2020. június 1., hétfő

Gyorskeresés

ZTE Blade, TPT, Gen1 vs. Gen2

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

FIGYELEM! A firmware cseréje (TPT alkalmazása) igen veszélyes/kockázatos művelet!
FIGYELEM! Ezen bejegyzés (NEM pedig cikk) elsősorban hozzáértőknek ajánlott!
FIGYELEM! Ezen bejegyzés NEM tartalmaz instrukciókat a frissítésre vonatkozóan; csupán elméleti összefoglaló.

Mi az a TPT?

A Total Phone Transfer rövidítése. Alkalmazásával újraírható/frissíthető a ZTE Blade firmware-je (~BIOS) és előre elkészített lemezképekben tárolt teljes operációs rendszer(kép) automatizáltan (hibaellenőrzés nélkül) beírható a NAND memóriába (ROM). Komoly hátránya, hogy visszafordíthatatlanul elronthatja a készüléket, ha nem megfelelően, vagy előismeretek nélkül alkalmazzák. Ezen bejegyzés elsősorban a hozzáértőknek ajánlott!

TPT működés közben

A header fájlnevek, a partition.mbn és a partition_zte.mbn nincsenek megjelenítve, ugyanakkor feldolgozásra kerülnek és egy részük beíródik a NAND egy speciális területére (~ 20 MB). A cefs.mbn nem kerül feldolgozásra (és nem is íródik a NAND-ba) TPT-nél, csak exe-s firmware frissítésnél. Részben a cefs.mbn írása miatt kiemelten kockázatos exe-s módszer. Megjegyzés: T-Flash = MicroSD = /mmc1. A firmware frissítése (mbn fájlok feldolgozása) történhet TPT-vel illetve exe-s frissítő programmal. Mindkettő kockázatos operáció, az exe-s frissítés különösen.

TPT vs ROM-csere

A romcsere azért veszélytelen, mivel esetleges hiba esetén megismételhető. Viszont ez már nem igaz a TPT módszerekre: TPT-nél a firmware-t (~BIOS) írjuk újra, ha nem sikerül, akkor rekonstrukciós céllal nem futtathatjuk újra a TPT-írást, mivel a firmware újraírásához szükséges inicializáló rutinokat (pl. drivereket) (részben) a firmware tartalmazza.
A bad eraseblock-ok és a TPT-zés miatti meghibásodások között pedig nincs egyértelmű ok-okozati megfeleltetés; értsd: előfordulhat, hogy valakinek vannak bad blockjai és soha nem fog "elromlani" a telefon TPT-zésnél, de az is lehet, hogy valakinél a TPT-zés tönkretette a telefont, noha nem volt bad blockja (jegyezzük meg, a bad block elég gyakori). A bad blockok keltésének mechanizmusát sem ismerjük teljesen. Egyébként a bad eraseblock-ok a NAND-ban igen sok esetben már gyárilag benne vannak; persze idővel spontán megjelenhetnek magic módon a NAND-ban (pl. kozmikus sugárzás hatására). Röviden: a TPT nem csak a bad block-ok "segítségével" téglásíthat.
Noha a bad blockok is hozzájárulhatnak a téglásodáshoz, a TPT módszerek -- pusztán önmagukban -- sokkal inkább. A bad blockok jelenléte/keletkezése nem eliminálható rizikófaktor (a jelen kor technológiájának természetes velejárója), ugyanakkor a TPT alkalmazása igen sok ember által (főleg kezdők által) generált komolyabb rizikófaktor, amely okozta telefonmeghibásodások aránya lényegesen csökkenthető, ha senkinek nem javasoljuk a TPT-zést, illetve töröljük a "csodazipeket", illetve azok linkjeit. Az utóbbi rizikófaktor okozta potenciális veszteségeket tovább növeli az előző (bad eraseblock-ok).

