2023. február 2., csütörtök

Gyorskeresés

Építettem egy géjmör PC-t: Tapasztalatok.

Írta: | Kulcsszavak: Építettem . egy géjmör . PC . Tapasztalatok . aurasync

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Eredeti sztori: [link]

Arra gondoltam, hogy leírom mit tapasztaltam a nemrég vett hardverekkel és beleírom az eredeti bejegyzésbe de sztem nem fogja senki újra olvasni így inkább egy új bejegyzésben teszem ezt meg.

Semmi másért mint segítségképpen, hogy aki hasonló setup-ban gondolkodik az el tudjon indulni valahonnét.

Ez volt az eredeti build:
Alaplap: Asrock Z690 PHANTOM GAMING 4
CPU: Intel Core i5-12600K
Hűtés: MSI MAG CORELIQUID P240
Memória: PATRIOT Viper 4 Blackout 3000MHz 32GB DDR4
VGA: Gainward RTX 3080 Phantom+ 10GB
Táp: GIGABYTE - GP-P850GM 850W
Gépház: Deepcool - MACUBE 310P BK
Ventilátor: ARCTIC - P14 PWM PST 2db
Egér: Spirit of Gamer PRO-M9
Egérpad: eShark KARUTA ESL-MP1 XL

Akkor nem is húzom tovább az időtöket, íme pár gondolat a cuccokról:

Alaplap:
A legolcsóbb ATX méretű Z690-es Asrock alaplapot vettem meg amit "játékra" találtak ki ennek ellenére pl a BIOS-a meglehetősen kidolgozott szal mindennemű OC beállítást el lehet benne végezni akárcsak a drágább tesóinál.
Az alaplapos topic ijesztegetései ellenére a lapot még nem láttam 40 fok fölött sőt talán még 35 fok felett sem pedig párszor ráengedtem a terhelés tesztet a CPU-ra alap órajelen.
Szal megkockáztatom még egy minimál CPU OC is beleférne a dologba, de persze nem arra vettem a gépet, hogy benchmark-okra nyáladdzak. (abból már kinőttem 10 évvel ez előtt)
Szépen lehet vele vezéreltetni akár RGB-s cuccokat is és van bőven 4 pin-es venti csati is amit szintén úgy vezérel az ember fokra és %-os fordulatszámra ahogy akar.
Sata csatlakozóból viszont csak 2db-ot kapunk ami eléggé szerény ahhoz képest, hogy ennél több csatlakozó van a lapon.
A dizájnján nincs mit nézni egy egyszerű "csicsás burkolat" nélküli fapados kinézetet kapunk ennyi pénzért.
Wifi és Blutusz sincsen rajta, de ez mind pótolható ha annyira kéne valakinek, én amire vettem arra tökéletes.
A BIOS frissítés Windows-os program híján még a régi BIOS-ból frissítés metódus pendrive-al ami egy gyakorlott embernek nem nehéz viszont egy újonc megijedhet tőle mivel mindenféle Warning üzenetet kapunk a művelet előtt. Ennek ellenére kb 5 perc volt az egész.
Összességében oké a lap. (bár én azt a 69k-t is sokalltam érte)

CPU:
A CPU teljesítményén meglepődtem, lazán veri a korábban volt i9 9900k-mat és hűvösebb is.
Nagyon nincs mit róla elmondanom, a rászerelt hűtés függvénye a hőfok.
OC-t nem próbáltam és ebben a lapban valszeg nem is fogom.
Ami meglepő volt az inkább a gyári feszültsége. Valahol azt olvastam ezek ilyen 1.20-1.25V körül vannak.
Hát terhelés teszt alatt Stable Auto üzemmódban (Default Bios Settings) max 1.12V-ra megy fel ami meglepően alacsony.
De a lényeg az, hogy stabil a cucc kikapcsolt C state-ekkel.
100k-ért jutottam hozzá bontatlan garis verzióhoz szóval mondhatjuk, hogy "megérte".

