2023. január 31., kedd

Gyorskeresés

Samsung HW-Q800A SoundBar + SWA-9500S teszt (Update 4)

Írta: | Kulcsszavak: Samsung . HW-Q800A . SoundBar . tapasztalatok . teszt . SWA-9500S

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Itt volt az ideje, hogy a sima sztereó rendszeremet továbbfejlesszem.
Persze biztos az ugrik be elsőnek a SoundBar-ról mindenkinek, hogy az csak egy kis játékszer és nem is téved sokat, de azért a gagyi jelzővel sem lehet illetni a drágább verziókat.
Ez a 189k-s SB (SoundBar) egy több mint fél milliós sztereó rádióerősítős rendszert váltott le.

A választásom 1 heti keresgélés és böngészés, fórumozás után végül a Samsung HW-Q800A lett.
Főleg azért választottam ezt mert a TV-m egy Samsung Q80T amihez ez a bar tökéletesen illik, így lehet sok extra funkcióját kihasználni a bar-nak na meg nem mellékesen ez egy 2021-es SB tehát mondhatjuk, hogy naprakész.
Nem kellenek hozzá hetek és hónapok, hogy az ember kitesztelje a cuccot, nekem 2 nap elég volt rá szóval most meg is osztom veletek a saját tapasztalataimat és véleményemet a termékről úgy mint egy átlagos hozzánemértő felhasználó.

Csomagolás:
Egy egyszerű szinte már már fapados csomagolás fogad minket. Elsőnek meg nem mondanám, hogy egy közel 200k-s termék van benne, de ugye ne ítéljünk külső alapján.
A kibontás egyszerű minden kézre áll kivétel a mély láda tartó elülső része ami teljesen ragasztva van szóval csak tépni lehet így lehet hozzáférni magához a bar-hoz.

Anyagminőség:
Sztem kiváló. Illik a TV-hez illik a bútorhoz, a mély láda is szép letisztult nem foglal sok helyet igazi minőségi cucc.
Egyedül a bar aljára kell 4 tappancsot ragasztanunk ha a TV állványra akarjuk rakni, ez olyan bazárinak tűnik de úgy is csak egyszer kell megcsinálni.
A bar nem ad ki sípoló hangot és a mély sem zümmög magában. Ezt azért írtam mert többeknek van Samsung SB-okkal ilyen problémáik.

Kijelző:
Hála az égnek került rá szemből kijelző ami szépen el van rejtve a rács mögé. Hogy ezt miért emelem ki? Mert van olyan Samu SB aminek a tetején van a kijelzője szal fogalmad sincsen a kanapéról nézve, hogy éppen mit állítgatsz. A felső kijelzős dolgot nem is értem hogy gondolták. Igaz, hogy a TV-n is lehet állítani az SB bizonyos beállításait de nem mindent így kénytelen vagy oda menni és fölé hajolni hogy lásd.
Na de akkor hogyan tudja az ember beállítani a hangot, hogy hallja a változásokat ha éppen nem a hallgató pozícióban ül? Nem lett ez átgondolva.
Szerencsére ezen jó helyre került és miután állít valamit az ember szépen kikapcsol a kijelző szal nem világít feleslegesen.

Hangminőség:
Meglepően jól szól ahhoz képest, hogy műanyag maga a bar tehát mondhatjuk, hogy a hangminőség jó.
Ha a mély hangot levesszük vagy teljes mértékben megszüntetjük akkor a bar úgy szól mint valami 30k-s blutuszos JBL hangszóró az meg tudjátok milyen.
A mély teljes egészében kiegészíti a bar-t a középhanggal szal nem fogod úgy érezni mintha csak magas és mély hangok lennének. (mint a JBL Bar 3.1 esetén éreztem)
A mély ládának szerencsére nincs hang késése lévén, hogy vezeték nélküli.
A hang minősége nagy mértékben tud változni attól függően milyen módban használja az ember a SB-t, erről lejjebb írok majd.

Hangerő:
Na az van nem is kevés. Igaz nekem kicsi a szobám, de már fél hangerőn (50-esen) is szoba rengető mélyeket tud produkálni SUB +2 beállítással.
Ha annál feljebb húzzuk még több bass jön, de akár már torzíthat is.
Viszont amit észrevettem, hogy pontosabb a mély mint az előző sztereó rendszeremnél.
Értem itt azt, hogy oda b@sz ahová kell tehát nem túlozza el a mélyet ott ahol nem kell.
Az előző rendszeremnél volt olyan helyzet amikor egy horror filmben csak mély duruzsolt aztán mást nem is lehetett hallani már már fej fájdító volt.
A hangerő növelése ilyen szintig nem jár minőségromlással feljebb nem próbáltam egyszerűen nem kell feljebb tolni így is már remegett a szoba.
Ami még előny az erősítős rendszerrel szemben, hogy itt távirányítóról állíthatom a mély ládát külön míg egy erősítős rendszernél általában nincsen a mély ládához távirányító és az erősítőn is legtöbbször csak manuálisan lehet tekergetni ezt. Persze mondhatjuk azt, hogy csak egyszer kell beállítani... de azért ez nem olyan egyszerű. Míg zenéhez és általános videó nézéshez jó a SUB + 2 addig egy filmnél még a -2 is sok lehet.