A TPT nem teszi tönkre a flasht (NAND-ot). Lehet, hogy egyesek számára úgy tűnhet (sok TPT-zés növeli a bad block-ok számát), de ez nem elég erős bizonyíték. A TPT magában komoly rizikófaktor + a bad block-ok jelenléte tovább ront a helyzeten (a bad block-ok pedig elég gyakoriak). Azonban meg kell jegyeznünk, hogy a TPT nem bánik különösebben óvatosan a flash-sel (pontosabban MTD-vel): nyersen (hibaellenőrzés nélkül) felírja az mbn-ek, image-ek tartalmát. Ha éppen egy partícióhatárra kerül bad block, akkor téglásodás következhet be. A Linux (recovery, futó rendszer) figyelembe veszi a bad block-okat (az mtd-ket leképezi block eszközökre a Flash Translation Layer (FTL), és flageli a bad block-okat), ellenben a TPT, mivel erősen hardverszintű operáció: nem!

Én pl. egyszer sem hajtottam végre TPT-szintű operációt. Bad eraseblockok "ennek ellenére" idővel egyre többen lettek. Persze nem félek, hogy tönkremegy a NAND, mivel nem fogok TPT-zni. Miért is kellene? :)

Gen1 vs Gen2

Az első generációs (Gen1, G1) készülékekre csak G1-es (kernellel rendelkező) rom (és recovery), a G2-esekre csak G2-es rom (és recovery) jó. A hazai készülékek eddig (2011. április közepe) szinte kizárólag G1-esek voltak, mostanában kezdődött meg/fog megkezdődni a G2-es készülékek árusítása. A G1-es készülékek G2-essé alakíthatóak, viszont ezen folyamat kockázatos, és NEM állítható vissza a G1-es állapot [update: ez nem minden esetben igaz].
Röviden: a generáció egy szoftveres (pontosabban: firmware (~BIOS) szintű) jellemző.
A legalapvetőbb különbség a különböző generációjú állapotok (telefonok) között az, hogy a kernelt a RAM-ban melyik alsó címtartományba töltik be.
Továbbá az EU-ban a G1-es készülékek gyárilag 2.1-es Androiddal, a G2-esek pedig 2.2-vel érkeznek/fognak érkezni.
A szolgáltatók álláspontja egyelőre nem ismert, nem tudjuk jelenleg, hogy lesz-e hivatalos generációfrissítő update (ha valaha lesz, akkor az valószínűleg egy exe-s, PC-vel telepíthető frissítőcsomag lesz). Addig is, senkinek NEM javasoljuk, hogy G2-esítsen.
Van olyan rom a fórumon (kelzsoca logout blogjában), ami mind G1-es, mind G2-es készülékeken működik, sőt, még a touch probléma (ami elvileg független a generációtól) (update: úgy tűnik, hogy a G2-es készülékeknél nem jelentkezik a touch probléma) is megoldásra került.

FIGYELEM! A t-mobile-os exe-s update csomag telepítése kockázatos, többen problémákról számoltak be.

Update: A T-Mobile a hazai szolgáltatók közül elsőként adott ki május 11-én hivatalos 2.2-es frissítést (exe) természetesen kizárólag a saját ZTE Blade készülékeikhez, amely (a svéd megoldással analóg módon) elvégzi a Gen1 -> Gen2 konverziót is. A frissítőcsomag exe fájlként (zip-be tömörítve) letölthető ezen oldalról.
- A frissítés előtt készítsünk adatainkról biztonsági másolatot, ugyanis minden partíció tartalma véglegesen törlődik a firmware frissítése miatt.
- Ha lehetséges, végezzük a frissítést szünetmentes tápegységgel vagy egyéb teleppel rendelkező számítógépről, mivel egy esetleges áramszünet a frissítés időtartama alatt használhatatlan készülékhez vezet(het).
- Pontosan kövessük a felsorolt lépéseket.
- Az exe-s frissítéshez megfelelő generációjú gyári (stock, FTM) recovery szükséges!
- Windows 7 felhasználók: az exe-t rendszergazdaként kell futtatni.

Update: FIGYELEM! A frissítés alkalmazása nekem nem sikerült, a folyamat 1/100-nál megállt (XP-n); szerencsére a telefon nem károsodott.
Továbbá többen is beszámoltak problémákról, amelyek összefüggésbe hozhatók az exe-s módszerekkel: érintett mind a T-Mobile hivatalos 2.2 exe-je, továbbá egyes modaco-s exe-k is.
Egyelőre a legegyszerűbb, legbiztonságosabb módszernek Gen2-esítéshez a Gen1 -> Gen2 TPT tűnik, melyről ezen személyes bejegyzés is szól. Különösen kockázatos beavatkozásnak tűnnek a Windows alapú exe-s flasherek -- az általuk jelentett kockázat nagyobb lehet egyes esetekben, mint a TPT módszereké.