Hűtés:
Na ezen sokat vacilláltam mire dűlőre jutottam mit vegyek, de egyből nem engedek mindenképpen AIO víz kell mert én olyan nagy böcek levegős tömböt nem fogok rátenni az biztos a CPU-ra.
Szóval gyors rá is kerestem mik az újdonságok és akkor láttam meg, hogy az MSI új hűtéseinél a pumpát nem a CPU hűtő egységbe szereli hanem a radiátorba. Nem is rossz elképzelés. Nézzük az árakat. Hoppá 25k-ért van egy EMAG-on leárazva és még RGB is (MSI MAG CORELIQUID 240R).
Aztán jól befürödtem vele mert félreolvastam és nem azt írta, hogy van benne LGA1700-as lefogató hanem azt hogy támogatja tehát lehet venni hozzá kit-et. Na több sem kellett másnap ment is vissza az EMAG-hoz mert persze ilyen kit-et venni pont ehhez a fajtához nem lehet MO-n.
Így lett végül a P240 amit a helyi boltban sikerült beszereznem szintén leárazva.
Na de hogy mi a tapasztalatom vele? Hát... ennyi pénzért ne várjunk többet. A csövek nagyon merevek alig lehet hajlítani őket és sztem túl hosszúak is. Az egyik ventilátora valszeg csapágyas mert van egy bizonyos fordulatszám ahol berezeg bezizzen vagy nem tom hogy mondjam búgó hangot ad de csak azon a fordulaton, felette és alatt semmi gond nincs vele.
Ha a radit a gépház tetejébe szereled és max-on pörgeted a pumpát benne akkor hajlamos kelepelő hangot adni, de az úgy alapból sem volt jó konstrukció mivel ha jól tudom a pumpának lejjebb kell lennie mint a radinak meg a CPU blokknak, szóval miután áthelyeztem a gép elejébe megszűnt a pumpa hangja.
Vezérlő program híján a ventit és a pumpát is csak a BIOS-ban lehet szabályozni illetve ha van BIOS mókoló app a Windózban akkor ott. (ehhez az alaplaphoz pont van)
Maga a hűtés teljesítménye jó, 40-50 fok között mozog a CPU játékok közben és kb 50%-on mennek a ventik a radin. Nem halk nem is hangos teszi a dolgát kész. Ennyit megért. A ROG AIO-ot meg vegye az 100k-ért akinek két anyja van. Ott is már csak a dizájn a lényeg semmi más.

Memória:
Erről sokat nem lehet elmondani, XMP-t belőttem BIOS-ban és azóta nem nyúltam hozzá, teszi a dolgát.

Táp:
Hamar rám hozták a frászt amikor kiderült, hogy pont egy olyan tápot sikerült vennem ami felrobban ha túlterhelik mivel az OPP nem működött rajta rendesen. De aztán kiderült, hogy az enyém már jóval újabb javított verzió. De aztán még is csak visszaküldtem 14 napos elállással mert a ventilátora furcsa hangot adott ki mikor elindult vagy el akart indulni: [link]
Nem tudom, hogy ez később elmúlott volna vagy hiba lett volna, de mindenesetre ez a táp csalódás volt és jobbnak láttam gyorsan megszabadulni tőle.
Utána szintén a helyi boltban vettem helyette egy nem rég megjelent EVGA SuperNOVA 850 GT 80+ Gold 850W-os tápot na ezzel már semmi gond nincsen. Szép a kábel harisnyázás, több kábel jár hozzá, és semmi hangja nincsen igaz többe is került majdnem 20k-val, de legalább most nyugodtan otthagyhatom a gépet felügyelet nélkül.

Gépház:
Olcsó fapados full fém gépház. Mit várhatunk tőle? Hát sok mindent nem, de azért még sem annyira rossz.
Vannak porszűrők, szép letisztult külső, könnyen levehető mágneses oldallapok amelyikből az egyik üveges továbbá a gépház többi elemét is nagyon könnyen le lehet venni. Már már túl könnyen is de azért berezegni nem fog minden a helyén van. Kábel management? Hát az van de nem igazán férni el a nagyokhoz képest.
Ja igen a mérete, azért vettem ilyen kis házat mert ezt talán gyorsabban átjárja a levegő így hűvösebb tud maradni a belseje már ha jól helyezed benne a dolgokat. A mi negatívum, hogy a hozzá kapott gyári 12cm-es hátsó ventije búgó hangot ad ki folyamatosan minden fordulaton szal ezt majd cserélnem kell olyanra amilyet az elejébe vettem. Magába a szerelési térbe szépen elférni és igényesen ki is lehet alakítani már ha van ehhez valakinek türelme.