Hang módok:
-Standard mód: Kb mintha egy sztereó erősítős cucc lenne ezért a módért nem érdemes lecserélni a sztereó rendszert továbbá ebben a módban érezhető, hogy a TV alól jön a hang de csak alacsony hangerőn.
Ha tunkolunk rajta kicsit akkor a hang érzete megemelkedik mivel a bar felfelé is sugároz hangot sztereó módban.
-Surround mód: Na ezt a módot használom nagyjából mindenhol legalább is először.
Szépen kinyitja a kapukat a szobámban olyan mintha körbe vennének a dolgok, megnövekedik a térérzet.
Mind zenében mind PC-s videó lejátszásban ajánlott ezt használni az élmény fokozásához.
További előnye, hogy így nem halljuk a bar irányából a hangot viszont zenénél annyira nem lesznek érezhetőek a bal-jobb hangok mivel ilyenkor a középső hangszóró szól erőteljesebben.
Később aztán ezt a módot elengedtem mert sok sztereóra kihegyezett zenét elront.
-Game mód: Próbáltam, de iszonyat felerősíti a térhangzást és romlik a hangminősége legalább is az én fülemnek. Persze jobban körül ölel a hang, de túl felerősíti az ambient hangokat is ami pl egy Fallout 4-ben már sok és zavaró lesz.
-Adaptív mód: Ezt is kipróbáltam, de nem az igazi. Elvileg ez automatán állítja magát az adott kimenő hanghoz. Hát mind a zene mind a játék hangja csak romlik tőle. Túlerőlteti a középhangokat inkább így mondanám.

Dolby Atmos:
Xbox Series X-en próbáltam az Atmos Demo-kat és hát ahogy írták már a SoundBar fórumon nem estem hasra tőle.
Szépen növeli a térérzetet, de hátsó és felső hang nem igen van.
Vele kompatibilis játékkal is próbáltam szépen ki is írja a bar, hogy átváltott Dolby Atmos-ra.
Hát ez nem igazán tetszett mert hátsó hangszórók híján az első hangszórókkal próbál meg hátsó hangokat teremteni ami nem igazán jön össze és volt, hogy pl a víz csobogását jobban hallottam akkor ha háttal álltam neki.
Sztem ez igazán csak a hátsó fizikai hangszórókkal lesz jó.

Ami az igazi hátulütője a dolognak, hogy Atmos módban is lehet hang módokat váltogatni és nem igazán tudja az ember, hogy most melyik a legjobb hozzá. Értem úgy, hogy a Standard módban is lesz Atmos térhangzásod amit egy Surround módra való átváltással még tovább tudsz növelni.
Ezt ki kell tapasztalnia mindenki fülének és sztem tartalom függő is.

Később aztán ki is tapasztaltam és simán elég a Standard mód az 5.1 és afölötti Atmos-hoz is. Automatán elkezdi használni a több hangszórót a SB ha ilyen a kimeneti hang szóval nem kell a Surround-ot bekapcsolni.

TV-s film lejátszás:
Én a TV beépített lejátszóját szokom használni film nézéshez.
Próbáltam is egy Transformerst (5.1 magyar szinkronnal) és teljesen jól működött a beszédhangok is szépen középről jöttek simán hallható volt nem kellett állítgatni semmit. Ezt azért írtam le így kiemelve mert a fórumban olvastam, hogy más nem volt elégedett a center hangerejével. Amúgy ezt a szintet lehet állítani a bar-on.
Természetesen ezt is a Surround módban próbáltam és ugyan úgy mivel nincs hátsó fizikai hangszóró ezért nem lett meg az igazi térhangzás élmény.
Aztán később rájöttem, hogy nem kell Surround mód ahhoz, hogy működjön az 5.1.

