2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

A Dolby és DTS hang késésének története

Írta: | Kulcsszavak: Dolby . dts . hang . késés . delay . latency

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sok sok éve már van HDMI és annak sok verziója és megjelent az eARC nevű dolog is ami végre megkönnyítette az emberek életét. Már akiét.
Nem térek rá ki mi ez a fícsör ha valakit érdekel a dolog akkor rákeres a neten.

Soha nem használtam a HDMI eARC-ot mint hang továbbítót de most, hogy vettem egy SoundBar-t (Samsung HW-Q800A) amin csak két HDMI van egy sima és egy eARC muszáj volt.

A lényege, hogy ezen a csatlakozón keresztül kötöd rá a SB-t TV-re (Samsung Q80T) és a TV-be belépő HDMI-ken keresztül az eARC-on ki tudod küldeni a nagy felbontású sok csatornás hangot. De ezt úgy is tudjátok szal felesleges tovább ecsetelni.

Az Atmos/DTS képes SoundBar-t nyilván azért vette az ember mert Atmos/DTS tartalmat akar ráküldeni és ezzel nincs is semmi baj addig míg közvetlen van rácsatlakoztatva valami a SB-ra sima HDMI-n. A TV saját lejátszója ez alól kivétel mert ott a hiba amivel hamarosan foglalkozni fogok nincs jelen. Még szerencse...

Miről is van szó? Az eARC okozta iszonyatos hang késésről. (delay)

Globális problémáról van szó elég csak beírni a Gógliba, hogy Dolby Sound Delay és máris megannyi cikk és videó bukkan fel.
Azért globális a probléma mert a dolog mindenkinél jelen van aki Dolby vagy DTS módban használ eARC-ra kötött SoundBar-t de lehet, hogy még igazi sok hangszórós Atmos rendszert is azt nem sikerült tesztelnem.

Ilyenkor van az amikor kitalálunk egy új fícsört esetünkben az eARC-ot csak elfelejtjük aztán kompatibilissé tenni a jövő technológiáival.
Iszonyat idegesítő a dolog és rengetegen szenvednek ettől a hibától.

Elmondom az én kis történetemet, hogy miért kellett újfent csalódnom az emberiség nagy vívmányaiban.

Tehát mint említettem, a SB-omon csak 2 HDMI van egy sima és egy eARC képes.
Két konzolom van egy PS5 és egy Xbox Series X amiket HDMI-vel rakötöttem a TV-re majd az eARC-ra rakva a hang kimenetet mind2 konzol tökéletesen működött addig amíg be nem kapcsoltam a Dolby-t.
Abban a pillanatban egy olyan szintű hang késés keletkezett, hogy azt rossz volt hallgatni.
Először az Xbox-ot teszteltem mindenféle beállítással, de csak nem lett jobb.
Jó akkor jöjjön a drasztikus megoldás dugjuk rá a konzolt közvetlen a SB HDMI-jére.
Jé megjavult. De jó, hogy ilyen sz@r az Xbox. Én mint naiv hozzánemértő elkezdtem szidni a konzolt, hogy biztos az a nem jó.
A SB-on és a TV-be is lenulláztam az AV sync-et de az sem javította ki a dolgot. Mínuszba eltolni egyik eszközön sem lehet.

Oké akkor most jön a PS5. Dolby bekapcsol ugyan ez. Ugyan úgy iszonyat nagy hang késés.
Mondom jaj de jó a SB-omon meg csak egy sima HDMI bemenet na most hogyan tovább.

Aztán kis keresgélés után még találtam egy leírást, hogy a TV hang beállításainál valami HDMI áteresztést be kell kapcsolni és akkor jó lesz.
Meg is találtam, bekapcsoltam és láss csodát valóban jobb lett de NEM szűnt meg a problem teljesen.

Aki hozzászokott korábban az audio-video 100%-os szinkronhoz annak elsőre fel fog tűnni, hogy itt még valami mindig nem kerek.

Kihúztam az Xbox-ot, bedugtam a PS5-öt a SB-ba és láss csodát ennél is megszűnt a késés.

Na meg van a probléma megoldása már csak játszani kell... ja persze csak azt felejtjük el, hogy mindannyiszor át kell dugdosni a HDMI kábelt ahányszor konzolt cserél az ember ez meg ugye minekünk "lustáknak" csak nyűg.

Így hát az ember józan paraszti ésszel mit csinál ilyenkor? HDMI elosztót keres. Na de abból 2.1-eset találni ami tényleg tudja és olcsó is szinte lehetetlen.