Ventilátor:
Vennem kellett 2db 14cm-es ventit a gépház elejébe és ezekre az "olcsó" RGB mentes ARCTIC ventikre esett a választásom amik 4pin-esek. Nincs velük gondom, halkan teszik a dolgukat ilyet fogok venni a gép hátuljába is csak 12-es méretben. Ez amúgy valami új sorozat az ARCTIC-nál.

Egér:
Olcsó vezeték nélküli "gémer" egér ami nem akkus hanem 1db ceruza elemes. Szoftver híján a DPI váltó csak 3 fix DPI között tud váltani ami eléggé szomorú dolog de hát ennyi pénzért mit várjunk ugye.
Az első amit vettem hibás volt mert egyszerűen nem volt hajlandó rendesen működni mert bármit csináltam vele a Win-ben semmi reagálás nem volt. Működött valamilyen szinten mert az elem behelyezés pillanatában az optika világított egy darabig.
Ezt gyorsan ki is cseréltettem mert ezt is a helyi boltban vettem és amit kaptam helyette az már tökéletesen működik. (még szerencse hogy volt belőle egy raklapnyi)
Üzemidőt még nem tudok mondani egyelőre mivel nem sokat fogom használni (kontrollerrel tolom) így nyilván nem kell naponta elemet cserélgetni benne. (de veszek hozzá majd akkut)
A fogása az egérnek kényelmes viszont emelésnél a nagyujja az embernek hajlamos felcsúszni és ez miatt akár az oldalsó gombokat is megnyomhatja véletlenül. A görgője és a kattintás hangja is halknak mondható, volt nekem ennél hangosabb és drágább egerem is már több.
Ami még negatívum rajta, hogy az elem fedele amit a elem cserekor kell lenyitni olyan szinten laza, hogy ha kicsit odacsapod az egeret a padhoz akkor egyszerűen leesik róla. De ez a másiknál is ilyen volt, nem értem hogy lehet ilyen szintű konstrukciós hibát véteni. Hmm.. majd nem ba..kodom az egeret. XD

Egérpad:
Szép dizájn, jó felület, ennyiért megérte.

VGA:
Az egyik talán legfontosabb eleme egy PC-nek a VGA amit próbál körültekintően vásárolni az ember. Előtte teszteket néz meg ilyenek. Nos ennek a verziónak pont nem volt semmi tesztje szóval csak abból tudtam táplálkozni amit az eladó állított róla a hirdetésében. Igen ezt a VGA-t használtan vettem. Én hiába próbálnék meg körültekintően vásárolni ott van még a költség limit is amibe ez még pont belefért úgy, hogy van rá közel 3 év garancia. Volt olcsóbban is, de azokra vagy nincs gari vagy külföldi garis. Most olyanokat ki mer megvenni őszintén? Pedig 40k-val lettek volna olcsóbbak. Na de milyen a VGA?
Nem rossz, ez 3x8pin-es szóval gyárilag OC-zott verzió és elég szép Mhz-eket tud produkálni amikor még hűvös. Mindenféle beavatkozás nélkül 1955Mhz-en kezd a VGA és ahogy melegedik úgy megy lejjebb 1850Mhz körüli értékre. Itt már azért van hangja és 72 fok körül mozog 20 fokos szobában.
Nem akartam RGB-set venni, de sajnos ezen van és vezérlő progi híján nem is lehet átállítani rajta a világítást. Csak úgy lehetne ha hozzákötném az alaplaphoz RGB kábellel mivel olyan csatlakozó viszont van rajta. Volt már Gainward VGA-m és kb a közép mezőnybe sorolnám. A Gigánál jobb de egy MSI-nél már nem, már ha a hűtést nézzük. A dizájn az viszont tényleg egy full alap fekete izé ami egy ilyen házba pont jól néz ki de aki csicsás "világra" vágyik az nem fog még csak ránézni sem erre.
OC nem lesz mert nem éri meg mint írtam is az eredeti bejegyzésben, viszont Undervolting-ot kapott és arról hamarosan lesz egy beszámoló, hogy vajon ér-e valamit vagy nem.