A TPT-s Gen2-esítés előnyei (az exe-hez képest):
~ 15 MB-tal több NAND-kapacitás,
IMEI elméletileg nem sérülhet a folyamat közben,
biztonságosabb,
gyorsabb,
visszavonható,
TPT funkció aktív marad

A TPT-s Gen2-esítés hátrányai:
SD-kártya, vagy olvasó meghibásodása esetén könnyen tégla lehet a készülékből.

Gen1 -> Gen2 és Gen2 -> Gen1 TPT Kérdések és válaszok a készítőtől

Feltettem a Modaco-n kérdéseket (dőlten szedtem itt) a Gen1->Gen2 és Gen2->Gen1 TPT-k készítőjének, wbaw-nak, itt olvashatjátok a kérdéseket és a válaszokat. [Szögletes zárójelben a megjegyzéseim olvashatók.]

FIGYELEM! A firmware cseréje (TPT alkalmazása) igen veszélyes/kockázatos művelet!
Az alábbi infók elsősorban a hozzáértők számára ajánlottak! (pl. ezért sem fordítottam le)

Q1 Why do you mix Gen1 and Gen2 mbn files?
The aim of this mixing is that we would be able to make a safe downgrade back to Gen1? Or what else?

A1 TPT mode wont allow us to change the size of the hidden firmware partitions (where the .mbn files go) [erre csak az exe-s eljárás képes], Gen2 has a slightly different layout, so some of those files are incompatible. This just updates the important parts for a rom to Gen2 & keeps a Gen1 layout for the hidden partitions. This also lets us keep Gen1 style TPT mode & allows easy and safe downgrades back to Gen1.

Q2 What would happen, if I would do a TPT with only Gen2 mbn files (from the Swedish exe) on a Gen1 phone?
A2 It would fail on the first file, because partition.mbn is wrong, but if you replace that then you have to replace the other .mbn files that I replaced with Gen1 versions or you could break your phone beyond repair.

Q3 Can the Gen1 phones upgraded with your TPT to Gen2 be downgraded to Gen1 by applying the original Gen1 TPT?
A3 Yes. Any full Gen1 TPT [pl. csodazip] will revert you back to Gen1. The ones linked on the first page have been tested. Just make sure it has all the Gen1 .mbn files & a full set of .img files too, TPTs created with my TPT backup tool have the radio firmware missing, so you'd still have a Gen2 radio if you did it without amss.mbn

Q4 Can the Gen1 phones upgraded with your TPT to Gen2 be put into bootloader mode (by pressing Power+Vol_up)?
A4 No. The other methods work though, like rom manager, adb reboot bootloader, reboot bootloader in terminal, or the bootloader option in the restart menu in cm7.

Q5 Is there a risk of modification of the IMEI when applying your Gen1-to-Gen2-TPT-v2.zip TPT on a Gen1 phone?
A5 No. No risk in going back to Gen1 after you've done that either.

Q6 Why are there boot.img, system.img and userdata.img files in your Gen1-to-Gen2-TPT-v2.zip? And what're their contents?
A6 boot.img is another copy of clockworkmod, system.img & userdata.img are blank, just there to wipe your data (needs to be done because of the layout change). splash.img is the android logo, that's needed because it's in a different place on Gen2.

Röviden összefoglalnám a Gen2-esítéssel kapcsolatos érdekességeket:
a wbaw-féle Gen2-esítő TPT módszer (és az eredménye) nem azonos az exe-s (svéd, T-Mobile) eljárással.
Míg az exe-s módszer valódi Gen2-est csinál (egyenértékű lesz a telefon egy gyári Gen2-essel a firmware tekintetében), addig a TPT-s módszer csak azokat a firmware részeket módosítja, amihez a ROM közvetlenül hozzáfér:
- RAM címtartomány módosítása (hova töltse be a kernelt)
- látható partíciók kiosztása,
- újabb partíció bevezetése (OEM a neve),
- rádiófrekvenciás firmware részek frissítése (ez a leglényegesebb).
A TPT-s Gen2-esítő módszer nem módosítja:
- a NAND-ban tárolt, rejtett partíciók geometriáját definiáló, igencsak "kényes" részeket,
míg az exe-s módszer igen.