Szóval maradtam a 2.0-nál mivel azt már olcsón be lehet szerezni és úgy sem használok se HDR-t se 120Hz-et így nem kell a 2.1.

Rendeltem is egy 3500Ft-os HDMI váltót aminek az a feladata, hogy egy bemenetet ketté osszon és azt egy gomb segítségével lehet váltogatni. Tehát ha PS-el játszok csak át kell váltanom a PS HDMI-jére és mehet is.

Az egészben az a szomorú, hogy ilyen nevetséges dolgokkal lehet csak az ilyen technológiai vívmányok hanyagságát kompenzálni.
Ja és azt elfelejtettem mondani, ha a PC-n (Intel NUC nem játekra való) bekapcsolom a Dolby-t ugyan ez fogad ugyan úgy késni fog a hang szal kellen még egy HDMI a SB-ra.

Tehát nálam, hogy tudjam az összes Atmos-os eszközömet csatlakoztani a SB-ra kapásból 4 HDMI kéne amiből az egyik eARC-os.
Na ilyet találjatok nekem... lehet hogy van de azt nem hozzátok el 200k-ból.

Ez egyszerűen nevetséges undorító, hogy nem akar működni ez a szuper világ amiben élünk.
Ilyen pitiáner dolgokkal kell foglalkoznom, hogy hogy oldjam meg a hang késést a több 100k-s eszközeimen.

Tudom, hogy ez a dolog már köztudott csak "én nem tudtam róla".
Azért írtam ezt a bejegyzést, hogy hátha segít valakinek a saját tapasztalatom.

Szal ha kérdés van vagy tudsz jobb megoldást akkor nyugodtan leírhatod a hozzászólásokban.

Hozzászólások

(#1) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Sokat olvasgatom a média lejátszós és a HTPC-s Topic-pokat is, de nem sűrűn olvastam (nem is emlékszem), hogy valaki pont erre panaszkodott volna, vagy egyáltalán, hogy ez általános probléma lenne és pont az ARC hibájából. Nem lehet inkább, hogy vagy az SB, vagy TV hibája konkrétan? Látom nem tízfilléres kategória egyik sem, de azért láttunk már ilyet... Firmware mindegyiken a legújabb? Videó lejátszásnál is jelentkezik (ha nem a TV lejátszójával játszol le, hanem szintén HDMI-s eszközről) ez az elcsúszás DD és DTS hangsáv esetén?

[ Szerkesztve ]

(#2) AuraSync válasza SunMount3r (#1) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog

Több órás probléma megoldás keresés közben láttam egysmást és tök mind1 a márka.
Csak az tudta megoldani a gondot:
-akinek az eszközein volt negatív irányba módositható audio-video sync beállítás.
-aki vett hozzá valami külső HDMI elosztót vagy erősítőt vagy mit.

Az mind1, hogy éppen mi a tartalom a konzolon nem csak játékban vagy menüben késik a hang hanem YT videó közben is.
Ha már Dolby módban van a konzol tök mind1 mit csinál rajta az ember mindig jelen van a hiba.

Külső lejátszóval nem tudom kipróbálni mert nincs olyan eszközöm viszont a PS5 Blu-ray képes szal azt nevezhetjük média lejátszónak.

Tudom lehetne azt mondani hogy user error meg ilyenek de ott a Gógli link meg lehet nézni hogy ez igen is nem csak 2 embernél jelentkező probléma.

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / GTR 3 Pro / Q80T 65" / Crusher EVO / I5 12600K / RTX 3080 / SBZ

(#3) SunMount3r válasza AuraSync (#2) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Másik TV nincs közeben? A PS5, vagy az XBOX, gondolom egy teszt mkv videót azért csak letudna játszani, ha nincs BD lemez kéznél, de ha van akkor azzal is meg lehetne nézni. És nem mondtam, hogy lehetetlen, csak, hogy kicsit furcsa lenne nekem, ha ez általános probléma lenne és pont és csakis az ARC hibájából. Nálam valószínűbb elgondolás, hogy a TV, az SB, vagy épp a konzolok nem kezeli úgy az ARC-ot, ahogy kéne és ebből van a késés. Szóval, hogy a gyenge láncszem nem maga az ARC technológia úgy általában, hanem mégiscsak valamelyik konkrét eszköz. És amúgy a passthrough/bitstream/dekódolás nélküli "nyers" átengedés a javasolt beállítás ezekben az esetekben, amikor mindegyik eszköz tudja kezelni a DD és DTS hangfolyamot is. Ha lenne bármelyiken is valami beállítás, ami bármi módon is belepiszkál a hangfolyamba azt kapcsold ki.

