2020. május 27., szerda

Gyorskeresés

Egy autóeladás, majd egy autóvásárlás története....

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Reggelt!
Nem tudok aludni, így hát levezetem az elmúlt negyed évet...

Az eladás:
Volt nekem egy Citroen Xantiám. 1.9TD, 90LE, már a faceliftes, klímás, a hidrós futómű minden kényelmével, a "szarfranciaság" nyoma nélkül. Amikor ott hagyott, az az auchanos akkunak volt köszönhető, amit tűzoltásként vettek bele, és ott maradt.
Közel 1 év, nem túl sok kilométernyi kényelmes ringatózás után 2 dologra jöttem rá.
1, a belvárosban dolgozom, és szeptembertől jön a kereskedelmi meló, nagyon kevés időm lesz vezetni.
2, Tavasszal lesz időm újra vezetni, és a vételárból, meg addig félretett különböző pénzekből futná az álomautómra.

Fájó szívvel, de meghirdettem a hintót, és ekkor jött az, amit senkinek se kívánok... 290.000-ről indultam, azzal a céllal, hogy alku után 250-ért valaki magáévá teheti. Nem volt tökéletes az autó, de pont a gyenge pont, a futómű 4 gömbje lett júniusban kicserélve, emellé nem volt rossz általános állapotban se.
Az első három napban kivétel nélkül nepperek hívását kaptam, aminek nagy része a "mennyiavégetestvérem" stílusában zajlott. Majd jött egy telefonban ígéretesnek tűnő érdeklődő, aki, miután kijött, elkezdte a hibakeresést, és az alkudozást. Az állítólagos szerelője nem találta a nívópálcát, illetve az akkor még majdnem hideg vízcsövön akarta bemutatni, hogy ez a turbó csöve, és ennek gázadás során fel kéne keményednie, mivel nem teszi, ez turbohibás. Mondom mire akarsz kilyukadni? 200 ezerre... Mondanom sem kell, autócskám továbbra is kint pihent.

Telnek a napok, 0 érdeklődő, lejjebb vittem 260 ezerre, mert lett egy-két jobb ajánlat a piacon, mint az enyém. Kijött a második ember, aki megnézni is hajlandó volt.Ment vele, aláfeküdt, észrevette, hogy csöpög a motorolaj, nézessem meg, ha valami cső gond vagy ilyesmi, javíttassam meg, aztán viszi is fix áron. Szerelő ismerős kijön, alánéz, tényleg az, holnap reggelre tudná is hozni az alkatrészt, és ki is tudjuk cserélni, 3000 ft, meg majd ha találkozunk szórakozás céljából, 2 sör. Hívom az embert "bocsi vettünk egy másikat, nem lehetett ott hagyni", éljen az adott szó, de legalább -1 hiba, ami bárkit is elrettenthet.

Időközben felbukkant nagyon olcsón egy autó, ami nekem projektnek teljesen jó lett volna, tavaszig elkészül, ismerősé, utolsó csavarig levezetett hibalistával, mondom jó, legyen 240.

Most, hogy levittem a bűvös 250 ezer forint alá, záporozni kezdtek a hívások. (Hozzáteszem, újra fel kellett adjam a hirdetést, mert lejárt, és a figyelőben sok embernek jelent meg az árához képest fiatal, klímás, vonóhorgos dízel autó) Egy nap 4 érdeklődő, ebből egy se jött ki megnézni, cserébe egy órát eltelefonálgattam. A bónusz az volt, akinek beljebb is vittem egy kicsit, mondván nem ismeri Csepelt, majd csak a hangposta fogadott, mikor hívtam, hogy megérkeztem...

Telnek a napok, hív az érdeklődő. Nagyon rendes a telefonban is, nem kertel, 220 ezre van, ha megfelel nekik, elviszik, lányának lesz, akinek sokat kell utaznia, és a kis 106-os Peugeot arra kevéske neki. Kijönnek, megnézik, beleszeretnek, megyünk vele egy 20 km-es próbautat, nekik akarom eladni az autót, mert érzem nagyon jó helyen lenne nálunk, kedvesek, vigyáznának rá, közeliek, így még a sorsát is tudnám. Alszanak rá egyet. Másnap hívnak, sajnos mégse aktuális. Pedig lemostam, kiporszívóztam nekik.
Aznap délután hazaértem, fájt a fejem, ledőltem aludni, ilyenkor az a szokásom, hogy a telefonom odaadom valakinek, aki figyeli, és ha olyan van, kelt. Szól Jóanyám, hogy harmadjára keres egy ismeretlen szám. "Jó napot, itt állunk az autótól kb 800 méterre a dugóban, múltkor kőrbe jártuk, most megnéznénk" lemegyek. Emberünk szimpatikus, megy vele pár kőrt, agyon dicséri az autót, majd annyit kér, menjek fel egy szatyorért a holmimnak, mert ő ezt már viszi is, ha a most már bűvös 220 ezerért oda tudom neki adni. Oda tudtam, közel másfél hónap után elegem lett. A poén, hogy nem került messzire. Apám, nagyszüleim majdnem naponta látják, én is többször láttam. Vigyáznak rá, szeretik, mint én tettem...

