2022. december 4., vasárnap

Gyorskeresés

Ez lett a játékvilágból? Kiábrándító.

Írta: | Kulcsszavak: játékvilág . kiábrándító . hanyatlás . elden ring . aurasync

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A játék store-okat böngészve rájöttem arra, hogy sajnos a játék ipar olyan szinten elkorcsosult, hogy az valami félelmetes.
Még anno DOS korszakban kezdtem 286-ossal szóval azóta figyelem a fejlődést és a felhozatalt.

Mi kell most a népnek? Szoulszlájk, bátülrojál/multipléjer, túlélő, séta szimulátor. Ezekkel a dolgokkal megvették a játékosok 50%-át.
Mi akik szeretnénk történet alapú KÖNNYŰ és szórakoztató játékokkal játszani nekünk meg évente jut kb 4db játék.

Anno ez nem így volt, a megjelenő játékok 70%-át kijátszottam mert végig vihetőek voltak anélkül, hogy a hardvereket szétvertem volna magamkörül.

Most mi a menő?
Az, hogy ha egy játékban órák hosszát próbálkozik valaki, hogy legyőzzön 1db ellenséget.
Az, hogy ki tud többet befizetni, hogy jobb skin-je legyen mint a másiknak.
Az, hogy ki a nagyobb szintű a másiknál.
Az, hogy ki tudja gyorsabban végig futni a játékot a bugok kihasználásával.
Az, hogy ki tud úgy csalni, hogy az ne vegye észre senki.

Ja és a legjobbak azok akik azt nézik hogyan játszanak mások, ezen mai napig röhögnöm kell. :DDD
Igen itt a sztrímre gondolok amikben a tényleges játszó fél azért kap pénzt mert mások nézik hogyan játszik. XD

Na szóval az egész hanyatlás akkor indult amikor megjelentek az úgynevezett Season Pass-ok amiknek az a célja, hogy az amúgy is drága játékot kétszer vedd meg. A fő játék tartalmaz mondjuk 50 óra játék időt 50$-ért a szezon pass meg tartalmaz 20 óra játékot 49$-ért. Megéri mi? Hát valakinek biztos, de nem a pléjernek.

Aztán ott vannak az ingame vásárolható extrák amik kb semmire nem jók csak arra, hogy jobban nézzen ki a karaktered vagy a fegyvered. Egy büdös vasat nem adnék én ilyen baromságért.
De persze van ennek egy ellentéte is amikor igen is a pénzedért előnyt is kapsz mint pl abban a tankos baromságban amiben "arany lőszert" tudsz vásárolni valódi pénzért.
Tehát érted... azért fizet a VIRTUÁLIS LŐSZERÉRT, hogy nagyobb sebzése legyen a játékban. (a mellettünk lévő országból menekülteknek de jó lenne ez a sok kidobott pénz)

Aztán folytatódott az Early Access nevű okossággal ami azt jelenti, hogy megveheted előre a félkész játékot aminek persze megint nincsen semmi értelme mert a játékok 50%-a kb ugyan úgy jelenik meg mint ahogy a korai hozzáférésben is láttuk.

Eltűntek a Demo-k. Nagyon kevés az a játék amihez adnak ki demo-t és sokszor olyan limitált, hogy még 5 perc játék időt sem kapsz. A demo-k eltörlésével csak azt érték el a fejlesztők, hogy az ember kénytelen egy illegál forrásból beszerezni egy egy játékot, hogy még is megnézze milyen. Régen rengeteg demo volt, már az volt a furcsa ha valamihez nem jött, most meg az a furcsa ha valamihez adnak ki. Változnak az idők mi? De ha nektek ez kell...

Optimalizálatlan/hiányos játékmegjelenések. Sajnos ez már mindennapos jelenség lett és ez miatt elég nagy botrányok is voltak mint pl No Man Sky, Batman, Cyberpunk és a többi. Nevetséges azt látni, hogy az ember majd 1 millás PC-jén a játék kriminális FPS számmal fut. Nem kérek többet csak fix 60FPS-t. Sajnos sokszor ez sincsen meg, ha meg lejjebb viszed a grafikát akkor okádék lesz.

Semmirevaló multipléjerek tömkelege. Na abból aztán Dunát lehetne rekeszteni annyi van. Nem is kell vele sok munka kell egy nagy pálya, kell egy csomó pléjer ami egymást lövöldözheti rajta és kész is. Ebben mi a munka úgy őszintén? Hol van belőle a történet? Hol van belőle a szereplők szinkron munkája? Ráadásul ezekben a noname sz@rokban még a hitbox is egy hulladék és a magas ping-ekről ne is beszéljünk.
Azon szoktam röhögni amikor a pro pléjer megveszi az 1ms-es monitort meg a szuper egeret és billentyűzetet közben meg olyan magas a ping-je, hogy öröm nézni a lag-olását.