Zene hallgatás:
Na itt jön egy kis fekete leves, de nem szabad ezt mind a SB rovására írni.
Én rengeteg fajta zenét hallgatok mondhatni mindenevő vagyok amit szeret a fülem azt meghallgatom.
Ez miatt is lehet egy kis negatív érzésem de mint írtam ez nem mind a SB hibája.
Legfőképpen MP3-ba hallgatom a zenéket és azok sokszor nem igazán jó minőségűek, túl tömörítettek és ez miatt van, hogy egyszerűen ocsmány a zene minősége teljesen mind1 milyen módban használom a bar-t.
De ha talál olyan zenét az ember ami nincs agyontömörítve és fekszik neki a Surround mód akkor viszont egy nagyon jó élmény a szobát betöltő hangzás.
Próbáltam a zenéket több módban is de itt is a Surround mód jött be a legjobban.
Tény és való amit el kell fogadni, hogy egy ilyen bar nem kifejezetten zene hallgatásra való, azt a sztereó cuccom jobban tudta igaz dupla annyiba is került és egy fél szoba kell neki na meg többet is evett.
Szal lehet zenélni vele de kompromisszumokkal.

Q-Symphony:
Hát ahogy vártam olyan gyorsan kapcsoltam ki ezt a fícsört.
Valóban megemelte a SB hang helyzetét tehát nem érzi az ember, hogy lentről jönne a hang viszont az a baj, hogy a TV hangja elnyomja a bar-t egy kicsit. (ilyenkor a TV két felső hangszórója is aktív)
A kettőt külön meg nem lehet szabályozni sajnos pedig úgy lehetne finomhangolni.
Emiatt romlik a hang tisztasága és olyan fapados hatása lesz az egésznek, kb mintha csak a TV-re kötöttünk volna egy mélynyomót.

Kompatibilitás:
Mivel nekem Samu TV-m van 100%-osan tökéletesen működik a TV-vel együtt elsőre mindenféle párosítás nélkül. (eArc-on)
A TV távjával lehet vezérelni mindent a bar távja csak a hang módok gyors váltásához kellett eddig.
De a TV menüjében is lehet mindent állítani mert 100%-osan beépül a menübe a bar.
Ha kikapcsolom a TV-t a bar is kikapcsol és bekapcsolásnál ugyan ez. Ezt is azért emelem ki mert volt olyan akinek ez a dolog sem működött rendesen.

Okos hangszóró funkció:
Ebbe van beépített Alexa ami tényleg kiválóan működik ha az ember tud minimálisan angolul.
Ma reggel kikapcsolt állapotban szóltam neki és egyből reagált. Nem kell hangosan szépen normál beszédhangon egyből kapcsol.
Mondom neki "Good morning".
Visszaköszön és elkezdi mondani, hogy valami Country zene ünnep van vagy mi és hogy ha akarom énekel nekem.
Mondom neki a szöveget erre rendesen elkezd egy Country zenét lejátszani, de valami eszméletlen jó minőségben. Meg is lepődtem hirtelen, hogy jé ez a bar ilyen minőséget is tud? (persze ehhez az kell, hogy előbb a bar-t párosítsuk a Wifi-vel)
Szal a ma reggeli kelés tök fun volt.
Be lehet tanítani még sok mindenre csak angol tudás kell.
Lehet párosítani az Alexa app-ot SmartThings-el és akkor a TV parancsait is tudja használni minimálisan.
Simán felkelek a székből és csak elmondom neki a TV kikapcs parancsot és simán kikapcsol.
A bar mikrofonja akkor is aktív ha éppen ki van kapcsolva a bar, de le lehet némítani a mikrofont van rá külön érintő gomb a bar-on.

Hibák:
Frissíteni csak Micro USB-ről lehet ami röhej, kell hozzá vezetékes átalakítót vennem.
Volt olyan, hogy nem volt hang a bar-on a TV bekapcsolása után és addig meg sem szűnt ez a hiba míg ki-be nem dugtam az áramba a bar-t.
Hajlamos a bar automatán hang módot váltani ha egy másik bemeneti eszközre váltunk, tehát ha átváltok Xbox-ra átvált Game módba a bar de vissza már nem vált surround-ra ha visszatérek PC-re.
Az ismert Xbox hang lag probléma csak úgy szűnt meg (Dolby esetén), hogy az Xbox-ot közvetlen a bar HDMI-jébe kellett bedugnom de akkor nincsen 120Hz meg asszem HDR sem de ezt nem teszteltem mert én nem használok HDR-t játékokban és 120Hz-et sem.
A SmartThings app azt írja a legújabb firm van a bar-on (1007) de a Samu oldalán már kint van az újabb 1008-as. Érthetetlen, hogy miért nem frissül.

