2020. február 18., kedd

Gyorskeresés

fényképezőgép - milyet és mennyiért?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mióta telefonom van, úgy éreztem fölösleges a fényképezőgép külön, hiszen a telefonban is van, minek hordozzak 2 külön dolgot.. Ezt az elképzelésemet megerősítette, amikor kaptunk promócióban az UPC-től (internet/tv/telefon mellé) egy kb 20 ezres Samsung fényképezőt.. 12megapix + 5X optikai zoom. Nem hangzik rossznak, de ahogy kipróbálgattam rájöttem, ennyiért nem érdemes fényképezőt venni.. A képek zajosak, nagyon lassan készülnek el, így szinte mindig bemozdulnak, elemmel megy és nagyon gyorsan merül.

Aztán a barátnőm kapott tavaly szülinapjára egy Nikon s9100-ast (akkor 80ezer), szintén 12 megapix, de 18szoros optikai zoom és képstabilizátor. Az élmény valahogy kicsit más volt :D bármit fotózott, tűéles, tele színnel, és kedvet kaptam bevallom.. Mindig szerettem fényképezni (nem képzelem magam profi fotósnak), de nem volt ilyen kamerám sosem. Az otthoni gép egy Panasonic FS7, kiskompakt. Egyetlen és egyben hatalmas dobása a speckó éjszakai felvétel: állványról, akár 60 másodperces záridővel (aki jobban ért ehhez ne egyen meg, nem vagyok teljesen képben) mindenesetre 2 perc amíg elkészül a kép. Az kegyetlen, hogy egy utcai lámpából sötét éjszaka nappali fényességet állít elő úgy, hogy közben nem égnek be a fényes részek.

Elkezdtem hát fényképezőket nézni. :) Néztem a Nikont, Sonyt, Panasonicot, és rájöttem, hogy nem tudom eldönteni melyik a jobb.. Prohardveren (meg máshol is) voltak ugyan tesztek, de hát mindenki mást írt..
Valahogy a Nikon nem jött be, és nem az ára miatt.. egyre több helyen olvasom, hogy lehurrogják aki fel akar vágni egy kompakt géppel.. nos én nem akarok felvágni, és nem is vagyok ilyen fanboy..

Mivel nagyon szeretek éjszaka fotózni, kinéztem egy Panasonic gépet: Leica objektív, 16Xzoom, 14mpx stb stb.. A neve TZ20. Ha valakinek van infója, személyes tapasztalta, vagy véleménye, azt szívesen elolvasnám. :))

Hozzászólások

(#1) yolan


yolan
(őstag)

Ahogy nézem 65k körül van most ez a gép. Ennyiért pedig már DSLR-t vagy MILC-et tudnál venni. Hirtelen ami eszembe jut pld Pentaxból egy k100d vagy k10d már kijöhet ennyiből. Én a bővíthetősége miatt lehet inkább dslr-t vennék. Egy kompakt hoz egy szintet, de egy ma 60-70k-ért megvehető használt dslr gép még mindig jobb minőséget tud nála, és esetleg még több obit is tudsz majd hozzá venni.
Kompakt kattintgatni jó 30k-ért, de semilyen felbontáson nem lesz eredeti méretben minőségi a kép, dinamika-tartomány, stb.

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#2) LadyLorien válasza yolan (#1) üzenetére


LadyLorien
(tag)

Viszont, ha nem akar anyagilag sokat áldozni objektívekre, akkor nem ajánlom a Pentaxot, hanem inkább egy Canont vagy egy Nikont.

Fb: 2Bphotografika • Bármit is csinálsz, ne add fel!

(#3) yolan válasza LadyLorien (#2) üzenetére


yolan
(őstag)

Tény, hogy Pentax-ra macerásabb, de egy k10d szerintem jobb mint egy 400d vagy egy d60.
Ha pedig nem nagyok a fotós álmok, egy jobb váz jobban megéri mint egy nagyobb obi kínálat.

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#4) LadyLorien válasza yolan (#3) üzenetére


LadyLorien
(tag)

Nyilván én is csak azért írtam, mert azért nem mindegy, hogy mennyit szán rá... persze ő tudja, hogy később mennyit tud költeni erre és pontosan mire akarja használni. ;)

[ Szerkesztve ]

Fb: 2Bphotografika • Bármit is csinálsz, ne add fel!

