2019. június 19., szerda

Gyorskeresés

Másfél(e) két faktoros azonosítás

Írta: | Kulcsszavak: azonosítás . bank . biztonság

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Szóval reggel kaptam a hírt, hogy az USÁban mostantól hivatalosan is két faktornak minősül két különböző jelszót bekérni a felhasználótól. Elsőre igen meredeknek tűnhet a dolog, de a történet hátterét megismerve rögtön világossá válik a leányzó fekvése.
Történt ugyanis, hogy a szerencsétlen ügyfél cirka 350.000 USD-t (és kamatait) vesztette el egy ZeuS fertőzés következtében. Természetesen, mivel a malware üzemeltetőjétől az ellopott összeget visszaszerezni nem igazán könnyen lehet, a bánatos ügyfél - más jó ötlete nem lévén - beperelte a pénzintézetet: miszerint a pénz eltulajdonításához a bank nem megfelelő biztonsági kontrolljai biztosították a hátteret.
Temészetesen az összeg megmozgatta a bank döntéshozóinak fantáziáját is, és rövid úton bebizonyították, hogy nem úgy van az, ahogy az ügyfél gondolja: a veszett pénzt nem lehet csak úgy visszaperelni a számlavezető banktól, főleg ha nem a bank a hibás, hanem az ügyfél rendszere komprommitálódott.
Az esetnek azonban lett egy nem várt mellékterméke is: bizonyítandó, hogy a bank biztonsági protokollja megfelelő volt, hivatalosan elfogadták a bank felhasználókezelési gyakorlatát, mint két faktoros azonosítást (amit a jelenlegi törvényi szabályozás megkövetel).
Az azonosítás módja azonban a következő:
1. lépés Felhasználónév + Jelszó
2. lépés Biztonsági kérdés + Válasz

Sajnos a fenti gyakorlat nem elégíti ki a valódi két faktoros azonosítást - hiszen mind a jelszó, mint a biztonsági kérdésre adott válasz azonosí típusú (ugyanazzal a módszerrel megszezhető). Azonban a bírósági határozat fényében tisztán látszik, hogy a döntéshozók az igazság érdekében könnyen beáldozzák a józan észt.

Részletek angolul itt.

Hozzászólások

(#1) ArchElf


ArchElf
(PH! addikt)

Két faktor, az Egyesült Államokban, precedensértékűen... :(((

AE

Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

(#2) Góliát


Góliát
(őstag)

Ez durva.

Becsület-Tisztesség-Szeretet / Origin;Steam: GOLIAThuS78

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.