2021. május 16., vasárnap

Gyorskeresés

Hogyan ne vegyetek, és ne adjatok el első autót, avagy esetem a Ford Sierrával.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hát, szép napot!

Szinte napra pontosan négy hónapja megvettem életem első autóját, egyfajta hirtelen felindulásból... Egy 27 éves Ford Sierrára esett a választásom, mert mindig is tetszett, és köztudottan hülye vagyok, emellé legyen szívódízel is, mert sóher vagyok, és ez meg 5-6 literekkel elmegy (és tényleg!)...

Megláttam egy este, és a következő napon már rohantunk is érte, 2 aránylag hozzáértő személy társágában. A srác, akinek szintén az első autója volt, szépen lemosva, kitakarítva, félig tankolva adta át, kicsi rozsdák, apróbb hibák, és pár érdekes válasz ("olajcsere mikor volt? - nem tudom") ellenére úgy döntöttem, hogy nekem KELL. A hazaúton már egy vízpumpacsere kijött, amit illett volna intő jelnek vegyek...

A kocsival egy vízpumpacsere-olajcsere-komplett átnézetés hármas után elkezdtük közös kilométereinket. Egyik nap azt vettem észre, hogy lóg a hátsó lökhárítóm. Rá két napra egy csattanással jelezte, hogy őt jobb oldalról gumipókkal kell rögzíteni, a cseredarab kb. 1 hónap alatt lett meg, egy szemétdombszerű helyen, irreális áron... Majd jött az első, és egyetlen nagy probléma. Egy vidéki úton tettem volna be negyedikbe a váltót, amire az recsegéssel reagált. Később kiderült, hogy ez csak kb 1 óra és/vagy 50 megtett kilométer után jön elő, és egy olajcsere megoldotta. Eközben az autót igyekeztem a legjobb tudásom szerint folyamatosan kipofozni (beltér, polír, új kipufogódob, stb). A lökhárító+dob felrakását egy Sierra szaki srácra bíztam, aki a jóindulat jegyében átnézte márkatársként az autót. Mire körüljártuk az autót, eljutottunk a vételárig, illetve sok olyan dolog, aminek már a beszerzése is kisebb ideggörcsökkel jár. Egy hónap agyalás után elkezdtem keresni az utódját... Igyekeztem megtartani az autót, dolgozni is próbáltam vele, futárautónak a mérete miatt alkalmatlan lett.

Családon belül kapóra is jött a jelenlegi autóm, amit piaci ár alatt egy kicsivel sikerült megszerezni, és szerencsére nem nyúltam mellé. Kiszámítható hibalista, korrektebb alkatrészbeszerzés, és aki leszólja, hogy francia, az nem ülhet bele.

Az eladás egy külön vicces történet volt, ami bebizonyította, hogy nincs rasszizmus, csak beigazolódott előítélet, kénytelen voltam visszavenni a széthullott autót, bizonyos fenyegetések hatására. A második vevő elvitte hibásan, mielőtt meghirdettem volna, elvileg most megjavítva próbál érte irreális összeget kapni. (bár már hahu-n nincs fent a hirdetés...)

Végszóként annyit, hogy a bukók, és minden kellemetlenség ellenére, újra megvenném... Lényegében ezen tanultam vezetni, szereztem egy-két jó ismerőst az autó által, és valljuk be, azért volt egy szabadságérzetem, amikor nem a BKV-hoz kellett igazodjak.

Köszönöm szépen a figyelmet. :)

Hozzászólások

(#1) Redneck


Redneck
veterán

Mikor a racionalizmust legyőzi az érzelem. Nem túl jó lépés.
Én egy Apriliával jártam így. Jónak tűnt, bukó volt. Legközelebb mikor autót veszek, a megbízható szerelőm átnézi a műhelyben. Inkább legyen így kicsivel több, de kevesebb szívás.

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

(#2) westcoastog


westcoastog
veterán

Én is sierrával kezdtem, de hulladékot sikerült vennem elsőre nekem is, elbontottam 2 hónap után. :)

Sierrát csak hobbi-második autónak autónak fogok venni legközelebb, napi használatra ott a mondeom.
Persze mindennapokra lehet használni sierrát is, de azt nem a kínálat aljáról érdemes megvenni. :D

(#3) nemlehet


nemlehet
őstag

A használtautóhoz jó karma kell. De tényleg. Sajnos lehet valaki akármilyen figyelmes, rafkós, akkor is bele fog futni egy szar vételbe.

Nekem tesóm az az igazi szőke, laikus nő, de nem tud rossz kocsit venni. A kolléga meg még új autóból sem tud használhatót venni, a 0. km-es Ford Focus-a is többet állt a szervízben mint nála.

Amúgy én a kocsira mindig is céleszközként tekintettem. Lássa el azt a feladatot ami abban az élethelyzetben kell aztán meg valahogy lesz. Úgy is, ha az ember túl sok szempontot akar érvényesíteni a vásárlás során akkor csak belebukik.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#4) #51736960


#51736960
törölt tag

Az eladáshoz annyit tennék hozzá, hogy olyan emberrel nem szabad üzletet kötni, akinek nem szívesen adnád oda az autót. Az előző kocsimnak már nagyon sok hibája volt, ezért igen nyomott áron tettem fel a hahu-ra. Az első érdeklődő két feketelábú volt, nepperek. Mondom magamban, én ezeknek nem adok semmit, maximum kapok egy-két maflást, még mindig jobb, mintha utána visszajárnak hozzám.
Megmondtam nekik, erre megfenyegettek, az anyámat szídták, de eltűntek két perc múlva és soha nem láttam őket többé.
Persze én sem magamtól vagyok ilyen okos, fiatalabb koromban a saját káromon tanultam meg, kikkel nem szabad SOHA üzletelni :)

(#5) oriic


oriic
HÁZIGAZDA

"Az eladás egy külön vicces történet volt, ami bebizonyította, hogy nincs rasszizmus, csak beigazolódott előítélet, kénytelen voltam visszavenni a széthullott autót, bizonyos fenyegetések hatására."

:(

Live-Die-Respawn

(#6) aerodavid2 válasza oriic (#5) üzenetére


aerodavid2
csendes tag

Nyugodtan le lehet szűkíteni a hirdetésben a kiszemelt vevőkört.

aerodavid2 felhasználónak 18 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.