megoldás hisz lehet hozzá kapni kártya hely átalakítót.
Egy szó mint száz, sztem az Xbox bővítése egyszerűbb ebből a szempontból.

-Egyéb fícsőrök:
Az Xbox támogat egy olyan dolgot amit VRR-nek hívunk. Ha valakit érdekel mi az akkor itt meg tudja nézni.
Én speciel nem használom pedig a TV-m alkalmas rá, én egy úgynevezett Game Motion Plus-t használok ami lehetővé teszi azt, hogy vertikális és horizontális mozgásnál is simítja a képernyőt és olyan mintha nem csak 60FPS-em lenne hanem több. Ha ez az opció aktív a TV-n akkor a VRR nem engedélyezett sajnos.
Ezt a simítást a TV input lag növekedés nélkül csinálja.
A VRR hiánya csak bizonyos játékoknál szembetűnő mint a Far Cry 6 is volt, máshol csak néha néha érzékelek képernyőtörést. A PS5-nél nincs VRR érthetetlen módon viszont a poén az, hogy én nem is vettem észre hogy kellene. Amikkel játszottam PS-en eddig mind képernyő törés mentesen futottak.
A 120Hz-et is próbáltam, de az mind2 konzol esetén durva grafikai és felbontás butítással is jár ezt játék válogatja.
Ami még az Xbox javára írható az az 1440P felbontás támogatása ami jól jön ha 1440P-s monitorral használjuk. PS5-ön sajnos csak 1080P vagy 4K van ami annyit jelent, hogy előfordulhat, hogy homályos lesz a kép egy 1440P-s monitoron.

-Játékmenet felvétel:
Ebben egyértelműen a PS5 a jobb mivel itt nem kell semmiféle külső eszközt bedugni ahhoz, hogy akár 1 órányi videót is felvegyünk. Series X-en is lehet felvenni, de ott korlátozott a hossz a felbontás függvényében ha a belső tárhelyre kívánunk rögzíteni. Külső eszköznél természetesen nincs korlátozás.
Mind2 konzol tud felvenni 4K 60FPS-el és a felvett videóra azt lehet mondani, hogy kielégítő minőségű. Olyan minőséget nem hoz egyik sem mint egy PC-s felvétel, de legalább már ilyet is tudnak.

-Takaríthatóság:
Egyértelmű, hogy a PS5-öt könnyebb takarítani mivel az mind2 oldalon lebontható és garanciavesztés sincsen míg a Series X egy nagy tömb aminél csak a fenti venti rácson keresztül férünk hozzá egy kis levegős tisztítással.
De itt jön még képbe a szín is, hogy a feketén jobban meglátszik a por, mondjuk a PS-en is fellelhető fekete szív ami könnyen karcos lehet ha nem vigyázunk a takarításnál, na mind1 ezt a kört a PS nyerte.

-Játék árak:
Hát ha maradunk a hivatalos sztórnál akkor az új játék megjelenéseknél kb ugyan azok az árak szal itt nem lehet dönteni. Mind2 sztórban egyaránt szoktak elég jó leárazások is lenni.
Vagy is lehet dönteni mivel a Microsoft figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy te melyik ország játék kulcsát vásároltad meg. Így egy kis VPN-es ügyeskedéssel akár féláron is hozzájuthatunk az új multiplatform játékokhoz Xbox-on és PC-n is.
A Dying Light 2-t 12k-ért az Elden Ring-et pedig 13k-ért vettem meg Xbox-ra Argentin VPN-el.
Ez egy elég durva döntő pont lehet annak aki a két konzol között vacillál.
Viszont nem szabad elfelejteni, hogy sok PS exkluzív játék köröket ver a multiplatform játékokra a minőségével.
Én arra a konzolra veszek meg egy játékot amelyikre olcsóbban be tudom szerezni és ez az esetek 90%-ban az Xbox. Igaz PS-re lehet olcsón játék acc-ot venni, de az nem ajánlott.
A PS5 leginkább nekem az arra exkluzív játékok miatt van tartva.
Továbbá mind2 konzolra elérhetőek játék előfizetések amikkel sok játékot "ingyen" játszhatunk.
De sztem az Xbox Game Pass ebben is jobb mivel ebben sok újonnan megjelent játék is szerepel.

-Eger és billentyűzet használat:
Hát bevallom ezt csak a Series X-en próbáltam ki és ott a Fenyx Rising-ben tökéletesen működött mintha csak PC-n játszanék. Viszont pl a Doom 3-ban már nem érzékelte ezeket a külső eszközöket.
Szal lehet tolni egér/bill-el de nem minden játékkal.

-Konzol kiegészítők:
Mind2 konzolhoz kapni kiegeket de ebben sztem a PS5 a jobb. Van gyárilag kamera, multimédiás távirányító, VR szett és megannyi más kieg. Gémör fejhallgatót mind2-höz lehet kapni gyárit.
Ha viszont eltekintünk a gyári kiegektől és jobban körülnézünk a boltokban akkor már az Xbox kiegészítők száma is megnő főleg ha még az Aliexpress-t is felcsapjuk.

