2019. március 22., péntek

Gyorskeresés

Az Xperia-saga

Írta: | Kulcsszavak: aréna-blog . xperia

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Muszáj erről a jelenségről kicsit bővebben is kifejtsem a véleményemet, mert van. Van, és most ki fog jönni.
Adott egy várva várt készülék, egy előzetesen csodaként beharangozott telefon, egy elvileg mindenre képes csúcsmodell, amelyet úgy mutattak be februárban Barcelonában, hogy be sem lehetett kapcsolni. Tudom, ott voltam. Ennek ellenére már Q2-re ígérgették eleinte, aztán lett Q3 és Q4, végre piacra került, s itt álljunk is meg egy kicsit.
Windows Mobile alapú telefont kicseszett sok cég készít. Van egy oprendszer, némiképp még a múlt századból fennmaradt megoldásokkal, stylus használatára optimalizálva, egy rakás megkötéssel (65K screen) és baromsággal. De nincs mit tenni, ebből kell építkezni, s ebből építkezik egy sereg gyártó, sorolom: Palm, Asus, Gigabyte, HTC, HP, Airis, NDrive, Mio, Samsung, és még sok kisebb, kevésbé ismert cég.
Biztos küzdenek vele ők is. De basszus. A HTC bejelent egy Touch HD-t, és két hónap múlva már meg lehet venni, működik, elég jól működik, a körülményekhez és a WinMo rendszerhez képest egész gyors.
És a Sony Ericsson? Több mint fél év telt el a bejelentés óta, s most kaptunk egy teljesen semmilyen telefont, szinte csak a standard WinMo platformmal, szerintünk döcögős sebességgel, s úgynevezett "panelekkel". Az egyetlen dolog, amiben a többiek előtt van, az a kijelző felbontása.

Lássuk, hogy mi történt.

Adott egy rajongói oldal, nevezzük is meg őket: seria.hu. Nem tudom, hogy honnan (de el tudom képzelni) szereztek egy majdnem végleges gépet és kiraktak róla egy tesztet. Nem akarok fikázni feltétlenül, fogalmazzunk úgy, hogy alapos és elfogult, de összevonva talán jobban kifejezi az érzéseimet: alaposan elfogult. Elolvastam, naná. Általában nyomon szoktam követni egyéb mobilos sajtótermékek cikkeit. Nem volt könnyű olvasmány, de sikerült.

Mit okozott ez? Elkezdtem én is várni az X1-et, hogy az majd tényleg az überfasza PDA-fon lesz, ehelyett kaptunk egy átlagosnak nevezhető összképet produkáló eszközt - kurvadrágán. Kettőt. Egyszerre. Most nem akarjuk fényesre polírozni egymás fütykösét, de az Arénánál Bocha és jómagam írtuk össze eddig a legtöbb tesztet, talán fogalmazzunk úgy, hogy van némi közünk a témához. Egymástól függetlenül mindketten csalódtunk. Ez nem az, amire vártunk.

Megírtuk.

Mert ez a dolgunk.

És erre mi történik? A szokásos séma, hogy a márkabuzik osztják az észt, hogy ez nem is úgy van, meg az sem, meg mi egyébként is hülyék vagyunk és le is vagyunk fizetve. Bizonyára tényleg, én napi 8 órában ülök egy irodában és éjjel dolgozom az Arénán mert olyan kurva jól le vagyok fizetve, de Bocha is ezért tol egyszerre három melót.

De ezt már megszoktuk.

Az viszont új, hogy idejön fikázni minősíthetetlen stílusban és hangnemben a seria.hu cikkírója, miután le bírta tenni azt az írást az asztalra, amire már utaltam fentebb. Hát ez milyen? Szoktunk mi is máshol fórumozni, de maximálisan betartjuk azokat az íratlan szabályokat, hogy mások otthonában mi vendégek vagyunk és próbálunk kulturáltan viselkedni. Sőt, nyugodtan rá lehet keresni Rusi hozzászólásaira is nálunk, kritikát ő is megfogalmaz, de mindig maximálisan korrekt igyekszik maradni.

Kicsi ez az ország, még kisebb az internet itthon, még ennél is kisebb a mobilos oldalak száma. Mindenki ismer mindenkit, s bár van versengés az oldalak között, de nem vágunk szándékosan egymás alá. A múltkor az egyik konkurens oldalon viszontláttam az egyik cikkem komplett bekezdését, szórul-szóra. Kinyomhattuk volna publikusba, de inkább írtam egy emailt, hogy ez azért enyhén vicces. Nekem annyiban elégtétel volt, hogy nocsak-nocsak, kopi a cikkemre, Wordbe be, aztán bekezdésenként át lehet írni saját szavakkal, s már kész is a megalapozott teszt, wow. De legalább jó helyről dolgozik :D

Bog

ui: felkérem a tisztelt fórumozókat, hogy kulturált, érvekkel alátámasztott hozzászólásokat tegyenek meg, a "szar az ezmegaz.hu" típusú szösszeneteket kigyomlálom, mint a szél.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.