Lapozzunk:
November eleje, gyűlik a pénz a bögrébe a polcon, egyszer csak látom egy Volvo-s csoportban (igen, az álomautó az), hogy kérdezik,mi a vélemény egy hirdetett autóról, látta-e már bárki is, ha igen milyen?
Senki nem reagál, de a srác se ment el megnézni, én meg pont ilyet kerestem, leszámítva, hogy nem kombi.
Hívom, mesél mindenféle szépet, jót róla, majd bemondja a rendszámot. 625 Ft-os Autoszkóp lekérdezés megindít, "HIVATALBÓL IDEIGLENESEN KIVONVA", mikor már megvolt az illúzióm, ez kicsit tökön rúgásként élt. Na, sebaj, hívjuk az embert, "jaaaa, nem mondtam? nem tudtam átiratni, amiatt vonták ki, amúgy minden rendben vele". Bent szentségelek az egyik kollegának, főleg a dupla illetékről, erre jön a válasz: az már nincs, kérdezz utána. 1818 felhív, ezt az infót megkapom ott is. Mondom akrvaéletbe, most kockáztatni kell, ha ez tényleg jó. Szerveztem szabadnapot, trélerest, szerelőt, megbeszéltem a tulajdonossal, hogy akármennyire lesz jó az autó, csak akkor viszem el, ha az adásvételi, tulajdonosi lánc megvan, illetve átmegy az eredetvizsgán, amit természetesen én fizetek, de ha nem megy át, felezzük a költséget. Illetve, hogy az ár 250 ezer forint, a kellemetlenségekért, szervezkedésért cserébe, 300 ezer helyett...

Leérünk. Odaér az eladó, akiről már tudtam a facebook alapján (nagy találmány ám a telefonszámos keresés, ha azzal regisztrált), hogy a színesfém orientált nemzetiség nepper tagja, de úgy voltam vele, hogy ha jó az autó, akkor tőle is jó, ha szar, akkor az bárki mástól is az... Nem volt szar. Persze nem tökéletes, de ebből a típusból ami nagyon szép, nagyon jó, és ezzel a motorral szerelt, az a duplája, és azokon is kijöhet bármi hiba. Ennek meg inkább az elhanyagoltság volt a fő baja. Próbaút megvolt, sokkal rosszabbra számítottam. Jól megy, egyenesen megy, szépen megáll, nem lehet lefullasztani se.Cserébe kifúj a kipufogó ABS létezését csak a hibalámpa tudatja, de az ennél a típusnál sajnos jellemző baj, az ülés szakadt, a tetőkárpit lóg, a rádió nem szól, időszakos szervizlámpa ég, de ismeretlen eredetű kocsinál amúgy is úgy kezdjük, hogy vezérléscsere, fékek, futómű átnézése, meg természetesen folyadékok, szíjak, szűrők.

Amiken viszont nagyon meglepődtem, hogy minden kis apró extra működik, 2010-ig van vezetett szervizkönyv, és még a gyári szőnyegszett is ép.

Elhoztuk.
Átírás 2 hét múlva, addig zabszem a bizonyos testtájban... Átmegy, örülünk.

Mit is vettem? :) Direkt nem említettem meg konkrétan, legyen ez a jutalom, hogy végigolvastad szenvedésem.

Volvo 850, 2.5 10V. 1996, kézi váltós. ABS, Klíma, 4 elektromos ablak, tempomat, félbőr belső, gyári felnik. Tavaszra olyan lesz, mint a 2x ennyiért vesztegetett kategóriatársai. :-)

Bármilyen hozzászólást, véleményt megköszönök, illetve azt is, ha végigolvastad! :)

Hozzászólások

(#1) anevemearl


anevemearl
(aktív tag)

Hadd látom :-)

Kiszámoltam, hogy életem nyolc évéből kilenc és felet töltöttem apa háborús történeteinek hallgatásával - Louie élete

(#2) sketchifun válasza anevemearl (#1) üzenetére


sketchifun
(senior tag)

Most megilyedtem, mert faternak is volt egy ilyen kocsija, kettő hétig. De más volt a rendszám.