Megérte lecserélni?
Attól függ honnét nézzük. A fél milliós sztereó rendszer közel féláron kelt el a használt piacon tehát ha innen nézzük akkor hatalmas veszteség nem érték álló a gari nélküli cucc hiába kíméli meg az ember persze a SB esetében is veszít, de még mindig nem bukik akkor összeget mint a nagy rendszernél.
Ugyanakkor végre megszabadultam az erősítős rendszer nyűgjeitől.
Mit értek ez alatt?
-Az erősítőhöz csatlakoztatott mély láda csak akkor kapcsolt be ha egy bizonyos hangerejű kimeneti jel érintette és ez miatt volt, hogy az esti sorozat nézés közben halk hangerőn nem kapcsolt be és nem volt mély hang. Na ilyen probléma a SB-nál nincsen mert egyből aktív amint a SB bekapcsol és aktív is marad míg ki nem kapcsoljuk.
-Rengeteg helyem szabadult fel és csökkent a kábelek mennyisége is a szobában.
-Kevesebb fogyasztás. Azért valljuk be nem mind1, hogy egy egész napi használat során mennyit eszik a rendszer és ezt megszorozva 30 nappal azért nem kevés a havi átlag. (igen valakinél ez is számít)
-Könnyebb mozgathatóság. Oké persze egyszer lerakom a nagy rendszert és akkor az ott is marad de ha netán véletlenül történne valami.. akkor megnézném, hogy barátunk a 8 hangszórójával hogy fut ki a házból és menti ami menthető. Ez meg két modul amit hónom alá csapok aztán kint vagyok.
-A mély hang kezelése sokkal könnyebb. Míg egy mély ládához általában nem kapunk távirányítót a SB esetén ugye van és lehet is kezelni külön mindent messziről. Ez főleg akkor tud nyűg lenni egy nagy rendszernél ha olyan a mély nyomója mint amilyen nekem is volt, hogy a láda alján voltak a tekerentyűk. Igen persze egyszer kell beállítani igen tudom.... de azért ez még sem így van mert míg egy sorozatnál szeretnék kicsit több mélyet addig a filmnél már mondjuk túl sok. Max az erősítőn lehetne állítani de az meg ugye mindent állít nem külön a mély ládát.
Számomra megérte lecserélni mivel én konzolon sokat játszok és oda nem árt az Atmos / 5.1 tudása.

Ár/érték:
Hááááát mivel nincsenek hátsó hangszórók így egyelőre ezt az Atmos/Surround dolgot a negatívumok közé kell írnom így azt kell mondjam csak ez miatt nem érdemes váltani.
De ha azt nézzük, hogy milyen szintre tudja emelni a házi mozizás élményét ez a szimpla hang rúd ami kicsi helyen is elfér akkor azt kell mondja megéri.
Ezt hívják a szegény ember házi mozijának.

Végszó és megjegyzések:
Ez a tapasztalat bejegyzés az 1007-es verziójú firm-el készült, állítólag az 1008-as firm sokat változtat a bar hangján szóval amint meg lesz az USB átalakítóm felfrissítem a bejegyzést.

Hamarosan érkezik hozzá a Surround Kit is és természetesen akkor is lesz frissítve a bejegyzés.

Szóval aki egy ilyen bar megvételén töpreng annak bátran tudom ajánlani, ennyi pénzért is lehet szobarengető mozi élményt kapni.

Update 1:
Tovább tesztelgettem a SB-t és úgy vettem észre, hogy a Standard módot azért érzem "rossznak" mert ha előtte az ember a Surround módot hallgatja sokáig akkor utána a Standard olyan "üres" lesz.
Végig mentem ma is vagy ~100 zenén minden műfajból és a legtöbb zene Surround módban nem az igazi. Sokszor nem lehet kihallani a hangokat külön és ez miatt olyan egybemosódott hang lesz továbbá a hangszereknek nem az igazi hangját hallani.
Ezt máshogy nem tudom megmagyarázni ezt hallani kell.
Viszont amit írtam először, hogy a Standard mód miatt nem érdemes váltani az sem 100%-ig igaz.
Azt csak azért írtam mert a hang lentről jött és kevésnek fapadosnak tűnik.
Na de ha az ember ad rá egy kis hangerőt akkor eltűnik a lentről érződő hang mivel a SB felső hangszórói is működnek amik felfelé tolnak hangot így teljesen olyan érzés mintha a TV-ből jönne a hang.
Tehát ha huzamosabb ideig hallgatja az ember a Standard módot akkor az lesz az elfogadható.

Arra is rájöttem, hogy ha 5.1, 7.1 vagy Atmos hang van egy filmen akkor is elég a Standard mód mivel a bar ilyenkor már megkezdi a térhangzás leképzését és ha erre még rátesszük a Surround módot akkor biza az már sok lesz és megint keveredhetnek a hangok igaz nagyobb lesz a térérzet is.

