2020. július 14., kedd

Gyorskeresés

Egy HKC USP3430 táp boncolása

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Akasztják a korrektor hóhért, első logoutos bejegyzésemet írom.

Történt anno, hogy öcsém gépében videokártyát fejlesztettünk, R5770-ről RX 480-ra nemsokkal azután hogy megjelent, a proci egy FX-6300, disk, ssd, kb ennyi.
Ezután nem sokkal elhalálozott az addig benne éldegélő HKC USP3430 típusú tápszerű képződmény.
Jó kérdés, hogy eleve miért ez volt benne: gyorsan kellett előzőleg, és ezt adták épp.. Ha ráértem volna, nem ez került volna bele anno. Íme:

A fejlesztéskor felróhatom magamnak, hogy csúcsra lett járatva a táp, ha a ráírt +12V-os 264W terhelhetőséget tekintem. Ennyit a felhasználói oldalról.

Jelenségek a tápnál: nem megy, büdös, rögtön ki lett szerelve, túl meleg.
Csak jóval később vettem a fáradságot, hogy szétszedjem.

A büdös alkatrész a kimeneti oldalon a 12V egyenirányítója volt, dual dióda, plusz a környező terület is megbarnult a panelen, a vezetőfóliák megsültek a lábak közelében. A végső halálok az egyik fólia felszakadása volt végül az egyenirányító lábánál. Sorban mutatom a forrasztási oldalt, illetve az épen maradt +5V-os, illetve a problémásabb +12V-os egyenirányítót:

Megnéztem az alkatrész típusokat, találtam is hozzájuk tartozó adatlapokat.
S30D45C (5V ágon)
IO Average Rectified Output Current @TC = 95°C 30A

MUR1620C (12V ágon):
IF(AV) Average Rectified Forward Current, Per Leg: 8.0A
Total Device: 16A
(Rated VR), TC= 150°C

IFM Peak Rectified Forward Current, Per Diode Leg: 16A
(Rated VR, Square Wave, 20 kHz), TC= 150°C

És most a táp oldaláról idemásolom az ágak terhelhetőségét:
+5V: 38A
+12V: 22A

Ezt itt azt hiszem, nem kell magyarázni. Alul van méretezve. 16A / 22A = 72%-ot bír csak az alkatrész a névlegeshez képest. A másik ágnál ugyanez 30A / 38A = 78%, ez sem sokkal jobb.
Az adatlapon feltüntetett áramkorlátok abból származnak, hogy a diódán nyitóirányú feszültség esik, illetve van ohmos belső ellenállása is. Ha a max áramot túllépjük, túlterheljük az alkatrészt, megsüti a környezetét és önmagát, degradálódik majd összeolvad a félvezetőátmenet.
Említettem, hogy az egyik lába melletti vezetősáv szakadt meg végül: némi magyarázattal kiegészíteném, ezen a vezetősávon volt máshol keskenyebb szakasz is, de nem ott égett el, hanem közvetlenül az alkatrésznél, így arra következtethetünk, hogy az alkatrészből származó hő tette tönkre.

További probléma volt a termékkel, hogy az egyik szűrő RC tag kapacitásának kivezetése nem volt beforrasztva, így hatástalan maradt. Merő kíváncsiságból felvázoltam, hogy miről is van szó:

A pirossal jelölt szakasz összeköttetése hiúsult meg a forrasztási hiba miatt (a szűrő 4 Ohm és tippem szerint 10nF értékű). Mivel ez az 5V-os ágon volt, így nem kapcsolnám közvetlenül össze a meghibásodással. Ámde a következő kifogásomon keresztül lehet, hogy részben ez is közrejátszott.

Még egy elvi hibát találtam a tápegység felépítését illetően, de nem tudom, ez mennyire általános a kategóriában. A kimeneti oldalon a transzformátorokat egyenirányítás és szűrés követi, ezután kerül a kábelezésre a tápfeszültség. Van benne egy szabályzókör is, ami a kimenet feszültségszintjétől függően, a középső traktusban található kapcsoló mosfetek kitöltési tényezőjét szabályozza. Eddig így szép és jó lenne, de az a helyzet, hogy a 12V és az 5V együtt van kezelve (egy trafón jön), így ez azt eredményezi, hogy az egyik terhelése hatással lesz a másik feszültségére is, elhúzza a másikat aránytalan/szélsőséges terhelés esetén.

Összefoglalásként a mérleg (már amit egy röpke ránézéssel ki lehetett deríteni):
- méretezési hiba két alkatrésznél, de mivel nem néztem tovább, lehet hogy több is lenne
- minőségellenőrzési hiba a forrasztáson
- felépítésbeli hiba illetve egyszerűsítés, ami végül is lehet, hogy ebben a kategóriában általános, erről nincs tapasztalatom.

Szerk: kérésre, beraktam a védelemért felelős részt is, bár ennek részleteihez már illene a kapcsolást is visszafejteni, de ahhoz még nincs elég lelkesedésem.