Windows 11:
Igaz ez nem hardver, de pár szót erről is el lehet mondani mivel még mindig sokan irtóznak a gondolattól, hogy átváltsanak rá. Nem kell félni tőle de tényleg. Ha tisztán telepíted fel akkor gyorsabb lesz mint a Win 10 mind betöltésben mind működésben. Minden driver és progi megy vele ahogy a Win10-ben.
Egyedül az elején kell pár dolgot mókolni benne, hogy minden a te szájízednek megfelelően működjön. Nyilván ha neked elég a gyári szoftver amit beletettek, képnézegető meg szerkesztő akkor még ennyit sem kell vele foglalkoznod. Tökéletesnek nem mondanám, de hozzáértő ember hamar jó és stabil oprendszert tud belőle varázsolni.

Na szóval ennyi lenne a tapasztalatom ezekkel a cuccokkal. Az egész rendszer együtt azért már tud zajt produkálni játék közben, de ezen lehet még finomítani a venti vezérlésnél. Az érdekes majd nyáron lesz mivel légkondi híján a szobámba olykor 32 fok is lehet.

Ugye mennyivel egyszerűbb egy konzol? Megveszed, bedugsz bele egy-két kábelt és mehet is. ;]

Hozzászólások

(#1) KISDUCK


KISDUCK
addikt

A procinál ezek az energiatakrékos magok is mennek játék közben van csak az erősebb magok?

(#2) PuMbA válasza KISDUCK (#1) üzenetére


PuMbA
titán

Egyrészt a játékoknak erős 1 magos teljesítmény kell, tehát nem ütemez rá. Másrészt a játékok 6-8 magnál többet amúgy sem használnak ki. Nem a laza 10-20%-os kihasználásról beszélek, aminek leheletnyi hatása van a sebességre, hanem azokról a magokról, amiket ténylegesen 60-80%-ra hajt a játék. Ezért tett az Intel csak 8 erős magot az Alder Lake-be és ezért nem ajánlja az AMD a 12 vagy 16 magos procijait játékra, mert a játékokat konzolokra írják és ott 7 mag áll rendelkezésre (1 az oprendszeré, elkülönítve).

[ Szerkesztve ]

(#3) AuraSync válasza PuMbA (#2) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog

Ja hogy ez így működik... ahha. Hát ezt sem tudtam eddig, köszi Pumba. :D

Terhelés teszten így néz ki:

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / 13600K / 32GB DDR5 / RTX 4080 / R2850DB

(#4) PuMbA válasza AuraSync (#3) üzenetére


PuMbA
titán

Az egyes CPU magok kihasználtsága kéne és játék alatt :) KISDUCK erre kíváncsi (és én is).

[ Szerkesztve ]

(#5) AuraSync válasza PuMbA (#4) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog

De azt nehéz belőni AB-be Pumba.. ehh.. nyűgös vagyok mert még mindig sz@r idő van kint. :D
Na jó a kedvedért megnézem mert sokat segítettél az elmúlt pár napban a hangszóró topic-ban is. :K

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / 13600K / 32GB DDR5 / RTX 4080 / R2850DB

(#6) AuraSync válasza PuMbA (#4) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog

Tessék:Cyber, Metro Exodus, Horizon Zéró és Subnautica.

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / 13600K / 32GB DDR5 / RTX 4080 / R2850DB

(#7) AuraSync


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog

Elden Ring:


Shadow Warrior 3:

[ Szerkesztve ]

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / Q80T 65" / 13600K / 32GB DDR5 / RTX 4080 / R2850DB

(#8) PuMbA válasza AuraSync (#6) üzenetére


PuMbA
titán

Kösz! :) Ezek szerint egyes játékoknál terhelődnek a kis magok is, igaz kicsit kisebb mértékben, mint a nagy magok. Gondolom mellékfeladatok, amikhez elegek. Ezt nem gondoltam volna.

[ Szerkesztve ]

(#9) UnA


UnA
Korrektor

De miért géjmör? Danny kollégám szerint ez gájma :)

(#10) GreatL


GreatL
senior tag

Windows 11... Insidert használom. 3 naponta újat rak fel. Gondoltam visszatérek a kereskedelmi változathoz (van saját, számlás pro kulcsom), de annyival le volt maradva, hogy visszaraktam az insidert és most imádkozok hogy nagyon ne szúrják el, nekem most pont stabil. Be is nyomtam az egy "hét szünet frissítésben" gombot.

Intel Core i9-9900K víz | 32 GB | GBT RTX 3080 Ti Gaming OC | 48" LG C1 TV | Samsung Galaxy S22+ 256 | Pocketbook Inkpad 3 Pro

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.