2019. március 19., kedd

Gyorskeresés

Nikola Tesla - a "mágus"

Írta: | Kulcsszavak: Nikola . Tesla . Edison . elektromosság . váltakozó . áram

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Egy kis szösszenetet, fórumot, összefoglalót szeretnék létrehozni a személyes kedvenc fizikusomról, Teslaról. Csapjunk bele!

Élete, munkássága röviden

Nikola Tesla (Smiljan, Lika, Horvátország, 1856. július 10. – New York, 1943. január 7.) horvát-szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus.
Életében 146 szabadalmat (ebből 112-t az USA-ban) jegyeztek be a neve alatt. Róla nevezték el a mágneses indukció SI-mértékegységét.
A világ egyik legjelentősebb és leghíresebb tudósa és feltalálója, tevékenységét elsősorban az elektromosság, mágnesség és gépészet területén fejtette ki. Több fontos elméleti és gyakorlati részecskefizikai és gravitációs kutatáson kívül a nevéhez kötődik a többfázisú villamos hálózat, a váltakozóáramú motor, az energia vezeték nélküli továbbítása, az energiatakarékos világítás, a távirányítás, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékek, a napenergia-erőmű és más megújuló energiaforrással működő berendezések, valamint a rádió feltalálása is. Munkássága jelentősen hozzájárult a második ipari forradalomhoz, és döntő mértékben meghatározza jelenkori gazdasági és társadalmi életünket.

Nikola Tesla

Érdekességek róla

Nobel-díját nem vette át, mivel az emberiség fejlődését tartotta szem előtt. Soha nem nősült meg, mert szerinte érdeklődés a nők felé csak a figyelmét vonta el, semi haszna nem volt. Azt mondták róla, hogy előre látó, mágusnak is nevezték. Találmányait/ötleteit először csak a fejében fejlesztette ki. A végső állapotott rajzolt csak le. Állítólag sok találmányát elrejtette, attól félve, hogy rossz célakra használják fel őket. Egész életében szegény volt, de nem szegényedett el teljesen, még élete végén sem. Mivel a laboratóriuma, ki nem derített okoból, porráéget, nem maradtak meg eredeti találmányai. Szerbia fővárosában, Belgrádban, megtalálható a Tesla múzeum. Szerette a látványasságokat, kísérleteit nyilvánosság előtt mutatta be (Edison és közte lévő vitakor ez jól jött).

Tesla szeretett kísérletezni

A célom egy fórum kialakítása, amin meg tudjuk beszélni Tesla találmányait, személyiségét stb., ezért a cikkbe csak ennyit írok!

Forrás: Wikipédia, Érdekességek.hu, stb.!

Hozzászólások

(#1) DR|FTK|NG


DR|FTK|NG
(PH! kedvence)

Jó ötlet, ő az egyik kedvenc tudósom(bár nem sok tudóst ismerek :D).

Egyszer láttam Tesla-tekercset a szemeimmel. Eléggé kííísértetiesnek tűnt/tűnik. :D

Ha jól tudom, akkor ő pártolta a váltóáramot(hálózatra), míg Edison az egyenáramot támogatta. Az amerikai reklám célból megölt(egy amúgy is kivégzésre) ítélt elefántot váltóárammal, hogy bizonyítsa, hogy az halálosabb(a kivégzésről van videó, az elefént neve asszem Topsy, csak saját felelősségre guglizzatok rá elalvás előtt).
A váltóáramot azért vezették be - ha jól emlékszem - mert gazdaságosabb volt.

[ Szerkesztve ]

(#2) sketchifun válasza DR|FTK|NG (#1) üzenetére


sketchifun
(senior tag)
LOGOUT blog

Pontosabban fogalmazva, a váltóáram feszültségesése sokkal kisebb, mint az egyenáramé. Továbbá ezt kiküszöbölni is könnyebb, ugyanis egyszerűbb a váltakozó áram feszültségét átalakítani(transzformálni.)