Tehát: a TPT-s módszer nem nyúl a kényes részekhez, így a hatása visszafordítható. Akik tehát a TPT-s módszerrel Gen2-esítettek, most már amolyan hibrid (Gen1-es és Gen2-es) firmware-ű készülékük van. Azonban ők nincsen hátrányban az exe-s eljárással Gen2-esítőkhöz képest. Sőt! A TPT-sek -- mivel a rejtett partíciókiosztásuk Gen1-es maradt -- a jövőben Gen1-es csodazipet alkalmazhatnak; velük szemben, azok, akik gyárilag Gen2-es készülékkel rendelkeznek vagy exe-s eljárással Gen2-esítettek (ezek ugyanis egyenértékűek: értsd: gyári és exe-s Gen2-es) -- nem alkalmazhatnak semmilyen TPT-s, csodazip módszert, mivel az eredmény szinte bizonyosan egy visszafordíthatatlanul károsodott Blade lesz.

Mi ezeknek a furcsaságoknak az oka?
Az, hogy a Gen1-es készülékek NAND-beli, rejtett partícióinak mérete, kiosztása alapvetően eltér a gyárilag/vagy exe-s módszerrel Gen2-es készülékekétől. A Gen2-esítő TPT készítői számára tehát az egyetlen járható utat az jelentette, hogy a rejtett partíciókat illetően felhasználták a Gen1-es TPT (csodazip) egyes mbn fájljait, a többi, számunkra lényeges firmware rész azonban Gen2-es mbn-ekkel lesz feltöltve.

Röviden: a gyári 2.2-es/Gen2-es és az exe-s módszerrel Gen2-esített Blade-ek SOHA nem konvertálhatók vissza Gen1-essé (IMEI sérül!); viszont a TPT-s módszerrel Gen2-esítettek visszaállíthatóak Gen1-essé csodazippel (tehát a wbaw-féle TPT-kkel oda vissza konvertálhatjuk a készülékeket a tisztán Gen1 és a rejtett partíciók: Gen1, minden más: Gen2 állapotok között.

Tehát akármelyik módszerű Gen2-esítés is történt az RF firmware részek frissülni fognak (850 MHz-es működés, jobb vétel, meg nem erősítetten az akkufogyasztásra is kihathat (javítja), HSUPA mód). Azonban a TPT-sek abban az előnyben vannak, hogy bármikor visszatérhetnek Gen1-re, az exe-vel konvertálók/gyári Gen2-es tulajdonosok viszont NEM!

Tehát csak Gen1-es TPT létezik (csodazip) a Gen1-es készülékeknek; nincs (tisztán) Gen2-es TPT!

A wbaw-féle Gen1->Gen2 TPT felépítése:

A ???-es részekre, akinek van ötlete, írjon! (bináris, Qualcomm firmware fájlok)

Jelmagyarázat: sorrendben: Gen1/Gen2: a generációja az adott mbn-nek; név; fájlnév; magyarázat (milyen adatokat tartalmaz, kritikus-e, módosul-e, újdonságok, melyeket bevezet)

Gen1 Flash Partition table: partition.mbn: rejtett NAND partíciók kiosztása (partíció neve, kezdete, mérete, flagek, írható-e) (oda íródnak az mbn fájlok; ~ 20 MB), nem változik, kritikus rész (ha baj van vele=>biztosan visszafordíthatatlanul tégla!!!), exe-s módszer valószínűleg módosítja; a generációja mindenképpen azonos az oemsbl.mbn-ével (Gen1). Minden TPT-nél Gen1-es. Ez az egyik legfontosabb mbn fájl.
A rejtett NAND-partíciók nevei (Gen1!, sorrendben):
MIBIB (???.mbn), QCSBL (qcsbl.mbn), OEMSBL1 (oemsbl.mbn), OEMSBL2 (oemsblhd.mbn ???), AMSS (amss.mbn), APPSBL (appsboot.mbn ???), FOTA (???.mbn), EFS2 (cefs.mbn), APPS (appsboothd.mbn ???), FTL (???.mbn), EFS2APPS (???.mbn).