A védelemért felelős IC típusa AS339P, képességeit tekintve egy négyes komparátor lakik benne, a környező passzív áramkörön múlik, hogy mire figyelhet. Ehhez kéne visszafejteni - hőmérséklet érzékelő diódát vagy termisztort mindenesetre nem vettem észre, csak a fojtótekercseken átfűzött plusz hurok árulkodik, hogy túláramvédelem is lehet benne a feszültségszintek figyelése mellett - soros ellenállást erre a célra ne is keressünk benne, az kritikus és drága alkatrész lenne.
A másik IC pedig AZ7500BP, ez PWM vezérlést lát el, lényegében ez hajtja meg a 400 voltról dolgozó kapcsoló feteket.
Apropó, 400 volt! Kisebb megnyugvással azért eltöltött, amikor megtaláltam a primer oldali böszme nagy elkók közelében a kisütő ellenállásaikat, amik biztosítják, hogy áramtalanítás után pár perccel már ne maradjon a kondiban töltés, és ami az igazán fontos: a huzamosabb ideig feszültség alatti állapot közben polarizálódó dielektrikum miatt, a kikapcsolást követően ne tudja önmagát visszatölteni a kondenzátor újra 400 volt közelébe, vagy akár csak ennek törtrészére. Életveszélyes is lehet ilyeneket tapogatni. Bár itt legalább fixen rajta van a kondikon a táp további része terhelésként, de mint tudjuk, az ördög meg insomniában szenved.
A kiszerelés után fiókba frissen elrakott, látszólag ártalmatlan kondenzátor is lehet igencsak veszélyes, és ugyanezen hatás miatt kell a szerelés alatt levő felsővezetéket nem csak lekapcsolni, hanem konkrétan le is kell földelni, amíg a vezetéken vagy síneken dolgoznak.

Szép estét kívánok, és ajánlom a tápos topic olvasását, a fenti egykoron kb hatezer forintos ipari szemét kategória megvétele helyett.

Hozzászólások

(#1) lezso6


lezso6
(HÁZIGAZDA)

Uhhh, ezek durva hibák, de ebben az életveszélyes kategóriában gondolom átlagos. :(

A HKC rövidítés jelentése ezek szerint: Hongkongi Kontárok Cége.

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#2) laskr99


laskr99
(addikt)

Azt nem értem,hogy elvileg szabályozva vannak a cuccok, de akkor miért kerülnek be az EU-ba ilyen retkek? Akyga,HKC,Codegen,Mercury és társai..

(#3) mbalint987


mbalint987
(aktív tag)
LOGOUT blog

Szép elemzés! :R

Amíg PC-boltban dolgoztam, rengeteg ilyen hullatápot láttam, a Codegány Codegen tápoktól kezdve a HKC-ig minden ilyen selejtből volt. Érdekes módon pl. FSP minimális számmal jött vissza.

Viszont! Akyga tápból sokat adtunk el, szerintem a legjobbak az árkategóriájukban. Nem ajánlom senkinek, csak aki nem akar sok pénzt rászánni a fejlesztésre. A sok eladott táp közül a gar. időn belül max. az 5%-uk jött vissza, azok sem verték szét a gépet.

[ Szerkesztve ]

„Így száll hát sírba a szabadság... tapsvihar közepette.” /Star Wars Episode III/

(#4) mr_ricsi


mr_ricsi
(veterán)

apatyas:
[PCWorld:Megfizethető tápegységek a HKC kínálatában]

A cikkben említett "túlterhelésvédelmet" megtaláltad benne? :))

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#5) kisvakond111


kisvakond111
(tag)
LOGOUT blog

mr_ricsi Akkoriban még nem volt divat kiírni, hogy fizetett promóció. :DDD

Tavaly selejteztek tápokat a sulimban, gondoltam hazaviszek egyet megnézni milyen is belülről egy Mercury(?). A forrasztások konkrétan t*knyolva voltak a NYÁK alján. Ha hozzáért volna az oldalához lehet emberek haltak volna meg.

"amúgy mint olyan"

(#6) apatyas válasza mr_ricsi (#4) üzenetére


apatyas
(Korrektor)

Ok, beletettem még egy egész paneles fotót, meg a védelmek áttekintését, de nem teljes mélységben foglalkoztam vele. Feszültségvédelem biztos hogy van benne, túláramvédelem talán, de túlmelegedés (~ túlterhelés) ellen nem találtam szenzor alkatrészt. Az áram x feszültség szorzattal mondjuk kiváltható lenne, de.. pesszimista vagyok ezügyben. Mindenesetre, ha a benne levő alkatrészek alul voltak méretezve, akkor ígyis-úgyis ott ette meg a fene az egészet, amikor a határ közelében járatnánk.

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#7) Redneck


Redneck
(veterán)

"A fejlesztéskor felróhatom magamnak, hogy csúcsra lett járatva a táp, ha a ráírt +12V-os 264W terhelhetőséget tekintem. Ennyit a felhasználói oldalról."

Ez így bőven elég is.

Ilyen tápokat már semmibe nem raknék. Az ezredforduló környékén, saját és ismerősök gépeiben is mentek évekig ilyen tápok, de nem kellett komoly VGA-kat vagy CPU-kat táplálniuk.
Manapság kicsivel többért elérhetőek normális tápok, nem érdemes rajtuk spórolni.

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#8) Tothg86


Tothg86
(tag)

Kedvenc HKC típusom az SZ-420R. Legalább őszinték. Az a négyes olvasható A-nak :DD

(#9) Shing


Shing
(őstag)

Azért a neve után simán odaírják, hogy "430W". Bár az 5V jól terhelhető, csak feleslegesen. Ezek ha bírják is, ~70% terhelés után olyan instabil feszt adnak le, hogy nem kötnék rá 100 ezres videokártyát. Rajta sincs egy "ATX x.y" logó, miért hagyják le?

Alacsony fogyasztású gépekbe viszont tényleg jó egy ilyen is.

Anti-hype

(#10) Csupingo


Csupingo
(addikt)

Szerintem alapból is sok volt neki a proci, vga már önmagában. Max. egy bekapcsolást néztem volna meg vele, aztán rögtön csere. Csoda, hogy egy darabig működött. A cikk jó lett, köszi. Sajnálattal látjuk, hogy miket mernek árulni egyes gyártók.

[ Szerkesztve ]

Mi a panasz? Víz alatt fullad? Értem. (Maksa) Eszkimó menyasszonya van, mit szórakozik itt? Shakespeare... Főnök, ha zavarja a fogsora, vegye ki! (M-N)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.