Bár az elefántos kísérletet valóban végrehajtották, az egyenáram veszélyesebb. Igaz, hogy a váltóáramnál elég egy pólust(fázist) megfogni, és ha a testünk földpotenciálon van, áramütés ér minket, ami izomgörcsöt okoz. De ha az egyenàramnál kialakul a potenciálkülömbség, tehát mindkét pólushoz hozzáérünk, kicsapódik a vérplazma. És ez halált jelent, nincs vissza út.

Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

(#3) attilasd válasza DR|FTK|NG (#1) üzenetére


attilasd
(őstag)

Így van. Tesla a váltóáramot részesítette előnyben, míg Edison az egyenáramot. Mára már kiderült, hogy a váltóáramot sokkal könnyebb "szállítani", valamint sokkal hatékonyabb. Nem csoda, hogy az egyenáramot szinte sehol se használják (még a villamosszékbe se).

sketchifun: +1

[ Szerkesztve ]

HP Elitebook 8470p & LG G Pad 8.3 & LG Optimus F6 & Xiaomi Mi Speakers

(#4) Syl


Syl
(PH! nagyúr)

Itt elég szépen összeszedték a legfontosabb találmányait: youtube

Words cannot express how much i don't care

(#5) kmisi99


kmisi99
(PH! kedvence)

Nemrég olvastam róla elég részletesen, és durva hogy mennyi dolgot hagyott hátra a világnak mégis mennyire elfeledett lett. Elvileg volt olyan kísérlete amit a mai tudósok még ma se képesek reprodukálni. Nem semmi amit elért az életben.

Dell Precision M4600

(#6) Clever0 válasza attilasd (#3) üzenetére


Clever0
(senior tag)

Az első villamosszéket pont Edison készítette el, ezzel is a váltóáram veszélyes voltát bizonyítandó. A váltóáram azért jobb az egyenáramnál, mert könnyű igen magas feszültségre transzformálni. Azonos teljesítményhez (P=U*I) ilyenkor kis áram tartozik, ami a távvezetéken folyik, amin a feszültségesés R*I, ami kis áram miatt kicsi. Egyenáramot csak néhány kilométerre lehet elvinni és ahhoz nagyon vastag kábelek kellenek, hogy az ellenállás kicsi legyen. A váltóáram akkor lett elfogadott, mikor Tesla feltalálta a váltóáramú motort is.
Edison nem volt korrekt üzletember, végül a váltóáram szabadalmát egyszerűen elvette Teslától.

[ Szerkesztve ]

(#7) attilasd válasza Clever0 (#6) üzenetére


attilasd
(őstag)

"Az első villamosszéket pont Edison készítette el, ezzel is a váltóáram veszélyes voltát bizonyítandó."
Igen, tudom. Viszont azt akartam megfogalmazni, hogy az egyenáram mennyire háttérbe szorult.

"Edison nem volt korrekt üzletember, végül a váltóáram szabadalmát egyszerűen elvette Teslától."
Edison nem csak korrektségben szenvedett hiányt, mert aki szorgalmazza a villamosszék bevezetését (ami hatalmas kínokkal jár, nem okoz rögtön halált), csak azért, hogy bizonyítsa a váltóáram milyen veszélyes, annak azért az agya se teljesen ép.

[ Szerkesztve ]

HP Elitebook 8470p & LG G Pad 8.3 & LG Optimus F6 & Xiaomi Mi Speakers

(#8) kmisi99 válasza Clever0 (#6) üzenetére


kmisi99
(PH! kedvence)

Az enyhe kifejezés, hogy nem volt korrekt, én úgy mondanám köcsög volt. Megállapodtak Tesla-val hogy ha ő karbantartja az egyenáramú központjait kap valami nagyobb pénzösszeget, Tesla emellé modernizálta és kijavította a hibáit. Edison kb semmit nem fizetett neki.

Dell Precision M4600

(#9) attilasd válasza kmisi99 (#5) üzenetére


attilasd
(őstag)

Linket tudsz dobni?

HP Elitebook 8470p & LG G Pad 8.3 & LG Optimus F6 & Xiaomi Mi Speakers

(#10) kmisi99 válasza attilasd (#9) üzenetére


kmisi99
(PH! kedvence)

Azt hiszem ebben volt benne. [link] Egész érdekes olvasmány.

Dell Precision M4600

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.