Gen2 ZTE Partition table: partition_zte.mbn: látható NAND partíciók kiosztása (partíciók neve, kezdete, mérete, flagek, írható-e) (OEM bevezetése a Gen2-vel)
A látható NAND-partíciók nevei (Gen2, sorrendben; a megfelelő lemezképfájlok neveivel, FS formátuma):
RECOVERY (recovery.img, none), BOOT (boot.img, none, Android bootloader), SPLASH (splash.img, none (bmp)), MISC (???), CACHE (???), SYSTEM (system.img, yaffs2), USERDATA (userdata.img, yaffs2), OEM (???), PERSIST (???)

A hagyományos értelemben vett (=látható) partíciógeometriát a partition_zte.mbn és az appsboot.mbn fájlok tartalmazzák, amelyeknek azonos generációjúnak kell lenniük, továbbá generációjuk meg kell egyezzen az adott TPT által eredményezett generációval (jelen esetben, mivel Gen1 -> Gen2 TPT-ről van szó: Gen2-esnek kell lenniük).

Gen1 QC (Qualcomm) Secondary Boot Loader Header: qcsblhd_cfgdata.mbn (header) (svéd=magyar=Gen1=Gen2). Úgy tűnik, minden TPT-nél Gen1-es.
Gen1 QC (Qualcomm) Secondary Boot Loader: qcsbl.mbn (modem) (svéd=magyar=Gen1=Gen2):
Qualcomm (CPU/chipset) specifikus, nem változik; a Secondary Boot Loader része, a rendszerindításban van szerepe: betölti az OEMSBL-t és AMSS-t. Úgy tűnik, minden TPT-nél Gen1-es.

Gen1 OEM Secondary Boot Loader Header: oemsblhd.mbn (header) Úgy tűnik, minden TPT-nél Gen1-es.
Gen1 OEM Secondary Boot Loader: oemsbl.mbn (modem):
nem változik, kritikus rész (ha baj van vele=>biztosan visszafordíthatatlanul tégla!!!); ; a generációja mindenképpen azonos a partition.mbn-ével (Gen1); a Secondary Boot Loader része, a rendszerindításban van szerepe: betölt HW drivereket (LCD, Keypad, NAND stb.); valószínűleg ezen fájl cseréjével korrigálták a legelső Blade-ek ún. gradiens hibáját. Úgy tűnik, minden TPT-nél Gen1-es.

Gen2 AMSS (Advanced Mobile Subscriber Software) Modem Image Header: amsshd.mbn (header) (svéd=magyar=Gen2)
Gen2 AMSS (Advanced Mobile Subscriber Software) Modem Image: amss.mbn (modem): rádiófrekvenciás firmware részek (legnagyobb mbn), frissül a Gen2-vel (jobb térerő, HSUPA, 850 MHz, akkufogyasztásra is hatással lehet (jobb lesz)). Az egyik legfontosabb mbn fájl, igen sok drivert/vezérlő rutint tartalmaz. Talán ez hasonlít legjobban a PC-k BIOS-ához. update: main firmware; ELF 32-bit LSB executable, ARM, version 1 (SYSV), statically linked, stripped

Update: eltérő a svéd és a magyar (piacra szánt) Gen2-es rádiófrekvenciás firmware komponens (más firmware fájlok mellett). Kérdéses, hogy melyik a frissebb, ha egyáltalán van verzióeltérés közöttük.

Gen2 AMSS (Advanced Mobile Subscriber Software) Apps Boot Loader (Application Secondary Bootloader) Header: appsboothd.mbn (header) (svéd=magyar=Gen2)
Gen2 AMSS (Advanced Mobile Subscriber Software) Apps Boot Loader (Application Secondary Bootloader): appsboot.mbn:
ebben is van adat a látható NAND partíciók kiosztására vonatkozóan (OEM bevezetése Gen2-vel), valószínűleg itt (vagy az amss.mbn-ben) van letárolva, hogy a kernelt a RAM melyik címtartományába töltse be a rendszer (lásd: /proc/iomem fájlt); továbbá ezen mbn szerepet játszhat a TPT betöltésében/alkalmazásában (Boot Loader); a Boot Loader része, a rendszerindításban játszik szerepet;
Update: fastboot mód támogatása.