Gyerekek! Az a lényeg, hogy van pénz lóvéra! © Jakab Zoltán

(#3) Luck Dragon


Luck Dragon
(veterán)
LOGOUT blog (1)

Legyen vele szerencséd és szolgáljon téged sokáig.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line. iPad Pro LTE & iPad 2018 ,Android One.

(#4) akaszajanos


akaszajanos
(tag)

Vaaa, egy Volvo! :B Használd egészséggel a Szarvast! ;)

MacBook Air 2015 early, iPhone 8 Plus & AirPods

(#5) seolwon


seolwon
(tag)

Párszor már elgondolkodtam rajta hogy a "a színesfém orientált nemzetiségű" nepperek miből tudnak profitot csinálni, ha nincs olyan ember aki venne tőlük valamit. Most közelebb jutottam a magyarázathoz.
Mindenesetre örülök, hogy nem lett rossz vétel. :)

(#6) anevemearl


anevemearl
(aktív tag)

Köszönöm szépen mindenkinek! :R

seolwon: Teljesen egyszerű. A legtöbbször azokon, akik nagyon megszorultak. Picsaolcsón megveszik az autókat (mint a nepper előtti tulajtól megtudtam, 5 számjegyű összegért került hozzá a Volvo is, majd megcsinált pár dolgot rajta), majd piaci középáron eladják. Ha tiszta a papír, igazából win-win, csak az jár rosszul, akitől ő megveszi... :( A közvetlen szomszédságomban él egy hasonló ember, ő a ritkán mozgatott autókat cetlizi, majd előadja mennyire jó az embernek ha megszabadítja a "sok köztehertől", és ez elég gyakran be is jön. Kis gyógymasszázs után megy a hahu-ra.
Emberem mondjuk nagyon buta volt, mert abban a hitben élt, hogy dupla átírásos, ezért volt alapból 300 az autó. :) Pedig a 1818-at kb 2 perc kifaggatni. :D

Kiszámoltam, hogy életem nyolc évéből kilenc és felet töltöttem apa háborús történeteinek hallgatásával - Louie élete

(#7) seolwon válasza anevemearl (#6) üzenetére


seolwon
(tag)

De őt az átírás elmulasztásáért nem fogják megbüntetni?
Mi is eladtunk egy kocsit egy ilyennek, nem íratják át, össze-vissza autópályáznak, mi meg kaptuk a csekkeket. Valakinek csak ki kell majd fizetni az átírást és az egyéb bírságokat.
Az biztos, hogy én nem, hogy nem veszek ilyentől, de el sem adok neki.

A másik hogy mikor kocsit néztünk ismerősömnek voltunk megnézni egy ilyen nepper által árult autót. Sajnos a telefonból nem derült ki. Ott a helyszínen mondta hogy olcsón vette a kocsit mert folyt a szelepfedél tömítésnél az olaj, meg pár apróság. De ő levette kinyomta "szilóval" és azóta jó... Ha ilyen trükkökkel pofozzák ki az autókat akkor az egy időzített bomba lesz. Mi történik egy turbódízel kocsival ha a "sziló" belekerül az olajba?

(#8) 8th


8th
(őstag)
LOGOUT blog

Grat. az új szekérhez. Lassan átlépvén a negyedik ikszet egyre többet nézegetem a hidrós citromokat pedig régen el nem tudtam volna képzelni magam egy Xantiában. Félek mire rászánom magam vagy nem marad egy darab sem belőlük vagy olyan drágák lesznek mint most a normális BX-ek.

(#9) anevemearl válasza seolwon (#7) üzenetére


anevemearl
(aktív tag)

Okoskodnak. Bianko adásvételi, üzembentartói... Többen így akarták elvinni a Xantiát is.

8th: Mostanság kell Xantiát venni, az ára még nem indult felfele, 300 körül már hibamentes példányok vannak. :) 400 fölött HDI-k is, de azokat én nem javaslom.

Kiszámoltam, hogy életem nyolc évéből kilenc és felet töltöttem apa háborús történeteinek hallgatásával - Louie élete

(#10) Redneck


Redneck
(veterán)

Bazzeee, nekem nagy fétisem a Xantia. Ha előbb tudom legalább megnéztem volna... :W Igaziból drágább és újabb autókat nézek, de vannak régiek amit megvennék első autónak. Csak magánszemélytől és szerelővel, a nepperes okosított gépeket meghagyom másnak, a körítéssel és a hülye rabló dumákkal együtt!

Gratulálok a Volvohoz, a régebbi hasonlóhoz majdnem hozzájutottam egyszer, de végül az idős tulaj úgy döntött megtartja mert a szívéhez nőtt. :DD

Play Hard GO pr0! - A bugfix a hiba véglegesítése a programban. http://steamcommunity.com/id/redneck026/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.