(#5) andris1602


andris1602
(aktív tag)

Köszönöm a tanácsokat. :)
Az a helyzet, hogy tudom butaság, de engem riaszt az, hogy fényképezős táskával mászkáljak ha erre támad kedvem (objektívek, stb), és diák lévén pénzem sincs objektívet venni. +mint írtam nem vagyok profi fotós, és nem is tervezem :) Olyan gépre lenne szükségem, ami közelíti a minőségben a komolyabb gépeket, és kompakt méretű, könnyen "cipelhető". Ezért böktem erre a superzoom kategóriára. Ez egy elég fontos szempont. :B

Nem nagyon szoktam teljes felbontáson használni a képeket, saját használatra készülnek. Ha ne adj Isten a blogomon vagy közösségi oldalon megosztom őket, 5 mpx-es képnél nagyobb úgy is fölösleges, 14ből már van mit kivágni. :)

[ Szerkesztve ]

(#6) yolan válasza andris1602 (#5) üzenetére


yolan
(őstag)

Mobilitásban egy kompakt nyer.
Minőségben egy dslr.
Arany közép egy milc lenne talán, ha ezt a kettőt kéne ötvözni és boldogság lenne.
Hordozni nem oly nagy nyűg, pld k10d a maga masszív vázával bírja a strapát, tok nélkül is vígan elvan egy hátizsákban, bár tény, hogy nehezebb és nagyobb mint egy kompakt/bridge.
Ha nem 2-3 évre veszel gépet és nem a megapixelre gerjedsz, vagy milc vagy dslr. MILC előnye a bridge méret viszont cserélhető az obi, így máris jobb minőségűek a képek mint egy kompakt/bridge gépé. Ha nyaraláshoz, városnézéshez, házfelújításhoz is lesz használva, pillanatmegörökítéshez, én még mindig egy dslr-re voksolnék. 65k-ból most rögtön megvan a k10d aprón, olcsóbban akár k100d is kitobival. Nem horribilis hozzá az obi, 10-20k-ért már kapsz értelmeset, ami homlokzatokat meg kerti sütögetéseket fotózni teljesen tökéletes. A minősége pedig sok év után is elég lesz.

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#7) andris1602 válasza yolan (#6) üzenetére


andris1602
(aktív tag)

Igen, gondolkoztam ilyen cserélhető objektíves "kompakt" vázakon is.. Azt egyenlőre nem látom, hogy miből venném meg :D és azt sem tudom, hogy kihasználnám e, de mindenképp köszönöm a felvilágosítást. :) megfontolom.

Amúgy, nem gerjedek a megapixelekre :D és nem 2-3 évre terveztem :) Csak nem tudok én olyan jól fényképezni, meg nem is értek hozzá ennyire..

Köszönöm a választ :R

(#8) lezso6


lezso6
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Ha ennyire izgulsz az éjszakai képekre, egy olcsó használt DSLR-rel szerintem igen jól járnál. Ugyan nagyobbak, de jobban bírják a strapát, és akár kézből is lőhetsz meglepően jó éjszakai képeket az alacsony zajszintjük miatt.

[ Szerkesztve ]

STOP RIOS! Állítsuk meg a moderációt!

(#9) yolan válasza andris1602 (#7) üzenetére


yolan
(őstag)

DSLR gépet nem csak olyan jól tudó fotósok vesznek. Én nem hiszem, hogy tudnék jól fotózni, de szeretek és szeretnék jó minőségű (éles, szép színekkel, ...) képeket csinálni, mert egy drága, élvezetes kirándulást, nyaralást szívesebben nézek majd vissza minőségi fotókban, még ha a beállítás és minden egyéb nem jó fényképészhez illő. Erre pedig a DSLR elég jó megoldás.
MILC vs. DSLR téren pedig egy mai belépő MILC gép áráért kap az ember egy pár éves, használt DSLR gépet, ami valszeg a képek minőségében jobb még mindig. Szerintem e kettő kategóriában gondolkozz, fix, szuperzoom, 16mpixeles, érintőkijelzős gépek helyett jobban járnál. Szerintem. :]

“A writer needs a pen, an artist needs a brush, but a filmmaker needs an army.” - Orson Welles

(#10) Szten Márs válasza LadyLorien (#2) üzenetére


Szten Márs
(nagyúr)

Én anyagilag nem akartam (pontosabban nem tudtam volna) sokat áldozni objektívekre, ezért lett messze a legjobb választás a Pentax. ;)

Nobody exists on purpose, nobody belongs anywhere, everybody's gonna die... come watch TV!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.