-Árak és beszerezhetőség:
Na igen most jön a feketeleves. Jelenleg újonnan Series X-et könnyebb alapáron beszerezni mint PS5-öt.
Vannak másodkézből eladó PS5-ök de azok nem igazán alap árakon vannak. Szal lehet venni mind2 konzolt alapáron, de az egyikre többet kell várni mire megkapja az ember. Ez igazából csak türelem kérdése szal nem mérvadó annyira a választásnál. Az árak alakulása meg kb egyforma már ha a Disc verziót nézzük a Series X-hez. A Digital olcsóbb viszont azzal kizárjuk a játékok csereberélését és Blu-ray pléjernek sem tudjuk használni.
Sok minden más tényező is szerepet játszhat az ár/értékben mint pl a tárhely mérete, vagy a játékok árai később.

-Összesítés:
Sztem most legjobb választás az egy Xbox Series X annak aki konzol vonalon akar elindulni.
Rengeteg szempontban jobb mint a PS5 és ezt nem is lehet tagadni.

Mielőtt bárki azt mondaná, hogy Xbox fan vagyok akkor azt mondom, hogy téved.
Itt most a józan paraszti ésszel felsorolt érvek alapján választottam győztes konzolt.

Nem igazán szeretném ha kommentelés része átmenne a szokásos Xbox vs PS vitába, igen mindenki tudja, hogy miben jobb az egyik vagy a másik, ebben a bejegyzésben csak a saját véleményemet írtam le.

Hozzászólások

(#1) futo001


futo001
senior tag
LOGOUT blog

Köszi, érdekes volt olvasni.
Soha nem próbáltam Playstation-t, csak Xbox-ot, ez nem is fog változni szerintem, de így is érdekes volt látni miben más a Sony. Nem vagyok nagy gémer, amúgy is jobban szerettem a billentyűzet-egér kombót mivel pontosabbnak éreztem mint a joy tologatását arra a stílusra amit én játszok, de tény, hogy az MS kontrollerrel kényelmesen el van az ember zsibbadás nélkül.

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#2) b.


b.
félisten

Egyetértek minden részével az írásnak, de azt hittem még most jön a java, szoftverezettség, szolgáltatások . :) VRR ,1440P felbontás rohadtul hiányzik a PS5 ből, már ígérgetik jó ideje az előbbit. Ráadásul egy TV gyártó is a Sony még sincs hozzá támogatásuk....

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#3) AxBattler


AxBattler
félisten

Hmm...
-Tárhely: ha jól emlékszem, a PS5 játékok kevesebb területet foglalnak, így kb. ugyanannyit tudsz telepíteni mindkét konzolra.
-Játék árak: VPN-es árakkal számolni nem korrekt, viszont a Game Pass tényleg üt.
-Konzol kiegészítők: szerintem gáz, hogy a Sony nem engedi a legacy kiegészítőket.

Eladó: Lian Li PC-Q09F ITX ház + FSP flex táp; Alföldi Bázis mosdó, IKEA Hemnes tükrös szekrény, stb. ....... "Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."

(#4) aujjobba


aujjobba
addikt

Nemreg lattam egy amcsi YouTube videot, amiben az emberunk azt ecsetelte azert nem hasznalja a PS5-ot, mert a 2017-ben epult kecoban olyan fos az elektromos halozat, hogy a PS5 folyton leveri a biztositekot.
Az XBox meg nem, szoval ezert inkabb Xbox.
:P

(#5) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Hol vannak a konzolok a képen a jobboldali látom hogy egy router és a másik az talán egy modem? ;]

(#6) Balika911 válasza aujjobba (#4) üzenetére


Balika911
félisten

Azta, egy ilyen hálózat miként kaphatott egyáltalán engedélyt? :)

***

Szerintem a kiindulópont a legtöbbször inkább az, hogy milyen játékokkal akar valaki játszani, vagy ha multi, akkor melyik platform a pörgősebb, ill. melyiken vannak a haverok.

[ Szerkesztve ]

(#7) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

"sztór"

:O

Live-Die-Respawn

(#8) eldiablo


eldiablo
addikt

"...a PS5 kontrollere hajlamos akár 3-4 óra játék után is koppra merülni amit csak vezetékes töltéssel lehet megoldani."
>Nálam inkább jellemző a 6-8 óra a Dual Sense címeknél is.
>Van otthon egy marék power bankom, azzal viszonylag fájdalommentesen menet közben is tudom tölteni a kontrollereket.

(#9) aujjobba válasza Balika911 (#6) üzenetére


aujjobba
addikt

Ez a bazari majom itten: [link] :P

(#10) futo001 válasza aujjobba (#9) üzenetére


futo001
senior tag
LOGOUT blog

Édesanyám házában hasonló random kimaradások voltak, de volt pár jellemző eszköz is amiknek a bekapcsolására szinte mindig elment az áram. Az egyik konyhai aljzatban fel volt cserélve a fázis és a föld. :W

[ Szerkesztve ]

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.