[ Szerkesztve ]

(#4) Balika911 válasza AuraSync (#2) üzenetére


Balika911
félisten

Samsungnál a HDMI eARC legyen "Auto", a Digital Output Audio pedig "Passthrough" álláson. Utóbbit írtad, előbbi is teljesül? Ratyi megoldás, de végső soron működhet, hogy a PS5 megy eARC-on 5.1 PCM-ben (úgyse tud Atmost), az XBOX pedig a soundbaron keresztül.

Szoftver ugye a legfrissebb az eszközökön?

[ Szerkesztve ]

(#5) b. válasza AuraSync (#2) üzenetére


b.
félisten

A PS5 nem támogatja hivatalosan a Dolby Atmost és a Dolby Visiont , elég szar a Dolby megoldásuk jelenleg , bugos. A saját megoldásukat erőltetik a tempest 3D -t.
Most azt nyilatkozták, talán lesz Atmos,de 1-2 év..

Filmnézés közben az options gombbal állítsd át a hangot DTS bitstream-re( ott is belehet ) elméletileg akkor előhozható az Atmos hangzásod akár és a DTS sel és nincs hangkésésed. Nem mindig működik és faramuci megoldás, de ez van.
Játékok alatt nem tudom, az 5.1 nek mennie kellene simán.DTS bitfolyamra állítsd ott is.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#6) AuraSync válasza Balika911 (#4) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog

Itt írtam hogy így csináltam és hogy mi lett az eredménye:

Aztán kis keresgélés után még találtam egy leírást, hogy a TV hang beállításainál valami HDMI áteresztést be kell kapcsolni és akkor jó lesz.
Meg is találtam, bekapcsoltam és láss csodát valóban jobb lett de NEM szűnt meg a problem teljesen.

Igen Auto-n van az első anélkül nem is lehetne bekapcsolni a TV Atmos támogatás módját.

Ha most oda ültetnék egy random embert azt mondaná mi ezzel a gond?

Tehát jobb lett sokat csökkent a késés de továbbra sem olyan jó mint akkor amikor közvetlen a SB HDMI-jébe van kötve a cucc.

Nálam mindig mindenen a legfrissebb firm van fent legyen az tv, sb, gopro mind1. :K

Igen próbáltam is a PS5-öt az 5.1-es beállításokkal de egyszer sem nyikkantak meg a hátsó hangszórók, csak akkor szólnak ha a Dolby vagy DTS-re van állítva. :(

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / GTR 3 Pro / Q80T 65" / Crusher EVO / I5 12600K / RTX 3080 / SBZ

(#7) Balika911 válasza AuraSync (#6) üzenetére


Balika911
félisten

Abban nem voltam biztos, hogy az Auto állás előfeltétel.

Az 5.1 PCM-nél akkor se szólnak a hátsók, ha közvetlenül a soundbarra kötöd? Maga a PS5 biztos 5.1-et ad ki, nálam erősítővel szólnak úgy a hátsók (és a center is).

[ Szerkesztve ]

(#8) AuraSync válasza Balika911 (#7) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog

Este letesztelem még egyszer a Horizon Zero Dawn-al ezt a dolgot. :R
Azt udom, hogy a Dolby módba nagyon jó lesz a hangzás és minden hangszóró működik.

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / GTR 3 Pro / Q80T 65" / Crusher EVO / I5 12600K / RTX 3080 / SBZ

(#9) AuraSync válasza Balika911 (#7) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog

Próbáltam többféleképpen is még optikán is de ugyan úgy meg sem nyikkan Astro-ba a hátsó hangszóró.
Horizon-ba szól a hátsó hangszóró de iszonyat halkan szinte semmit nem lehet hallani rendesen belőle.

Astro-ba csak akkor kapcsolnak be a hangszórók ha Dolby vagy DTS módba rakom a konzolt, CSAK akkor.

Hát ez a SoundBar. :D

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / GTR 3 Pro / Q80T 65" / Crusher EVO / I5 12600K / RTX 3080 / SBZ

(#10) AuraSync válasza Balika911 (#7) üzenetére


AuraSync
senior tag
LOGOUT blog

Konkrétan ilyen, de ettől még mindig van egy minimális hangkésés amivel lehet hogy sokan együtt tudnak élni de engem zavar.

S21 Ultra 5G / Galaxy Fit2 / GTR 3 Pro / Q80T 65" / Crusher EVO / I5 12600K / RTX 3080 / SBZ

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.