Kicsit állítgattam az EQ-t is és talán a legjobb beállítás a Sub +2, 150Hz +1, 10kHz +2.
Így a legtisztább a hang a fülemnek van magas és mély is DE vannak bizonyos filmek ahol vissza kellett vennem nullára a mélyet mert sok volt.

Ezek az Update 1 tapasztalatok még mindig az 1007-es verzióval vannak Rear Kit nélkül!

Update 2:
Megérkezett az USB kábelem és meg is csináltam a frissítést az 1008-as verzióra.
Hát érdemben talán az Atmos-nál érezhető egy kis változás talán most jobban hallottam a fenti hangokat.
De nekem más nem nagyon változott. Interneten találtam pár kommentelőt erről a verzióról de mindenkinek más és más lett az eredmény. Kár hogy a Samu nem ad ki egy javítási listát, nem értem mit kell itt titkolózni ennyit.

Samsung SWA-9500S Surround Kit

Megérkezett a Kit és kb 5 perc alatt már üzemkész is volt. Na ezt nevezem sebességnek.
Ami a hátrány, hogy hiába "vezeték nélküli" két áramforrás akkor is kell neki és ha nincs a közelben fali ajzat akkor biza hosszabbító kell. Főleg régebbi házaknál gond ez mivel azoknál max 1-2 ajzat szokott csak lenni egy szobában általában az ellentétes falon. (mint nálam is)

Először is elővettem a szokásos Atmos Demo + Transformers kombót és hát gyerekek... nem hittem a fülemnek amikor meghallottam, hogy mennyit képes hozzátenni két hátsó hangszóró a SB élményhez.
Kajak libabőrös lettem az Atmos Demo közben. A fentről érkező plafonvisszaverős hang erősebb lett lévén, hogy ebben a rear kit-ben a hangfal tetején van "upfiring" hangszóró.

A hang minősége az kb ugyan az mint a SB-rénak, jelenleg ez a 9500S a csúcs rear amit lehet venni a Samunál szal meg vagyok vele elégedve. (főleg mert sikerült olcsóbban beszereznem)

Magán a SB-on ilyenkor két új opció jelenik meg, hogy lehessen a hátsó hangszóró hangerejét is állítani külön külön előre és felső irányba is.

A Transformers-et 5.1-ben próbáltam hát az is elképesztő mennyit változott, kajak ott éreztem magam a filmben a csatatér közepén szal hozza amit kell, az oldalsó hangok is szépen áthúznak a szobán.

Tényleg ha valaki SB-ra vált akkor érdemes alapból Rear-okkal szerelt et vennie vagy később hozzá vennie a simához.

Atmos támogatott játékban is próbáltam és ott is tökéletesen működött, megszűnt a Front hangszóróból jövő hátsó hang generálás szó szerint élt a szoba ahogy sétáltam a karakterrel az erdőben.

Egy negatívját tudnám kiemelni, hogy a hangfalon nincsen jó öreg akasztós megoldás csak csavarral lehet állványra/tartóra felszerelni ami további pénzkiadást hoz magával.

Hát ennyi lett volna életem első normális SB-jának a tapasztalat leírása, remélem tudtam segíteni azoknak akik ilyen eszköz vásárlásán törik a fejüket.

Ha van kérdésed, vagy szeretnéd ha kipróbálnék valamit a SB-ral akkor írjátok meg a komment szekcióba ahol már összetűzésbe kerültem olyan személlyel aki szerint az igazi Atmos rendszer jobb.
Persze hogy jobb ezt nem is tagadtam sehol sem, csak hát az ára is annyival több na meg több hely is kell neki és ugye nem mindenki él palotában.

Update 3:
Ma tesztelgettem délelőtt a Fallout 4-et Xbox Series X-en Atmos beállítással és elég érdekes problémákba futottam bele.

A játék nem Atmos-os ennek ellenére a hangfal tetején lévő hangszóró is szól aminek elvileg nem kéne mivel tudnak külön külön is szólni. Tehát magyarul sima 5.1 esetén nincsen hang az upfiring hangszóróból.

A másik ami még inkább probléma az az volt, hogy igaz hogy Atmos-os a SB ennek ellenére nem tud úgy működni mint egy valós 7.1-es rendszer ugyan is oldalt nincsenek hangszórók.
Ez miben nyilvánul meg? Abban hogy egyszerűen nincsen oldalról jövő hang vagy ami van is iszonyat halk.
Nagyon egyszerű volt a teszt, egy beszélő NPC mellé odaálltam 90 fokba tehát, hogy pont mellettem legyen és egyszerűen alig volt hangja. Ha szembeállok vele vagy háttal akkor meg simán hangosan hallani.
Most vagy a játék van ilyen f.sul összerakva vagy csak egyszerűen az Xbox-ban bekapcsolt Atmos ütközik a játék mondjuk 5.1-es módjával.