A hagyományos értelemben vett (=látható) partíciógeometriát a partition_zte.mbn és az appsboot.mbn fájlok tartalmazzák, amelyeknek azonos generációjúnak kell lenniük, továbbá generációjuk meg kell egyezzen az adott TPT által eredményezett generációval (jelen esetben, mivel Gen1 -> Gen2 TPT-ről van szó: Gen2-esnek kell lenniük).

Gen1: cefs.mbn (svéd=magyar=Gen1=Gen2):
CEFS/CEFS2 (Compressed Embedded File System), nem változik
Úgy tűnik, ebből csak egyfajta verzió létezik, Gen1-es. Csak a ZTE exe eszközök (svéd, görög, magyar) teszik fel, a TPT nem.
Az exe-s downgrade-nél IMEI problémát okoz.

Boot-folyamat (???): qcsblhd_cfgdata.mbn -> qcsbl.mbn -> oemsblhd.mbn -> oemsbl.mbn -> amsshd.mbn -> amss.mbn -> appsboothd.mbn -> appsboot.mbn -> boot.img / recovery.img

Úgy néz ki, hogy egyelőre az összes változás, amit a Gen2 behoz a következő (a Gen1-hez képest):
- új (látható) partícióelrendezés (a partíciók pozíciója megváltozik)
- új partícióméretek (nagyobb recovery és boot)
- új partíció: OEM a neve (SD-kártya nélküli fotózásnál a képek tárolásához (?))
(- új NAND-beli firmware elrendezés, "rejtett partíciók" -- csak az exe-s Gen2-esítés hajtja végre)
- jobb térerő, HSUPA (csak feltöltés!), 850 MHz támogatása, akkufogyasztásra is hatással lehet, esetleg jobb wifi
- RAM címkiosztás változása (valamit itt ronthattak el a vodafonos firmware-ben valószínűleg, mert csak 256 MB-ot látni azzal a fizikai 512 MB-ból; ez egyébként visszatérő probléma: a T-Mobile-nál is fellépett (2.1-nél); ennek korrigálására (is) adták ki a "csodazipet" (Gen1-es, javított firmware + 2.1-es gyári rendszerkép)).
- Gyárilag Gen2-es, illetve windowsos exe-vel Gen2-esített Gen2-es készülékek esetén a bootloader mód nem inicializálható billentyűkombinációval.
Figyelem! A gyárilag Gen2-es készülékeken TPT-vel nem lehet segíteni, csak rontani (téglásítani)! Így ne alkalmazzunk semmilyen TPT-t gyárilag Gen2-es készüléken.

Hangsúlyozzuk, hogy minden ZTE Blade fizikailag 512 MB RAM-mal rendelkezik. A vodafonos-os 2.2-es (Gen2-es) készülékek azonban csak 256 MB RAM-ot mutatnak. Ez a vodafone-os firmware (szoftveres) hibája! A szolgáltatót kell értesíteni a hibáról!

A következő táblázatban megtalálható a Gen1-es TPT (=csodazip) és a Gen1->Gen2 TPT mbn-jeinek méretei. Az utóbbi esetben csak ott szerepel adat (piros fájlnevek), ahol változott az adott mbn a csodaziphez képest. Ezek az mbn-ek hozzák be a fentebb felsorolt újdonságokat. Figyelem! Az itt felsorolt, piros színnel kiemelt fájlok a svéd frissítőcsomagból származnak, vannak más Gen2-es firmware fájlok is.

A következő táblázatban megtalálható a Gen1-es TPT (=csodazip) mbn-jeinek md5 hash-ei. Figyelem! A gyáritól eltérő partíciókiosztás esetén a partition_zte.mbn és appsboot.mbn fájlok md5 hash értékei eltérőek az itt szereplőkétől!