Aztán beköszöntött a szoulszlájk és rogulájk korszak is aminek az a lényege, hogy minél jobban megszivassák a pléjert. Volt már erről bejegyzésem, hogy én speciel értelmetlennek találom ezeket a játékokat ennek ellenére sok mazó van aki él hal ezekért és arra áll neki fel ha legyőz egy boss-t 25. próbálkozásra miután már szétverte a fél szobáját. Igen van ilyen videó bőven meg lehet nézni YT-on szal nekem nem kell olyan szöveggel jönni, hogy mert béna vagy benne. Én is végigtoltam az Elden Ring-et igaz 700-asra felcsítelt karakterrel de végigvittem. :DDD Ha a játék egy mocsok én is az leszek.

De hogy a lényegre térjek egyszerűen azok akik könnyed kikapcsolódásra vágynak egy munkanap után már nem igazán találnak maguknak játékot. Én speciel minden évben végigviszem újra a Half-Life 2-t, a Doom 3-at és még a Duke Nukem 3D-t is. Ezek a veterán játékosoknak meghatározó nevek voltak.. most mit mond a kis 14 éves mi a jó? A Minecraft a Fortnájt a Dark Szoulsz (és minden formája), BF multi, COD multi, Pábdzsí.

Sajnos eltűntek az igények, tök mind1 mi az csak lőni lehessen egymást benne. De ha ezeket a csírahuszárokat kiküldenéd a határra, hogy védjék meg az országot akkor összecsinálnák magukat ha melléjük lőnének.

Vannak még ugye az MMO-k amikkel én is toltam régen (Lineage 2, Aion, Guild Wars) de már ezek sem olyanok mint régen. Olyan szinten túl van bonyolítva egy egy MMO, hogy az elriasztja a játékost. Van egy minimál tutorial ami bemutat 10%-ot a játékból aztán a többit meg rád zúdítja, hogy nesze csináld. Oké majd ha pro angolos leszek akkor talán. Még a Black Desert az határ eset volt de pl a mai napon letörölt Lost Ark-al már nem tudtam lépést tartani.

Igen lehet azt is mondani, hogy a könnyű játékhoz szokott embereknél problémásak a "kicsit már gondolkodni kell benne" játékok, de én úgy vagyok vele, hogy nem a játékban akarok tanulni. Én a játékokat a szórakoztatás miatt játszom. Tudjátok mi az amikor szórakoztató egy játék? Dehogy tudjátok... csak lövöldöztök egymásra eszetlenül.

A másik fél aki meg a multihoz szokott az meg szidja a single player játékot mert hát "nem tudom benne lövöldözni a másikat". Na ez a szomorú, hogy már más sem kell nektek csak ez. Igénytelenek vagytok.
Legyen benne multi meg skin-ek aztán ennyi elég is manapság. Szomorú de nagyon.

Ismerek olyan személyt is aki olyan játékkal nem is játszik amiben nincsen quest mark mert nem tud angolul és így ennek a hiánya miatt nem tudja mit kell csinálni. Nyilván annyit tud hogy kill ez meg az de ha már más a feladat akkor bukta és sajnos egyre jellemzőbb ez a tendencia ami a fejlesztő trehányságát is megmutatja. Kajak olyan nehéz lett volna berakni az Elden Ring-be egy küldetés jelzőt? Tényleg ilyen nehéz munka lenne? Dehogy lenne az... sz@rnak bele egy nagyot. Szenvedd végig rakjál bele 300 órát, holott a játékot igazából végig lehetne tolni 10 óra alatt is sőt még gyorsabban is.

VR játék világba nem szólok bele, sztem még csak kapargatjuk a VR világ ajtaját ezekkel a béna alacsonyfelbontású szemüvegekkel amik egy vagyonba kerülnek de értelmes tartalom nincs rájuk.

Még sok mindent írhatnék, de most egyelőre ennyi jutott eszembe, majd még kibővítem pár dologgal.

Kommentek nem lesznek engedélyezve mert nincs kedvem vitatkozni a megmondó emberekkel akik szerint nincs nehéz játék csak béna játékos. Ha ilyen könnyen mindent el lehetne intézni a világban akkor nem lenne az ami most van.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.