Aztán persze kipróbáltam, hogy átállítottam az Xbox hangját 5.1 Uncompressed-re és láss csodát a játék tökéletesen működött jött oldalról is hang és ilyenkor a felfelé néző hangszórók nem adnak ki hangot.
A rendes Atmos támogatott játékban ilyen probléma nem volt az oldalról jövő hangokkal.

Tehát a konklúzió, hogy csak olyan játékban érdemes bekapcsolni az Atmos-t ahol az támogatva is van különben a fent leírt hibába fogunk belefutni.
Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk letesztelni, hogy az Xbox-ot Atmos módba rakjuk elindítunk egy játékot és ha a kijelzőn a Dolby Atmos feltűnik akkor oké a dolog, ha pedig nem akkor csak 2.0 vagy 5.1 van esetleg natív 7.1 amihez kell a fizikai oldalsó hangszóró is.

Update 4:
Sokan azért szidják a SB-okat mert a hangjuk nem kielégítő. Nos én a több mint fél millás sztereó cucc után ugyan így éreztem az első pár napban. Szidni mondjuk nem szidtam mert az árához képest nézem a termékeket.
Valóban az első pár nap használat után gondolkodtam a visszaküldésen de most 1 hét használat után már megszokta a fülem és elmondom nektek ha lenne újra fél millám sem vennék belőle sztereó rendszert.
Többek között mert filmekben a hátsó hangszórók rengeteget hozzátesznek az élményhez és mivel kényelmesebb a használata mint egy erősítős cuccnak.

Csak ennyit akartam még így elmondani a bejegyzés végén. :R

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"...ki is írja a bar, hogy átváltott Dolby Atmos-ra.
Hát ez nem igazán tetszett mert hátsó hangszórók híján az első hangszórókkal próbál meg hátsó hangokat teremteni ami nem igazán jön össze és volt, hogy pl a víz csobogását jobban hallottam akkor ha háttal álltam neki..."

Az Atmos támogatás csak annyit jelent, hogy képes az elektronika a hangformátumot kezelni. A hangzás korrekt megszólaltatásához legalább valódi 7.1 felállás szükséges.
Erről jut eszembe.
A soundbar Energiafogyasztás működéskor (Fő)28W. Energiafogyasztás működéskor (Mélynyomó)
28W. Kis helyiségben elegendő a teljesítmény. Abba azért ne mennyünk bele, hogy ez a teljesítmény mennyire képes emulálni a sztereót meghaladó hangzást.

Mindentől függetlenül, élvezd az a soundbar nyújtotta hangzást. Ha neked megfelel, akkor másoknak nincs bele vau-vau. Nekem sem. :D

ruszkik, haza!

(#2) Jack Hunter


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Tartom magam ahhoz, hogy mindenkinek az a jó cucc, ami saját magának jól szól.Viszont az írásodból azt szűrtem le, hogy szép is, jó is ez az új zenegép, de mégsem olyan,amilyet elképzeltél.Még tart az újdonság varázsa,élvezed az új funkciókat, de belül már motoszkál a kisördög, és kicsit megbántad már a vételt. Talán jobb lett volna, ha azt félmilliós cuccot tuningoltad volna abból a pénzből, amennyiért ezt vetted.Lehet, nem olyan szép már, és butább is, csak rajtad áll, hogy nézegetni akarod és beszélgetni vele, vagy csak szimplán, hallgatni hosszan,sokáig,élvezettel.

(#3) AuraSync válasza Jack Hunter (#2) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog (1)

Anno itt a fórumon beszéltek rá, hogy kell nekem az a fél millás szett mert az a belépő szint annál lejjebb ne adjam.
Megvettem egy 200k-s Yamaha Multicast erősítőt a kis szobámba aminek a fele tudását sem használtam ki soha.
Aztán hozzá a még drágább Dali Spektor 6 ami mint utólag kiderült inkább csak komolyzenéhez jó, ott jön ki a tudása pont amit nem hallgatok.
Aztán a mélynyomó egy 70k-s Jamo volt ami nagyobb hangerőn szeretett torzítani zenékben.

A rossz akkusztikás kis szobámba sokszor túl sok volt ez a szett nem tudtam rendesen kihasználni ezért nem volt érdemes megtartani.
Bővíteni? Miből?
Ezt a Soundbar-t is csak úgy tudtam megvenni, hogy eladtam a szettet.
Azt tudjátok remélem hogy ez a fél millás szett kb a felét érte csak a használt piacon.
Amúgy sem tudtam volna bővíteni hely hiány miatt.
Még egyszer mondom kis szoba.