A következő táblázatban megtalálható a Gen1->Gen2 TPT mbn-jeinek md5 hash-ei azon fájlok esetén, amelyek változtak a csodaziphez képest. Ezek az mbn-ek hozzák be a fentebb felsorolt újdonságokat. Figyelem! A gyáritól eltérő partíciókiosztást hordozó partition_zte.mbn és appsboot.mbn md5 hash értékei vannak itt feltüntetve! Figyelem! Az itt felsorolt fájlok a svéd frissítőcsomagból származnak, vannak más Gen2-es firmware fájlok is.

A fentebb közölt fájlméretadatok és md5 hash értékek eltérhetnek a valóságos adatoktól!

wbaw Gen1 -> Gen2 TPT

fenti Gen2-es partition_zte.mbn és appsboot.mbn:

recovery 5M -> több, mint Gen1 esetén
boot 5M -> több, mint Gen1 esetén
splash 1.5M -> csak az offset változott Gen2-ben
misc 0.5M -> ???
cache 2M -> ekkor tempfs szükséges a ramdisken
system 136M -> min. 128 MB
data 302.875M -> (max. 315-316 MB). Ebből ~ 32 MB-ot lefoglal alapértelmezésként a dalvik-cache, így a felhasználó számára elérhető maximális data terület (partíciókiosztástól függően) 270-280 MB.
oem 0.125M (min. partícióméret=erasesize) -> ??? a jelenlegi rom-ok nem használják
persist 1.5M
-> ???

összesen: 454.5M, 3636 eraseblock; vs 4 Gbit ~= 476.8M -> különbség: 22.3M -> firmware (mbn: Gen1: ~ 19.7M; Gen2: ~ 18M)

dev: size erasesize name
mtd0: 00500000 00020000 "recovery"
mtd1: 00500000 00020000 "boot"
mtd2: 00180000 00020000 "splash"
mtd3: 00080000 00020000 "misc"
mtd4: 00200000 00020000 "cache"
mtd5: 08800000 00020000 "system"
mtd6: 12ee0000 00020000 "userdata"
mtd7: 00020000 00020000 "oem"
mtd8: 00180000 00020000 "persist"

Gen2 RAM:

02500000-025fffff : ram_console
02600000-0fffffff : System RAM
02633000-02c70fff : Kernel text
02c9a000-02dd2f97 : Kernel data
05f1c000-0611bfff : kgsl_phys_memory

MemTotal: 430384 kB

összesen: ~ 420.3M, ez ~ 4 MB-tal több, mint Gen1 esetén

Update: újabb információk wbawtól

Q1 Do you think that the amss.mbn from the official Hungarian T-Mobile Froyo update exe (sysdy\files) can be put into your Gen1 -> Gen2 TPT without bricking the phone? (in your TPT one can find the Swedish radio mbn, I'd like to have the Hungarian one on my Blade). I checked the md5 hashes: the Swedish and the Hungarian amss.mbn are different.
A1 Yes, but I don't think there's any real benefit from doing it. You can replace amss.mbn with any European Gen2 version.

Q2 Is it true that the generation of partition.mbn and oemsbl.mbn must be strictly identical (Gen1) in your TPT packages?
A2 It is true. If partition.mbn is different then it wont flash. If oemsbl.mbn is different then it will brick your phone.

A Gen1-es (és TPT-vel Gen2-esített) készülékek a Gen1 típusú TPT-t támogatják (Gen1 -> Gen1 (pl. gyári állapotra visszaállítás), Gen1 -> Gen2 (pl. Gen2-esítés, átpartícionálás), Gen2 -> Gen1 (pl. gyári állapotra visszaállítás), Gen2 -> Gen2 (pl. átpartícionálás)).
A Gen2-es készülékek (gyárilag, vagy exe-vel Gen2-esítettek) a Gen2 típusú TPT-t (image/image.bin) támogatják (Gen2 -> Gen2 (pl. átpartícionálás)).

További információ:
Blade típus (EU?), RAM (256M/512M?), Gen (1/2(/3)?), TPT/gyári-exe?, partíciókiosztás lekérdezése (app)
Exe-s módszer, Gen2
TPT-s módszer, Gen2 típusú (image/image.bin)

Hozzászólások

(#1) Eclips21


Eclips21
(őstag)

akkor ez a módszer csak gen1 gen2 hibridet csinál? ez meg teljesen gen2-vel megegyezőt?