Hiába nézitek a fogyasztását a bar oldalán hidd el fél hangerőn szobát renget és nem torzít nem kiabál a magas hang sem.

Én nem számítottam még ennyire sem a bar-tól, de meglepett.

Az hogy vannak csalódások az nem azt jelenti, hogy semmire nem való.

A Surround Kit fogja ezt megmenteni meg a 600MB-os 1008-as frissítés majd meglátjátok.

Az Rtings értékelés magáért beszél ez nagyon az élmezőnyben van még rear-ok nélkül is.

A másik amit imádok benne az a Surround hang hogy bárhová megyek a szobában mindenhol szépen egyeletesen hallani a hangot még a sztereó cucc előtt ha már odébb hajoltam 20cm-t már máshogy hallottam a hangot.

Továbbá én játszok is konzolon elég sokat szóval csak előny a térhangzás amit a sztereó ugyebár nem tudott.

Na de majd Kedden kiderül minden arra jön meg a Kit.

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / 13600K / 32GB DDR5 / RTX 4080 / R2850DB

(#4) AuraSync válasza Hieronymus (#1) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog (1)

Az Atmos támogatás csak annyit jelent, hogy képes az elektronika a hangformátumot kezelni.

Ebben nincs igazad.
Itt magában a bar-ban 7db hangszóró van és van olyan ami felfelé irányítja a hangot aminek a lényege az, hogy a plafonról visszaverődve érje el az fentről jövő Atmos hangzást.

A Surround Kit-ben is vannak felső hangszórók amik szintén felfelé irányítják a hangot. (lásd a bejegyzés végén a képet)

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / 13600K / 32GB DDR5 / RTX 4080 / R2850DB

(#5) Jack Hunter válasza AuraSync (#3) üzenetére


Jack Hunter
csendes tag
LOGOUT blog

Nem akartalak megbántani.Nem is azt mondtam, hogy rosszat vettél.Csak úgy láttam, hogy kissé csöbörből vödörbe effektus van.A régi nem úgy szólt ahogy szeretted volna, plusz nem használtad ki, a mostani meg még nem olyan, amilyet akartál.Én szurkolok neked,hogy összejöjjön.Mindenesetre mielőtt megvettem volna ezt a soundbart, elmentem volna hallgatózni, (nem médiamarkt) hanem normális hifi, házi-mozi bemutatótermek, ahol készséggel segítenek megtalálni az ízlésedhez, helységedhez megfelelő darabot.Én is végigmentem ezen a pokoli úton, nemrég írtam is róla,hogy több év után találtam,építettem meg az igazit.Szóval kíváncsian várom, milyen lesz, ha meglesz hozzá a kit. :K

(#6) Hieronymus válasza AuraSync (#4) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Általánosan igaz az, amit írtam.
Van Amazon Fire HD 10 táblagépem. A kettő hangszórója Atmos támogatást kapott. Jelentős előnyt nem jelent, a beépített hangkeltő "rendszere" nem képes sokat hozzátenni a sztereó hangzás élményéhez.

Amúgy a megfelelő hangzás eléréséhez a front hangsugárzók kivételével magasabb teljesítmény szüksége.
A hang terjedése nem ismeri a PR előírásokat. [link] Nem tud kanyarodni a levegőben és a beesési szögektől eltérő szögben sem tud visszaverődni. Nyilván a plafon egyenletlenségei miatt igen, csak nagy lesz a veszteség. (A soundbar teljesítményére reagáltam.)

ruszkik, haza!

(#7) AuraSync válasza Hieronymus (#6) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog (1)

Az előbb letöltöttem a Dolby Atmos Demo-t a hivatalos oldalról és kipróbáltam milyen ha TV-n játszom le.
Standard módban próbáltam mert elvileg az Atmos effekt az ettől független tehát ilyenkor nem kell Surround módba rakni a bar-t.
Hát elmondom neked nagyobb hangerőn ami még nem zavaró még így Rear-ok nélkül is sikerült a hangszórónak felső hangot produkálnia simán hallottam, hogy a helikopternek fentről jön a hangja. Természetesen a mögöttem lévő hangot már nem sikerült annyira imitálnia, de a felső meglepően "jó".

Most ezzel a SB bejegyzéssel nem azt akarom mondani, hogy jobb mint egy valós rendszer ez nem a meggyőzésről szól csak tapasztalatról egy KIS SZOBÁBAN.

Utoljára hangsúlyozom ki hogy kis szobában, egy olyan szobában ahol a JBL Boombox 2 is kiválóan szól még fél hangerőn is elég sok mélyet pumpálva. És akkor az hány wattos?

Mindig csak a teljesítményről beszélsz, de könyörgöm értsed már meg, hogy egy kis szobába nem kell 1000W mert leszakadna a plafon értem?

Nyilván ha neked a nappalid akkora mint egy fél kosárlabdapálya akkor nem lesz elég egy ilyen SB akkor oda kell a sok watt-os cucc.

Ez a tipikus amíg nem hallod nem érted meg.

SB-t tesztelni nem fogok elutazni több 100km-re mert nincs értelme.
Más egy hifi bolt, más egy Media Markt más az én kis szobám hangzása.

Nem tudnék telepíteni 7.1-et mert nincs olyan távolság a falak között, hogy abból térhangzás legyen.

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / 13600K / 32GB DDR5 / RTX 4080 / R2850DB

(#8) Hieronymus válasza AuraSync (#7) üzenetére


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

Na igen.

"...de könyörgöm értsed már meg, hogy egy kis szobába nem kell 1000W mert leszakadna a plafon értem?"
Én értem, de azt te is értsd, hogy rajtad kívül senki sem beszélt 1000 wattról. Ráadásul te írtad le, hogy elég gyér a sztereó téren kívüli hangzás. Ezért vásároltad meg a két hátsó hangszórót.

"Ez a tipikus amíg nem hallod nem érted meg.
SB-t tesztelni nem fogok elutazni több 100km-re mert nincs értelme."

Ezt így nem értem.
Az SB eredetileg egy sztereó házi-mozi erősítő egy dobozva építve a hangdobozokkal. Ehhez jött a mélynyomó, majd a kiegészítő hangszórók kerültek a dobozba. (Volt olyan SB, aminek kiemelhetőek voltak a hangsugárzói.)
Ebből azért kikövetkeztethető, A hagyományos szatellit hangszórókkal szerelt házimozik továbbra is előnyben maradnak a SB rendszerekkel szemben. Jobban kihasználható a rendelkezésre álló hely. Tágasabb a sztereó és a térhatás hangzás. Illetve a belépőszint fölött már a beállító mikrofon nagyban megkönnyíti a berendezés használatát.

ruszkik, haza!

(#9) AuraSync válasza Hieronymus (#8) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog (1)

"Jobban kihasználható a rendelkezésre álló hely. Tágasabb a sztereó és a térhatás hangzás."

HA VAN HOZZÁ HELYED.

Gyere el a szobámba azt rendezd el a 8 hangszórót illetve nem is, igazi Atmos kell az meg 10 hangszóró. :D

Az előbb megnéztem a Netflix-es Nightbooks című filmet (5.1-be) hát vissza kellett venni a mélyet nullára mert 30-as hangerőn (100 a max) rengett a szoba attól a kemény 28 wattól amit tud a mély.
Amúgy Rear nélkül is simán élvezhető volt a film betöltötte a teret a SB 30-as hangerőn.
Nyilván 10-es hangerőn ez nem így jön le.

"A hagyományos szatellit hangszórókkal szerelt házimozik továbbra is előnyben maradnak"

Ezt már feljebb egyszer leírtam, hogy ez a SB dolog nem váltja ki az igazi sok hangszórós rendszereket és a bejegyzésemnek nem az a lényege hogy rávegyelek téged meg a másikat, hogy SB-t vegyél 7.1 helyett.
Itt arról van szó, hogy egy 190k-s eszközzel az én KIS SZOBÁMBAN eltudtam érni a sztereó rádióerősítős rendszeremnél egy kicsivel több térhatást.
Ha te kihozol 190k-ból egy ÚJ 7.1-es rendszert valódi Dolby Atmos erősítővel akkor emelem kalapom és dobom ki a kukába a SB-t. :R
Bocs 260k-ból mert a Surround Kit 70k-ba fájt.

Van fent HASZNÁLTAN aprón komplett Atmos rendszer kemény 600k-ért jó kiinduló pont lesz. :D

[ Szerkesztve ]

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / 13600K / 32GB DDR5 / RTX 4080 / R2850DB

(#10) Lepo válasza AuraSync (#9) üzenetére


Lepo
csendes tag

A 28W az nem a zenei teljesítmény hanem az áramfelvétel. :D A főegységnek is és a mélynyomónak is klön-külön ennyi az áramfelvétele.
A főszett emlékeim szerint 330W a satelit meg 140W RMS.

Természetesen egy jó különálló rendszernek mindig jobb lesz a hanja, de árban se lehet összehasonlítani őket (sem helyigényben).
Ár-érték arányban szerintem kiemelkedő ez a szett :K

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.