(#2) kmisi99


kmisi99
(addikt)

Nem értem mi ez az óriási felhajtás a gen1-2 vel. Gen 1 re van egy csomó rohadt jó Rom mink szarakodni meg küzdeni meg dolgozni sok embernek hogy gen2 esítsék! Egyszerűen nem értem!

(#3) Eclips21 válasza kmisi99 (#2) üzenetére


Eclips21
(őstag)

a felhajtás ott kezdődött,hogy a gen2 ből nem lehet gen1 et csinálni

(#4) anglergab


anglergab
(őstag)

(#1) Eclips21
Úgy tűnik, hogy mindkét módszer gyakorlatilag Gen2-esít. Szigorú értelemben igazad van: csak a második módszer készít a gyári Gen2-vel teljesen azonos firmware-ű készüléket. Azonban a Gen2 minden előnyét megkapják a TPT-t alkalmazók is; sőt, csak ők egy további előnyhöz is jutnak: különösebb kockázat nélkül visszatérhetnek a Gen1-hez. Szóval a Gen1-Gen2 "hibridek" és a gyári Gen2-esek/vagy exe-s módszerrel Gen2-esített telefonok firmware-e között csak a NAND rejtett partícióinak kiosztásában van eltérés, ami gyakorlatilag lényegtelen különbség a mindennapi használat szempontjából -- ugyanakkor ezen "kis" különbségnek köszönhetően nem kompatibilisek firmware szempontjából a gyárilag Gen1 és Gen2 készülékek.

(#2) kmisi99
Senkinek nem javasoljuk, hogy Gen2-esítsen! Ez több helyen szerepel a leírásban! Ez nem egy kezdőknek szóló, lépésről-lépésre vezető leírás, hanem éppen ellenkezőleg: már viszonylag hozzáértőknek készült elméleti összefoglaló.
Ismétlem: javasoljuk mindenkinek, hogy NE Gen2-esítsen, mielőtt a szolgáltatók nem biztosítják az ügyfelek számára ehhez a szükséges, hivatalos eszközöket (programokat)!

(#5) kmisi99 válasza Eclips21 (#3) üzenetére


kmisi99
(addikt)

jó de mégis minek ássák bele ennyire magukat az emberek hogy gen 1 gen 2 jó van és kész! Mi a célja annak hogy mindenki éjjel nappal erről beszél hogy gen 1 gen 2

(#6) kiscsáko


kiscsáko
(tag)

Szia!

Nagyon jó leírás. Köszi! :)

üdv.
L

(#7) lajozs


lajozs
(aktív tag)

Nyilván (?) főzött ROMos vagyok, mint feltehetően az idetévedtek többsége. A hajdani cserét is egyszer követtem el; a 2.2 azóta is kielégít. Érdekel azonban a "szakmai"- bár sajnálatosan híguló - fórum, követem is rendesen.
A Te blogod viszont a tiszta szóé, helyre tett jópár dolgot bennem. Olvasását a fórum prominensei az emelt szinthez kötelezővé tehetnék.
Én nem vagyok prominens, még csak kommentelő sem. Így csak köszönöm Neked a hasznos munkát.

Laci

a levélbomba vékony, könnyű, de rossz a felbontása

(#8) v64


v64
(csendes tag)

Köszönet a munkádért.
Érthető, összeszedett és nagyon hasznos.

(#9) szki


szki
(őstag)

Megint egy jó írás a készülék mély lélektanáról!
Bár nem mindent értek még belőle :B

[ Szerkesztve ]

(#10) kevin.1


kevin.1
(csendes tag)

"FIGYELEM! A firmware cseréje (TPT alkalmazása) igen veszélyes/kockázatos művelet!"

Nem értek egyet, én is TPT-vel tettem fel a Gyári 2.1 Eclair-re (T-Mobile), a 2.3.3-as Gingerbread-et.

Az egész művelet 1 percig tartott, teljesen automatizált, nem kell attól tartani, hogy valamelyik lépést a felhasználó kihagyja..

A TPT bátran használható (de csak saját felelösségre, és az instrukciók alapos elolvasása után)

[CM7 2.3.3 TPT]

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.